Ahojte, neviem ani ci hladam radu, alebo sa chcem len vyrozpravat a pocut, ze nie som jedina, ale..
Som silno traumatizovana uspvanim mojho 2r syna.
Uz sme skusali vsetko mozne s posuvanim casu hore-dole, nic nepomaha.. Ale toto je uz nenormalne co on vystraja. Proste on vsetky vecerne ritualy, ktore predchadzaju spanku sabotuje. Nechce napriklad vecerat. Umyt zuby, pyzamo a ist do postele, to asi ani nemusim hovorit, aky je okolo toho cirkus. No a potom v posteli ked si citame, tak ziva, sucha si oci, unaveny je, ale radsej vymysla ze chce jest, potom pit, potom pozriet z okna, potom citat inu knihu a ked uz poviem ze nie, ze sa ide spat tak reve.. Kazdy jeden vecer reve minimalne raz za to ze nechce spat. A potom este nekludne zaspava asi polhodinu prevalovanim po posteli a kopanim kade tade, akoby mal prebytok energie. Ja si uz fakt neviem dat rady s nim.. Ja uz fakt nedavam tie kazdodenne sceny. Cez den mi robi to iste ak chcem aby spal v posteli. Furt vymysla a place, pritom ale je unaveny. Cez den musi spat v kociku, inak by proste nespal.. A zrusit denny spanok nemozem, lebo v noci spi 8-9h a finito, uplne fresh. A ja tehotna s total deficitom spanku a na pokraji kolapsu uz nevladzem.
Ajaj... to nezávidím. Ukladáš ho teda vždy v rovnaký čas? Nemôže byt preunavený už aj?🙂 Skôr motivačne by som na neho skúsila ísť. Napriklad sa zahrajte, že tuto noc nemusí spinkať, len byť tíško v postielke, že pri nom budeš ležať. Ukáž mu ako jeho obluben hračka krásne ľažka do postielky a spinká. Ráno by som tu hračku pochvalila, aka bola krasna, že si pekne ľažkala a dala jej za odmenu nalepku. A motivovala aj jeho, že ked dalšiu noc bude spinkať ako hračka, tak dostanú nálepku obaja. Skús mu čítať knihu a vymýšlať si príbehy ako krásne postavičky spinkajú a tak, asi to by som najskôr skúšala potrebuje silnú motiváciu🙂
No, máte veselo.. mladý asi skúša čo si môže dovoliť, určite treba byť konzistentný v pravidlách ako už bolo vyššie spomenuté.
A možno toto jeho správanie súvisí s obdobím vzdoru.. ak je to tak, tak je to len obdobie, ako prišlo tak aj odíde. 🙂 Len sa treba obrniť trpezlivosťou.
Chapem tvoju frustráciu. Tiez mam 2 rocneho syna a som tehotna... A tiez extra dlho nepospi a ja som unavena. No ten moj aspon kludne sam zaspava. Ja to robim takto: davam ho spat vzdy v ten isty cas, ziadne ritualy pred spankom nemame, len to, ze vypije mliecko. Takze ked uz je ten cas na spanok, spolu vezmeme mliecko, povie tatovi, ze ide spinkat, da mu pusu a sam si lazka a ja mu dam mliecko. Poviem mu papa a odidem. Necham zapnutu lampicku. Nehovorim, ze hned zaspi... Niekedy sa este toci, rozprava si, hra sa s dudlikom... Ale zaspava kludne. Niekedy ma este zavola a lezim (na svojej posteli) pri nom. Ale uz si ho nevsimam, ani ked rozprava. Len som tam, aby mal pocit istoty.
Takze moja otazka: nie je nanho tych uspavacich ritualov vela? (mozno to ma prave opacny efekt). Ma nieco v postielke, co pred spanim moze zmolit, aby sa ukludnil? (plienka, maznacik, dudlik).
Skus to ukladanie urychlit a zjednodusit.
