Nočná nespavosť polročného dieťatka

tezuzy
11. dec 2013

Dobrý deň mamičky, chcela by som sa Vás opýtať na skúsenosti s nočnou nespavosťou u polročného bábätka. Pozerala som si všetky diskusie, ktoré som našla k tejto téme, ale ani jeden nie je celkom môj prípad. Mám polročnú dcérku, ktorá nemávala nejaké vážne problémy so spaním. Samozrejme ako rástla, tak sa jej menili aj spánkove návyky. Ale posledný týždeň je to des. Cez deň je malá úplne v pohode, smeje sa stále, pekne papá (je plne dojčená + cca 60 g zeleninovej kaše na obed - hami prvá lyžička či už mrkva, brokolica, karfiol, tekvica,), hraje sa aj sama a so mnou, mojká sa. Prvý spánok máme od deviatej do desiatej, druhý obedňajší od dvanástej do druhej a tretí od pol štvrtej - štvrtej do tej piatej. O pol šiestej je naučená sa umyť, obliecť do pyžamka a o šiestej už pekne spinká v postielke. Nikdy nemala problém zaspať sama. Dokonca sa sama pýta (teda šúchanie očiek). Pekne ju položím do postielky (spí väčšinou na brušku) prikryjem a už spí. Nie je naučená na cumlík. O devietej sa prvý krát zobudí na papanie, a hneď spí (niekedy už na chrbátiku) a o jedenástej druhý krát. A po polnoci to začne. Každých 20 minút! Spí s nami v spálni, ktorú vždy vetrám pred jej spaním vo svojej postielke. Zrazu spustí krik, musím ju zobrať z postielky dám ju na prsník, chvíľu potiahne a zaspi. Akonáhle ju dám naspäť do postielky alebo ku nám do postele zase krik - nie plač. Ten spustí až keď na krik nereagujem. Keď je v náručí spí. Myslela som si, že by to mohli byť zúbky, ale kde nič tu nič. Potom nočné mory, z očí atď. Skúšala som všetko aj perinku a zviazať rúčky. Hladkanie, tíšenie, nič nepomôže, len naspäť na prsník. Viete mi prosím niekto poradiť čím to môže byť? Ak je to len nejaký separačný šok, a do týždňa to prejde, tak to zvládnem, ale maminky asi si viete predstaviť aké to je keď nemáte ani hodinu súvislého nočného spánku. Takže ocením akúkoľvek radu. Ďakujem vopred za vaše postrehy.

sense
11. dec 2013

no moja do styroc mesiacov tiez spavala ukazkovo asi tak ako tvoja az na to ze moja spavala rano od 08.00-09.30, od 13.00-15.00 a potom este polhodku vonku v kociku, o 19.00 spala znova a potom zacalo nieco podobne, priznaky na zuby mala lenze teraz 7,5 mes a zubov nikde...potom cez den spanky ostali take slniecko a v noci budenie kazdych 45 min....Moze byt ze cez den spi dlho a potomuz v noci nie je taka unavena, nenapisala si ani do kolkej ti rano spava....cim je dieta starsie potrebuje menej spat lebo viac vnima svet, v kazdom pripade u nas sa to zlepsilo asi po dvoch mesiacoch ale stale to nie je ako byvalo, ale ked sa zobudi len 3x tak som stastna....

sense
11. dec 2013

inak symptomy rastu zubkov uz mozu zacat aj mesiac skor ako sa objavie

nivi
11. dec 2013

no ja neviem ale o 5 sa ti zobudi po tretom spanku a o hodinu uz ma spinkat znovu az do rana? ved uz ma 6 mesiacov. ja by som jej vecierku posunula na neskor a trosku ju viac unavila.

