Ahojte. Má alebo mal niekto podobný problém s dieťaťom. Malá je živé až hyperaktívne dieťa. Od 2r. už cez deň nepotrebovala spať. Mali sme spankový režim od cca 21-21:30 do 8-9:00. Vo feb. začala chodiť do škôlky a spala od 19:45-20:15 do 6:50-7:05. To však ešte v škôlke nespávala. Bála som sa ako si zvykne na spanie, ale po 3 dňoch a troške plaču už spáva dobre 😀 Tu ale začína náš problém. Tým, že sa v škôlke vyspinká, nevie doma večer zaspať skôr ako o 21:30. Ukladám ju ja, sama nezaspí. To by mi ani tak nevadilo, ale dlho nevie zaspať aj keď sa snaží, nerobí ani krik, len proste spánok nepríde hneď, trvá jej to aj viac ako 3/4 hod. A potom samozrejme ráno ju ledva ledva zobudím pred pol 8. Fakt horko ťažko. Potom je všetko tak narýchlo aby sme stihli škôlku.
Najideálnejšie to bolo kým v škôlke nespala. Zaspala okolo 20:00 za 5 min. a ráno sa v pohode zobudila sama so mnou pred 7.
Vzdy ak nepršalo sme ešte po škôlke vonku, kolobežka a ihrisko min.do 18:00, na skok sa ešte zastavíme u rodičov príp. v obchode , takže domov chodime až pred 19 tou, alebo aj neskôr.
Ako to nejako napraviť, alebo lepšie nastaviť?
@dendy1 tak moj ani do skolky nechodi(ma 4r.),poobede tiez nespi,od 16.m. postupne rusil poobedne spanky,po 3.r.uz nespava takmer vobec. A hoci poobede nespi,tak tiez malokedy zaspi pred 21:30. Castokrat az o 22 a stalo sa,ze zaspal az o polnoci. Pritom chodime pravidelne,do postele medzi 20:30-20:50 su tam obe deti. Maleho uspava muz. Maly vstava potom,niekedy okolo 8,ale castokrat je hore uz o 6:30. Tiez by nam,bodlo,kebyze zaspi skor.neviem si predstavir,co bude,ak,nastupi do skolky a nebodaj tam,bude spat...
on prosto nema taku potrebu spanku ako daktore deti.
@jamelia @siska53 🙂 mne by v podstate nevadilo, že ide neskoro spať, len keby nemala problém ráno vstať. To mi je ľúto ☹ šťastie je, že neplače a ja ju vždy nejako šteklením a šaškovamím preberiem aby to bolo pre ňu príjemné. Je fajn, že nechodím do práce a nemusím ju tak naozaj poháňať.
Možno fakt časom sa to utrasie. sú to zatiaľ len dva týždne čo tam spáva.
no u nás pomohol až nástup do školy. To bol aj náš problém, že síce po cca dvoch týždňoch začala v škôlke spať, ale večerné zaspávanie sa posunulo až na 22 a neskôr a to vstávala o 6 ráno. Takže výsledok bol, že celkovo potom spala menej lebo síce pospala cez obed hodinku, ale zaspávanie sa posunulo o dve 😖
My to so zaspávaním máme rovnako... Malý má 2,5 roka. Keď zaspí pred 22 h, tak to je úspech. Ráno vstáva cca o 6 h. V jasličkách spí cez obed cca 3 hodiny. Cez víkend si pospí aj do 8h, nebudíme ho, lebo aj my chceme spať. Večer sa nesnažíme ani skôr ho ukladať, lebo to nemá význam, robí všetko len nie spať. Všetko ho zaujíma, všetky hračky chce...Jednoducho mu to tak vyhovuje, keby bol taký strašne unavený zaspí aj postojačky. A to chodíme na hodinovú prechádzku (malý kráča pešo) pred večerom a cez víkend hodinu doobeda. Vždy kráča, nijaké nosenie, žiadny kočík a unavený nie je...
@janage @majasimon asi naozaj rezignujem a nechám ju do dlhšie hore a budem ju budiť tak opatrne ráno, aby to nebol pre ňu stres. minimálne do vtedy to nebudem riešiť, kým nebudem potrebovať ísť do roboty. Čo už, keď máme deti duracelky 😀
A pokúsim sa zaviesť taký režim, o ktorom mi hovorila jedna kočka z anglicka. Malá má pred spaním nejakú necelú hodinku takú "relaxačnú" kľudový režim, aby sa trochu upokojila pred spaním - už sa hrá viacmenej len vo svojej izbe, buď si číta, počúva rozprávku, alebo sa hrá s bábikami na posteli....Veľakrát aj sama zaspinká. ale podstata je, že aby rešpektovala, že aj rodičia si chcú v kľude pozrieť tv, prípadne hodiť sprchu a pod. Akože nie aby bola odstrčená v izbe, ale tak aby nebehala stále hore dole a pomaly sa ukľudnila.
Celkom sa mi tá myšlienka páči. Napr okolo tej 20:30 by som si ja pozrela nejaký seriál, cez kopec reklám by som ju pozerla, bola pri nej...a potom by som ju po búrlivom víne uložila 😀 😀
No uvidíme 🙂
Presne kvoli tomuto som dceru dala do skolky len na pol dna 🙂 aj ked tento skolsky rok tam bola len 3,5 mesiaca kvoli chorobam. Tiez mi uz od dvoch rokov vobec cez den nespava. Chodieva spinkat v zime o siedmej - vstava medzi 5-6 rano a v lete o osmej, ked sa meni cas. Sa hovori, ze deti treba unavit. Neviem, skuste viac behat za loptou, tancovat, skakat, hrat sa na nahanacku - netusim, co by pomohlo. Mozno to chce len cas a postupne si zvykne na novy cas spinkania, ked sama zisti, ze je unavena 🙂 drzim palce 🙂