Nesprávne zápisy v zdravotnej karte dieťaťa

stanka308
27. jún 2019

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či som oprávnená (resp. či je tu mamička, ktorá tak urobila) opraviť údaj v dcerkinej karte? Máme staršiu pediatričku, ktorá neviem odkiaľ berie údaje, ktoré zaznamenava do karty. Chodíme do súkromnej kliniky, a máme možnosť v aplikácii nahliadať do karty. Zle uvedená hmotnosť, ťažkosti dieťaťa, moje problémy v tehotenstve, nezmyselné poznamky o pôrode... A ďalšie. Bola na to upozornena a neopravila nič. Ideme od nej prec a kartu si vyžiadam osobne do rúk,tak či mám na to právo,prepísať nezmysly. Ďakujem za odpovede.

arcticcode
27. jún 2019

Ak ti kartu do ruk daju, tak by som sa nepytal. Mne raz dali do ruky klasifikacny harok, ze ho mam zaniest do zborovne, alebo kde a potom mala cela trieda lepsi priemer 😀

sisa_s
27. jún 2019

Urcite nie 🙂 prenes kartu k novemu lekarovi a upozorni ho na chyby, ty nemas pravo nic tam vpisovat, nie si osetrujuca lekarka

sisa_s
27. jún 2019

Zo zakona: Oprava zápisu v zdravotnej dokumentácii sa vykonáva novým zápisom, ktorý obsahuje dátum opravy, znenie opravy zápisu a identifikáciu ošetrujúceho zdravotníckeho pracovníka, ktorý opravu vykonal. Opravu zápisu môže vykonať len zdravotnícky pracovník, ktorý vykonal pôvodný zápis; pôvodný zápis musí zostať čitateľný.

stanka308
autor
27. jún 2019

No len, či mi nová lekárka uverí, naša uviedla zlú hmotnost, kardiológ to číslo len prepísal do správy a v nemocnici o deň neskôr sa pýtali, ako to, že uviedla o kilo vyššiu váhu, už pred operáciou anestéziológ krútil kvôli tomu hlavou, aj čo za nezmysly tam sú, napríklad že cisársky rez nepostupoval...rodila som prirodzene...a podobné veci, ja som ku zápisu z kardia dala lepku s poznacenou správnou hmotnosťou, neskrtala som nič ale tak keď ona nechce nič prepísať tak som v tomto bezbranná. Jedine že nová lekárka nebude taká ...neschopná

sisa_s
27. jún 2019

No nejaky lepiaci papierik tam mozes dat, ale dole daj svoj podpis a novej lekarke povedz, ze tieto a tieto udaje boli chybne 🙂 ale priamo do dokumentacie nic nepis, neskrtaj, neupravuj

stanka308
autor
27. jún 2019

@sisa_s áno zrejme tak aj urobím a dufam, že to tam ponechá alebo pridá sama nejaký papier s poznámkou. Ďakujem 🙂

simca06022011
27. jún 2019

Neviem čo je v zákone ale napr v mojej dokumentácii si nechávam to čo chcem. Nosila som poctivo vserky nalezy, všetky správy a má ten záznam hrúbku riandej knihy. Sestrička povedala, vytriedte, vyhoďte... Nuž... Do karty dieťaťa by som si ale nedovolila dopisovat... Čo sa týka údajov o hmotnosti, pôrode... K tomu existuje správa z pôrodnice. U nového lekára ju maj na vrchu a povedz mu nech to poopravuje a zaznamená správne. Určite to bude aj v jeho záujme, nedojte k žiadnemu omylu.

stanka308
autor
27. jún 2019

@simca06022011 originaly alebo kópie? Ja by som chcela mať všetko po správnosti a už som jej to viackrát vravela ale bezo zmeny. keďže je aká je, aj napriek tomu, že by lekár mal mať originály, tie mám ja doma a jej nosím kópie. Neprepisovala by som nič, myslela som len napr. údaj 8900g bielitkom prepísať na 8040, nie škrtať diagnózy, to by som si nedovolila, alebo vravela som jej, operácia mala trvať 4 hodiny ale pre komplikácie trvala 6,5; ona napísala že operácia trvala 4. Takže len to číslo by som prepísala. Ale budem to dávať na lepiace papieriky. Už sa na ňu nespolieham absolútne

simca06022011
27. jún 2019

@stanka308 no ja dávam originály lekárovi do karty.. no ja by som toto už riešila s novým lekárom

jana_eyre_2
27. jún 2019

ak si to uz neprepisala, urcite nic neprepisuj, len upozorni novu doktorku - vsetko co pises sa da zdokladovat papiermi od ostatnych lekarov, ved aj oni maju svoju evidenciu.. na staru by som minimalne podala nejake upozornenie, ked pises ze chodis do sukromnej kliniky..

tahomi
27. jún 2019

V ziadnom pripade nic neprepisuj a nebielitkuj, upozorni novu lekarku.

patka06
27. jún 2019

Myslím, že ti tú kartu do ruky ani nedá. Zdravotná dokumentácia je majetkom lekára a ak prechádzate i nému, ten si ju vyžiada od predošlého.
Nového lekára by som upozornila na chyby

stanka308
autor
27. jún 2019

Ďakujem vám všetkým, určite upozorním novu lekárku, zajtra ideme na poradnu k terajšej a skusim ju ešte raz presvedčiť. Pekný večer vám všetkým prajem 🙂