Nespavé dojčené bábätko

uradnikova
31. mar 2022

prosim vas, ako casto sa vam v noci budia kojenci? syncek bude mat rok, nedavno sme presli na 1spanok pocas dna, niekedy da 30 minut, niekedy hodku a pol. spava vacsinou v kociku na vzduchu, tak vydrzi dlhsie spat. vecer ho ukladam okolo siedmej. aj ked ho nema co vyrusovat, neustale sa mi budi. prespi max pol hodinu a uz plac, musim k nemu prist, cecek a dudka si aj 15mimut,odrthnem sa a za par minut ho zase pocujem. nic si neurobim pri nom pocas dna, co sa mu stale venujem a takto ani vecer nemam klud. aj pocas noci, ked lezim pri nom, stale hore. ako je to u vas?

brezza
31. mar 2022

Podla mna velmi malo spi cez den. Este je malicky. Potom je velmi unaveny a preto ten nekludny spanok.

uradnikova
autor
31. mar 2022

@brezza bolo to tak isto, ked mal spanky dva. este horsie, lebo vecer mi chodil spat neskoro a nie a nie zaspat. uspavala som ho aj hodinu

brezza
31. mar 2022

@uradnikova kedy vstava rano? A kedy uspavas cez den? Asi treba skusat kedy a po akom case bdenia je pre neho najlepsie ho davat spat. Ja mam skoro 11 mesacneho a si neviem predstavit, ze by spal 30 min denne. To je velmi malo. On vydrzi tak 3 max 4 hod. a musi ist spat.

uradnikova
autor
31. mar 2022

@brezza vstava okolo siedmej. potom zaspi najskor o 11. budi sa po hodinke. poobede som vonku aj s dcerou, nech robim co robim, uz mi v tom kocari nezaspi, hoci nedavno zaspaval iba tak. vsetko ho zaujima, lezat nebude, uz ani sedet. zufale toto. okolo piatej by som ho dokazala uspat doma na cecku, lenze to mi chodi potom spat po 22. a noc tak isto furt hore, ci spi vela, ci malo. od nejakych 3mesiacov sa mi takto stale budi

alenka2101
1. apr 2022

Pokial mu nic neni,treba vydrzat..moja dcera bola nespava do 2,5 roka..cez den sme to riesili pobytom vonku a v noci na rukach 😊

squ1rrel
1. apr 2022

@uradnikova niektore deti maju mensiu spankovu potrebu alebo ine tazkosti so spankom, bohuzial ak je to aj tvoj pripad nezostava ti nic ine len vydrzat.
Ja mam tiez dceru s velmi malou potrebou. Jedine dobre obdobie trvalo cca 6 mesiacov od kedy presla na 1 spanok v 11tich mesiacoch, spala 2 hodiny cez den a 12 v noci a malinko sa budila a uspavanie bola malina. Toto uzasne obdobie sa skoncilo ked mala presne 17 mesiacov. Teraz ma tri roky a zhruba polovicu noci prespi v kuse, kym pojde do skoly tak snad uz bude spavat na 100% ☺️

matkahelka
1. apr 2022

@uradnikova jednoznacne je to dojcenim. ak mas insta kukni sonu skoncovu.jej maly tak vstaval v noci od narodenia do 11mesiacov kazdu polhodinu. ona uz bola psychicky v prdeli. akonahle ho odstavila po 3 dnoch prespal celu noc a spi tak doteraz. asi tyzden dozadu tu bola rovnaka tema, tiez tam viacero bab pisalo ze akonahle odstavili sa bud nebudilo alebo budilo 1x v noci. ja som za dojcenie, dojcila som starsiu, dojcim aktualne 3 mesacnu, ale akonahle by mi dieta takto zle spavalo v sekunde je odstavene. moja vstava 1-2x za noc.jedna vec je vycerpanie zeny druha vec ze ani pre to babatko a jeho vyvin to nie je dobre ak ma spanok nonstop prerusovany a vobec sa nevyspi.

de_zi
1. apr 2022

Ja mám 10 mesačnú. Má dva spánky väčšinou po polhodkách, občas potiahne hodinku. Je jedno či na vzduchu, v šatke... V noci sa budí cca 10x už dlhodobo, výnimočne je lepšia noc, kedy sa zobudí menejkrát. Skúšala som už hocičo - poposúvať denné spánky, natiahnuť/skrátiť bdelé okno, posunúť čas kúpania/večere.
S tým odstavením to môže pomôcť ale aj nemusí. Tiež nad tým uvažujem v ťažších chvíľach, no zatiaľ nemám to srdce. Ak sa dieťa často budí, neznamená to, že sa nevyspí. Aj my dospelí sa počas noci budíme medzi spankovými cyklami, len na ich spojenie nepotrebujeme prsník, alebo inú asociáciu. 🙃
Takže asi len vydržať, alebo skúsiť odstaviť a dúfať, že tým nestratíme jednoduchý spôsob ako uspať dieťa. Ja by som teda nerada 10x v noci hopsala na fitlopte. 😅