evening_star
11. dec 2013

To ani ja nechápem, že o piatej sa zobudí po treťom spánku a o pol šiestej ju už umývaš a dávaš do pyžama spať? 😕

lalinko2010
11. dec 2013

@tezuzy Ahoj, podľa toho čo si písala, sa mi zdá že malá ti spí málo cez deň, tie intervali sú na nič. ten spánkový režim by mal byť iný. to že si šúcha očká neznamená že chce spať. musíš jej posunúť všetko, umývanie, kúpanie, kŕmenie, prezliekanie do pyžamka. o 18tej spinkať je skoro, nečudo že sa ti tak v noci budí.
- Prvý spánok máme od deviatej do desiatej, druhý obedňajší od dvanástej do druhej a tretí od pol štvrtej - štvrtej do tej piatej. O pol šiestej je naučená sa umyť, obliecť do pyžamka a o šiestej už pekne spinká v postielke. Nikdy nemala problém zaspať sama -
- mne malý funoval spôsobom - ráno o 6tej vstával, potom zaspal okolo 10hod do 12tej, najedol sa, bol hore, šli sme von okolo 15hod, zaspinkal na dva hodinky vonku do 17hod, prišli sme domov a spinkať šiel do tej 19-20hod a funguje to doteraz. v noci sa mi nebudil, prípadne ak vstal tak okolo 1hod - 3hod a spinal, takto to fungovalo do 8-9mesiacov, potom sa to zmenilo, ale ten spánkový režim večer spať o 20hod ma doteraz a neni problém
skús to zmeniť. a to že ti zaspinká na prsníku - no to bude náročné, to je akoby si nahrádzala cumlík, nie každé dieťa ho má a chce, aj to sa zmení.

tezuzy
autor
11. dec 2013

No sama zaspí až o tej deviatej, takže od zhruba tej polnoci do deviatej ráno nevyspí nič. Ja viem, že sa Vám to zdá čudné, že už pol šiestej sa chystá zasa spať, ale tak to je. Skúšala som jej už viackrát posúvať to nočné ukladanie na neskôr (ešte keď mala 4 mesiace), ale to bol potom boj. Začne byť nervózna, mrnčí a plače, a potom sa ju podarí uspať až okolo pol deviatej. A to uspávanie je náročné, lebo hladkanie, prsník, spievanie nič nepomáha. Vždy sa dá na ručičky a plač. Už som skúšala aj unaviť ju hraním tak, že až. Alebo potom naopak pred spaním ju veľmi nerozjašiť. Ale stále noc je bez zmeny. Cez deň nemá žiaden problém so spaním, len tá noc je ťažká.

tezuzy
autor
11. dec 2013

Ešte na ujasnenie, medzi šiestou a siedmou sa už normálne zobudí.

luba28
11. dec 2013

@tezuzy davaj ju spat len 2x za den,....

jamabe
11. dec 2013

@tezuzy Síce si tiež myslím, že ti malá veľa spí cez deň, v tomto veku by už mala byť medzi spánkami cez deň hore cca 2 hoďky... ALE čo som sa rozprávala s kamoškami, aj tu som čítala pár diskusií - tak v tomto veku začalo veľa detí zle spať v noci. Vrátane tej mojej, ale ona ak za celý deň pospala dokopy horko-ťažko 3 hodiny a v noci maximálne10 (nie v kuse!) takže v tom, že by spala veľa u nás problém nebol. Od narodenia spávala v noci dobre, budila sa tak 1x-2x na kojenie, od toho 6. mesiaca radikálna zmena - bola hore každú hodinu pomaly. Riešila som to potom tým, že som si ju dala k sebe, ona sa pricucla a ja som spala ďalej. Trvalo to pár mesiacov. Nejako to samo prešlo. Chápem ťa, že si hotová, v tomto období som začala s ňou spávať cez deň a kašľala som na domácnosť, bolo to ťažké, ale nič nepomáhalo, žiadne posúvanie, menenie časov spánku, nič. Jednoducho to bola fáza a musela z toho vyrásť.
Vyskúšaj teda najskôr nejako jej upraviť ten denný spánok, skús ju dávať postupne neskôr večer spať, aspoň do tej 7 by mala vydržať, ak nepomôže, tak si opakuj: Je to len fáza, to prejde! 🙂

