Ahojte...chcem sa opytat co 😔 by ste robili na mojom mieste, dcerka ma za par dni 4 mesiace... malo spi - takmer iba v manduce, nech robim co robim uspavanie je boj s placom, obcas dost hysterickym - straaasne chce nieco cmulat a prsnik na to odmieta - len ho vidi a rozculuje sa, ma ho cisto na jedenie... ☹ nespi ani v kociku, nemozeme nikam ist, cmula si v nom polhodinu unavena ruky, hracky a potom plac. Som uz vycerpana..mam dojem ze cumlik by vsetko vyriesil a bolo by menej placu.. ale veelmi sa bojim o dojcenie a odnaucania od cumla... tak neviem co je horsie ci jej casty plac a hnevanie sa ze nema co cmulat alebo cumlik s jeho negativami... 😖
Syn mal dudlik a kojila som uplne normalne. A rozpavala som sa z kopec mamickami, co kojili a deti mali dudlik. Vyskusaj dudlik MAM. A co sa tyka odnaucania, tak to teraz neries. Syn ma 2,5, dudlik ma len na spanie. Ked bude mat 3 roky, dame prec a hotovo
Skus dudlik a uvidis. Moje baby mali obe dudu a pritom som starsiu kojila 2roky,druhu 17mes. Teraz ma 28mes.a dudu zatial mame na spinkanie a ked je unavena,tak si ju tiez da.
Nechapem, takto trapit seba aj dieta 4 mesiace, ked vidis, ze cumel by bol jednoduchym riesenim. Moja starsia cumel vobec nechcela, mladsia ano. Odlozili sme ho bez tazkosti, ked mala asi 1,5 roka. Kojila som ju uplne bez problemov 2,5 roka. Cumla sa netreba bat, je to pomocka.
S kojenim cumel nic neurobi. A dieta potrebuje uspokojit svoj saci reflex. A oducanie? To budem riesti az ked to bude treba, na zakladnu s cumlom nepojde 🙂
Daj dudlik..nervna mama je horsia ako chvilkove dudlanie..maly bol podobny..ale s tym rozdirlom,ze stale na prsniku..ani na zaxhod som nemohla..ja som mu dudel doslova nanutila🙂nelutujem..skus MAM ako pisu vyssie..mozno som ale mala stastie..vzdy mala dudlik len na zaspavanie..ked vytuhol,vyplul ho,okrem spanku on nezakopol..v 1,5roku ho rano chytil,hodil na zem..som vysvetlila,ze teda uz nebideme dudlat,u je velky,posleme malemu babatlu..a tie klasicke rozpravky🙂a pohoda..par dni sa nan vypytoval,ale ziadne place,nic..vyskusaj,uvidis,ako mala zareaguje,ci ho vobec bude chcet..
Este k tomu kojeniu..mala uz ma 4 mesiace..prisavanie a sanie z prsnika uz ma zmaknute,pochybujem,ze ju dudlom odstavis od prsnika..skor u novorodenciv,ktori este toto nemaju zvladnuteoze byt problem,ze su zmateni..mozno jej par dni potrva ako na to s dudlom,ale myslim,ze to bude v pohode..tie MAM su naj,su uplne tenke pri pusine,testovane,myslim,ze naj co sa tyka tej dentalnej stranky..trocha pocitaj,uvidis..mne maly avent nechcel..
neviem prečo sa niektoré maminy tak strašne boja cumla, moja malá do roka dudel vôbec nechcela a odrazu po roku začala, dudlovala do 2 rokov, zo dna na den sme dudel odlozili..s kojenim to nema nic spolocne, dieta potrebuje nieco cumlat, nato tie dudle sú..nevravim ze treba dudlovat pop školku..v ramci normy, aspon na uspatie..moja mama mojej sestre odmietala davat dudel a dievca si cumlalo palec miesto neho asi do 5rokov do takej miery ze jej pukal nehet aj koža..dudel nie je strašiak 🙂)) je pre detičky.
neboj sa dudlíka 🙂 môj mal dudel od pôrodnice najprv silikónový ale ten vypľúval a skúsila som latexový zrezaný tak ho dudlal po mesiaci ho dudlal až keď sa napil mliečka a podriemal vytiahla som prsník strčila cumeľ koľko mu trebalo na zaspanie podudlal a vypľuľ spokojní sme boli obaja. dudel odhodil sám v 5 mesiacoch teraz keď ho nájde len ho uhryzne a strká ho mne do úst a rehoce sa :D fakt za seba by som sa cumľa nebála a vždy sa dá v pohode odučiť 🙂 a možno sa ho tiež zbaví sama ani sa nenazdáš 🙂
aha a zabudla som s dojčením som nemala najmenší problém kvôli tomu, že mal malý cumeľ 🙂 papal ako vždy a stále je dojčený 🙂
mam 3 deti a u dvoch starsich sme cumel zrusili cca v dvoch rokoch (mali ho viac-menej na spanie) a najmladsia ma 23 mes. a cumel tiez len na spanie (s vynimkou, ked jej sli zubky - vtedy aj cez den) a stale ju kojim cca 3x za 24 hod. ked bola malilinka cumel ani nevedela chytit do pusy - ako pise maminka vyssie, prisavanie ma zmaknute, tak by nemal byt u vas problem. Tiez som bojovala ci dat/nedat a potom som niekde citala, niekt. deti maju silny saci reflex, ze potrebuju dudlat a niekt. prave cumlik pomoze .
