Nezaľahnem bábätko?

slecnamarplova
11. jún 2014

Mamičky, kvôli častėmu nočnému kojeniu sa odporuca spať vedľa babatka v jednej posteli, ale ja sa bojim, ze ak zaspim tesne vedla neho tak ho zalahnem alebo udusim. Co si myslite? ☹ dakujem

stanislavao
11. jún 2014

je to malo pravdepodobne, ale stat sa to moze. uz sa stalo, ze matka udusila dieta v spanku. takze pozor.

elian
11. jún 2014

Vylúčené to nie je, ale .......... je to veľmi pohodlné a môj malý sa ku mne nasťahoval okamžite po narodení a už u mňa prebýva doteraz 🙂 a nezaľahla som ho 🙂 , je to nejaký inštinkt, proste viem ,že je tam 😉

janinah
11. jún 2014

moja babka vychovala 12 detí,babetko vždy spalo pri nej do doby,kým sa nenarodilo ďalšie..myslím,že mat. inštinkt tu funguje..tiež pri mne drobec občas spal a nepripučila som ho 😉

dollynkaa
11. jún 2014

Presne toto iste napadalo vzdy aj mna tak sa vzdy nakojila a putovala do postielky. Aj co sa tyka syndromu nahleho umrtia odporuca sa aby babo spalo v postielke

karap
11. jún 2014

instinkt Ti nedovoli babatko zalahnut.Aj v spanku podvedome davas pozor.....Ja som dojcila 3 deti a kym sa budili na nocne jedenie,spavali so mnou v posteli.Nezalahla som ani jedno

mammaroma
11. jún 2014

Aj ja som sa bála, ale keď moja bábika už v pôrodnici nevedela spať v postieľke, nepomohla som si. 🙂 Ale neľutujem toho a pri kojení je to ideálne. A materinské inštinkty naozaj fungujú, proste vieš, že máš drobca pri sebe. Čo sa týka prevencie SIDS, iná skupina naopak podporuje spoločné spanie. Dieťatko je v blízkosti matky a jej dýchanie a pravidelnosť má vplyv na dýchanie bábätka a určitým spôsobom ho priam podporuje.

tinka8873
11. jún 2014

To neurobis, neboj sa 🙂 Nasa malicka ani jednu noc nestravila v postelke a zijeme 🙂

le4
11. jún 2014

Najprv som maleho davala kvoli tomu riziku do postielky, ale on mal chudatko koliky a potreboval byt pri mne, vzdy sa zobudil. Nakoniec som od vycerpania rezignovala a lutujem, ze som maleho nedavala spat k sebe hned po odchode z nemocky.
Ked bolo mimi malinke, tak do 3-4 mesiacov, velmi som si davala pozor. Aby som ho neprilahla/ aby sa neudusil, Vzdy som sa kus od neho posunula, nepouzivala som vankus a on mal iba lahku prikryvku alebo spaci vak. Alebo mi zaspal na bruchu, tak ako v porodnici. Teraz uz sa tak nebojim. Ak sa spanie v jednej posteli praktizuje bezpecne, podla mna sanca zalahnutia je naozaj miziva. Ale pocula som, ze maminy, co nekoja, maju horsie reflexy, ked pri nich spi babo, no neviem...
Nieco na zamyslenie, po anglicky sa SIDS ludovo nazyva cot death (smrt v (detskej) postielke/ postielkova smrt).

betunka39
11. jún 2014

Moje deti všetky spali so mnou, skoro do 3 rokov. Mne nedalo zalahnuť, pretože, akonahle sa babatko ozvalo, bola som hore. Je to materinsky inštinkt, ktory nedovoli, aby mama tvrdo spala. Aspon u mna nie, ani manžel nikdy neprilahol deti, dokonca aj ked spal na krajičku a deti uplne pod jeho plecom.

marcelatje
11. jún 2014

Ak nie si na drogách, nepiješ, alebo nemáš psychickú poruchu tak nie, nezaľahneš 😉

gooobi
11. jún 2014

Nezalahnes, a obrovska vyhoda aspon u mna bola, ze som sa budila este predtym ako sa prebral. Strcila som prso a drichmaldalej

denise.v
11. jún 2014

moje deti vždy spali v postielke ,ktorú som mala prisunutú k posteli,takže boli blízko ale vo svojom,nechcela som aby si zvykli v posteli spať,lebo sa ťažko odučia,A bála som sa aj prilahnutia.Malý už spí v detskej na posteli a samozrejme občas nadránom pribehne do postele a u nás spí do rána,takisto to bolo aj so starším.Poznám rodinu,kde 10 ročné dieta ešte spalo s rodičmi,lebo bolo zvyknuté, odbočila ale som od témy prepáčte