tezuzy
autor
12. dec 2013

@jamabe ďakujem veľmi pekne....ja som sa riadila spankovym rezimom giny ford a to, ze vydrzi hore medzi spankami tie dve hodky....preto si nemyslim, ze vela spi cez den...ked ma ten lepsi den tak su to tie 4 hod. Ale v priemere tak 3 - 3,5 hod. Len mne nejde do hlavy ta noc. Keby plakala a je hore, tak viem, ze je vyspata. Ale ona krici a nechce sa ukludnit jedine na prsniku. No tato noc uz bola uz o nieco lepsia....len kazdu hodinu. Mozno separacny sok alebo nieco podobne. Neviem. V kazdom pripade, Vam vsetkym babenkam dakujem za prispevky a ja dufam, ze sa tak coskoro upravy... 🙂

veronicka1901
12. dec 2013

Skus davat spat len 2x denne, je to uz dost velke dietatko. Nasa dcerka je zly spac od narodenia. Vo vasom veku spavala cez den 2x po pol hodinku a v noci aj tak zle.

jamabe
12. dec 2013

@tezuzy Veľa kojených bábätiek si v noci, keď sa zobudia, pýtajú prsník.. Ale tie sú väčšinou naučené zaspávať na prsníku, čo tvoja nie je... zaujímavé. Od polnoci má pravdepodobne ľahší spánok, budí sa ( v tomto veku teda málo detí prespí celú noc) a aby znovu zaspala chce teba. Asi to bude len túžba po maminke, po bezpečí a tá sa jej napĺňa práve na prsníku. Teraz sa mi zdá, že zredukovanie denného spánku by mohlo pomôcť, pravdepodobne sa do tej polnoci poriadne vyspí a potom už len drieme, hocičo ju môže zobudiť - zapraskanie postele, zachrápanie 🙂 ... No skús, za pokus nič nedáš.
Ginu Ford som čítala, dávnejšie už si to nepamätám, ale nemala by už podľa nej spávať len 2x v tomto veku? Nepamätám si. Len tá autorka je taká optimistka. Aj mne sa páčila, ale ona predpokladá, že dieťa spí v noci od 7 do 7 rána, vydrží 2 hodiny, o 9 ide znovu spať na hodinu, atď. Pekná teória, ale u nás neuskutočniteľná. Mne malá nikdy neprespala 12 hodín v noci, budievala sa zavčasu, takže mala viac kratších spánkov. Neber ju až tak vážne 🙂
No v každom prípade držím palce a nejako to vydrž. Dieťa sa mení každú chvíľu, ja som už na všetko čo sa týka spánku mojej dcéry rezignovala, len čakám, kedy to prejde... 😉

jano8
12. dec 2013

Nám sa dcérka tiež často budila asi až do 8. mesiaca v noci, aj keď inak bola v poriadku. Pekne papala aj spala aj cez deň. Potom sme prečítali, že keď je dieťa príliš pozakrývané, alebo spí v prekúrenej miestnosti, budí sa často, lebo vysmädne. Tak ju prikrývame menej, iba jedna tenká perinka a budí sa už len raz za noc. Je to oveľa lepšie. Neviem, či je toto príčina u teba, ale možno pomôže.

tezuzy
autor
16. dec 2013

@jano8 zvyknem vzdy pred spanim poriadne vyvetrat, ale skusila som ju uz nezakryvat. Spi len v bodycku s dlhym rukovam a v spacom vaku a nezakryvam, a musim priznat, ze sa mi tak zobudila len 3x cez noc, co je podstatny rozdiel oproti kazdym 20tim minutam. Dakujem za radu...:o) A ked vam zacalo malinke lozit, nemali ste problem? Moja mala prelezie do rohu postielky kde sa zasekne a potom sa zobodi, ze nemoze liezt dalej, ako ste to riesili? Dakujem za odpoved.