Mal by ho začať ukladať spat muž. S tebou evidentne mladý pán cvičí jedna radosť
Proste urobiť 1 poradie a to sa nebude meniť. Večera, okúpať, umyť zuby, wecko a do postele
Z postele už nevstava. Zhasnúť svetlo a ticho ležať a nereagovať na nič
Robil to aj môj syn, ale potom ho začal ukladať muž a pomohlo to
Mam tiež skoro 2 ročného a začal to robiť posledný týždeň, teda vystraja pred spaním, najesť sa naje, i keď za pochodu. Ak stratím trpezlivosť, tak mu už jest nedávam, že ma sedieť pri stole. Zuby umývame z rýchlika, tak trpnem co bude, proste kričí.. Niekedy sa podarí ho ukecat, zaujať niečím iným... Co pomaha:najlepšie je, keď som sním sama, 5nrocna dcéra tiez je skôr v posteli, keď manžel nie je doma. Proste nam to ide rýchlejšie a neodporuju. V posteli na neho reagujem iba áno, nie, hm, tak asi 10 minút, potom mu vravím pekne spinka, neroupravaj... Dnes na obed zaspával 30 minút, vystrajal...inokedy zaspal do 10 minút... ak som ho dala do postieľky, sadla vedľa do kresla, že mal už dávno spat a zaspal... Proste s nami krútia. Pri dedovi zaspí do 5 minút. Co som si všimla, že ak ho dávam neskôr späť a je unavený, ideto horšie. Treba dodržať čas, režim, jednotnosť, ak jeme, tak všetci. Držím prsty a hlavne trpezlivosť, ináč som to vždy oľutovala a bolo to horšie.
Mal problémový spánok odmalička? Alebo to začalo po nejakej udalosti? Uplne chápem, viem si predstaviť, ake to je unavne. Myslím, ze to zažíva veľa z nás.
Nám sa stalo niečo podobné, keď som bola tehotná. Zrovna sme museli zrušit dudel, mal veľmi nepravidelný denny spánok a večer vystrajal bezne do 23 hod. Rano vstával o 6 - 7,vobec sme nechápali, kde berie energiu. Cez den sme vždy boli vonku aspon 2 - 3 hodiny.
Myslim ze by pomohlo spolu s nim vytvoriť pravidlá. Informovať dopredu, čo sa bude diať a dať mu na vyber. Napr pytala som sa ci chce mlieko pred alebo po kupani, nech si vyberie pyzamo, nech si vyberie hračku, ktorú chce do postele, knihu, ktorú chce čítať. Dostali sme sa k tomu, že nechce spať sam, takže zaspáva v našej posteli.
Ako sa narodilo druhe dieťa, náš režim sa uplne zmenil. Chodia spávať večer približne v rovnaký čas. Len to chce veľa trpezlivosti, ale bude lepšie
Myslim ze my mame.podobny predspankovy ritual. Napapat,pyzamko,umyt zuby , knizka a mliecko a spat. Ale.keby dieta nechce veceru a potom.by vymyslalo nedostalo by.nic, ani po knizke by neslo.kukat do okna alebo ine. Len spat. A aj cez den ho skus dag spat na postel/do.postielky. Mozno.par dni.bude tazsich, ale on bude unaveny a zaspi a aj vecer, mat pravidla a vediet reagovat.
Nas vecer zacal.hojdat a trepat postielkou, chichotat sa a tiez unaveny bol ale na toto energia bola. Prve dva dni.som.ho vybrrala.aeste.nechala.pro.mne chodit, ale potom dva dni.som bola nekompromisna a drzala.ho leziaceho v postielke, zaspal po 15 minutach, spievala som mu. A teraz krasne zaspinka sam, ak.nie tak si cita taku gumenu knizku alebo hra sa.s medvedikom a tak zaspi.
Ty si mama a mas vediet co sa bude robit a trbat na tom. Dieta musi z teba citit istotu, ze vsetko bude tak.ako vzdy
Vieš čo, môj nezaspí dokým sa ja nerobím, že spím. Proste sa mu musím otočiť chrbtom a neodpovedat keď sa niečo pýta. Už ma síce 3,5r ale bolo to tak stale. Kým spal v postieľke sme nemohli byť v izbe keď zaspal a potom ked prešiel do postele zase nechcel byť sám ale neexist že zapnuté tv, alebo že sa hrám s mobilom alebo že mám na neho otočenu tvár 😂
Dakujem vsetkym za odpovede. Nie som si ista, ci so mnou vyslovene cvici, skor mi to pride ako by mal strach alebo uzkosti ist spat. Ale zacnem trvdsie trvat na pravidlach. Cez den som presne skusala ze lezat a nevyjst z izby a ak nechce spat, nech aspon lezi. Tak sa chvilu hral, brblal si, ja som sa tvarila ze spim a aj tak po 40min rev a utek z postele..
