Nosenie bábätka a jeho pozitívny vplyv na neskorší vývoj

gaga1
6. júl 2012

Nosili ste svoje deticky, ked boli babetka, sledujete teraz na svojich detickach pozitivny vplyv ich vcasneho a casteho nosenia? Odlisuju sa Vase nosene deticky od svojich rovesnikov? Ak ano, ako, pomohlo im to v nejakej sfere ich vyvoja? Maminky, bola by som rada, keby ste sa s nami podelili o svoje pribehy a podali svoje svedectvo... Dakujem Vam 🙂

kimmie
6. júl 2012

Mojho starsieho syna som nosila rok v baby bjorne a potom dalsi rok v ruksaku na chrbte. On ked spal tak bol pohode v kociku ale akonahle bol zobudeny tak krical a plakal. Takze to bolo vzdy jednoduchsie brat so sebou aj vozik aj nosic. On sa asi citil pri mne pohodlnejsie a tiez mal lepsi vyhlad. Asi tri dalsie mamy chlapcov mi spominali ze ich deti tiez nosili.
Moj mladsi syn je taky isty. Vydrzi vo vozicku ked spi ale potom tam uz nevydrzi, zacne plakat a dozadovat sa aby som ho zobrala na ruky. No a v nosici je taky spokojny ako anjelik🙂. Tentokrat mam aj Ergo Baby, je to omnoho pohodlnejsie na chrbat pre matku a tiez aj vhodnejsie pre babatko ako bjorn.
Je neviem ci moj starsi syn je v niecom lepsi, kvoli tomu ze som ho nosila. Ja som to robila kvoli tomu aby some nemala uplakane nervozne deti, bolo to pre nas jednoduchsie. Inak ak dieta stravi 9 mesiacov v tele matky, nie kazde dieta je pripravene na to aby bolo zrazu iba vo vozicku.
@gaga1

gaga1
autor
6. júl 2012

Krasne, som rada, ze mas a mala si spokojne babatko🙂 @kimmie

strapco13
6. júl 2012

@gaga1 nosenie deti je preskumane a je dokazane, ze ma len a len pozitivny vplyv na dietatko, pokila ale nosis v spravnej polohe /cize satka, ergonosioce, nie klokanky, tie su zataz na chrbticu/
moj syn bol noseny skor prilezitostne, ked bol mensi, neobjavila som to caro, a teraz ked vidi ze nosiom dcerku rtak sa pyta aj on, tak ho pre jeho uspokojenie nasadim do satky a ideme..aspon raz obideme gauc 😀
dcerak je typicke nosicke dieta..cim sa viavc nosi, tym je lepsia
ale obe deti su tak zvlastne zavisle na mne, ze ked maju naladu su uplen krasne samostatne a skumaju svet

ale o noseni je tu vela tem, a aj je tu sekcia pribehy o noseni..skus aj tam

ak zvazujes nosenie..skus stranku www.nosmesa.eu

anjelicek26
6. júl 2012

@gaga1 - pozri na babo vplyva tak vela faktorov, ze sa ten jeden jediny da neskor tazko rozpoznat. Su deticky, co vyzaduju blizkost, ine su kludne a spokojne aj v kociku, postielke, ono je to od zaciatku o povahe, su deticky, co su od porodnice plackovia, potrebuju mamu citit 24/7 a ver mi, ze nosenie ano - pomoze to zmiernit "symptomy", zjednodusit a sprijemnit si cas sebe a babu, ale jeho charakter, povahu, podstatu to nezmeni. Stale to bude narocne dieta vyzadujuce extra pozornost. Moj syncek sa narodil ako to najkludnejsie, najspavejsie babo na svete, flegmos na pohladanie, take dieta ako on hadam ani neni... noseny bol asi ehm 3x? bol v babyvaku, mne to bolo nepohodlne a on chrnel presne tam, kde som ho polozila a cele hodiny... do 1,5 roku spaval 18h denne... dodnes ako vyse 2 rocny chrni 12h v noci a 3h cez den...poslucha, nemal jediny zachvat hnevu ci vzdor... on je proste taky. A ci by bol/nebol noseny by to nezmenilo.

