Nočné bdenie u deti. Ako fungujete cez deň?

lenkasgt
27. dec 2021

Ahojte, nasa mala bude mat teraz v januari 2 roky a od narodenia nas trapi nocne bdenie, take to 4-5 hodinove, kedy je dieta uplne hore. Ako prosim fungujete cez den? Ja nedokazem vstat, spim potom s nou 🙄 aj tak som uplne unavena....v lete sme mali obdobie kedy sme to mali 2 tyzdne kazdu jednu noc, potom tak kazdu druhu 😬 ..oproti tomu je to uz lepsie lebo dokaze aj normalne spat obcas...ale dnes sme napriklad mali ist za nasimi vlakom ako vylet a ak si predstavim ze by som mala vstat o 9 tak obe by me boli totalne mimo a nema to vyznam 🙄....rovnako ked sme boli na par dni na liptove na jesen...v podstate sme nemohli ist nikam na vylet lebo bola druhu noc taka vzrusena s novymi dojmami ze zase bola cely noc hore a to sa potom vylet na druhy den planuje dost zle...
Prosim iba maminy co to zazili, rady ako nemam svietit alebo ze sa mam tvarit ze spim, naozaj nepotrebujem citat, keby to bolo take jednoduche, urcite sa takto netrapime

orangiiina
27. dec 2021

Chyba podstatný údaj, a to doba trvania denného spánku. Keďže som si tým prešla, predpokladám, že spi veľa cez deň. Moj skoro 2rocny spi max. 2 hodiny. Upraviť deň a upraví sa aj noc. Cize je čas prestať dospavat noc. Začni ju pomaly budiť cez deň, aby bola viac unavena a spala v noci. Ale toto si už mala riesit davno, keby mi toto robil moj v 2 rokoch, som už na liekoch 🙄

lenkasgt
autor
27. dec 2021

@orangiiina cez den spi tak hodinu a stvrt, ona ma velmi nizku potrebu spanku, budit nepomaha, niekedy jej staci v noci spat 5h a dokaze fungovay cez den a spat zas len hodinu - hodinu a pol ... Naozaj nepptrebujem taketo kazania, chcem vediet co robia ludia ktorym nic nepomaha

lenkasgt
autor
27. dec 2021

@orangiiina a doplnim vynechat denny spanok nemozeme lebo si ho urobi vecer 20-21 a zas je hore...tym sme si presli minulu zimu ked prechadzala na jeden denny - a to nemala este ani rok

elizabet173
27. dec 2021

@lenkasgt napíš, o koľkej vstáva, kedy ide spať poobede, kedy večer a čo robí, keď je v noci hore. Ešte ma napadlo dať jej posteľ na iné miesto, Mne dieťa spávalo dobre, ale keď sme raz išli na dva týždne k mojim rodičom, keď boli na dovolenke, tak nespal ani cez deň ani v noci. Potom sme mu dali postieľku do obývačky, tam som s ním spala ja, lebo muž chodil do práce a tam už spal. Deti sú veľmi citlivé, aj poloha postieľky môže zavážiť

ckatka
27. dec 2021

Ja na väčšinu "neduhov" používam olejceky z Doterry.
Decka keď mi nespia alebo majú nepokojne noci, dávam do difuzera Levanduľu. Prípadne natieram chodidlá olejom Balance. Veľmi dobre nam to pomáha.

mabenn
27. dec 2021

syn sice az tak zle nespal, ale kym bol taky nestabilny, ani ma nenapadlo ho brat niekam na vylet a trapit jeho aj seba...zo vsetkeho dieta vyrastie casom, to nocne budenie suvisi s potrebou istoty, v cudzom prostredi sa rozhasi aj to, co sa uz usadilo v takom skorom veku

amelie2017
27. dec 2021

My sme si tym presli, ked bola dcera babatko, nastastie to v 10 mesiacoch preslo. Jedine, co pomahalo bolo hladat sposoby, ako ju uspat. Ja som sice nespala, ale ona ano a vdaka tomu bola cez den znesitelna. Ak sa mi nepodarilo uspat ju, cez den to bola hroza. Vacsinou som ju v noci kocikovala alebo nosila v nosici. U 2 rocneho dietata to musi byt omnoho zlozitejsie. Ale na druhej strane by sa mu uz malo dat vysvetlit, ze je noc a treba spat. Skusila by som nejaky projektor s nocnou oblohou, upokojujucu hudbu. Poobede ziadne sladkosti ani ovocie, lahko travitelna vecera, poobede ziadne obrazovky. Inak lekar o tomto probleme vie? Nemoze tam byt nejaky neurologicky problem? Boli ste na vysetreniach? Vysetrenie v spankovom centre? Ze dieta zle spi po vzrusujucom dni je normalne, ale kazdu noc nie.
Prajem vela stastia.

