Baby mali ste niekto par mesacneho psika tak okolo roka maximalne a novorodeniatko? Myslite ze je to doby napad, alebo si na seba upletieme bic?
No ide o to aby si psíka stihla naučiť hyg. Návykom aby si potom nemusela upratovať aj okolo bábätká aj okolo psíka. A to máš za 2/3 mesiace úspešne zamknuté čiže kľudne smelo do toho.
@anile12 ano toho sa nebojime, skor to ze psik by mohol byt akurat v puberte, pripadne ostatne veci by este nemusel mat zvladnute 100%, aby to nebolo tazko aj prenho aj pre nas
Ak bývaš v byte, tak to bude des. Venčenie s kočárom, keď ti dieťa začne loziť, tak každodenné umývanie podlahy lebo všade chlpy, sliny... Budeš rada, ak si nájdeš čas pre seba, nieto ešte cvičiť psa.
No šteniatko je ako bábätko. Vyžadujem si veľa pozornosti a veľa času na naučenie tých správnych návykov, tiež treba rátať s tým, treba omnoho častejšie upratovať. My máme teraz 6 mesačnú fenku a stále si vyžaduje dostatok pozornosti, stále je veľmi hravá, aj keď už návyky má ako tak vybudované. No teraz ju chytá puberta a občas mám pocit, akoby mala besnotu. Bývame v rodinnom dome a máme aj záhradu, čo je veľké plus, lebo ju tam občas vypustím vybehať sa a aportovať + samozrejme denno denné venčenie. Popravde, neviem si to predstaviť mať ju a k tomu aj bábätko.
Bývate v bytovke alebo v dome? Aj to je podľa mňa dôležité. Predstav si že máš zlý deň s bábätkom, konečne ho po dlhom mordovani uspis, položis do postieľky a zrazu pes že mu treba von :-/
Rovnako sa moze nedarit aj rok dva tri a ty budes sama a pritom si psika zelate... Podla mna riesenim je zobrat starsieho psika - rocneho, dvojrocneho s utulku, tam si vies odsledovat povahu vhodnu k detom ( u stenata je to vzdy loteria), rovnako bude mat zvladnute hygienicke navyky a nebude taky rozjaseny. Ano steniatka su mile, ale je s tym strasne vela prace. Co sa tyka vencenia s kocarom - rano vyvenci pred robotou muz, to iste vecer, ty s babom na prechadzku s kocikom tiez aj tak zo dva krat denne pojdes, tam zas problem nevidim.
a akého psíka zvažujete? + veľa zaváži, či chcete psíka do bytu alebo máte rodinný dom a psík bude vonku. na byte to bude určite náročnejšie.... to si neviem s bábätkom predstaviť. my sme si zaobstarali psíka - fenku labradora/ retriviera hneď po svadbe. plánovali sme aj dieťatko - len prišlo trošku neskôr, z hľadiska našej haviny to bolo fajn - mali sme dosť času na to, aby sme ju vycvičili, naplno sa jej venovali, takže keď prišiel synček, bola už kľudná, poslúchala na slovo. spokojní sme boli aj s výberom rasy - k deťom sa neskutočne hodila. jo, a bývame v rodinnom dome, s dvorom....
Nedam ti radu priamo k steniatko-babatko, ale pes-babatko je v pohode zvladnutelne. Reci typu uspis male a pes chce ist von - pes ma svoje intervaly, kedy chodi, ja som ich mierne posuvala so spankom babatka. Ked chcel maly spat, dala som ho do nosica a sla so psom. Je pravda, ze na zemi su chlpy, ale hadam nie si jedina, kto doma upratuje, ved aj muz chce psa a dost zalezi na tom, ako velmi potrebujes mat cisto (upratovat kazdy den ci kazdy treti?).
@ruzasipova na chlpy staci mat vysavacieho robota (my mame dve macky, ale to mas to iste), ktory priebezne beha, ja ho zapinam po obede aj po veceri pobeha mi cele prizemie a je zas cisto..Ved to neni robota s tym, kliknem a beha, vysypem a zas ide na nabijacku. Suhlasim, ze vsetko je to o rezime, ako si nastavis, pes je pre dieta mega prinos do zivota, kamarat, partak, treba vidiet hlavne tie plusy. A nebrat uplne male plemeno, predsalen male deti su este take neohrabane, nech mu neublizi.
@anjelicek26 je málo pravdepodobné, že by narazili na "pokazené" šteňa.