Vecerne ritualy samozrejme myslim kupel, vecera, zuby, mlieko, postel a kniha a spat. Nic take co by mohlo byt na neho vela. A ja sa aj tvarim potom ze uz spim, no aj tak strasne dlho zaspava 😞 neviem ci nepotrebuje este nejake zvysky energie vybit, aj ked posobi unaveno.
A bola tu otazka aky bol spac ked bol mensi- no rovnako nanic 😅 viac plakal ako spal. Ale vekom sa mu to o dost zlepsilo, len by som uz cakala ze pospi v noci aj viac a aj to bude menej problemove uz 😅
Ale naozaj vam dakujem za rady, mozno naozaj staci len viac trvat na pravidlach a nevyjst uz z postele. Skusime. Ked nie, tak asi zo zufalosti budem chodit po nociach kocikovat 2r corgona 😂🤷♀️
žiadne kočíkovanie a po nociach ani náhodou, aj ty si potrebuješ oddýchnuť, keď si tehotná, to by bol krok späť. Keď sa narodí druhé, budeš robiť čo? Dovtedy to musíte zvládnuť, lebo sa zblázniš. Žiadne utekanie z postele sa nebude konať, v jasliach ani v škôlke by mu to netolerovali. Rev vydrž, reve preto, lebo si presadil svoje, si pri ňom, nič ho nebolí, nemá dôvod revať. Neboj sa zvýšiť hlas, on chápe veľmi dobre. Možno by pomohlo, keby ho išiel uspať muž
Ahoj, mala som podobne náročné dieťa, akurát, že nespalo cez deň. Fičalo 6 až 22. Keď ho neskôr v škôlke naučili na obed spávať asi hodinu posunul sa večer spánok na 23 a neskôr. Ona ale vstávala ešte aj v noci.
Ja som to neskôr riešila tak, že som si čítala pri nej. Tlmené svetlo, čítačka ak začala vystrájať odchádzala som.
Pri druhom dieťati sa mi veľmi osvedčili detské masáže pred spaním. To bolo síce omnoho pokojnejšie, ale aj tak tie peniaze za kurz masáží považujem za jednu z najlepších investícií v živote😁
Po úteku z postele nasleduje co? Lebo ak chcete aby tam ostal tak ho tam musíš zaniesť naspäť, prvý krát aj 100x ak bude treba, lebo nechápe co myslíš vážne a co nie. Ak nepovolis do 3 dni pochopi a už nemáš problém. Ale vydržať to tehotná a unavená bude zaberak na to sa priprav.
Pises, ze cez den musi spat v kociku, inak by nezaspal.
A neskusala si aj na noc uspat v kociku? Moj syn bol rovnaky, spal v kociku, cez den, dokonca vzdy, miloval kocik a musela som dokonca vychadzky planovat tak, aby mi nezaspal v kociku v nejaky blby cas, napr. o 17:00
A vecerne spanie u nas vyzeralo v tomto veku tak, ze som ho nachystala na spanie, dala mu svetrik/v zime bundu/deku (syn mal 2 v zime, teraz je to lepsie, je teplejsie) a do kocika von - uspat 🙂
prelozit nebol problem, a zabralo to pol hodinky maximalne, vychadzka osamote vecer v klude pre mna ako bonus, a ked som bola unavena, isiel manzel 🙂
@elizabet173 u nas bolo kvoli tomu istemu vecerne kocikovanie a chodil manzel, aj tak sa da 🙂
Myslím, že treba zmeniť pohľad a prístup. Pritvrdzovanim podľa mňa nič nedosiahnes. Skôr by som sa zamerala na to, čo si napísala, že sa bojí ísť spať a má úzkosť. Ak si ho ako bábätko nechávala/skúšala nechať samého zaspať, zarobila si mu na traumu a teraz, keď sa už dokáže "brániť", robí to. Tvoje dieťa potrebuje pocit bezpečia a ten dosiahne jedine tvojou blízkosťou. Deti proste majú od prírody dané, že nechcú v noci ostať samé, pretože v čase spánku je dieťa najohrozenejšie. A aj keď už dnes nie je hrozba, že ho zožerie diva zver, ale dieťa to stále takto vníma, proste neoklames niečo, čo je hlboko v človeku zapísané. Ľahni si s ním do postele a proste buď pri ňom. Nič viac, nič menej. Utvrdzuj ho, že neodides. Bude to zo začiatku otrava, ale myslím si, že len takto mu pomôžeš s jeho strachom. U nás sme spali v jednej posteli 4 roky. Proste dieťa to tak potrebovalo. Potom zrazu prišiel deň, keď sa dieťa odsťahovalo do vlastnej izby a postele a nestalo sa ani jediný raz, že by sa budil zo sna a utekal k nám alebo sa potreboval vracať k nám do postele. Jeho potreba bola naplnená na 100% a od tých 4 rokov spáva ako zarezany.