zooeynka
1. apr 2022

Moja skusenost - je to dojcenim. Tiez som dlho dojcila, spanok bol otrasny, v noci kazdu chvilu hore. Az ked som zrusila nocne dojcenie(to uz dcera mala 3 a ja som uz musela chodit do prace) tak sme sa konecne vsetci vyspali, aj dcera aj ja. Dovtedy katastrofa. Dnes by som to urobila inak a odstavila (minimalne z nocneho dudlovania cecku)ovela skor. Ano, prereve ti par noci, ale zvykne si a aj on bude lepsie spat, nielen ty.

tomikejt
1. apr 2022

@uradnikova keď som kojila tak v noci sa budil každú hodinu a pol. Ja som prestala s kojenim ked mal 8 mesiacov, potom ešte 4 mesiace sa budil tak 4, 5 krát za noc, teraz ma 14 mesiacov a už len 2 krát sa budi. Kojenie je super ale byť oddychnuta je ešte viac super.

trgypadl
1. apr 2022

@uradnikova ahoj, ak Ta to trosku povzbudi nie si v tom sama, mam 9 mesacneho drobca a nase noci su presne o tom istom. Do polnoci je hore aj 4-5x, a po polnoci sa to este stupnuje. 2-3 hodiny nespal v kuse ani napamatam, mozno zo zaciatku pokial bol malicky. Sama vidim a citim, ze tie noci ani nie su o hlade, ale o dudkani si prsnika. Vcerajsim dnom som sa rozhodla drobca odstavit, sama so sebou bojujem, ale moje telo mi dava jasne signaly, ze toto z dlhodobeho hladiska je neunosne. Nedokazem fungovat ako mama, zena v domacnosti a ani ako partnerka, plus drobec ma uz zubky, a niekedy ich aj pouzije... Kazdopadne drzim palce a spolusucitim, verim, ze sa to zlepsi aj u vas, my zatial bojujeme

diamond007
1. apr 2022

@uradnikova aj moja spávala od roka raz denne, v Tom problém nevidím.
Skôr si dožaduje tvoju pozornosť, vstrebáva všetky nové veci čo sa dejú, potrebuje maminu ako istotu vedľa seba. Mojej to skončilo po prvom roku, my sme mali povestne 40minutovky. V tej minute som už bola u nej a uspavala.
Ale určite nekoj každú pol hodinu. To si len posúva hranice bábo. Dať po najskôr 3-4h v jeho veku. Prso má byť na jedlo a na ukludnenie ale nie na nočné dudlanie

diamond007
1. apr 2022

@tomikejt aspoň vidíš že kojenim to u teba nebolo 😀

tomikejt
1. apr 2022

@diamond007 a s takou nádejou som mu dávala prvú fľašu UM ze konečne sa vyspím 😅 ale po roku sa to zlomilo našťastie 😄

ls85
1. apr 2022

@uradnikova ahoj, ja nekojim uz dlho a noci su otrasne aj u nas, zobudi sa aj 10x za noc. Ked aj mlieko ponuknem, len sa s nim hra. U nas je pricina rast zubov, v priebehu 3 mesiacov sa tlaci jeden za druhym. Ledva cakam kym jeden vylezie, uz sa tlaci dalsi. Mame aj take extremne noci, ze od 2hej do 4tej proste nespi ani za svet. Cez den ma este 3 spanky. Dva kratucke a jeden dlhsi. Spi ale len v kociku vonku, alebo za staleho hojdania aj doma. Pocas dna tiez nic neurobim, stale sa mu venujem, noc mi nesluzi na regeneraciu, ale zacina nocna sluzba🙈 Ak ma niekto daky napad, ako to prezit, budem aj ja vdacna. Hoci ma aj panadol, cipok… nespi dobre

uradnikova
autor
1. apr 2022

@trgypadl presne. a to ja mam dalsie tri deti🤦‍♀️. nedavno bezdovodne hrca v krku niekolko tyzdnov, asi fakt uzkost z vycerpania.