gaga1
autor
6. júl 2012

@anjelicek26 dakujem velmi pekne za nazor 🙂 pri zakladani som vychadzala z teorii Jean Liedloffovej zhrnute v knihe Koncept kontinua a snazila sa na ne nadviazat realne svedectva matiek z rozvojovejsej casti sveta 🙂

gaga1
autor
6. júl 2012

@strapco13 Dakujem krasne za nazor 😵 Prave ta samostatnost nosenych deticiek ma zaujala, je to sila...

halienka
6. júl 2012

@gaga1 my sme dcéru tiež veľa nosili, do nejakého 7-8 mesiaca sme ju na rukách aj uspávali a cca do 11 sme ju nosili aj keď bola hore (samozrejme nie stále, pomedzito aj sedkala), keďže ona sa vôbec neplazila ani neštvornožkovala, iba sedkala a až v 11 mesiacoch začala loziť po štyroch a zároveň sa stavať na nohy. Aj teraz keď sa niečo deje tak ponosíme ešte, malá má 2,5 roka. Takže nosená bola dosť a aj sme si užili tých poznámok od okolia 😖 ako sme si ju zle naučili. Mňa až hrôza chytila, keď sme boli švagrinú pozrieť v nemocnici, malý mal vtedy len 3 dni, švagriná ho chcela vziať na ruky keď zamrnkal a svokra hneď do nej: nenos ho, sa ti naučí a už sa toho nezbavíš! Trojdňové bábätko to bolo! No skoro ma kleplo, našťastie, švagriná ju hneď zahriakla a malého si vzala aj tak.
Ale ja neviem porovnať, či to má nejaký vplyv na vývoj, je to moje jediné dieťa. Z okolia som neskúmala, kto nosil a kto nie, takže v tomto ti nepomôžem. Ja som ale bola už dosť nešťastná z toho, že nemôžem kojiť a odobrať jej aj sebe ešte takúto blízkosť mi prišlo hrozné, veď ma potrebovala cítiť a ja ju tiež. Aspoň toto som mohla pre ňu spraviť, napriek tomu že mám iba 45 kíl zvládla som to. Ono závisí aj od povahy dieťatka, sú fakt aj také pokojné kotré to nejako nevyžadujú a nepotrebujú, ale moja malá taká nie je, potrebovala to a stále našu blízkosť potrebuje. A ja som aj rada, si to naplno užívam 🙂

strapco13
6. júl 2012

@gaga1 jj je to sila..ale ono to nie je len nosenie..je to spojene s dojcenim a cele to caro materstva, ten vztah matky a dietata..cim viac matka da, tym viac od dietatka dostane
ja osobne si neviem predstavit fungovanie bez nosenia

gaga1
autor
6. júl 2012

@strapco13 Pises, ze nosis aj synceka, aj ked len prilezitostne, ale nadalej uz teraz pokracujes v jeho noseni, chapem to spravne?

gaga1
autor
6. júl 2012

@halienka dakujem, krasne svedectvo🙂

strapco13
6. júl 2012

@gaga1 hej, ale jeho skor na rukach nosim, ale obcas, hlavne ked skusam nove uvazy tak trenujem na nom 😀 strasne sa mu to paci, minule som umyvala riad s nim na chrbte..ma 16,5 kila :D 😀 😀 strasne sa mu to pacilo
ale mala, tu ked treba uspavam v satke, na nakupy alebo ked ideme niekam tak malokedy berieme kocik,

gaga1
autor
6. júl 2012

@strapco13 Uzasne, som rada, ze sa nasla maminka, ktora nosenie dalej praktizuje aj na vacsom dietatku (teda 16kg, mas co robit🙂!!! A ano, materstvo je neskujtocne nadherne, mam na mysli vsetko, co k tomu patri🙂 uzivajme si ho, ked sme dostali takeho pozehnania🙂

