(Ne)výhody barefoot obuvi

2. aug 2020

Dobrý večer. U dcérky pozorujem že chodilo pravej nohy pri chôdzi stáča do vnútra. Pýtala som sa dr aké sú možnosti či sa to vôbec dá upraviť a hovorila že jedine cvičením a ortopedickou obuvou s klenbou. Zvedavosť mi však nedala a googlila som barefoot dnes je to taký trend. Tam píše že musia byť práveže bez klenby. Teda ako môžu napraviť nejakú vadu nohy keď tá noha nemá v podstate žiadnu podporu. Kamoška hovorila že jej synovi táto obuv pomáha (nemal vadu pri chodzi) .. poprosím osobné skúsenosti

demonka5
2. aug 2020

📌

janulik2008
2. aug 2020

My sme BF nedavali mala v tom nevedela chodit. Mala klasicke topanky doma bola bosa a neskor mala NIKE tenisky a tie ma dodnes. Najradsej ich nosi 🙂

emiliamilka
2. aug 2020

Nie su z BF skôr ploché nohy ? Veď ako píše autorka tak tam nie je žiadna podpora .. celkovo to BF nechápem.. o čom to má byť ?

deedol
2. aug 2020

ked som sa o tom bavila s rehab lekarkou (s primarkou z tetisu, kam sme s malym chodili cvicit vojtovku), tak sa vyjadrila, ze BF pre zdrave dieta je ok, ale nie do mesta na plochy tvrdy povrch, ale skor do lesa, na travu a pod, kde tie nerovnosti mozu pozitivne posobit na klenbu. ked ma vsak dieta problem, odporucala nieco trocha pevnejsie (nie hned tvrde protetiky alebo raky, ale nieco so sirokou spickou, makkou ohybnou podrazkou a pevnou patou - nam napr. sadli dd step, ale je viacero takych znaciek). a mimo asfaltu a betonu sme mali maleho davat co najviac naboso (trava, kamienky, piesok). ked ma dieta nejaky problem, poradila by som sa s nejakym odbornikom.

090255
2. aug 2020

Mne sa paci ako niekto odporúča niekto nie ono to je na rodičoch co obuju ale myslím ze dieťa má hýbať nohou v topanke nie mat takú tvrdú topánku že nohou ani nepohne.. Jedine ak má niaky problém vtedy ok.

matarka
2. aug 2020

Tu je vela info na tuto temu: https://najmama.aktuality.sk/clanok/254498/chod... Moji maju prevazne barefoot topanky, ale mame aj “nebarefoot” Richter, gumaky..ked sa da, behaju velmi vela uplne bose. Myslim, ze vsetci odbornici sa zhoduju na dvoch veciach - dolezitost dostatocne sirokej spicky topanky, aby mali prsty dostatok miesta a chodza naboso v “hrbolatom” terene. Aj ja sa uz pomaly zbavujem uzkej, nepohodlnej obuvi, nechcem skoncit s vbocenymi palcami.

romanka_369
2. aug 2020

Mne syn odmalicka chodil doma bosi na trave, kamienkoch a podobne a aj tak ma ploche nozky a clenky do vnutra😐..bude mat 7 rokov a od 3 rokov chodime k ortopedovy predpisuje mu vlozky do topanok a papucky.. (aj cvicime priznam sa nie moc) a za tie 4 roky sa to bohvie ako neupravilo..s 3 stupna na nieco medzi 2-3🤷‍♀️..

matarka
2. aug 2020

@romanka_369 Skuste radsej dobreho fyzioterapeuta, ti casto pomozu ovela viac, ako ortopedi s vlozkami a tvrdymi topankami. Cvicenie asi pomaha dost, ale chapem, ze cloveku sa do toho niekedy velmi nechce, ako mne do Vojtovky, ked bola dcera babatko.