lenkasgt
autor
27. dec 2021

Skusali sme skracovat denny spanok lenze nocne bdenie prave nastava ked je velmi unavena, cize to vobec nie je cesta... Napriklad dnes to bolo preto ze u nas boli svokrovci...ona je velmi citliva vsetko ju rozrusi, najskor to bol velmi intenzivny pohybovy vyvoj, potom zuby, teraz vela vela rozprava a uzasne kresli...spanok ma velmi lahky hocico ju zobudi a hned to napriklad komentuje, potrebuje vysvetlit...ja som toto vsetko uz preberala aj s detskou psychologickou, naozaj by som chcela len radu ako riesite tie co to poznate, ten den 🙂

lenkasgt
autor
27. dec 2021

@amelie2017 nespi tak zle kazdu noc, ide prave o to ze ju nieco rozrusi lenze toho co ju rozrusi je velmi vela 🙂

lenkasgt
autor
27. dec 2021

@mabenn chcem ist na navstevu k rodicom, nic extremne, lenze zas drzat dieta ako vo vaticke nie je dobre, okrem toho uz bude mat dva roky, to akoze pre mna zivot zastal uplne? To sa tak neda, ze sediet doma a cakat ze raz jej to bude vsetko jedno

im709vf
27. dec 2021

@lenkasgt dcéra spi s vami?

lenkasgt
autor
27. dec 2021

@im709vf ano spi, este ju dojcim...ma velmi silnu separacnu uzkost, to som preberala s psychologickou primarne, nie je pripravena na odstavenie este, nechcem ju trapit ani seba cez prerevane noci a robit to nasilu... Dufam popravde ze do leta sa mi to podari a aj spanok sa zlepsi

im709vf
27. dec 2021

@lenkasgt no môjho syna som dojčila len do roka, a doteraz spáva s nami 😄 a to už má skoro 4 roky.. teda teraz už s manželom, mame druhe babo. Ale k téme, my sme síce až takýto problém nemali, no pamätám si ze to obdobie okolo 2 rokov bolo hrozne. Mala som pocit ze sa mu práve vtedy začínajú tvoriť v hlavičke vlastne názory, a on nevie co s tým. Bolo pár krát aj to co opisujete vy, že v noci sa zobudil a dlhšie bol hore, ale ja som si ho doslova nevsimala 😄😄😄😄 driemala som, on lezal medzi nami, nerobil zas nejaký veľký hluk. Nepýtal sa ísť hrať, alebo čosi robiť. A aj keď hej, nereagovala som. Rano som ho budila ako keby spal v noci normalne. Prešlo to, hoci verím ze je to veľmi vyčerpávajúce

leuska1991
27. dec 2021

@lenkasgt rusit denny spanok urcite nie. Aj my mame s tym problem,maly ma 10mesiacov. V noci niekedy je hore 3-4krat niekedy aj 8-9krat,place...mrvi sa...vobec nevieme co mu je. Su lepsie dni,su horsie. Ja ,ked ho davam spat o 7mej sa mi zobudi...musim okolo 9tej,ale niekedy nepomaha ani to a budi sa tak ci tak . Pretrpiet,drzim palce🥰A spanok?neviem poriadne,co to je🤣