trgypadl
1. apr 2022

@uradnikova ja mam este 14 ročného, nastastie je uz velky a ma pochopenie, ale sama vidim, ze nemam cas a silu venovat sa aj jemu, a partnerovi ani nehovorim. Mojich poslednych 9 mesiacov je naozaj iba o tom urobit zaklad v domácnosti, a vecer ist do spalne s malym, lebo viem, ze zas bude za cca hodku ak nie skor hore,a takto kolotoc do rana

uradnikova
autor
1. apr 2022

@trgypadl presne. ja sa k velkacom dostanem tak o 21,k muzovi uz vobec, lebo len co utekam od velkych, babo musim znovu uspavat a to uz zaspi aj muz😆

trgypadl
1. apr 2022

@uradnikova no mame to podobne🙈zial na nase potreby niekedy nie je cas, teraz sa smejem, ale obcas ma chyta stav zufalstva, v klude si dat vanu, alebo v klude si nieco urobiť, momentalne je to len vo hviezdach, ale verim, ze bude lepsie, a obdivujem kazdu jednu mamku, co ma deticky hned po sebe, pripadne dvojicky👍

lydiasabolova
1. apr 2022

ahoj, moje deticky v tomto veku uz neboli kojene, preto neviem posudit vplyv kojenia na spanok, ale skus vyskusat taku vec, ze od prebudenia rano odrataj presne 5 hodin do obedneho spania.. ked vstane 6:45, tak chod uspavat 11:45, nikdy nie skor ako po 5 hodinach, aj keby islo o 10 minut.. radsej par minut neskor ako skor.. nech ti spinka tak, aby si bola poblizku, ze ked sa prebudi, utekaj k nemu a skus ho este ponosit, aby zaspal.. moj sa mi tiez tak budi cez obedne spanie, aj 2-3x (ale dnes ako tak prijemne prsi, tak este nevstal ani az 🙂 ), ale vzdy ho chvilu ponosim v naruci a znova zaspi.. spinka mi celkovo 2-3 hodiny cez obed.. mozno keby si fakt viac pospal cez obed, nebol by vecer az tzv.preunaveny a mozno by spal lepsie aj cez noc.. a vecer potom chod uspavat cca o pol 9. Deticky maju v noci spinkat 10+ hodin, preto ked vstava okolo 7 rano, vecer ho treba ulozit az po 8mej i ked nie je vyspany na obed - i ked to vyzera trochu drasticky, on si po par dnoch zvykne.. mal by teda zacat lepsie spat, aj v noci, aj na obed.. ale ako som vyssie pisala, neviem aku velku rolu v tomto celom hra dojcenie, najma co sa noci tyka.. vyskusaj teda a uvidis.. 🙂

luciaaaaa
1. apr 2022

@uradnikova dojcenie,dojcenie,dojcenie. Bud dojcis, alebo v noci spis. Zial nikdy nie oboje. Ja som dceru odstavila,prave preto, ze som to uz nezvladala. Par dni po odstaveni mala spala celu noc bez jedineho zobudenia. Netrebalo na noc ani nutrilon ani caj. Aj dcerina neurologicka mi povedala, ze nedojcene deti spia neporovnatelne lepsie ako dojcene, ze nedojcene maju lepsi a kvalitnejsi spanok, pretoze dojcene len co fakt tvrdo zaspia uz su opat zobudene. Skonstatovala, ze dojcene dieta sa vyspi az vtedy, ked uz dojcene nebude.
Chodim na rehabilitaciu s chrbtom a z reci do reci sme sa dnes s fizioterapeutkou presne o tomto zhovarali. Ona povedala, ze ak by dceru v 9mes.neodstavila, urcite by sa s muzom rozviedli. Tiez im dcera vstavala 10krat za noc a ovplyvnovalo to celu rodinu velmi negativnym sposobom.

diamond007
1. apr 2022

@uradnikova veď ale uspavaj ho inak ako než mu ponúknuť vždy prso. Potom není hladný, ale hlada dudel -prso. Ja tiež kojim, ale večer mala zaspí, dám do postieľky aby nespadla z postele. Ak vstane po hodine, uspim na rukách kľudne a položím naspäť. Ak vstane po viac ako dvoch tak idem kojit. Keď sa začala budiť nonstop tak som sa zaťala, proste jej nedam prso na každé vstávanie. Prvýkrát večer začala plakať, uspala som ju na rukách a odvtedy aj cez deň nenukam prso stále. Iba keď sa buchne a keď sa ukludnuje a na jedlo, určite nie stále. Trošku to obmedz kojenie nočné. Ja som si prvé dve noci dávala hodinky vedľa seba, ak vstala po hodne som utapkala nech zaspí a nedala prso ani v noci. Koji sa sice dosť dorana (4-5x). Keď ju trápia zúbky tak dám aj viac na dudkanie ale to sú výnimky. A má 6m. Tak isto som fungovala aj pri staršej ale.
A teda pri kojeni v noci spím. Mám polročné bábo a ešte som nebola nevyspata snáď 🙂

matkahelka
1. apr 2022

@diamond007 je uplne jedno, ako dieta uspavas, ci prsom, ci kolisanim...tu ide o to, ze to dieta SA zobudi a TEBA zobudi. to riesi autorka. ze je x-krat za noc maly hore a je unavena. a nechcem sa ta nijako dotknut, ale mas nejaky cudny organizmus, ak vstavas 4-6x za noc a povies, ze nie si unavena. telo, mozog, teda organizmus si dokaze odpocinut neprerusovanym spankom, to sme sa ucili uz na ZS. a povie ti to ortoped, neurolog, fizioterapeut, psycholog.