lucilaines
2. aug 2020

Obuv samotna problem nevyriesi. Ani barefoot ani ortopedicka. Ja som sa zatial inak este nestretla s nikym, komu by realne pomohli orto vlozky. Pomoze jedine dobry fyzioterapeut a cvicenie, praca na drzani tela atd.

janna88borin
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
romanka_369
3. aug 2020

@matarka dakujem za info.. Skusim nejakeho vyhladat🙂

lusilla
3. aug 2020

Moje deti nenosia BF topanky, ja proste nemam na to vyhodit 80€ za bory co su za 2 mesiace male a nepoucitelne, mam tri deti krat kazdemu boty na jar, leto, zimu, sport a prezuvky, to je 5x priemer 60€ co je 300€ krat tri je 1200€ co nezarobim ani za jeden mesiac. A toto pri dobrej konstalacii hviezd len raz do roka ale skore plus rezerva lebo su male. Kamoska ma podobne stare deti, oni nosia BF deti nohy ploche a vselijake poskrucane, cvicenia rehabka, skoncili v protetike. Nasi v pohode, kontrola u ortopeda vsetko ok. Jasne ze mojim nedavam cinany alebo cosi, dd step bezna obuv z riadneho obchodu, tenisky decathlon. Inak ja som riesila u seba ostrohu patovej kosti a predpisali mi vlozky, hrozne chodenie davala som prednost ortopedickym prezuvkam, ale moj fyzioterapeut povedal ze by vlozky zakazal, ze klenba tym ze je podporovana este viac ochabne lebo nie je nitena nohu drzat kedze to robi vlozka. Lepsie je plavanie, chodenie na boso a cvicenie. Tolko moje skusenosti.

lindusss2016
3. aug 2020

Ako stare dieta to je a ako dlho chodi? Vyssie spominany komentsr - rada od primarky presne vystihuje aj moj nazor. Pre zdrave deti ( co su takmer vsetky) je bf idealna volba do terenu. Male deticky travia vacsinu casu v terene, po asfalte chodia minimalne (a ak nie, je na rodicoch, aby s tym nieco urobili).

@emiliamilka no vidno, ze si si o tom nezhanala ziadne info, keby si chcela, mas to uz davno precitane a pomohlo by ti to pochopit bf. Klenba je sval. To je proste fakt. Akp si vypracujes nejaky sval? Tym, ze ho budes zapajat a pouzivat, alebo tym, ze ho umelo podvihnes napr.tvarovanou vlozkou? Skus porozmyslat, da sa to krasne logicky odvodit. A netreba zabudat, ze telo cloveka sa vyvinulo tak, aby fungovalo aj same, urcite by evolucia nezariadila zavislost na pevnych topankach s klenbou 😁 takze treba co najviac simulovat tu prirodzenost, ale suhlasim, ze sa neratalo s rovnymi chodnikmi, no tym sa proste treba pri malych detoch co najviac vyvarovat, nielen kvoli noham, ale celkovo pobyt v prirode ma pre deti ovela vacsi vyznam.

emiliamilka
3. aug 2020

@lindusss2016 toto chápem.. veď každý nech nosi co chcem... My osobne chodíme na boso vždy keď sa dá a topánky radšej kúpime nejake kvalitnejšie (nie zrovna zdravotnícke ) , a určite nie topánky od činana, ktoré po pár pouzitiach maju prechodenu pätu ... Topánky mi musia byť hlavne pohodlné.. podpätky som mala asi 5 krát v živote a určite sa nehodlal k tomu vrátit... Len ten názov barefoot má úplne odrádza.. asi pre to že ten preklad do slovenčiny mi dáva predstavu bosej nohy v uzavretej topánke (či to tak má byť neviem ) a to je pre mňa predstava mykóz, plesní a iných chorôb (nech ma kto chce aku chce hygienu , proste toto je v mojej hlave pri tom názve )

