(Ne)venovanie sa dieťaťu

modrabravia
27. nov 2012

Riesim problem sama so sebou, kedze mam pocit, ze sa dcerke, coskoro 2,5r. malo venujem (=malo sa s nou hram detske hry, lebo ma to naozaj nebaviii:(. Ked bola mensia, vyzadovala si sustavnu pozornost, aj ju dostavala, je podla mna dost sikovna recovo, vie vela pesniciek, basniciek, aj v cudzich jazykoch (foneticky🙂, farby a pismenka pozna uz davno, aj ked nie na 100%, ma rada knizky a dost nerada pohyb a napr. ani kreslenie ju nebavi, dlho sme jej vela kreslili my a pomaly sme to nejako vzdali . Postupom casu sa naucila zabavit popri mne (ja nieco robim, ona so mnou alebo si donesie svoje hracky a hra sa alebo sa na nieco vypytuje,spievame si, ...) a ja vyuzivam, ze konecne mozem porobit domace prace cez den s nou a ked spi si oddychnut (spava velmi malo) - ale mam vycitky svedomia, lebo predtym som sa jej (iba jej, nie popri niecom) venovala ovela viac. Ked sa venujem len jej, tak ju skor "vzdelavam", citam basnicky, rozpravky, ukazujem nove zvieratka, rastlinky, veci, co nepozna (v knizkach, na internete), alebo ideme von, aby mala aj pohyb a cerstvy vzduch ...ale nejake hranie sa s babikami, zvieratkami, legom, kockami, schovavacky, nahanacky, liecenie, predavanie...mame skor ako "bokovku". S rovesnikmi sa zatial nehrava, ma rada skor babatka a potom skolakov. Takze ako je to u vas? A mate nejake hry, co aj vas chytili? Vymyslate svojim detom hry vy - ake?

ematko29
27. nov 2012

@modrabravia podla mna sa uplne zbytočne obávaš,podla toho čo čítam sa svojej dcére venuješ tak ako sa patrí,zato že sa snou nehrávaš hry to nieje chyba,nie každého to bavý anemusíš byť tabulková mamička .dieťa si cení aj to,že si snou.

simca06022011
27. nov 2012

@modrabravia u mnaje to rovnako, netrap sa vobec podla mna. mala je sikovna s teda si nic zle neurobila. Supermaminy sa mozu venovatdietatu na 100% 20 hodin denne a potom este piect a vyyvarat 🙂 ale take neexistuju 🙂

bubelko
27. nov 2012

http://vierafilipova.blog.sme.sk/c/308755/Rodic...

u nas je to velmi podobne ako pise autorka blogu. ak sa s detmi hram, tak preto, ze mam z toho zabavu aj ja.

nice202
27. nov 2012

ani mne sa velmi nechce hrat s babikami, legom a pod....mala sa pohra aj sama.

kalifa28
27. nov 2012

na to, ako som sa ja nevenovala svojej dcere (lebo hrat sa ma nebavilo) mám doma jedno užasne, mudre, šiovné dievčatko a stále rozmýšlam, ako by to bolo, keby som sa jej dokladne venovala, kedže teraz je takáto... no nič... asi taká istá... ona sa vychovava sama, je to malý škorpion a nepotrebuje nikoho, vystačí si. Ja robím pre nu to, že ed zahlási, tak ju vezmem ku kamoške za jej 4 a pol ročnou dcerou, to je jej partáčka najlepšia 🙂

renab
27. nov 2012

@bubelko úplný súhlas 😉

1ingrida1
27. nov 2012

ja mam iny problem, ja ked sa idem s malym hrat, napr kocky alebo lego, tak si zacnem stavat pre seba a on mi to vsetko zbura a ja sa potom hnevam jak male decko :D u nas to vyzera tak,ze nakoniec sa aj tak hra kazdy sam, vedla seba 🙂 ale tiez ma tesi,ze uz si mozem popri nom robit svoje veci ako varenie upratovanie,lebo sa zahra sam. su hry kedy si ma vyslovene vyziada,a to ked chce aby som hrala nejaku ulohu napr s autickom,alebo zvieratkom,ze musim rozpravat v mene tej hracky a vymyslat blbosti.to ma moc nebavi,ale robim to,lebo maly sa na tom strasne smeje.naor z lega postavim stenu z dverami, on zobere nejake male zvieratko a zaklope a ja na druhej strane s inym zvieratkom zacnem kricat ze kto to tu bucha, a potom ho musim pozvat dalej na kavicku,kolacik a klebety :D toto on vydrzi aj hodinu, je to unavne,vymyslat si tolko klebiet :D

rose1988
27. nov 2012

Podla mna to tiez riesis zbytocne. Si taká aká si. Niektoré mamičky sa hrajú možno viac preto lebo to je ich porirodzená vlastnost a nie preto ze maju svoje deti radsej. Myslim ze to ze jej citas, ukazujes zvieratka, naucila si ju farby atd. je super to je potrebné, no ostatné veci ak ta nebavia nemozes sa premahat a tým byt nestastná a nervozna. Ja sa s mojou dcerou zvyknem hrat dakedy celí den s babikami, legom atd... no ked som s nou sama uz tri dni mam dost nemam naladu je to nudne, neviem v skuse daco vimysliet. mam stastie ze mi chodi mama pomahat no a naco su starke ked nie na to. Ty budes pre nu nuber one nech sa stane cokolvek a nemusis sa snou k tomu hrat celí den. Samozrejme ak to nevyzaduje ako moja dcera. Neustale sa jej musi niekto venovat. No zacina ma okamihy ked sa zahra aj sama a vtedy nikto nedýcha len aby sme ju nevirusili, je dôlezité aby sa dieta vedelo zahrat aj samo 🙂

modrabravia
autor
28. nov 2012

Dakujem za reakcie. Dnes sme sa tulali, nespali, skusila som trochu viac sa hrat a ...zistila som, ze to musim castejsie robit. Nie kvoli tomu, ze by ma to zacalo az tak velmi bavit, ale aby si aj pri hre zvykala na spolocnika, ktory sa nepodriadi vsetkemu (manzel jej velmi neodporuje, deti z rodiny tiez, su uz rozumne, maluchov z ihriska skor ignoruje, ale vacsinu casu je len so mnou. Napr. moja predstava ako sa maju kamaratit zvieratka bola hned zrusena a poparovanie muselo byt podla dcerinych predstav a pod. (ked sa hra sama, tak jej to nik "nekazi", ale v skolke bude mat tazky sok, ked ine deti nebudu akceptovat jej predstavy, ak nenacvicime dopredu🙂.

1ingrida1
28. nov 2012

@modrabravia to so skolkou neries, to aj u nas bolo ze nie takto, a takto... v skolke prvy tyzden a hned rozbity nos, a druhy chlapec skoncil s obrovskym kusancom,co sa nevedeli dohodnut kto bude mat akeho dinosaura. odvtedy su velky kamarati a uz sa nehadaju :D