zaujimalo by ma, ako spinkaju v noci deticky na UM oproti dojcenym detom. Nas ma 7 mesiacov a budi sa v noci na dojcenie aj 10x. Prve mesiace prespal celu noc bez problemov. Momentalne je na tom tak, ze sa budi kazdu chvilu, utistit sa da iba na prsniku a to takmer vobec nepije iba sa prisaje a zaspinka.
@cucoriedkae ako keby si písala o nás. Malý je plne dojčený. Do 4. mesiaca režim budenia 2x za noc. Teraz už to radšej nepočítam. Takisto veľa toho nezje párx cucne a na chvíľu zaspí. Už ho nedávam ani do postieľky ale nechávam v posteli pri sebe. Pripisujem to zúbkom a dúfam že to čoskoro skončí
moj maly bol na UM asi od 2m. a musim povedat,ze nespaval o moc lepsie ako dojcene deti. podla mna to nezavisi ani tak od stravy ako od dietata. niektore deti proste nie su tak spave. nas sa budil na mlieko v noci este do 2 rokov. do roka to bolo asi 3-4 krat za noc potom do 2 rokov raz dva krat podla toho ake mal obdobie. odvtedy prespi celu noc
@cucoriedkae ahoj, moja starsia dcerka bola kojena 2roky a 7mesiacov a od narodenia prespala noc, max okolo 10mesaica sa budila iba raz na kojenie. mladsia je zatial kojena a hadam bude este rok a ta sa budi od narodenia v noci na kojenie . niekedy v noci spim asi 2 hodiny co stale chce byt kojena.
poznam deti co boli na UM od narodenia,a budili sa v noci tiez .
No moje nervy...to nas caka?
Zo zaciatku som maleho dokrmovala UM a spinkal aj 5-6 hod v kuse,teraz uz len dojcim a vydrzi tak 4,potom sa uz po 2 hodkach alebo hodke budi.Aj napriek tomu,ze rozkuskovane spim tak 8 hod,mne to zial nestaci a som jak chodiaca mrtvola Cez den nemam sancu si s malym lahnut,lebo spava 5-minutovky
UM deti viac zasyti,preto asi dlhsie vydrzia spinkat...uff,no mame to mi zeny tazke
@cucoriedkae malý bol na UM a od 3. mesiaca prespal celú noc... ale myslím, že to skôr závisí od dieťatka, že potrebuje v noci iba pocit blízkosti a vlastne ho ani tak netrápi hlad
náš je od narodenia prevažne na UM, do druhého mesiaca spal celú noc a teraz sa budí raz v noci na papanie, ale má noci keď nie je hladný iba sa potrebuje upokojiť na prsníku a hneď zaspí...
@cucoriedkae ja som malu kojila 9 mesiacov, od porodnice mi prespala celu noc bez zobudenia, akurat ked jej isli zuby tak sa v noci budila...myslim, ze aj u vas ma nocne budenie spojitost so zubkami..preto v noci nepije, ale sa len prisaje a zaspinka, ukludnuje ho tvoj prsnik. Ak chces aby sa tolko v noci nebudil tak si stanov presne casy kedy ho nakojis a len vtedy mu daj..inak ho utis inym sposobom..povedz si napriklad ze mu das pocuckat dva x za noc a to dodrz..bude to tazke jeden dve noci, potom sa ti urcite prestane budit
@cucoriedkae - deti sa budia nielen kvoli jedlu, ale aj kvoli potulkaniu, pri flaske toho potulkania zasa tolko nie je, tak spia skorej celu noc.
Pricom je to fakt straaaasne individualne, dcerka bola hore kazducku noc do 2,5 roka, prvy rok aj 10x za noc, maly?? Ten od porodnice 1x... takze tak. Kojenci obaja. A taky rozdiel.
@cucoriedkae Naša po UM prespala celú noc, ale ak by sa dalo, radšej dojči.
