Nespavé dieťa

nefertitka
13. nov 2015

Mate este niekto take nespave dieta ako my?:( Ja uz som zufala, uz neviem, co robit. Odjakziva byva rano velmi skoro hore, ci ide spat skoro, ci neskoro, budieva sa medzi 5 - 5:30, niekedy aj skor, uz do skoly ide unavena. Potom sa nevie dobre sustredit, je nervozna, siju s nou vsetci certi. Hlavne v poslednej dobe je to cim dalej tym horsie. Ked ju dame vecer spat skoro, vstane skoro, ked ju dame neskoro, mam dojem, ze vstane este skor. Fakt neviem, ako toto riesit.
Mozem jej dohovarat kolko chcem, u nej ide podla mna skor o to, ze nechce proste spat, boji sa, ze jej utecie den, ze nieco premeska, ked bude vela spat.

jarka87
13. nov 2015

Ahoj, ako stará je malá? Lebo my máme takéto problémy od narodenia, dokocna aj lieky na spanie nám chceli dať, čo som ja odmietla.. koľko hodín spí v priemere z 24?

nefertitka
autor
13. nov 2015

@jarka87 bude mat 7 rokov na konci decembra. Spi ako kedy od 8 - 10 hodin denne a vidime, ze jej to je velmi malo. Ledva funguje cez den.
Tiez sa mi nepaci predstava liekov na spanie.

jarka87
13. nov 2015

@nefertitka Tak na to, že má 7 to podľa mňa nie je málo. Moja trojročná spáva 8-8,5 hodiny denne :D

esterba
13. nov 2015

@nefertitka tak ja som v jej veku oveľa menej spala a bez problémov. Nie je napríklad anemická?

hope28
13. nov 2015

@jarka87 aj naša spí tak.. a o tej dvojmesačnej radšej nejdem ani písať.. tá cez deń spí max 2h s prestávkami...

jarka87
13. nov 2015

@nefertitka vidíš, vždy to môže byť horšie.. ale ak máš pocit, že jej je to málo, tak skús potom viacej ovocia pridať do stravy, bude mat narazovu energiu a ked vytravi, mala by lepsie hajat.. samozrejme, nedavat jej o deviatej vecer banan :D cez den myslim.. moja neterka je inak dost podobna..ma 8 a ked bola prvacka, cyhbal jej spanok, co mavala cez den.. ale potom si zvykla..je pravda, ze spi od 20 do 7 :D ale podla veku a podla poctu hodin,to nie je az take zle u vas :D

nefertitka
autor
13. nov 2015

@jarka87 je to zle, ver mi, ona uz rano vstane unavena, vidno na nej, ze by este spala, ale brani sa tomu. Je jej to malo...kazdy je individualny, mne napr staci tych 8 hodin, ale moja sestra, ked nespi aspon 10 hodin, a to vravim o jej minime, naozaj, tak je nefunkcna. Moje dieta ocividne potrebuje viac.
Nepoznam z okolia nikoho, komu by dieta tak skoro rano vstavalo, no a ked pocujem, ze cez vikend si kludne potiahnu aj do 10 tej, az tomu neverim, to sa u nas nikdy nestane 😝

nefertitka
autor
13. nov 2015

a toto zhruba nachadzam na nete:
Potreba spánku sa vekom znižuje
Kým novorodenec by mal prespať väčšinu dňa (hoci tomu tak vždy nie je), ročnému dieťatku postačí 12 – 15 hodín denne. Trojročné dieťa prespí dokopy počas dňa okolo 13 hodín, 4 – 9 ročné 10 – 12 hodín, 10 – 12 ročné 8 – 10 hodín, dospievajúcemu tínedžerovi stačí klasických 8 hodín počas noci a dospelému človeku 6 – 8 hodín.

milota164
13. nov 2015

nasa vstava medzi piatou siestou od narodenia.Spat chodi o siedmej a je v pohode a my sme si uz zvykli 🙂

katarinaalexik
18. nov 2015

Ahojte maminky..prosim vas o radu.mam 2,5 mesacneho chlapceka,po 3 tyzdnoch som musela prestat kojit.skusali sme kadejake mliecka a kvapky-mal stale nafuknute brusko a nevedel sa vykakat.chudatko moje tak sa pucil,az dostal pruh-v decembri ideme kvoli tomu na operaciu😢..teraz mu davam babylove bio a je to dobre-poprdkava stale aj sa vykaka..ale ma trapi,ze on cele dni nespinka.nedokaze zaspat,ak tak sa po 15min zobudi s obrovskym placom.musim ho mat stale na rukach,ak ho polozim spusti rev.cely den je hore a v noci sa potom nevie dospat,spi aj 6-7 hodin v kuse..poradte mi prosim,mate niekto taku skusenost??ja som uz zufala,neviem co robit a uz sa nemozem pozerat aky je vycerpany..tak by som mu chcela pomoct..uz ani nevladzem cele dni ho mat na rukach,ale nechcem aby plakal aj pre ten pruh-aby sa mu to nezhorsilo.....😕😕😕

