Ahojte, mame babatko z 13.4. ale neustale mi spinka presla som aj na odsavanie bo nakojit ho je moc dlhe a ma potom gulas v papani. Je to OK? Vssde pisu inak, ze to moze byt znak niecoho, v porodnici, ze mam byt rada, inde zas, ze tych prvych 28 dni je to normalne, ze babatko 90 % z dna prespinka.
Aky mate nazor Vy? Dakujem. 🍀
Pokial nema zltacku, tak je to ok. Gulas s papanim mat nebude. Tak male dietatko este ani o sebe nevie, nie zeby malo z niecoho gulas.
Sledovala by som, ci neni nazltly a ci nema take trasenie ruckami (nemyslim moorov reflex) - nasa sa dostala do hypoglykemie a zltacky lebo mala problemy s bruskom a odmietala papat, to uz mala ale skoro 2 mesiace a inak je spacka od narodenia do teraz. Na kojenie som ju musela tazko budit, stale spala. Po 2 tyzdnoch sa to zacalo...zacinali ju budit rucicky (moorov reflex) a neskor si zacala uvedomovat, ze je na svete a uz nie v brusku...
ja by som ho kojila, neodsávala. Je normálne, že veľa spí. Ale ak sa Ti niečo nezdá, tak je potrebné ísť k lekárovi.
@beata_k hovoria az davam kazde 2 az 3 h bud odsate alebo nakojit, iny zas jaslat odsavanie prikladat a prikladat co aj kazdu pol hodinu... to vraj lekari povedaki narusu jeho stravovanie a bude to flakat 🤷♀️
@aliaray1 aha lebo mojho ztrha sem tam az sa ja zlaknem ako blazniva... no nazktly nie je aspon podla mna ale hypoglykemia nas vytrapila v porodnici ale zvladli sme to na mlieku bez infuzii...
@btus kojila ale kolko? ako odsledujem, ze spalal dost? ked on pri tom ale nonstop zaspava 😑🥺
ak priberá, tak papá. Ja som vždy vážila dieťa pred kojením a po kojení. Tak vieš koľko spapaá. Robia to tak aj v pôrodnici. A je to malé dieťa, je normálne, že pri kojení zaspáva. Aj moje tak zaspávalo. 🙂
Ano je normalne, ze spi. Aj ja mam takeho krpca a rovnako spal ani som ho nebudila na kojenie, nesledovala cas, kojila na poziadanie. Ked mam prilis naliate prsia, ze dlhsie spi, tak si odsajem. Podla mna si trosku uzkostliva a zbytocne to riesis. Ak je babo spokojne, pribera ti atd., tak naozaj zbytocne nepanikar. Hlavne teraz na zaciatku ho iba koj, nedavaj mu flasku zbytocne, ked uz sa kojenie aj tvorba aj vsetko zastabilizuje, tak je mensie riziko striedat flasku a prsnik. Ja zatial odsate mlieko davam do mraznicly alebo ho podstrcim na pitie 3 rocnej 🙈:D
Ahoj,
pokial je maly zdravy, oddychuj aj ty. My sme sa tak tesili tyzden a potom prisli koliky. A bolo po dlhom spani.
Ja ako babo ze som tiez len spala aj pri kojeni.
Čo najviac prikladaj neodsavaj je to náročné a prečo to robiť zložitejšie?
Keď zaspáva na prsníku a nesaje daj mu prst do kútika pusy ako by si išla dať bradavku preč a hneď sa zase prisaje.Je to normálne moja spala a jedla prvé 3 m.Hlavne, že priberá, cika má mokré plienky
Ano, novorodenec je rekordman v spani. A ak ma zltacku - aj s malymi hodnotami - o to viac. Babo sa budi na papanie samo. Ak ti povedia ma poradni, ze nepribera,az potom ho zacni budit
Chcem ta podporit - nalad sa na svoju maminkovsku intuiciu. Oddychuj. S trochou humoru, ale aj vazne: Tak ako sa predychava porod, tak vlastne vsetko okolo dietatka mozes "predychavat" 🙂 Ako bude rast, vzdy nieco nove a nove pride. Ja uz mam pubisku, a riadne tvrdohlavu a celko by som bola spatne rada, keby som nebola uzkostna, a trosku viac v pohode, s usmevom a radostou vsetko prijimala, nie s obavou. Spolahla sa na tu maminkovsku intuiciu.
Je to este malilinke babatienko, ono zatial takto vela bude spinkat, ak bude spokojne, nakrmene, prebalene a hlavne blizko maminky. Ak mas moznost, co najviac ho pestuj tak, ze na svoje telo prilozis babatko len v plienke, zakryjes si ho na sebe... Koža na kožu. Vyhrad si na to cele sestonedelie.
Takto si udrzis miecko, ak je slaby papkac, lebo sa ti bude spustat oxytocin. A aj babatko zostane pokojne a spokojne, ze ma blizko maminku. To potrebuje naozaj zo vsetkeho najviac, pokojnu, pokojne dychajucu maminku, pocuvat jej pokojne bijuce srdiecko, tak ako ked bolo v brusku, tak aj ked uz nie je v brusku.