chellina
3. aug 2020

Hoďte sa do skupinky Bose nôžky bez prekážky na FB 😊 tam vám poradia

lindusss2016
3. aug 2020

@emiliamilka nazov barefoot znamena, ze topanky simuluju bosu chodzu, nie to, ze v nich nemas ponozky. A ako pises, davas prednozt pohodlnej obuvi, sebe lodicky nekupis, ale ty sama sebe vies urcite vybrat lepsie topanky ako malemu dietatu, ktore ti este ani nepovie, ci ho to tlaci, ci mu to je male, dobre alebo ake. Lebo skusanie podla prstov moze byt dost skreslujuce. Barefoot topanky maju dat doststok priestoru pre vyvin prstov, tenucku podrazku, aby noha citila nerovnosti povrchu a mohla pracovat, dolezita je ohybnost v oblasti prstov, aby dieta mohlo behat prirodzene. Nesmu mat ani minimalny "podpatok" teda drop a musia proste pekne sediet na tvar nohy

natasha1988
3. aug 2020

ja pre dieta kupujem uz jedine barefoot obuv - či papučky, tenisky alebo zimne. Nedam na ne dopustit. ked som porovnavala ako chodi v klasickych a barefoot, bolo to jasne- nikdy viac som sa ku klasickej obuvi nevratila. Nie nie je to iba trend. Treba si nieco o tom precitat a dostudovat. odporucam vela dobrych info je na https://www.stastnenozky.sk/ - Ako vybrat spravnu barefoot obuv. Ja som sa teda rozhodla, ze nechcem svojmu dietatu vedome zdeformovat a dokaličit pekne male nožičky nevhodnou obuvou, ktora nerespektuje prirodzeny tvar nozky. Informacie su v sucasnosti dostupne pre kazdeho kto ma zaujem sa informovat. Robte informovane rozhodnutia.

natasha1988
3. aug 2020

@emiliamilka asi hovorite o niecom inom... ved v barefootkach sa mozu nosit ponozky. Vyraz barefoot pre typ obuvi je o tvare, flexibilite a kvalite obuvi.

andrea_ff
3. aug 2020

👣pripnem sa

proximaa
3. aug 2020

ako tu už bolo spomínané, na www.stastnenozky je veľa článkov, napr. aj o tom ako sa barfootovou obuvou dajú napraviť vpadnuté členky. Barefoot nemá podporu klenby a tým pádom ju núti pracovať a svaly neochabujú, ako keď majú podporu. Tiež je tam dosť miesta na prsty, nie sú vpredu zúžené. Bývajú aj na úzke nôžky aj na široké, rozdelené sú aj podľa tvaru šľapaje. treba len pohľadať. Mne ten princíp dáva zmysel, hlavne keď som videla, ako malý behal v klasických topánkach - ako s tehlami na nohách. Inak na spomínanej stránke vám spravia aj poradenstvo - aké topánky sú pre vás najvhodnejšie. Myslím, že je to za 10€, cenu si už presne nepamatam

ckatka
3. aug 2020

@emiliamilka barefoot je o tom, že noha sa nechá chodiť akoby na boso. Topánka nikde netlačí hlavne na šírku a v prstoch...nedeformuje nohu a neposkytuje žiadnu podporu, je to vyslovene akoby tenká papucka poskytujúca ochranu voči napríklad odretiu alebo prepichnitiu nohy.
Princíp je ten, ze keď sa.noha nechá takto prirodzene vyvíjať, tak sa dobre vyvíjajú svaly aj klenba a paradoxne človek je oveľa menej náchylný mat plochu nohu.
Mne barefoot obuv vyriešila bolesť nôh a kĺbov po 30tke ( z pevnej obuvi ktorú som mala ako dieťa). Môjmu dieťaťu nikdy neobujem nič, čo keď vyberiem vložku, je co i len na jednom mieste užšie ako nozicka naboso. A rovnako tak nič, čo nemá dokonale rovnú a tenkú podrážku.

