Nočný plač - strach zo spánku

marekmmm
16. mar 2022

Dobrý deň,
už neviem na koho sa obrátiť. Sme objednaní aj k psychológovi, ale termín je až o dva mesiace... Dcérka 4,5 roka, už asi pol roka spáva vo svojej izbe, no mávala stavy aj keď spinkala s nami, no nie také časté. Máme ťažkosti so zaspávaním, stále sa hrá a spieva si, no to by nevadilo, ak sa jej nepodarí skoro zaspať, začne vyhutovať, typu: ja sa bojím, nechce sa mi spať, bolí ma jazyk, bolí ma nôžka a podobne.. keď zaspí, spinká pekne asi 2-3 hodiny, no potom to začne... z prvoti len jemne mrnčí, no ak ku nej neprídeme a neprihovoríme sa jej, tak sa to spustí do veľkého plaču až niekedy by som povedal do záchvatu plaču. Prídeme ukľudníme zaspí a za pol hodinu zasa.. Takto sa to deje cca do 2-3 ráno, potom je už kľud. Často ju napríklad pri plači nájdeme celú vyzlečenú, ako kope a mechrí sa celá, hovorí "nie, nie, nie". Ráno si väčšinou nepamätá, že by sa jej niečo snívalo... V škôlke spinká krásne, podľa učiteľky je priateľská a hravá, s nikým sa neháda a je ukážková. Momentálne tieto jej stavy trvajú už 9 noc po sebe a sme aj s manželkou z toho na nervy, neviem ako jej pomôcť a ani ako pomôcť nám. Tiež máva tieto stavy aj keď si ju po prvých revoch vezmeme ku nám do postele. Stále bude plakať kým nepríde čas okolo 3 ráno, potom už spinká normálne. Za akúkoľvek radu budeme vďační.

zvedavabuduca
16. mar 2022

.

fiafia
16. mar 2022

@marekmmm radu nemám. Moja dcéra má 5 rokov a niekedy máme presne takéto noci. Kričí, stona, krúti sa na posteli, plače. Keď sa pýtam či ju boli niečo odpovedá ale je mimo. U nás zaberá len natvrdo zobudiť. Keď bola menšia bývalo to častejšie. Riešili sme to s pediatrom no ten radil počkať. Tá frekvencia sa viditeľne zmenšuje. Držím palce

babulkomale
16. mar 2022

@marekmmm ukazkova dokonala v skolke mi evokuje ze veci dusi v sebe, na nevedomej urovni, a potom v spanku sa s nimi mozog snazi vyrovnat.

marekmmm
autor
16. mar 2022

@babulkomale len neviem, čo by chudiatko mohla v sebe dusiť... Posledná veľká zmena bola pred pol rokom, keď sme sa sťahovali a vraví, že sa jej v novom páči. Doma je kľud, s manželkou sme v poriadku, braček má rok a rada sa s ním hrá, aj kukajú rozprávky... Keď sa jej aj pýtam, či je všetko v poriadku, či ju niečo netrápi, tak nepovie nič zlé...

lienka9
16. mar 2022

@marekmmm nemoze byt nocny des.suvisi s dozrievanim nervovej sustavy.od nocnej mory sa lisi,ze tu si clovek pamata.pri dese je dieta akoby namesacne.az po prebudeni sa ukludni
Syn mal take,ale bol teocha mensi..zdalo sa nam ze je aj hore,ale spal..az ked sme napr v noci zapli svetlo uplne sa akoby odcyklil a zaspal ako nic..
Ale boli to strasne stavy,krik,plac,triaska,kopanve.ako prislo tak odislo nastastie

veronikavaneska
16. mar 2022

@marekmmm sú to nočné desy. Máva to strašne veľa detičiek aj bábätiek. Môj to mal asi od 4 mesiacov do roku a pol dvoch. Potom to prešlo a už je úplne ok má 8. Moc to neovplyvnite. Len byť pri nej kým to prejde nech si neublíži. Ono to prejde. A nieje dobre nasilu budiť.

veronikavaneska
16. mar 2022

@marekmmm pokým si to nepamätá sú to nočné desy. Ale pokiaľ si pamätá môže byť niečo čo v nej spôsobilo tieto stavy.. u dcérky to bol Mickyho Klubík. Prestala pozerať prestala sa báť a kričať v noci. Popremýšľať čo je iné posledné dni nové.

veve16
16. mar 2022

@marekmmm podľa mňa je to tiež nočný des. Naša to mávala okolo 3. roka. V noci sa zobudila a plakala až taký rev. Nemohla som sa jej ani chytiť,ani potulkať,odstrkovala ma. Ale trvala to asu tak 10 min. a potom zaspala. Ani neviem koľko to trvalo. Ale v neskoršom veku to prešlo do rozprávania zo sna a námesačnosti. Teraz má 10 rokov a niekedy sa stáva,že ešte zamrnči v noci.