@akvi ahoj, nie, nikdy sme ho sameho nenechali. Taketo metody su nam cudzie a celkovo nechceme aby sa citil zradeny rodicmi a osamely. Praveze mam pocit ze to je skor uzkost z toho, ze on nechce aby den skoncil, chce byt s nami, hrat sa, napriek obrovskej unave.. neviem byt preto na neho az taka drsna, ale zvazujem trosku aj tu nekompromisnu cestu.
Vecer uspavame obaja s muzom, ja vacsinou uz z postele neodchadzam, muz podla nalady a nervov.
Cez den som nekompromisna uz bola, raz zaspal a raz bol ten utek z postele a kedze to cele “uspavanie” trvalo vyse hodiny a mal uz byt davno pomaly vyspaty, tak sme skoncili v tom kocari kde bol za 5minut tuhy. Ano, ustupila som, ale potrebovala som uz aby spal, aby mi zas vecer neskakal po hlave.
@zuzuliennka1 dakujem aj za takyto nazor, uz som pocula viacerych rodicov, ze chodili kocikovat, ked si nevedeli dat rady. Chcela som mu vytvorit navyk, aby vedel uz zaspat v posteli, ale naozaj neviem ci za cenu placu.
Kazdopadne dakujem vsetkym mamickam za nazory, porozmyslam ktora cesta bude pre nas a maleho vhodnejsia.
No ak je prestimulovany, tak proste ma problem zaspat, ja to mam tiez tak, ze nikdy neviem zaspat, ak som plna zazitkov, kludne aj pozitivnych. A male dieta je tych zazitkov plne. Syn to mal tak isto, proste som musela vycitit, kedy je ten spravny cas. A tak, ako to niekto robi v kociku, my sme kupili hojdaci vak, zakvacili nad postel a uhojdala som ho do spanku, niekedy aj nechala v nom, niekedy nasledne prelozila takeho ukolisaneho do postele. Kolisky a tie plachticky, co sa v minuosti pouzivali, neboli vymyslene predsa len tak zo srandy. Proste to niektore deti potrebuju..
@akvi no on veru z tych kludnejsich deti urcite nie je. Je velmi mudry na svoj vek, aj chapavy, ale proste je tazka povaha a nepotrebuje tolko spanku co jeho rovesnici. Hojdaci vak ma vobec nenapadol, mozno by to bol fajn kompromis medzi postelou a kocikom. Vdaka za tip! ❤️
@zuzuliennka1 da sa hocico, no mna by ani nenapadlo ist vecer kocikovat. Je to dvojrocne dieta, nie osemmesacne.
v kociku vecer/v noci sme uspavali (ja a manzel) od 2r do 3r3m 🙂
a potom sa zrazu naucil zaspavat sam 🙂 pokial to funguje, skus, urcite si nezvykne natolko, ze to bude navzdy, to sa neboj 🙂 inak v tom case synove zaspavacie casy boli medzi 21:30 a 22:30….
teraz od jeho 4r (akt. ma 4,5) je to medzi 19:00 a 20:00, sam 🙂
mame konecne volne vecery, aj ked som rok uspavala na noc v kociku 😁 chcem tym povedat, neries co a ako bude/nebude, ak to funguje a trochu ti to ulahci vecer, sup kocik a bude 🙂
@elizabet173 tak ked nic nefungovalo a syn kocik proste miloval 🙂 toto proste bola istota, jasne ze som skusala aj inak, lezala vedla neho, rozpravala rozpravku, hladkala, ale nie na vsetky deti to funguje (syn ma adhd a myslim si spatne, ze to suvisi, proste on bol neustale v pohybe, pohyb ho aj ukludnuje, aj teraz, auto, autobus, vlak, to je najviac) - a za mna radsej dat do kocika aj dvojrocne, pokial to znamena, ze do 20min. mam uspate a volny vecer, nez sa trapit dve hodiny, len preto, ze je UZ dvojrocny (chapem to tak, ze to myslis ako “velky na kocik)
@zuzuliennka1 každá mamina si urobí tak, ako jej vyhovuje a to zaspávanie a ADHD súvisí aj podľa mňa
@janage prave som chcela napisat, ze ja som mojmu synovi masirovala tvar tak, ako mi to robila kozmeticka a on sa vzdy ukludnil a zaspal. Mojmu nepokojnemu vnucatu masirujem s chladivym kremom nozky od kolien az po chodidla a vtedy sa upokoji a zaspi pri tom. Samozrejme sa pri tom nerozpravame a svetlo je tlmene.
