Nespavé 5-mesačné bábo

tatehotna
5. jan 2021

Nas maly 5 mesacny Misko nie je velky spac. Cez den obcas pospi dva niekedy trikrat, obcas spi len 30 minut, obcas hodinku ci dve.
Nas rezim-nerezim vyzera asi takto:
vstavame okolo 8-10 hod. ako kedy. Tie dve hodiny je hore a potom ide spat. Dlzka spanku je individualna niekedy 30 minut inokedy hodinu,dve.
Potom je hore v zavislosti od toho ako dlho pospal. Zvycajne 1-2hodiny a potom zase ide spinkat dlzka 30min-1alebo2hod.
o 18 kupanie
19-20hod cca 30 min spanok
22-23hod nocny spanok. V noci sa budi 2-5x na kojenie.
Alebo niektore dni vyzeraju tak, ze pospi za cely den max hodinu a potom zaspi az vecer medzi 22-23 hod.
Vecerny spanok je +- v tom case.
Cez den je vacsinu casu kludny, velmi malo place. Vacsinou je aktivny kope nozickami, pohadzuje rucickami, niekedy porozprava, vela sa usmieva a smeje.
Je kojeny (pri kojeni zaspava alebo v kociku) a od 24.12. zavadzame zeleninove prikrmy, ale zatial vela nezje, tak v priemere 2 alebo 3 lyzicky.
Prosim poradte co s nim? Ako ho naucit spat? Na to, ze je takyto krpec si myslim, ze dost malo spinka. On v podstate od narodenia vela cez den nespi.
Zo zaciatku sme mali problem s kojenim, ale po case sa to rozbehlo. Prsia sice nemam na prasknutie, ale vzdy ked si rukou stlacim, tak ide odstriekat.

elizabet173
5. jan 2021

@tatehotna mne sa nezda, ze spi nejako extremne malo. Su deti, ktore vecet zaspia o tej 20,30 - 21,00 ale rano vstavaju o 5,30 - 6,00. A cez den daju tri krat po hodine.

nyphadora
5. jan 2021

@tatehotna ked mala dcera 5 mesiacov spala trikrat do dna 30 min. To trvalo do takeho cca 9 mesiaca. Malokedy sa stalo ze spala hodinu alebo dve🤷🏼‍♀️.

tatehotna
autor
5. jan 2021

@nyphadora a po 9mesiaci bolo co?

tatehotna
autor
5. jan 2021

@elizabet173 niektore dni spi cez den tak 30 minut alebo hodinu max. To ma najviac trapi, lebo zvycajne nezaspi skor ako o 22-23hod. Malokedy sa stane ze zaspi skor, ak sa aj podari, tak je po chvilke opat hore, place a musim zase dat prso, niekedy staci pohladkanie a zaspi, potom zase plac a opakujem prso alebo hladkanie. Nastastie cez den velmi malo place, vacsinou len ked sa takto pocas spanku budi.

andreatytler
6. jan 2021

@tatehotna Babo ktore ma 5 mesiacov by malo spat okolo 14 hodin (+- 1-2 hodiny) za den (nocny a denne spanky spolu).
Spocitaj kolko denne spi. Podla casov co si udala spi v noci 9-12 hodin a cez den od 1-4 hodin. Myslim ze je to tak ze ak ma malo spanku v noci, tak to dohana cez den a naopak ak mal dlhy nocny spanok, nepotrebuje vela denneho spanku.
Spocitaj v nasledujucom tyzdni kolko spi za cely den a ak je to spolu aspon 12-13 hodin, tak to nie je take zle. Hlavne kedze je spokojny a stastny cez den, zda sa mi ze nemate velmi problem.
Problem ale je ze nema dost spanku pred polnocou. Ten je pre male deticky najdolezitejsi. Skus to napravit, tak aby vstaval rano skor a tym padom sa mu posunie vecerne zaspavanie. Kazdy den zobud dietatko o 10-15 min. skor az kym sa dopracujete k 7:00 rano.

samrolka2019
6. jan 2021

Ja mam 5 mesacneho tiez a spi mi 4x denne po 30 minut 🤷🏻‍♀️ ci je v kociku alebo doma. A v noci spi od 21 do 6 hod. Rezim ma - 1.5hod hore a potom 30 min spanku. Dokolecka dokola 🤦🏻‍♀️

zuzanalila20
6. jan 2021

@tatehotna Neuveriteľné, úplne ako keby si opísala nás režim. Úplne do bodky to isté, až na tie príkrmy, tie ja nedávam, a môj je len 4 mesačný.
Neviem bohužiaľ poradiť, len som chcela povedať, že nie si sama s takým nespavým bábätkom 🙂

zuzanalila20
6. jan 2021

@andreatytler Spánkoví experti, ktorých práce som čítala ja, neodporúčajú budiť deti vo všeobecnosti. Konštatovanie, že deti potrebujú spánok pred polnocou nie je veľmi užitočné, na mňa ako matku s veľkým spánkovým deficitom pôsobí až provokačne 😅 (verím, že to nebolo tak mudrujúco myslené).

andreatytler
7. jan 2021

@zuzanalila20 Verim tomu ze je vela expertov ktori neodporucaju deti budit... o spanku deti je toho napisane urcite vela. Ja sama z duse nesnasam ked ho musim zobudit a robim len velmi zriedkavo. Nebudim syna rano, ale zobudim ho ked ma prilis dlhy poobedny spanok.
Preco myslis ze nie je uzitocne konstatovat ze spanok pred polnocou je potrebny pre deti. Ak mas doma chronickeho nespaca, asi je to uplne jedno kedy konecne zaspi... a ty s nim 🙂 ale to sa mi nezda byt autorkyn pripad.

lucylliana
7. jan 2021

My keď mal 5mesiacov spal 2x za deň po 30min max. 1,5 h a nočný spánok ma 10-11h

zuzanalila20
7. jan 2021

@andreatytler Preto je také konštatovanie neužitočné, pretože akurát podporuje pocit matky, že je neschopná a jej dieťa sa nebude správne vyvíjať. Rodič nemusí byť vedecký pracovník, aby rozumel, že dieťa má/potrebuje spať pred polnocou. To ale nijako nepomôže matke to dieťa uspať, skôr naopak.

andreatytler
7. jan 2021

@zuzanalila20 Nechcela som v nikom vyvolat pocit neschopnej matky... ak si to tak zobrala, je mi luto. Ked sa narodil moj syn, nevedela som nic o spanku babatiek a tiez som nevedela nic o melatonine a o tom ze spanok pred polnocou je zdravsi... strasne vela som sa dozvedela z diskusii tu na konikovi. Je mozne ze je viac takych neznalych mamiciek ako som bola ja a tato informacia by im mohla pomoct. Tot vsjo.

nyphadora
7. jan 2021

@tatehotna od cca 9 mesiaca sa jej zacal menit spanok cez den na dva spanky, co niekedy bolo hodina, dve, ale 30 min bol a stale je standard 🤦🏼‍♀️ A to ma 14m 🤷🏼‍♀️. Detom do roka sa stale meni obdobie aj pravidelnost 😊.

babydesire
8. jan 2021

@tatehotna aj nas dyn bol taky..bolo to na nervy,kazdy ukazkove rezimove dieta v spanku,bdeni aj papani a my vselijak, u dcerky som uz neriesila a ta sa sama nastavila ukazkovo bez toho aby som sa trapila

zuzanalila20
10. jan 2021

@andreatytler Aha, ok. Stále sa mi zdá zvláštne, že by niekomu večerníček o polnoci pripadal normálny alebo bežný, ale je fakt, že ľudia sú rôzni 😅