strapco13
6. júl 2012

@gaga1 mnohe maminy nosia..len o tom ani nevedia 😅 ..ved kolko vidis mam na ihrisku, ci na prechadzke, dieta nevladze, mama ho zoberie do narucia a idu tak domov a to su aj vacsie deti, pripadne ockovi na krku..aj to je forma nosenia..kedy je dieta uplne odkazane a spolieha sa na rodica
koncept kontinua /KK/..tu vzdy bol, je a bude, len si to ludia neuvedomuju ze ciastocne zijeme podla neho aj ked sme sa privelmi odklonili celkove, ale obcas sa u kazdeho vyskytne chvilka ze ide pod KK
len proste spolocnost je viac materialisticka a nesustredi sa na tak na medziludske vztahy vo svojej podstate

gaga1
autor
6. júl 2012

@strapco13 otazne je, ci sa KK da praktizovat v nasej kulture na nasich detoch...

estterka
6. júl 2012

@gaga1 aj ja nosim,nasa ma 15 kil a je to v pohode. ale u nas je nosenie teraz spojene s dojcenim skor.

gaga1
autor
6. júl 2012

@estterka nosis od narodenia a aktivne? alebo nosis len na rukach prilezitostne? dakujem 😵

strapco13
6. júl 2012

@gaga1 da sa, nie celkom uplne, ale da sa...mozes nosit, dojcit, mozes dieta nechat nech objavuje svet sam, nechat ho nech si doveruje..len nasa spolocnost je privelmi zviazana s tym, ze co si o nas myslia ostatni
ale nemozes dat uplnu volnost dietaku u nas, lebo zivotne prostredie je ine, na to nase geny nie su naprogramovane, ze aut je milion, z ked najde nieco, nesmie to zjest a pod
plus u nas je vacsinou matka na MD socialne mierne izolovana..lebo si mysli, ze tam a tam s dietatom ist nemoze
ale ja som bola prednasat s malou na chrbte
v nasej spolocnosti vladnu predsudky a tie nam zvazuju ruky a podvedie privelmi na to aby sme zili KK uplne
ale da sa
maleho nechavam pobehovatt po dvore bez dozoru, nezasahujem co robi, len ked robi nieco, co je naozaj nebezpecne..a mozem povedat, ze ak dozeram na neho a aj slovne ho "buzerujem" 😀 , ovela castejsie sa potkne na chodniku ako ked si beha sam bez "dozoru" jasne ze po nom kukam, co robi, ale nezasahujem
ale napr na ulicu ho sameho nenecham ist ..cize robim si tak trosku selekciu, take moje vlastne KK 😀

gaga1
autor
6. júl 2012

@strapco13 dakujem! otvorila si mi tak trochu oci... velmi spravne sa Ti to podarilo definovat 😵 a gratulujem k prednasaniu s babatkom na chrbte🙂

estterka
6. júl 2012

@gaga1 no aktivne..nosim v manduce teraz,satku sme dlho nepouzili. nosila som skor vonku,doma nie. zacala som neskor,asi ked mala dva mesiace a zacala domietat kocik,tak sme presli na satku. teraz je to uz pilezitostne,vonku beha sama a do nosica ide,ked sa chce dojcit. preto som pisala,ze u nas je teraz nosenie spojene hlavne s dojcenim. len som chcela napisat,ze da sa aj tazsie dieta nosit 😉