No...treba si uvedomiť, že o akého psa máte záujem a či už nejaké tie skúsenosti so psíkom máte. Nech vyberieš psíka akéhokoľvek, nikdy presne nevieš aká bude povaha a čo do vašich životov privedie.
Ja som mala Psicu presne tri roky, keď sa mi narodil syn...ale bola to neskutočne vnímavá a starostlivá psica...taká chlpatá pestúnka...ak sa malý zobudil vedela to skôr ako baby pestúnka, ak niekto chce nakuknúť do kočíka, tak dovolila ale stála medzi kočíkom a danou osobou, ak som kočík odparkovala, tak si ľahla k nemu a strážila, ak som syna nechala na gauči, tak putovala popri gauči aby nespadol a chalanisko sa naučil aj vďaka nej chodiť....
to isté sme zažívali o pár rokov neskôr pri dcérke...minulú jeseň odišla...smútim ešte dnes...ale videla som na deťoch, že im v blízkosti chýba chlpáč, tak sme si zaobstarali šteniatko...mám doma o dieťa naviac, ale nemenila by som...
Ale musím uviesť, že s mužom sme roky rokúce chovatelia psíkov...muž má dokonca CHS, vedie cvičák a venuje sa športovej kinológii...takže u nás je výchova psa prvoradá, aby hafan vedel čo sa patrí a vedel sa správať...
Smelo do toho. Chlpy nie su taky obrovský problemisko ako sa tu pise. Existujú plemena, kt. absolutne neplznu, napr. taky westik, bisonik, maltezak, pudlik. My mame bisonika, momentálne cakame babo a poviem Ti, je to krásne vidiet ako ten psik citi, ze v brusku "nieco" je 😍 stale mi pri nom lezi a je veľmi empaticky a mojkavy. Tak isto mi pomaha odburat stres, kedze zijeme (zatial) u svokrovcov tak je to casto o hubu a vdaka tej guci chlpov mam o odburanie nervov postarané 😄 nie je tip top v hygiene, stale ho ucime, ale ked musi tak vydrzi stale, takze ako si ho naučíte Vy doma 😊 od malicka som mala stale psa, takze ja som z tej skupiny ludi, co si zivot bez psa nevie predstavit 🤷♀️ a nie choroby sme ako traja súrodenci nikdy nemali, nemame ziadne alergie, nic, akurat mame krasne spomienky z detstva a veľkú lasku k zvieratám 🥰 drzim palce, nech sa uz rozhodnete akokolvek 🙂
@milanija cim myslis pokazene? Su bojazlive psy, rozjasene psy, agresivne psy, tvrdohlave panovacne psy... je ich dost a su take od malicka a mozes mat v kazdom vrhu jedneho takeho... ked ides po stena, nemusis to hned vidiet, ak ta na to chovatel cielene neupozorni.
Ak máš už nejaké skúsenosti so psami, tak choď smelo do toho. Uvedom si, že psíka kupuješ min. 2-3mesačného, takže ak by sa aj bábätko zadarilo hneď teraz, tak kým sa narodí, bude mať už pes rok, alebo aj viac. To už bude mať dávno zvládnuté hyg. návyky, ustálený režim venčenia, za sebou bude mať aj výmenu zubov / čiže obdobie večného okusávania, v tomto veku už nebude od teba vyžadovať toľko času a pozornosti. Zvoľ si radšej nejaké kľudnejšie plemeno, nie hyperaktívneho blázna, lebo ak budeš mať aj náročné dieťa, bude to o držku. Veľa bude závisieť od teba, ako si toho psa za rok vychováš.
Nie je to ani v podstate o plemene. Je to o výchove (nie výcviku) a aj o dieťati. Môže to byť pokojný pes ktorý by ani muche neublížil ale keď ho dieťa bude nonstop provokovať lebo ho bude brať ako hračku tak jasné že raz sa niečo stane. Ak sa rozhodneš pre psíka, je to o celoživotnej výchove, tak ako to potrebuje dieťa tak aj psík. Na druhej strane sa dieťa naučí empatii ak vyrastá so zvieratkom a ty budeš mať spoločníka 🙂
@anjelicek26 pes je taký akého ho vychovajú, agresívny pes je výsledkom človeka nie vrhu (česť výnimkám ktorých je minimálne percento).
Je to ako narodenie zlého človeka, deje sa to iba v minime prípadov, väčšinou ide o výsledok výchovy a prostredia. Ja sama mám akitu, čo je pes určený pre skúsených kynológov, neodporúča sa ku deťom ani iným zvieratám pretože je to svojský a tvrdohlavý pes a čuduj sa svete pri správnej výchove je to mazel, ktorý žije s 3 ďalšími psami, mali sme aj mačku a miluje ľudí a deti.