20erika07
27. dec 2021

@lenkasgt mam kamosku ktora ma taku 2r dceru, ona sa nevyspala ani nepamata. Malá spi cez den rozne, niekedy hodinu, niekedy 15min. Noci maju fakt tazke. Okolo polnoci alebo jednej sa budi vyspata a je hore do 4-5h . Spavat chodi okolo 20.30h-21h . Kamoska padá na hubu denne. Ale funguje, nechapem ako. Nespava s nou. Dokonca aktivne cvičí 3x-4x tyzdenne ,niekedy aj 5x. Je trenerka. Domacnost vzdy tip top, nechapem ako to dava. Nedojci uz davno, par mesiacov dozadu dali malu do svojej postele a izby. Vzdy ked sa zobudila isla sa zabavat do obyvacky, kamoska musela s nou tam byt aby nepobudila ostatnych clenov. Teraz najnovsie chodi rovno k nim do postele. Alebo ju najdu mimo postele ako spi na zemi pri hrackach. Take tie bezne rady vobec nezaberaju. Je zufala . Mava z toho casto migreny. Malá je aj cez den velmi aktivna, robi len nebezpečné a zakazane veci ,stale musia na nu striehnut. Je to fakt zaberák.

marianarem
27. dec 2021

@lenkasgt Ja toto poznam nie so synom, ale so sebou. Ked mam vela novych zazitkov, mam velky problem sa ukludnit a o spanku nemoze byt rec. Bud ani nezaspim, alebo potom v noci bdiem ako tvoja mala. Cez den fungujem potom zle. Na taketo situacie mi pomaha jedine dat sa do kludu a aj 30x si v hlave tie nove veci prehrat. Tym sa trochu spracuju a je mi lepsie. Tak neviem, mozno skusit nieco take s malou, ze hodinu pred spanim sa uz len rozpravat v klude o zazitych veciach, nech sa to predspracuje. Ale mozno ste na to prisli uz aj sami, viac zial neviem co.

nerya
27. dec 2021

Chápem tá, tiež máme podobne. Niekedy vie pekne pospať, zobudi sa len na mlieko a dakedy od polnoci ruka hore do štvrtej piatej 🤦🏻🤦🏻 keď som s ním doma, je to okej, dospavan na obed s ním ale keď musím o štvrtej ráno sa zdvihnúť a ísť ešte do roboty, to má ide je*** načisto. Bude mať teraz tri roky, chceli by sme mu začať dávať melatonín a uvidíme. 🤷 Ale je to masaker, niektoré mamy úplne v pohode, dieťa spí. A náš toto ešte aj v troch rokoch 🤷

lyci
27. dec 2021

@lenkasgt trochu sa mu zlepsil nocny spanok, ked som ho pred 3 mesiacmi nechala aj v noci spavat v obyvacke na gauci. lepsie sa mu tam vzdy spalo aj cez den. v noci, ked sa zobudi, najskor ho skusim znovu uspat. ak sa mu neda, pustim mu telku a ja sa snazim pospat si vedla neho na gauci. nastastie ma necha, predtym mi nedovolil lezat pri nom. viac sa budi, ked mu je teplo, spava nezakryty. ak ma studene ruky, tak ho davam do spacieho vaku s nohami, ale to vynimocne. niekedy mu vyzleciem aj pancuchy, kym nezaspi. teplota a miesto robi vela v kvalite spanku. mnozstvo denneho spanku u nas nema vplyv na dlzku nocneho, len sa mu oddiali vecer cas zaspavania, ak dlho cez den spi.

lenkasgt
autor
27. dec 2021

@nerya a nechodi potom neskoro spat vecer? Lebo nasa potom o polnoci ide len spat na nocny...skusali sme myslim VSETKO....aj budit aj nebudit... Lenze jej den trva celkom dlho 14-16h s tym dennym spankom hodinu-hodku a pol...cize aj keby vstava o 7 rano dajme tomu tak ide spat vecer neskoro 😀 ked spi dobre a vstavame normalne do tej 9 rano tak potom zas pride toto bdenie a mozme odznova to posuvat 🤦

lenkasgt
autor
27. dec 2021

@marianarem ja som rovnaka, vyskusane vsetky mozne veci, ale myslim ze dpteraz nejake rozpravanie sa nemalo zmysel, teraz uz viac chape ale zas ju to vsetko aj viac rozrusi 😀 psychologicka mi povedala ze do 3r je to take ze ta nervova sustava sa vyvija a je dolezite aby som jej bola oporou a nevzdavala ten citlivy pristup, ze je proste extremne citliva...ja toto vsetko viem, napriek tomu neviem co s tymto rozhadzanym rezimom 🙄 mozem sa aj postavit na hlavu ale ked napriklad odrhnaju sneh v noci tak ju skratka zobudi hluk a boji sa a uz ju to zaujima a pptrebuje to 100x pocut ze to auto dava prec sneh...a proste nezaspi 🤷