kacena4
18. nov 2015

ahoj neries to kedy vstava a kedy ide spat ale to ci je cez den ok a ako zvlada skolu ci je nervozna, ci ma problem s ucenim.... mozno je to len adhd a mala sa potrebuje riadne vybehat a bude ok, ak by bola unavena, vycerpana tak si lahne hoci nezaspi, bude opistana, urevana, zle prospievat, zaspavat na hodine co evidentne nerobi kedze to neriesis, ale trapi ta to ze vstava skor a ide neskoro spat. ja mam takeho syna staci mu spat 6hod. niekedy aj menej. a to od 1 roka nespi napr. poobede vobec a nema s tym problem vecer nezalahne pred 22hod. uz to neriesim len to beriem ako fakt. ale na druhej strane ak neprospieva a je to badatelne tak jej mozno chyba metatonin v tele hormon, ktory upravuje a reguluje cinnost a spanok organizmu (neviem to vhodne vysvetlit) kuk uja googla. normalne ho kupis v lekarni ako tabletku a vyskusaj ho malej po 1/4 tabletke dat na noc uvidis ci zaberie. inak da sa to aj otestovat u speci lekara ci ho ma dostatok a v akej miere a ci ho netreba brat. napr. autisti su znamy tym ze ho maju nedostatok a musi ho casto brat pravidelne inak nemaju potrebu spanku

nefertitka
autor
18. nov 2015

@kacena4 nasa si nelahne, ked je unavena, ona praveze vtedy este viac energie zo seba vydava, odjakziva je taka. Nelahne si ani ked ma horucku, vtedy tiez najviac beha, je taka divna v tomto. Mna netrapi, ze skoro vstava, ale to, ze naozaj vidim,ze jej to je malo.
Dnes sme zrovna mali rodicko a tam ucitelka vravela, ze je taka nejaka zasnena, nesustredena, akoby bola myslienkami inde a je dost pomala, ale inak snaziva, ja si myslim, ze je to tym, ze malo spava.

jarka87
19. nov 2015

@nefertitka Nie všetko je tabuľkové :D podľa mňa nespí tak málo, ale možno to tak vnímam preto, že moje dieťa spí extrémne málo..akurát, že to moje nejaví žiadne príznaky únavy a tak. ty ked vidíš, že tvoja by ešte spala, tak je asi niekde problém.. A inak, moje dieťa nespalo ešte ani do 7 :D

nefertitka
autor
19. nov 2015

@jarka87 no ved ja viem a ani by som to neriesila, keby som na nej nevidela tu unavu. Vcera sme ju dali spat o pol osmej, zaspala az o 9 tej a to bolo pritom unavena, lenze ona ma milion dovodov na vybehnutie a preco este nespat, rano uz od pol siestej hore a uz teraz rano pritom ako som ju cesala do skoly mi vravela, ze je unavena, nech pre nu pridem uz na obed. No lenze nemozem, poobede ma anglictinu, cize zas je unavena od rana.

miminka327
19. nov 2015

@nefertitka a krv si jej dala zobrať? Naozaj jej možno niečo chýba 😉 ak nie treba sa zmieriť s tým,že máš doma nespáča....neporovnávaj s inými deťmi,každé telo je nadstavené inak...v škólke spí?

nefertitka
autor
19. nov 2015

@miminka327 ved bude mat preventivku na novy rok, tak povieme lekarke.
Ona uz chodi do skoly, do prvej. Bola zvyknuta spavat cez obed, mozno aj to je teraz chyba. Mozno si len musi na to zvyknut.

jarka87
19. nov 2015

@nefertitka ešte ma napadlo, že jej skús nasadiť preventívne železo. ublížiť jej to neublíži, niekedy tí, čo majú anémiu, pociťujú únavu, tak by mohlo pomôcť..

henamichal
19. nov 2015

@nefertitka Dajte ju vyšetriť, krv, moč.... možno jej chýbajú nejaké vitamíny. Niečo na tom bude.

miminka327
19. nov 2015

@nefertitka tak ju daj oddýchnuť,keď príde zo školy....a určite to bude tým...škola dá zabrať...

evakabo
15. nov 2016

@nefertitka Ahoj, môžem sa opýtať, či ste to so spánkom nejako vyriešili? Pretože mám tiež 7 ročnú dcéru, ktorá má presne tie isté prejavy, nemá kedy spať 🙂 a evidentne jej spánok chýba. Ďakujem.