Záleží veľmi aky to bude pes. A ci bude dnu alebo von. My sme sa snažili o babo a kúpili sme si Nemecku dogu lebo podľa nás je to ideálny partak k deťom. Mame ju dnu. Prvé sa podarilo keď mala.havina tri roky a druhe teraz keď ma osem. Co sa týka detí a kočíkovania a imunity a podobne....je to super pes. Co sa týka poriadku a cestovania....akýkoľvek pes je záťaž.
Treba si len dopredu dobre uvedomiť situácie ktoré môžu nastať.
Napríklad :
Ak mám psa dnu...A treba ho chodiť vencit...co spravím keď manžel nebude doma a ja budem napr sedieť a kojit ( a psovi bude treba kadit).
Chlpy na oblečeni..sliny na stenách. budu mi vadiť?
Keď budeme cestovať.. Kto sa postará o psa? Pôjde s nami? Vojde do auta keď tam bude autosedacka kočík a batožina? Kam všade so psom nesmiem?
Keď bude blato...budem mať kedy xotierat podlahu 4x denne keď mi vbehne dnu?
Keď nám už fesanda na starobuu odide..nejaký čas nechcem psa. Ale myslím že dlho nevydržím...
je to velmi nevhodny napad
Ja som brala 4mesacne šteniatko z útulku a bola som 3 mesiaci tehotenstva.So synom su najlepsi kamosi ❤
@lakynka1987 prosim aku rasu ste si zobrali? Nebolo to nikdy narocne? Nebol psik este poblazneny ked sa narodil maly? Aj pocas tehotenstva, citil ze si tehotna ako zvyknu starsie psiky, alebo sa spraval pojasene a dal ti zabrat?
Krásne fotky, na každej vidno ako sa ľúbia. Ja osobne by som psíka vnútri pri malom bábätku nezniesla.sliny, chlpi, umývať,utierať, nevravím v zime. Mám rada čisto a nech sa pes aj raz týždenne umýva je ho dnu cítiť . Ja by som bola otrokom upratovania.
No ja by som radsej este pockala so psom. Moze sa zadarit na prvy sup. U nas som chcela mat max.cisto,upratovala som kazdy kazducky den vysavala umyvala,mala stvornozkovala,vadilo mi to hrozne ze nieje cisto a ona na zemi...takze som sa skoro zodrala,stale nejaky chlp🤣🙈Boli skveli partaci,lubili sa,pes malu strazil :-/ Nakoniec dieta byvalo stare chore,nevedeli sme z coho,v 5tich rokoch sa zistila alergia na psie chlpy,pes musel prec. A to uz sa zle vysvetlovalo aj dietatu,aj nam bolo luto ☹
Starost o steniatko je obdobne ako o babatko, ak ho neplanujete mat vonku na dvore.... Treba sa mu tiez dost venovat a cvicit, babo +steniatko si neviem predstavit, ze by som stihala sa o oboch starat, pokaka sa babo, pokaka sa psik,obsluzit babi, potom upratat po psikovi, ono mam dvoch psikov, jednemu trvalo rok kym sa naucil vencit, druhemo jeden mesiac, tak je to individualne, plus treba chodit k veterinarovi, sledovat si ockovania, zabudnite na cistucky bytik, srst po upratani bytu sa objavi do polhodiny a pritom psikov ceseme kazdy den, kupu sa podla potreby, vtedy najviac plznu, srst je inak vsade v jedle, v pradle, na podlahe vsade, ako psikovia za to samozrejme nemozu, mame rocne dietatko,su super kamosi, a to vencenie s kocikom, semtam idem aj so psikmi, ale je to obtiazne, taha na vodidku, ked ho volaco zaujme tak trhnu aj s kocikom, no a zdvihat este bobky treba po ceste, takze ja a pes a kocik uz take kombinacie vynimocne realizujem, vacsinou ide aj manzel,tak si podelime ulohy, plus nehovorim ked sa vodidko zaplance do kolesa a semtam mi odvalili aj blatniky, a pozor s psikom treba ist kazdy den, za kazdeho pocasia a za kazdej nalady von, niekolkokrat oni su ale fakt skveli spolocnici, uz odrasteni psici 8 r a 5 r., steniatko by som si nebrala pri babu... Chodila som aj na vycviky a trenovala ich, ale teda bol to aj moj konicek, venujem sa im uz menej, tiez nevie clovek ake babo sa narodi, su deti co spinkaju, prebalia sa, napapaju a spinkaju, no ja mam syna co spanok mu moc nehovori, do polroka maval silne koliky a vyzaduje si veelmii vela casu, takze domacnost priprava obeda staristlivist o narocne babo plus steniatko by neslo dokopy ibaze by ten psik bol pes dvora a nemala by som nan naroky, stacila by mu budicka a plne misky, tak ok
teraz sa tu vytvoria 2 tabory a kazdy bude mat tu svoju pravdu .. ja som mala a stale am aj psa aj macku ..niesu najlepsi kamosi ale o nic viac starosti navyse som nemala .. pri kocikovani sa hned vyvencil aj pes ... naucena na wc uz bola ... dieta nemozes udrziavat v 100% sterilnom prostredi a nevsimla som si ze by so o nieco viac upratovala narodenim dietata .. proste udrzujes poriadok tak ako predtym.. s mackou bol mensi problem ze ziarlila.. ale nechala som ju chcilu s abatkom a uz sa od nej nepohla ... vsetko je o tom aku mas skusenost s vychovou psa ,podporu od muza a naroky na strilitu bytu .. a ze pes je ako druhe babo? mozno prve 2-3 mesiace kym sa nauci zakladne hygienicke navyky ..