@cucoriedkae moj maly je tiez dojceny a prespi celu noc, asi sa budi pre nieco ine a nie koli hladu, teda ak ma poriadnu veceru, lebo to materske mlieko mu uz mozno nestaci, ci? alebo to budu aj zuby, lebo teraz sa aj mne maly pobudieva s placom
moj syncek ma vyse 10 mes., je plne dojceny, plus samozrejme cez den prikmy zeleninka, masko, ovocie.... a tiez sa v noci budi dost casto (tiez to nepocitam) a rovnako sa chce len uistit ze som tam..... chvilku potaha mliecko a rychlo zaspi, nespava v postielke, ale s nami v posteli . Starsia dcerka bola vyse roka dojcena (skoro do porodu synceka), tiez sa v noci budila castejsie, ale menej casto ako on..... neskor, cca v 13.mes., zacala sama od seba prespavat skoro celu noc.... tak sa utesujem, ze po lete to bude tak aj so syncekom..... ale mam kamosku so skoro 6 mes. syncekom, tez plne dojcenym a ten spinka skoro celu noc od zaciatku.... takze asi to nie vzdy ovplyvnuje, ci je dieta dojcene..... ale dojcene deticky takto asi spavaju viacere.... len si drzme palce, ze pride cas a budu pekne spinkat celu noc
@cucoriedkae ja suhlasim s @anjelicek26 a @cillikat, babatko sa budi nielen kvoli papaniu, ale v prvom rade ta chce citit a ustit sa, ze si pri nom. moze to mat suvis so zubkami, vtedy maju babatka plytsi spanok a skor sa prebudia. citi, ze sa s nim nieco deje, nevie co to je a mama je jedina istota, na ktoru sa moze spolahnut. uvidis, ono to prejde, alebo aspon sa to casom upravi, treba vydrzat. urcite kvoli tomu neprechadzaj na UM, lebo sa ti lahko moze stat, ze prides o vzacne mliecko a nic ine tym nevyriesis. sme mamy, mali by sme davat nasim dietatkam to, po com tuzia najviac - maminkinu pritomnost a jej objatie - aj v noci a, ak treba, aj sto krat za noc
@cucoriedkae ja som kojila kratučko - 4 týždne a potom ešte 2 týždne na striedačku s UM, tak sa budila malá každé 2-3 hodiny... UM som začala dávať na noc v tých 4 týždňoch a spala aj 12 hodín v kuse, cez deň 2x po tri hodiny... Keď sme cca v roku a pol prešli na obyčajné plnotučné mlieko, tak sa v noci budila raz na svoje kakavko...
moji obaja kym boli dojceni boli hore aj 10x za noc, po odstaveni (jeden mal 1,5 r, druhy 2r) spali celu noc vkuse...
ale len kvoli spanku by som ich neodstavila... treba si to prezit a zazit, ved dojcenie je nadherne, nejde len o vyzivu
ale napr. kamoskina mala nebola vobec dojcena, ani kvapku nedostala a do 2,5r. bola hore aj 15x za noc, teraz ma 9r a stale nema dobry spanok...
nedojcenie ti nezaruci dobry spanok
@cucoriedkae
Podľa mňa to vôbec nezávisí od stravy, je to mýtus. Je to hlavne v povahe dieťatka.
Moja plne dojčená dcéra sa prvý mesiac života budila 1x v noci, a od druhého mesiaca do pol roka prespala celú noc. Potom sa zase začala budiť, tak asi 1x za noc, možno aj častejšie, ale spávali sme spolu, mne sa dalo dojčiť počas spánku, takže neviem koľkokrát bola za noc hore. Zhruba od roka a pol sa zase prestala budiť. Odstavila sa vo veku 2 roky a 10 mesiacov. Nevidím rozdiel, či spí lepšie, alebo nie, stále má mimoriadne dobrý spánok - po mne a po mojej mame (zaspíme pri telke, pri svetle, proste vždy a všade)
Poznám viacero detí z môjho okolia, ktoré boli od prvých mesiacov na UM a často sa budili, či už na mlieko, alebo čaj.
Takže ja si myslím z pragmatických dôvodov, že je jednoduchšie pre mňa ako mamu (a prirodzenejšie pre dieťa) v noci vytiahnuť inštrument a nadojčiť, ako naťahovať sa po nociach s fľašami a cumľami.
tak, tak, ako som uz pisala a aj ostatne baby vo svojich prispevkoch, neprestavala by som dojcit kvoli nocnemu budeniu sa dietatka, UM je fajn, ked zena nemoze z nejakych dovodov dojcit, ale ak moze dojcit (co vacsina zien moze...), tak to treba urcite vyuzit. Ja cez den dojcim tandemovo a v noci len synceka, je to urcite nekedy vycerpavajuce, nevyspate noci, ale je to nadherny pocit a nemenila by som. Tak Ti drzim palce, vela sil a trpezlivosti, urcite sa to casom upravi.