mikadooo
27. dec 2021

@lenkasgt čau moja je nespavec. Od roku a pol cca cez deň nespala. Nebolo jej treba. Večer potom ako tak prespala do rána. Doteraz nevie večer zaspať, bežne zaspáva okolo pol 11 a ráno vstáva do školy v pohode (prváčka). Jednoducho taký typ detí 🤷. S nočným bytím hore žiaľ neporadím, proste som bola chodiaca troska, oči sa mi cez deň zatvárali, atď. 🤷

marianarem
27. dec 2021

@lenkasgt No je to tazke :( Moj maly je podobny, no nastastie ked je v tichej a poriadne zatemnenej miestnosti, tak spi. Ale tiez pocuvam od kadekoho, ze dieta ma zaspat hocikde, aj vonku na verejnosti a ze som ho tym tichom a tmou rozmaznala 🙈 Ked ma vela zazitkov, tak ja sa s nim o tom nerozpravam v zmysle dialogu, ale mu to rozpravam ako pribeh, co vsetko zazil, aj viackrat. Nech sa mu to pred spanim trochu uprace, nech si to nemusi tolko prehravat sam v postielke.

nerya
27. dec 2021

@lenkasgt dakedy ide spať o ôsmej a spí do ôsmej, dakedy ide spať o deviatej a zobudí sa o jednej v noci .. skúsali sme uspavat cez deň, nedávať späť, skorej späť večer, neskôr .. proste sa zobudí niekedy..

elizabet173
27. dec 2021

@lenkasgt nerozprávaj na ňu v noci, stačí, ak jej chytíš ruku, alebo ruku položíš na ňu, nezažínaj svetlo. Aj keď v noci buntoší, zobudila by som ju ráno skôr, ty píšeš, že by ste mali problém vstať o deviatej, ja by som ju nenechala spať ani do tej deviatej. Potom by som sa ju snažila zabávať až do obeda. Keby si nemala inú možnosť, chodila by si do práce a dieťa do jasieľ, tiež by si si to nemohla dovoliť. Nemá osem mesiacov, ale dva roky, tak ako si písala vyššie, nemôžeš ju celé detstvo držať vo vatičke.

luccija
27. dec 2021

@lenkasgt tak je taká citlivejšia, senzitivna moja kamarátka ma také dieťa a ma 8 r a normálny spánok nemá.Jej malá mala k tomu ešte nočné mory s plačom a rozprávaním, kricanim...boli u Neuro, psychologicky všade....dieťa je zdravé nemá žiadnu poruchu vnímavé len úzkostné a všetko príliš prežíva.Teraz o to viac, lebo už škola, známky, spolužiaci...na tvojom mieste nečakám, kým z toho vyrastie, ale na tie výlety a pod idem.Treba ju čo najviac privykat na ruch, vnemy, zazitky....Oni nemohli ísť ani na dovolenku k moru, lebo mala pol noci preplakala a na druhé dieťa sa odvážili az teraz to je spáč len sa naje a spí už má rok aj pol.
Nie je už potom v noci hladná?vyskúšala si jej niečo dať?

pantina007
6. aug 2022

Ahoj mozem sa spytat ci problem s dcerkou stale mate? Resp ako ste ho vyriesili. My budeme mat o mesiac dva roky a mame to kazdu noc, uz neviem co mam robit :(

lenkasgt
autor
7. aug 2022

@pantina007 ahoj, teraz ma 2,5r a uz sa to nestava 🙂 ale este na jar sa to stavalo casto. Pomohlo asi ze jej uz vysli vsetky zuby a to ze proste vyrastla... Takze poradim len vydrzat 🙂 neviem ale ako mate denny spanok,mozno by pomohlo nejak ho upravit 🤷

pantina007
7. aug 2022

@lenkasgt a nyslis ze to boli zuby? Nam idu 5ky vsetky teraz ale vobec na to neupozornuje ze by ju to bolelo..preto ma to tak matie.vcera bola zas od polnoci do 4 :((