kludne skus cumlik, starsiu som kojila aj s cumlom 2 roky v pohode, tato mensia cumel vobec nechce a tiez kojim uz zatial rok 🙂 ....... aj ked mensia ako baby pisali skemra si vlasky a cmula prstenik ked zaspava,......len u nas je to tak ze dudel odmieta uplne ak tak ho len hryzie v ramci hry,.....takze ja to budem mat tazsie neskor :(
skôr by som mala strach z toho, že si na dudlanie nájde vlastný prst. Cumel zahodíš a je odučené, ale s prstom v ústach ti pôjde aj do školy 😀
Tak ako baby písali, tak kludne jej daj cumlík, to na kojenie nemá vplyv, ja som tiež kkojila a malý mal cumeľ a v pohode, hlavne, ked je už takáto vačšia. Odúčania sa neboj, ja som obe deti odučila za jeden jediný den, jednoduchá finta, havo spapal, nemáme. Starší vobec neplakal ani minutu, mladší poreval asi pol hodinu a to bolo celé. Viac sa na cumeľ nepýtali. Len musíš odučit tak okolo 2roku, lebo čím je dieťa staršie, tým horšie, potom už veľmi špekuluje. 🙂
@slivocka4 mojej mladsej som cumlik dala uz v porodnici. Starsia bola v porodnici vyse 2 tyzdnov a potom uz cumel nechcela a vscsinu bdeleho stavu prevrestala, tak som sa tomu chcela vyhnut. Obe som kojila 18 mesiacov, aj cumlikovu aj necumlikovu.
@slivocka4 daj jej cumlik 🙂)) A uvidis, ak to pomoze bude to mat vacsi osoh ako to ci budes o dva roky dieta oducat od dudla.. ;)
Starší bol strašne uplakaný, cumlík odmietal, stále bol pricucnutý na prsníku. Malá má 11 mesiacov, cumlík tiež nechce, v okolo troch-štyroch mesiacov si vedome začala žužlať palec. Postupne som jej kúpila 7 rôznych cumlíkov, ani jeden nechcela. Palec žužle keď zaspáva, keď je unavená, keď si ublíži, keď ju nahneváš a niečo jej zoberieš, už jej tam ani normálne nechtík neprirastá ☹ a neviem čo mám robiť, ako ju to odnaučiť. ☹ Cumlík zoberieš, ale palček nie ☹ Pri ďalšom dieťati sa budem od začiatku snažiť aby som ho naučila na cumlík... radšej to ako palec.
Dudka je najlepsi priatel matky....NAJLEPSI, nechapem tu modu dnes, ze duda je smrrrrrrrrrrt, kedysi sa zviazoval kus latky a do tej sa daval cukor, aby dieta dudlalo, alebo len ten uzol do mlieka. Neverim, ze ti do pokazi prisatie, zvlast, ked babo ma uz 4 mesiace, moj dostal dudel druhy den v porodnici a pohoda. Zas tie moderne trendy o noseni, kojeni, bez cumla a etc, treba brat s rezervou.
MAM cumlik vyskusaj oni maju aj tie take ze ked bude vacsie tak ta guma je stale tensia a tensia kvoli zubkom 🙂
Ja som tiez za cumlik a ja mam zas taku skusenost, ze dcerka po 17 - dnoch v nemocnici, kde pila moje mlieko najprv cez sondu a potom z flasky a mala aj cumel, tak po navrate domov som ju od 30 dna zacala kojit a chytila sa aj napriek vsetkemu a kojim doteraz. Dcerka ma 13 mesiacov a cumlik mava na spanok a v nevyhnutnych pripadoch, ked je nervozna a mrnci. Je to velka pomocka, dieta je kludne a mamina tiez :o)
K tomu ze cumlík nemá vplyv na dojčenie, tak u nas teda mal.
Babka ju v mesiaci doslova nanútila na cumel a za dva mesiace mala slabý prírastok na váhe lebo menej pila, prisatie sa brutálne pokazilo, začalo ma to bolieť a podobne. Chvalabohu ho dva týždne pred 3 mesiacom vypľula a po týždni bolo aj mlieka viac aj prisatie zase ok.
Mozno ked das uz takému väčšiemu tak to bude ok. Hlavne ked sa takto trápite.