To nema nic spolocne s druhom mlieka, ale so spravanim matky. Pokial nedas dietatu prilezitost naucit sa zaspavat, tak ked sa v noci prebudi (a to sa zobudi kazdy clovek aj ty a ja), tak nevie ako ma same znova zaspat. Ja svoje dieta neuspavam, zaspava sama, uz jej to netrva ani viac ako 5 minut (ma 5,5 mesiaca)
@cucoriedkae, podla mna sa ti nebudi kvoli dojceniu, ale preto, ze mu zacala separacna uzkost. Moja bola dojcena len 9 tyzdnov a od 7. mesiaca sa budila stale, nakolko jej zacala uzkost. A ked jej isli zuby, budila sa este viac, navyse vtedy mala jej zacali aj nocne mory, co sme pochopili az neskor. Mala nesiac kedy sa budila 3x za hodinu celu noc, cely mesiac. Ma 3 roky, teraz ma konecne dobry spanok. Uz prespala aj 5 noci po sebe, a zas je aspon 1x v noci hore. Ale su aj noci kedy je hore viackrat alebo aj nespi hodinu v noci. U vas to vidim na separacnu uzkost, dieta ta kontroluje, ci si pri nom a to, ked si pyta cicik, je to len na upokojenie, s hladom to nesuvisi. Ja som malej cele noci podavala cumel, keby na nom neboila zavisla, mozno by spala lepsie, ktovie. Skus si precitat o separacnej uzkosti.
@skeptik, su deti, kt. ti same nezaspia, lebo maju problem, bud reflux, koliky, ktovie co. A uspavanie je nevyhnutne, lebo za pol hodinu spanku by si dala aj posledne co mas. Navyse ked nemozes dopustit, aby decko plakalo, urobis aj nemozne. A som presvedcena, ze ked ma dieta uzkost, neprespi ti celu noc. Kazde dieta je ine, a nie je to vsetko len o matke. Su deti, ktore prespia celu noc od prichodu z porodnice a su deti, co zacnu prespavat noc vo veku 3,5 roka.
@cucoriedkae, inak mala bola na Nutrilone AR a nikdy nevydrzala 3 hodiny, flasu si pytala kazde 2,5 hodiny, ked kazde 2, zvysovala som davku mlieka. Vecer pila okolo 19. potom spala, taky mala rezim presne od 2. mesiaca. zobudila sa na mlieko okolo 23. a o 4.30 a to uz aj vstavala a to trvalo dlho, velmi dlho. Asi o 9. mala prvy denny spanok. Cize u nas trvala noc od 19. do 4.30 s jednym budenim. My sme chodievali spat az po nocnom dojceni okolo polnoci, lebo bolo treba sterilizovat 10 flias, nachystat do nich vodu, atd., kedze cely den som sa od nej nepohla, tak som vsetko dohanala v noci. Urcite by som kvoli spanku nepresla na UM. Ked sa mala budila aj 10x za noc, bola lahsie ju pohladkat, pomojkat (nakojit) ako zarobit mlieko.
@cucoriedkae Mam pocit, ze skor zazivate obdobie separacnej uzkosti. Aj u nas to tak bolo. Mala sa budila tak 1-2x za noc, niektore prespala aj cele a potom prislo toto obdobie a budila sa aj 6-7x. A tiez sa len prisala a hned na to spala, asi len 2x za noc sa najedla. Bolo to take zle, ze spala s nami lebo ked som ju dala do postielky tak plakala a to nikdy predtym nerobila.
@katka1981 zavisi od toho preco place - moja place najviac, ked ma ist spat a nechce sa jej, ale ked zhasnem svetlo, podam plienku a poviem haji haji, tak zacne uz len mrncat a uspavat sa rucickou. Zo zaciatku plakala, tak som po 5 minutach prisla, podala jej plienku opat a zase odisla. Je jasne, ze ked place akokeby ju na noze brali, tak treba zistit, ze co sa deje, ale ved sa da predsa rozpoznat, ci to je plac frustrovany, zurivy, unaveny, hladny alebo taky samoukludnujuci pred spanim.
@cucoriedkae nasa mala odkedy je na UM prespí od 19.00 do 5.30hod.
Tiez si myslim, ze to nezalezi od stravy, ale od dietata...
nasa spala uz ako trojtyzdnova celu noc a to som ju kojila.