Ahoj. Moja dcérka mala teraz 6.5 dva roky. U nás to takto nieje lebo jej to proste nedovolím. Tiež na mňa skúša rôzne taktiky ako neísť spať. Chce si kresliť, vymýšľa ísť spať ku mne, presne pozerať z okna a iné. Vždy jej pred spaním ukážem výhľad von, poviem jej že už je tma že aj stromčeky už spia a dám ju do postele. Pekne jej poviem ľúbim ťa, sladko sa vyspi a keď sa vyspíš budeme robiť to a to. A ona aj keď na mňa zakričí že nechce alebo tak už proste zavriem dvere a nevrátim sa. A ona si kecá, hrá sa s plyšákmi a vždy zaspí sama. Niekedy to trvá aj 40min ale vždy zaspí sama.
Keď mala rok a pól robila mi podobné scény. Rupli mi nervy že nedovolím aby takto na mňa skúšala a naučila sa to sama. Aj keď revala, ľúto mi bolo s ňou som plakala keď bola v tej posteli ale neprišla som. Bola som nekomromisná.
Moja rada máš len jedny nervy, zvlášť keď si tehotná je najvyšší čas naučiť ho to samého. Keď bude bábo musí byť samostatnejší, veď teba porazí s bábom a ešte aj väčšieho uspávať. Mal by to vedieť sam.
@kajka951 samé by som dieťa v izbe revať nenechala, aj keď viem, že v dvoch rokoch je to v 99% rev preto, lebo nedosiahlo svoje. Zostala by som tam chvíľu s ním, no nacvičovať by so mnou nenacvičovalo.
@zuzuliennka1 hm, popravde, nasadila si mi chrobaka trosku do hlavy. Lebo fakt toto sa neda porovnat s tymi radami inych mamiciek, ktorym tie deti dokazu lezat a zaspat, aj ked mozno vymyslaju. Nemyslim si, ze so mnou maly cvici, ani predtym a ani teraz ked si uz davam fakt vacsi pozor, aby nevymyslal.. ale to jeho zaspavanie ma fakt desi, kolko sa on dokaze prehadzovat po posteli, kopat do stran, buchat hlavu o celo postele a do toho este tak zrychlene dycha ako keby akurat bezal maraton a nie zaspaval 🤯
lebo, ono je rozdiel, ci dieta s matkou cvici a vymysla, ako tu citam - ze si chcu kreslit a to a tamto,… ako ked dieta proste nebude lezat 🙂 ale to treba zazit, to sa vysvetlit neda (ty to asi chapes)
postupom casu dozrieval, aj vonku vydrzal este dlhsie, aby sa teda unavil (dnes sme poobede vonku cca 3-4 hodiny), zrusil sa mu denny spanok,.. tak aj vecerne spanie prislo samo, bez kocika 🙂 a vo vhodnejsiu hodinu
To je dvorocna spankova regresia,skus si to pogooglit. Moj syn to mal tiec, trvalo to cca 2 mesiace, mne ale len odmietal obedny spanok. Preslo to...
Moj robil presne to iste,odmalicka nič nepomohlo az v skolke sa naucil lepsie spavat teraz ma 3,5 a zaspi do 10 minut dovtedy zaspaval aj dve hodiny akoby mal strach zo spanku ale casom vsetko ustalo
napísala si, čo robí syn, ale nenapísala si, ako reaguješ na to ty, prípadne muž, lebo deti veľmi dobre vedia, ku komu si čo môžu dovoliť. V posteli by jesť nedostal, maximálne piť, aj to len raz, lebo potom je to už len zastierací manéver. Z obloka by sa pozrieť tiež nešiel, knihu by som asi nevyťahovala, skôr by som sa snažila zatemniť a pustiť tichú hudbu, ľahnúť si k nemu. Revať môže, keď nie bude znamenať vždy nie, tak s tým prestane, ale tým, že raz mu povolíte a raz nie, je zmätený. Písala som ti to už v tej druhej téme, jediná určite nie si, deti nie sú na kľúčik a nezaspávajú na povel, ale potrebujú pevné a nemenné hranice.