Je to uplne normalne. My sme na zaciatku neverili kolko mame "volneho casu", filmy sme pozerali cez den, zacvicili si...Teraz sa nezastavime- mame 14 mesacnu 😄.
Urcite koj a neodsavaj, je to hovadina. Babatko pri kojeni pohlad po usku, po brade. Daj dolu ponozky nech ma trosku diskomfort a zaspi neskor ako po minute.
Kojenie babatko vycerpava, obzvlast na zaciatku. My sme sa s mojim na zaciatku nabojovali, bo narodene o mesiac skor, takze kojit co 3h a obcas to veru trvalo aj hodinu a pol 😅
Mlady prakticky prvych 6 tyzdnov prespal... najedol, vykakal a zaspal... kojil sa kazde 3-4 hodiny... v noci bol 1x hore od porodnice... ako 6 tyzdnovy zdvojnasobil porodnu hmotnost... len ja som prve tyzdne ako nechapava cumela polku noci do postielky, ze ci zije 😅 On prakticky ani hladny nikdy nezaplakal, len sa zacal mrvit, tak sme sli prebalit, najest, zas prebalit a spat... kupanie bol jediny highlight dna, ked sme videli poriadne otvorene oci 😅
Neviem ci by si to nemala jednoduchšie keby si sa raz opýtala na vsetko v jednej téme. Spat a jesť su jeho dve potreby momentálne. Neskôr vydrzi dlhšie bdele neboj sa. Ja som mala mojich nonstop na prsníku kym sa znormalizovali. Bolo to náročné ale prešlo to. V noci som budila tak max po 5 hodinách aby nehltali, ked hltali tak im zabehlo, potom sa vyzvracali a to bol blby kolotoč. Kakať nemusí aj týždeň ked je na materskom mlieku ale to ti mal vysvetlit pediater alebo v pôrodnici. Nos ho hoci aj cely den ak vládzeš, nic viac mu netreba teraz.
je to úplne normálne, neodsávala by som.. novorodenec nebude najedený za 5 min... treba vydržať..
ja ked som odsávala, malá ešte stále spala, prsia sa mi opäť naliali a to odsaté som musela vylievať... zbytočne
To je ešte malinke bábätko. V nemocniciach sa už robia základné skrininky keby to bolo vážne už by niečo odchytili. Nepustili by vás domov
Ponúkajú papať raz za hodinku častejšie ak spinka nie, aby zas ti nepopraskali bradavku ak po pár hltoch zaspí.
Vytlač hvapku mliečka a tak mu s bradavkou prejdi po pusinke.
Moja mala silnú zltacku a nevedela poriadne pusu otvoriť taká spavá.
Ved to ma len par dni...moj druhy bol spachtos...3h spal, najedol sa a spal dalej 2h...po prvom nespavcovi mi to veru bolo divne 😁 ...ale to bol mesacny.
Zaklad je, ci pribera...destska dr. moze povazit.
Moze byt zacinajuca zltacka...koza do zlta, potom aj ocne bielka...take deti su spave a musia sa budit kazde 3h. Ked zaspava na prsniku...stimuluj ho prstom pod bradou...to zabera. Male babo ma maly zaludok, preto potrebuje castejsie a po menej.
gulas v papani? to je co za termin? ak chces dojcit, tak prikladat stale, aby si o mlieko neprisla a nie krmit kazde 3 hodiny. ja som obe dcery mala prve 2 mesiace na prsiach takmer nonstop. kazdu pol hodinu urcite. a nie kazde 3 hodiny par dnove dieta.
Spanok je ok, ak nema zltacku. Moja starsia prespala takto prvy polrok svojho zivota. Pri pardnovom je to uplne normalne.
Čím viac budete odsavat, tým viac sa vám bude tvoriť mlieko, a budete mat neustále naliate prsníky. Nás sa narodil 5.4.,pravidelne som odsavala, ale tak som sa nič ne vyspala. Tak som prestala odsavat, nechala som prsia na voľno, a mlieko same odtekalo a uvoľnilo sa to napätie. Babo nebudim každé 2-3 hodiny, ono sa zobudí same keď je treba, niekedy to bolo 1,5 hodiny inokedy po 4 hodinách (to som sa pekne vyspala 😁).
@btus ano aj ja ale vaha nie je presna, cize to je tak odhadom... ked babatko sa hybe... a poradna bola dnes prva... no robim to tiez tak ako pisete...
@matkahelka asi ste nepochopila, ja odsavam nonstop a krmim kazde 3 h len vtedy mi to nevyvracka a drzi v sebe... ked ho prilozim spi a nepomoze ani stimulovat ani keby neviem co, spi, netaha a nechce ani sat aj ked je hladny... nebudi sa na nic len spinka aj keby ma hovienko za usami...
@vasjar a ste len na prsiach ci odsate mu davate?
@janage hned ako ho dam na prsnik spinka 🥺 je to nekonecny pribeh jedine odsate a z flasky mam prehlad co vypije 🥺
Dá sa riadiť tými pocikanymi plienkami a prírastkom na váhe. Moja najprv schudla ale to takmer vsetky deti z porodnej vahy a potom priberala na spodnej hranici ale priberala.
@janage ja ho budim aj na kojenie alebo na odsate mliecko, je to psycho 🙈
Normálne