marca12
3. aug 2020

@emiliamilka bf su super na travnaty,nerovny povrch. Na spevnene plochy su absolutne nevhodne,ale to ludia zistia az po rokoch,ked im klesnu klenby,deti budu mat problemy s chrbticou a podobne

proximaa
5. aug 2020

@marca12 o klesnutej klenbe a podobne, je to zrejme iba tvoja domnienka, bf prave tomuto zabranuje. Ani na rovnom povrchu nepotrebujes vlozky v topankach a hlavne nepotrebujes mat stlacenu nohu v uzke topanke

margaretka_
5. aug 2020

Klenbu predsa nema drzat nejaka vlozka, ale vazy a svaly nohy. Ak ma niekto padnutu klenbu, tak viem si predstavit, ze docasne trrba nosit orto vlozky, aby sa to neodrazilo inde na tele. Ale ta stielka tu klenbu nespravi, iba odstrani priznak. Treba nohu cvicit, aby tu klenbu mala. Obe deti mam iba v bf topankach a maju klenbu. Aj ja s muzom prechadzame na bf topanky.

marca12
5. aug 2020

@margaretka_ klenba vacsinou klesa zlym drzanim tela a s tym spojenou nespravnou chodzou. Topanky s tym nemaju az tak vela spolocneho.

margaretka_
5. aug 2020

@marca12 tak topanky maju dost spolocneho so spravnou chodzou 🙂

branko30
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
novakkata
2. sep 2020

Syn má čoskoro 1,5 a už teraz vidím, že má
klesnutú klenbu a členok nahnutý dovnútra a fakt neviem aké topánky mu mám kupovať, prvé sandálky na prvé kroky mal Protetika barefoot dostatočne široké, ohybné a bez klenby. Pri staršom som si všimla túto deformitu v neskoršom veku, on nosil RAK a klasickú Protetiku. Detská lekárka nám radila do 3 rokov neriešiť, lebo sa to vyvíja ešte, potom sa však strašne potkýnal, v 3,5 rokoch sme šli k ortopédovi a predpísal supinovanú obuv s klenbou a cvičenie. Nepotkýna sa a drží pekne nohu ale na boso strašne spadnutý členok dovnútra a plochá noha, nevidím zatiaľ žiadnu zmenu a má už 5 rokov, je síce pravda, že vôbec necvičí. Bojím sa, že aj mladší syn dopadne tak isto. My s manželom ani nikto v úzkej rodine nemáme ploché nohy, jedine manžel má na ľavej nohe trochu ohnutý členok dovnútra, ale ďaleko nie v takej miere ako syn. Neviem kde robím chybu, teraz skúšam zatiaľ u mladšieho tú Bf obuv, ale neviem, či robím dobre. Inak mne deti chodia doma vždy bosé a pokiaľ sa dá bez ponožiek a vonku sú väčšinou v piesku, či v tráve, na betóne len keď ideme do centra mesta.

andrea_ff
2. sep 2020

@novakkata ja tiez neviem, co robit a nerobit? Ja som na nejake mesiace skusila doma chodit na boso....a po veceroch ma pobolievali paty....potom som skusila ortopedicke slapky anatomicky tvarovane s korkovou podosvou...a cuduj sa svete, nohy ma bolia podstatne menej...az by som povedala, ze vobec. Ty nechcem povedat, ze BF obuv je zla....za mna je to ok do travy, piesku....ale chodit v tom dlhodobejsie na rovnom a tvrdom povrchu? No neviem teda? Mam pocit, ze sa nema kam absorbovat ten naraz nohy o podlozku a mozu z toho byt bolesti....ale neukamenujte ma tu prosim.....u mojich deti to preto striedam....ale tiez nemaju nohy zatial ok podla mna....

sopkova
1. dec 2020

@andrea_ff s BF treba opatrne, nie prudko, plus každý má nejaké diagnózy, stereotyp chôdze, ktorý je potrebné zmeniť na správny https://www.stastnenozky.sk/prejdite-na-barefoo...