uradnikova
autor
1. apr 2022

@diamond007 neda sa inak uspat. ked necham plakat, vydrzi aj 45minut a zachvilu opat. a mam doma skolakov a skolkarku, ktori sa musia vyspat. mam to odskusane. na rukach sa neuspaval nikdy, vrti sa, nelahne si. ti prvi dvaja si az teraz uvedomujem, ze vobec neboli narocni, tretia dcerka uz hej, a toto je extrem🤦‍♀️

lydiasabolova
1. apr 2022

sledujem dalsie komentare..cumlik pouzivas?
Ak nie, mohla by si skusit taketo nieco: dat cumlik k hrackam na cely den, nech sa s nim hra, nech si prosto nanho zvykne.. neviem aku mas vecernu rutinu.. moje deticky po prezleceni v pritmi vypiju mlieko a potom si pozru dve pesnicky od mira jarosa a ideme spat.. moj rocny takto funguje s nimi.. cize ty by si mohla svojho nakojit ale potom este chvilu nieco take vecerne robit (rozpravka, pesnicky, kniha) az tak ho ist ulozit.. a vyskusat ho uspat na rukach s cumlikom.. alebo si knemu lahnut, ale o to ide, ze s tym cumlikom a nie prsnikom.. ked sa v noci prebudi, podat cumlik.. skusit prosto oducit od nocneho dojcenia (ked chces kojit dalej, tak nechat len ranne aa vecerne, pripadne kojenie aj na obed).. mne prechodne na odnaucenie pomohlo to, ze som detom v noci dala pit kravske mlieko, mala som odsledovane, ze po 1nej v noci sa zacali vela budievat na kojenie, tak som si nastavovala budik, pripravila mlieko a jemne deti prebudila a dala im ho vypit a potom uz spali dobre..to bolo take prechodne obdobie, povedzme mesiac, potom im stacila dudka a sytejsia vecera
A na obed tiez skusit uspat na rukach s cumlikom a nadojcit urcite po zobudeni, nie pred..
Myslim si, ze aj v noci aj na obed budu protesty, ale vydrz, take male dietatko by si malo rychlo zvyknut

ivangeline
1. apr 2022

Preunavene babo,preto sa budi. 2 spanky! Ak obe bude mat 30min... zla spankova asociacia... zmenit zaspavanie alebo douspat...

Este poradim zamysliet sa nad tym,ci sa jej venujes. Hras sa? Po prebudeni sa pomojkate? Rozpravas sa s nou pocas dna? Mate puto?

uradnikova
autor
1. apr 2022

@lydiasabolova bohuzial, dudlik nezabral u ziadneho z mojich deti, z nejakeho dobodu im to proste vadi. ma ich veru medzi hrackami hodene. ale tie spankove ritualy obdivujem ako si zvladla. ja zlyhavam ako matka v mnohom veru

trgypadl
1. apr 2022

@uradnikova sledujem stale diskusiu, a urcite ako matka nezlyhavas. Kazde babo je individualne,co plati na jedno na druhe nemusi. Nam sa podarilo denne spanky predlzit z 30 min na cca 60 min, mnohokrat vecer zaspi pri mne na posteli bez dojcenia, a aj tak to nocne budenie stale pretrvava. A na kazde babo cumlik neplati, mame asi 7 druhov, vie na co to sluzi, ale iba sa s nim pohra, max v kociku ho mal par krat, alebo v autosedacke

cicuca
1. apr 2022

@uradnikova a keby si ho skúsiš dať k sebe do postele? Možno mu len chýbaš 🤷

carduelis
1. apr 2022

Ja som mala toto s oboma detmi, teraz a dcerou a nenapadlo mi, ze to nie je bezne. Ono tie deti v tomto veku skokovo napreduju a to co cez den preziju, potom v noci spracuvavaju a odaza sa to v spanku. Mate teraz aj separacnu uzkost, mozno idu zubky a to ze potrebuje dojcit je skor take psychicke, ze potrebuje teba. Ja som starsieho na noc odstavila ked mal 2,5 a spanok sa nezlepsil. Stale sa budil vecer a aj v noci a bolo to narocnejsie ho opat uspat. Dlhsi cas prespal az o 6 mesiaxov na to. Dcera ma teraz 15 mesiacov, ked ju uspim tak k neh chodim kazdych 30-45 min ale ona je velmi kontaktna a asi jej idu aj zuby. Viem, ze je to na nervy, mas pocit ze nemas cas na seba, muza, deti, domacnost, ale to prejde.