@skeptik, nasa revala minimalne 20 hodin denne, mala silny reflux. Grcala aj z lyzicky vody do 15 mesiacov. Ked sme presli na UM AR zaspala na mlieku a budila sa len na krmenie ale od 7. mesiaca prisla separacna uzkost a kazdy rev jej vyvolaval reflux, takze nehrozilo nechat ju revat, lebo trepat do nej sirupy na kyselinu nebolo tiez rozumne. A presne ako pises, pokial babatko nema problem, tiez by som ho na uspavanie neucila. Naozaj kazde dieta je ine a tiez aj kazda matka je ina. Niekomu nevadi, ked malicke babo reve kvoli refluxu ako to bolo u nas. Ja som zas bola taka, ze som nedokazala nechat malu plakat samu, radsej som nesla ani na wcko ani jest. Viem, ze to nie je celkom normalne, ale nedalo mi to.
@katka1981 separacna uzkost sa vztahuje hlavne na bdely stav, kedy dieta tazko preziva odlucenie od rodica, pretoze este nerozumie pojmu cas a teda nerozumie, ze rodic sa vrati. V noci by dieta urcite nemalo vstavat 3x za hodinu, to nie je v poriadku v ziadnom veku. Pri takomto rezime spanku si totiz organizmus nedokaze oddychnut a je teda stale vycerpany, co nasledne brani opatovnemu zaspaniu. Nocne budenie zvykne skor suvisiet so sposobom uspavania, s tym, co dieta zobudenim "ziska", s typom dietata atd..
Zaroven je fakt, ze dojcene deti su castejsie v noci hore, pretoze su zvycajne zvyknute zaspavat na prsniku a pri kazdom nocnom prebudeni sa ho dozaduju. Je to sposob, ktorym sa uspavaju, nesuvisi to s jedlom. Preto je dobre naucit dieta zaspavat samo, bez pomoci, velmi vela spankovych problemov zmizne takmer okamzite..
Ja osobne si myslim, ze napriek prospesnosti dojcenia, nocne dojcenie prestava byt v poriadku v momente, kedy su na scene zubky. Kvoli dvom cucnutiam na upokojenie su zubky vystavene riziku zubneho kazu, kedze sa po cucnuti umyt nejdu. Dieta so zubkami by malo mat zauzivany rezim - vecerne dojcenie/krmenie, umytie zubkov a spanok. A kedze rast zubkov suvisi s dozrievanim nervovej sustavy a teda s celkovou vyspelostou dietata, zubky by mali byt signalom, ze dietatko je uz dost velke na to, aby prespalo noc bez jedenia. Je to len zvyk, nic viac nic menej.
malý bude mať zajtra 9 mesiacov a ešte nikdy neprespal celú noc..kamarátky majú mladšie deti a tie spokojne spinkajú..už to nejak neriešim,hovorím si,že som predsa len stále bližšie k tomu ,že prespí celú noc ako na začiatku,nie??
@monyccka S tými zúbkami by som moc nesúhlasila, keďže môjmu synovi prvý zub vyliezol a nemal pomaly ani tri mesiace, dcére šiel prvý zúbok keď mala 9 mesiacov a neteri 14 mesačnej. Skôr si myslím, že každé dieťa je individuálne. Dcéru som kojila, ale od roka jej stačilo večer a možno raz dva x v noci, zasa syn si pri mne v noci pocucká a spí ďalej. Dcérka keď v noci plakala, nechcela cicať, len sme sa vždy poľúbili a potulkali. Čo dieťa, to úplná individualita. Ja si myslím, že to treba hlavne vydržať, ak to teda nie je úplne nevydržateľné , tieto chvíľky ubehnú tak rýchlo a detičky rastú ako z vody. Z mojej malej princezničky už je takmer 6 ročná slečna a ja stále rozmýšľam, kam ten čas letí.
@cucoriedkae Možno mu idú zúbky a potrebuje sa proste ukľudniť. Prajem veľa sily.
@cucoriedkae ja som malu kojila 27mesiacov boli to strasne noce no napriek tomu som vydrzala ale cim bola starsia tym boli noce horsie sekla som s kojenim raz a navzdy a od vtedy spinka celu noc
My sme sa počas obdobia dojčenia budili každá 3 hodiny, potom na umelom vydržal dlhšie, postupne už papal v noci iba raz a cca od deviateho mesiaca / odkedy chodí a viac sa unaví/ tak spí celú noc.