Vdaka za prispevky... cumlik som nedala hlavne vdaka takymto clankom: https://dojcenie.wordpress.com/2009/11/29/preco... a http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/ a podobne...vzbudzovalo to vo mne dojem ze ak si neviem dieta ukludnit inak ako ,,kuskom gumy" tak som zla matka, lebo cumlik je nahrada prsnika a naruce mamy atd atd.. aj laktacne - ze sa mi babo odstavi, stratim mlieko, mykoza bude a radsej ukludnovat nosenim, co tiez neviem ci pol dna straveneho v nosici je lepsie ako cumel ... tak snad vyskusame, co narobit ked mna ako cumel nechce ...
@dominikav123 Cumeľ má na 100% vplyv na dojčenie a na správne prisatie. Ale ak ti menej pila, tak si to musela vynahrádzať tým cumľom. Cumeľ podľa mňa nie je na to, aby ho dieťa malo v puse pol hodinu v kuse a zaháňalo ním hlad. Aspoň ja si to tak predstavujem, cumeľ použiť po nakojení (ak pri tom nezaspí) na pár minút pokiaľ zaspinká (a vybrať, nech ho necmúľa celú noc), na pár minút na utíšenie, pokiaľ ti plače druhé dieťa, na chvíľku, keď utekáš s kočíkom po meste a ono je nespokojné a pod. Ale to je len moja predstava, ako som písala, mne sa malú už na cumeľ nepodarilo naučiť.
@huahua Tak možno u niektorých detí má vplyv, ale určite nie u všetkých. Kamoška kojila obe deti do 2 rokov a mlieka mala na rozdávanie, jedno cumeľ malo stále, druhé veľmi ho nechcelo. Moj najstarší mal tiež cumlík a kojila som ho bez problému 9 mes. a potom sa sám odstavil.
@slivocka4 omg mamila....prosim ta, daj dietatu cumel a kasli na vztahovu vychovu a tie kecy, ze bez nosenia,vecneho prsnika v puse, tvojho kolapsu z nevyspatia nebudes dobra matka. Deti mali cumliky, alebo ich nahrady( pred objavom kaucuku) vzdy, alebo si cucali palec vzdy. Smaozrejme to dieta nema mat cumel 24/7..ja ho pouzivam na uspanie a teraz trochu na ukludnenie, lebo zuby su smrt a ano viem,ze podla mamily by som mala vzdy strcit prsnik, ale nervy mam len jedny.
@huahua ona s tym cumlom vedela spať aj tri hodiny. A teda menej pila. Ked vypľula cumel mali sme tyzden kedy sa kojila každú hodinu. Taze tak.
@slivocka4 jasne.. mamila rulez. Mne osobne sa jezia vlasy, ked o nich len pocujem. Mali by ich zakazat ako sektu fanatikov. Radsej sa snaz malej poskytnut take podmienky, aby si ju nemusela uspavat. Ak ju nieco boli, treba hladat sposoby, ako bolest odstranit. Ak je po kojeni stale hladna a unavena, treba hladat sposob, ako dieta EFEKTIVNE nakrmit. Efektivne neznamena prikladat do bezvedomia, pretoze tak sa predsa zacne tvorit mlieka viac. Mozno zacne, ale kedy. Syna som takto tyrala hladom 3 tyzdne, kym mi tie mamilacke kecy konecne niekto vytlkol z hlavy.
Moju 1.5 rocnu som uspavala dokopy asi 10x, vzdy pri chorobe alebo po zlom zazitku.
@huahua nie, cumel naozaj nie je na to, aby dieta zahanalo HLAD. Cumel je pre dieta to, co je pre nas dospelych zuvacka, ohryzanie nechtov alebo hoci aj cigareta. Zahana nim STRES.
@alby2014 Pekne si to zhrnula-maximálne súhlasím. A k mamila.sk - mám len jedno -"dojčoweb"-nič viac a nič menej.....Čo sa týka dávania prsníka pomaly každú pol hodinu-hodinu to je podľa môjho názoru a skúseností pekná blbosť a úplná zbytočnosť-potom tu tieto mamičky "vyplakávajú" ako je ich 2-ročné dieťa hore aj 10x za noc a pýta prsník alebo sa tým chvália aké sú super matky a tie čo to nerobia im nesiahajú ani po kotníky. 😀
Môj syn mal cumlík do 4 mesiacov- len na zaspávanie a keď bol nervózny - dojčila som v pohode do 9 mesiacov-potom sa sám odstavil, dcérka mala cumlík do 8 mesiacov a tiež som pekne dojčila ale aj prikrmovala 😉 .
@slivocka4 vies co daj jej ten cmul...moja sestra tak nedavala a dieta si zvyklo na uspavanie tak ze si trhala vlasky a cmulala.teraz ma fakt vyrhanu plesunku.sesta povedala ze radsej mohla dat cmul.pri druhom baby jej uz cmul da