Ja som psickarka, ale neodporucam vam to. Uz len ta starostlivost, si predstav ochoriete, so psom treba von, chlap v praci a mozes si byt ista, ze ti to pojde na nervy... nevyspati budete ak budete mat uplakane babo, rano utekat do zimy vencit.. ako ja som mala dost riesti vytrepanie kocika, dietata a nakupu domov a nie este psika. Uz ked bude krpec chodit, tak dobre vezmes na voditko psa, babo za ruku a idete as prejst...ta hygiena nie je taka katastrofa, to sa da velmi rychlo z vladnut, len treba sa vyzbrojit trpezlivostou. Pes byva aj chory, aj starosti s nim byvaju, aj zle mu byva, upratovat za nim treba, su taki co od nudy rozdriapu co im pride pod zub... ak toto chces pri babatku riesit... Ako hygienu ako taku, v tom u nas napr. problem nevidim, ale zase nelozi mi nikto po dlazke.. lebo fakt, to denne umyvam. NEstaci ani nahodou povysavat robotom, ja to musim umyt...
My sme psa kupili az ked sme sa prestahovali do domu (bol ina aj do bytu taky plan, len my sme chceli plemeno, ktore neradi zatvarame dnu.. nech si lieta po vonku vzdy ked moze a to v panelaku nemoze) , dcera mala 6 rokov, dostala ho v podstate na narodeniny. Este sme s nim ako stenatom chodili po nu do skolky. A nelutujem to. KEby ten pes uz mal 6 rokov vtedy, teraz 10, to uz stary pan a kolko by si ona realne uzila s nim zazitkov? Aj to trvalo dva roky kym on ju vobec zacal brat ako svoju pani, lebo ju bral ako sestru, pripadne este nieco pod nim.... Takto su najvacsi partaci naozaj. Teraz je uz vychovany, vycviceny, vsetko to dcera videla... v klude ho moze zobrat vyvencit teraz, dokaze mu dat jest, ked treba aj ho umyje... je to v podstate rodinny maznak, ale ona sa o neho vie plne postarat. Neskutocne ju on za to lubi, poslucha a strazi... ani ja na nu nemozem len tak zvysit hlas aby uz nesledoval, co sa ide diat :D A budu spolu... ak sa nic nestane tak aj do jej 20r... A musim poevdat, ze ked mal tak do roka, tak sme mali doma ine boje.. nie raz dostal poza usi. Lebo on zboznuje deti, ale v nasej svorke on mal pocit, ze je nad dcerou, cize si do nej dovoloval, ci uz zacal na nu vrcat, nechcel sa s nou zo zaciatku hrat, ziarlil ked prisla ku mne atd... S tymto sme realne bojovali a viem si predstavit, ze aj psik, ktory bude este mlady trubiroh a zvykne si na vas, moze ziarlit ked mu donesiete domov babatko. My sme mali doma psa.. ked osm bola babatko... do cca 4 rokov, a realne si na neho ani nepamatam. VOBEC. Iba na fotkach... :D Ale je to na vas 🙂
Pre upresnenie, snazime sa o bábo a otazka je ci je vhodny napad kupit teraz steniatko. Nevieme kedy sa zadari