doska
11. jún 2014

moj prvy bezne spinkal pri mne v posteli hoci mal postielku vedla postele, bola som ko po porode nechcelo sa mi ani vstavat, tak bol bezne pri mne...je uplne fit 😉 moj druhy ma postielku v detskej izbe aby starsi neziarlil, no casto sa stane ze po papani spinka na mne-u neho je dolezite aby si grgol....niekedy mam pocit, ze chce ist radsej do postielky ...takze ho tam ulozim a aspon si medzitym pekne grgne...zalezi urcite aj od babatka, a ved pri maminke je najlepsie a maminke je najlepsie ked spi s babatkom, nikdy som sa nevyspala lepsie ako ked boli pri mne, aj ked to bola len polhodinka 🙂

cinkatko
11. jún 2014

Je to rizikove, pokud mas vetsi nadvahu, spis tvrde, beres prasky na spani, izivas nejake navykove latky. Ne neni pravda, ze matersky instinkt ti " nedovoli " dite zalehnout. Existuje mnoho zen, ktere maji problem se vcitit do potreb sveho ditete, taktez maji problem vstavat v noci kvuli unave. Tim nemyslim tebe nebo sebe, abych nebyla soatne pochopena. Ja - pro svuj dusevni klid jsem prvni mesic - dva nechala malou spat vedle mne v postylce. Ba dosah ruky.Po porodu jsem byvala hrozne unavena a mela jsem strach, ze mi skliuzne pod perinu, zalehnu ji, udusi se mi.. Jak byla trosku vetsi, tak jsem si ji pak vzala k sobe. Kdyz nemas postylku na konci pokoje, tak muze to male klidne spat i v ni.

babulka82
11. jún 2014

ja som babatko nikdy nazalahla ale už babatko niekedy zalahlo mna ,alebo sa zobudim a noha na ustach napr. 😀 😀 😀

nanulik
11. jún 2014

pri mne malý spával do nedávna, občas spal vo svojej postielke ale vačšinou bol pri nás. ked som ho ešte kojila, často som spávala s vyhrnutým tričkom, len som sa k malému otočila, pricucol sa a ja som spala dalej, on sa napapal a tiež spal dalej. ani raz som nemala strach že by som ho zalahla.

annazozelenehodomu1
11. jún 2014

Ja som počula o prípade, že matka v noci kojila dieťa a zaspala pri kojení a dieťa sa s prsníkom zadusilo. Takže už sa to stalo. Ja by som sa tiež bála.

airam123
11. jún 2014

pokial v sebe nemas alkohol, alebo nejake otapne latky - napr. tabletky na spanie, antidepresiva a pod., ktore utlmuju zmysly, neprilahnes...ja som s malou takto spavala a dnes ma 9 mes. a ked sa v noci zobudi, ide stae ku nam do postele a v poho...

zuzanockamt
11. jún 2014

syn spi s nami v posteli od narodenia, uz v porodnici spal so mnou na posteli ... matka, pokial nie je ovplyvnena alkoholom, liekmi, drogami, tak dieta nezalahne ... ja som sa vzdy budila na kazde nepohodlie syna, na zvyseny pohyb, prehadzovanie, dokonca vzdy chvilu predtym ako sa on zobudil na mlieko ... a to nebol dojceny, ale na UM, cize kvoli hladu v noci ani neplakal, lebo kym sa on na ten hlad uplne prebral, uz mal flasku nachystanu ... spolocne spanie je velmi prospesne, rozvija vztahmedzi matkou a dietatom, matka dokaze lepsie reagovat na potreby dietata, kedze ho lepsie pozna a spolocny spanok znizuje riziko SIDS, kedze dieta automaticky prechadza do dychacieho rytmu matky, nenachadza sa v takych hlbokych spankoch ako ked spi samo v postielke

lenka110611
11. jún 2014

No baby, ako to tu čítam, áno, matka má inštinkt a dáva pozor pri dieťati, ale už bol pekných pár prípadov kedy matka (zdravá, nezdrogovaná atď) dieťa zaľahla alebo zadusila pri kojení keď zaspala, takže pozor. Radšej do postieľky, aj kvôli SIDS. Aj moja malá bola často kojená - každé 2 hod., napriek tomu som myslela v prvom rade na ňu a bola v postieľke.