nika.r
6. júl 2012

@gaga1 obe svoje deti som nosila od narodenia, teda prveho syna nie uplne, od cca 2 mesiacov v babyvaku, ale na rukach samozrejem od narodenia. S rovesnikmi velmi porovnat neviem, lebo to je myslim dost individualne a snazim sa velmi neporovnavat, naucil ma to moj syn, ktory je v mnohych veciach mimo bezny priemer. Bolo tazke naucit sa to, ale zije sa mi o dost spokojnejsie. 🙂
Ale tak cisto subjektivne z mojho pohladu plusy:
Vdaka noseniu boli obe deti relativne spokojne. Relativne, lebo aj oni boli obcas zaplakane, obcas mali problem zaspat, chceli sa vela dojcit, ale vdaka babyvaku sa rychlo upokojili, dalo sa to vsetko zvladnut, boli pri mne, citili ma, mali blizko k prsniku, napapkali sa.
Nemali sme koliky ani u jedneho. Boli prirodzene v trosku vyvysenej polohe, takze si aj odgrgli, aj boli trosku ohnuti, takze si aj spokojne ulavili. 😅
Velky vplyv malo nosenie na celkove travenie casu, nemusela som sa obmedzovat, lebo vela veci som si urobila s dietatkom vo vaku a ked spali, mohla som oddychovat. Takisto deticky boli pri roznych cinnostiach pri mne, prirodzene sa obaja chceli zapajatdo chodu domacnosti a so vsetkym pomahat.
Najkrajsi je na tom ten vnutorny pocit radosti a spatosti s babatkom, to sa neda ani opisat. Myslim, ze s detmi mam velmi dobry vztah a myslim, ze aj vdaka tomuto.
Syncek mal tazsi porod, od zaciatku zle spaval, bol prvy tyzden bezo mna na jiske. Vdaka noseniu myslim, ze traumu z toho prekonal a zvladli sme aj nespave dni a noci relativne v pokoji.
Velku vyhodu malo nosenie ako podpora dojcenia, prekonali sme vsetky laktacne krizy, deticky sa nosili a pili kolko sa im zaziadalo, kazda kriza nam trvala max. Tri dni, mliecko sa hned dotvorilo.
Medzi detmi mam vekovy rozdiel dva roky a nosenie mi pomohlo Hlavne na zaciatku, kym som sa zabehla s dvoma, dcerku som nosila a mohla som sa nadalej venovat synovi, ktory tym padom lepsie znasal narodenie surodenca.

Urcite budem nosit aj svoje dalsie deticky. 🙂

nika.r
6. júl 2012

@gaga1 koncept kontinua aj mna velmi oslovil. Tiez mamtu skusenost ako @strapco13 ze ked davam viac pozor, castejsie sa im nieco prihodi. Ale musim priznat, ze dceru mam velmi vynaliezavu na somariny a uz ich ovela viac kontrolujem, ako ked som mala len syna.

ruthke
7. júl 2012

Dcerka ma 16 mesiacov, nosena bola od narodenia, najprv v satke, potom v ergo nosici. Dokonca bolo obdobie (5-10 mesiacov, ked inak ako v satke cez den nespala, tak som ju nosila). Kocik prakticky nepouzivame.
Kazdy mi hovori, ake je dcerka kludne a spokojne dieta, je zvedava, samostatna, nebojacna. Nechavam ju nech si sama objavuje svet, snazim sa v nej vyvolat pocit, ze je to bezpecne miesto.
Vyrasta s dvoma mackami a dvoma psami, manzel si dcerku berie do nosica ked chodi vencit. Dcerka uz ked vidi ze si pripiname nosic, pride k nam a cela nadsena k nam natahuje ruky. Dodnes kojime na poziadanie, je velmi zlata ked mi prinesie vankus na dojcenie a ruckami ukazuje znak "mlieko".
Mozno niekto bude oponovat, ze dcerka by bola take pokojne a vyrovnane dieta aj bez nosenia, ale podla mna to malo vplyv. Brala som to ako jej prirodzenu potrebu, ktoru si potrebuje naplnit, a ktora nepotrva navzdy.

gaga1
autor
7. júl 2012

@ruthke
@nika.r
Dakujem za svedectva 😵 😵 😵

gaga1
autor
7. júl 2012

@ruthke Myslim, ze to najdolezitejsie do zivota si svojej dcerke uz dala 😵