dejnas
11. jún 2014

z osobnej skúsenosti, ti môžem povedať, že som prvých minimálne pár mesiacov po narodení detí, spávala ako na ihlách.... počula som každý ich pohyb, vzdych ... bola som proste v strehu, inštinkt mi nedovolil spať tak tuho, že by som nevnímala... priľahnutia bábätka som sa preto vôbec neobávala

kikuleenka
11. jún 2014

tiez neverim, ze by si zalahla 🙂 materinsky instinkt Ti neda tak tvrdo spat, kazde such-such Ta zobudi 🙂

magdalena205
11. jún 2014

Ahoj, stať sa to môže,
ale prirodzený inštinkt matky to nedovolí .
Môj drobec má už 8. mesiacov a od narodenia spí so mnou v posteli , keď že ho kojím
a mne sa nechce vstávať k nemu každú chvíľu.
Ale ak si nie istá tým , že dokážeš reagovať na potreby dieťatka , tak ho radšej nechaj spať v postielke .

mrva
11. jún 2014

Nezaľahneš. To skôr tvoj manžel. Ten môj si napríklad z dcéry urobil vankúš. Ľahol si na teplú mäkkú plienku a spal. Keď ho malá kopla, pochopil, že to nie je vankúš :D Ale to bolo až keď mala po roku. Neboj, inštinkt ti nedovolí. Ale ak sa necítiš, tak ho nechaj v postieľke. Možno sa aj ty lepšie vyspíš, lebo budeš v kľude. A preložiť z a do postieľky zas nie je toľká robota. Alebo si daj postieľku priamo k tvojej posteli a odstráň si na postieľke bočnicu, nechaj drobca v priestore postieľky a budeš si istá, že ho nezavalíš. Do postieľky sa predsa nezmestíš :D

dana_l
12. jún 2014

ked si chces byt ista ze tvoje dieta bude "bezpecne" v tvojej posteli tak sa da kupit extra mala postel (newborn travel bed), v ktorej dieta moze spat. je vela druhov, len si treba vybrat ktora by bola pre teba najlepsia

tova
12. jún 2014

O akom instinkte tu pisete ze to nedovoli??? samozrejme sa to moze stat, aj matke nealkoholicke, ked napr par noci dobre nespi a potom ta unava pride na nu jednu noc, tak spi ako medved. Vo vedlajsiom meste min. rok jedna mlada tak prilahla par tt. dieta a zomrelo. Mne muz prilahol syna nastastie len od pasa dole, ale taka vaha staci len muzska ruka alebo noha tak udusi dieta, ked sa dieta uz pretaca tak sa odkotula na koniec posteli alebo pod perinu, Ja som male deti do 2r. davala stale do postielky. Su postielky ako hore na obrazku, alebo klasicka sa da prilozit k posteli so stranou dole. Male dieta v posteli je len o pohodlnosti matky.

zaneta123
12. jún 2014

moje deti spali cca do roka vždy vo svojej postieľke, boli kojené, takže vždy som musela vstať nakojiť a znovu uložiť do postieľky. Ja som sa totiž viac bála nie toho, že ich zaľahnem ja resp. manžel ale SIDS a tak som ich zverila postieľke a nannynke - monitoru dychu. A tak som mohla kľudne spať. a poviem vám, že možno pri prvom som spala ako na ihlách ale keď som už mala deti dve (dvojročný rozdiel), tak skôr sa zobudil na rev manžel ako ja, čo som tak tvrdo spala od únavy a to som frčala len na sladkostiach 😉 😉 😉 .

anaitat31
12. jún 2014

Maly spava so mnou od narodenia, spal pri mne uz v porodnici. Od svojich cca 2 tyzdnov sa budi na kojenie len 2x za noc. Dam mu prsnik, on ani neotvori oci a cucka, spime obaja. Ja som vyspata, on je spokojny, tulime sa celu noc a maximalne nam to vyhovuje. Maly spi na jednej strane a manzel na druhej, ja medzi nimi, takze ho neprilahne ani muz. Mozno by som uvazovala inac ak by maly bol narocne babatko a po niekolkych nevyspatych tyzdnoch by som uz od unavy nevedela co robim. Na druhej strane, zo skusenosti z okolia babatka znamich co spia s mamickami, spia pokojnejsie a netreba k nim v noci vela vstavat. Btw mame aj postielku bez bocnice pri posleti s monitorom dychu ale to sme vyuzili asi 5 krat napr ked sme vecer pozerali telku a maly spal sam v spalni.

tahomi
12. jún 2014

Doc Dobiáš - hlavný lekár jednej záchranky mal prednášku, kde hovoril aj o tomto. Stal sa prípad, keď sa dieťa takto udusilo, ale nie váhou matky, ale pri nočnom kojeni poležiačky s udusili prsnikom lebo matka pri kojeni zaspala. Takže pozor aj na go