Ahojte, potrebujem sa niekde zverit, opytat.
S kamoskou mame podobne stare deti, my sme chceli dve, aj cakame ❤️❤️, oni iba jedno ze uz viac nechcu. Ona obecne nikdy nebola maminovsky typ (ono ani ja nez som sa mamou stala). Dcerka ma cca 1,5r a chodi do jasliciek, uz s nou doma byt podla jej slov nechcela, ze ju to nebavi, ved ok, kazdy sme nejaky. Na fb dava fotky co mala v jaslickach robia. Barsco kreslia, nalepuju, stavaju, chodil Mikulas, deti "nastajlovane", vzdy ked sa stretneme to vychvaluje kolko sa tam naucila a ako sa moj maly oproti kej dcere doma nudi asi.
JAky mate nazor? Ja sm nie moc kreativno-sikovna, kreslimr ako viem, pecieme ako viem, upratujeme spolu, staviame kocky, chodime von, len sme skoro stale dvaja, cez vikend aj s muzom, obcas s nasimi. Pocas korony sme s kamoskami a ich detmi pomenej.
Myslite ze mu chyba kolektiv a vacsia kreativita? N
@evelyn246246 dakujem, presne to som asi potrebovala pocut ❤️
Tak samozrejme, že v jasliach sa dieťaťu venujú viac, ako ty doma. Keď sa ale nechceš vrátiť do práce a dať dieťa do jasiel, tak sa s tým zbytočne netráp a užívaj si materskú.
Ja som dala dieťa do škôlky keď mala rok a 8 mesiacov a teda veľmi dobre napredovala, za dva týždne bola odplienkovaná, začala sama jesť, nasávala básničky, pesničky. Darmo, učiteľky sú iná autorita.
Neboj v škôlke bude v kolektíve 😊 zatiaľ mu úplne stačíš ty ❤️
ja ti napisem, co nechces pocut :D v jaslickach by jej bolo dobre, mala by program, nejak ten kolektiv, socializaciu....ja tiez nie som kreativna a maly sa mi doma nudil 🙂 som rada, ze siel v 2,5r do skolky, a hlavne aj on je rad, o mamu neprisiel, stale som tu, venujem sa mu 🙂
To, ze to chces pocut neznamena, ze je to ultimativne spravne. Moje deti boli medzi 20-24 mesiacmi bud v jasliach alebo u opatrovatelky, lebo ano - mala som pocit, ze uz im to doma vela nedava, ze potrebuju viac kreslenia, nalepovania, tvorenia a rovesnikov a ja som potrebovala oddych a pracu... teda v podstate v tej dobe mi praca prisla proste ako oddych od toho vsetkeho, kavu som pila teplu 😂 Dieta potrebuje hlavne mentalne zrovnanu a spokojnu matku - a je jedno, ci je to cely tyzden, alebo par kvalitnych hodin denne. Ak sa ta maminka stara o dieta s - prinutenia, je unavena, prepnuta, len krici (je takych viac ako dost) - tak co si myslis, je pre dieta lepsie? Nie su vsetky zeny rovnake, netreba to odsudzovat. To, ze je dieta v jasliach neznamena, ze nema kvalitny cas straveny s maminou. Mne napriklad dcera prve roky chodila len 4 dni v tyzdni do jasli, ja som zacinala robit na 20h, potom presla na 30h ked mala styri roky...proste work life balance aky som potrebovala.
No hlavne nevidim zmysel sa v tom porovnovat. Ty rob, ako citis, nie ako ti hovori kamoska. Ona prevdepodobne musela nastupit do prace, podla mna kazda mama intuitivne citi, ze dieta by este v tom veku malo bht s nou, ale ked uz nie je, utesuje sa aspon tym, co sa v jasliach vsetko ucia. Neviem, co riesis, 1,5 rocne dieta nemusi nic extra tvorit. Moje deti nechodia ani do skolky a mala bude mat v marci 5 rokov a uz si kopec veci aj sama tvori, vymysla rozne prace s papierom atd
Kazde dieta je ine a ma svoje tempo. Ci sa to tyka rastu zubov, chodenia, rozpravania, oducania od plienky... alebo toho, kedy je pripravene na socializaciu a kolektiv. Niektorym detom to chyba skor, maju potrebu byt v kontakte s inymi detmi, nevadi im byt bez rodicov a su v jasliach spokojne. Pre ine deti su to muky, nie su na to este dostatocne zrele.
Co sa tyka aktivit - je logicke, ze v jasliach sa venuju vylucne detom, su tam odbornicky a maju teda postarane o vyvazeny pestry program a roznorode aktivity. Matky na rodicvoskej vacsinou pocas dna riesia aj domacnost, aj nakup, aj varenie, upratovanie.
Ty sama najlepsie vies, ci mas pocit ze tvoje dieta nenapreduje, ze sa nudi a ze by mu prospeli jasle, alebo naopak - vidis ze je spokojne, mate rozne aktivity, venujes sa mu a nic mu nechyba. Je to vysoko individualne.
Neporovnávaj, rob ako chceš, je to tvoj život. Ja tiež nie som kreatívna, neviem kresliť ani spievať, ani hrať na hudobný nástroj, ani vytvoriť to, čo vedia vychovávateľky v jasličkách. A preto chodíme do klubu - detský montessori klub 1-2x týždenne. Tam má kolektív, tvorivé činnosti, učiteľku, ktorá nás vedie, ale zároveň neurčuje presnú činnosť... keď máš pocit, že sa nudí, nájdite si nejakú aktivitu 😊
Tvojmu dietatku je najlepsie s tebou doma ak to zvladas a naplna ta to. Jej dietaku je lepsie v jaslickach, kedze jeho maminu to nebavilo a potrebuje sa venovat niecomu inemu (na co ma pravo). Kedze podvedome asi citi tlak spolocnosti na to, aby zeny boli doma 3r (na slovensku dost silny) a s tym suvisiaci pocit viny, vysledok je ze ta takto podpichuje. Tak sa nenechaj do toho zatiahnut.
Podľa mňa je to aj o tvojom pocite. Ak ty cítiš že je Vám spolu doma dobre a vieš sa mu venovať a ste v pohode tak buď štastná a užívaj si to. No ja som bola presne ako tá tvoja kamoška presne v 1,5 roku som videla na malom že sa somnou nudil aj dcéra bola tak stále len vonku s detmi domou ani ísť nechcela. Syn aj dcéra jasle milovali zvykli si a videla som neuveriteľný posun aj čo sa týka motoriky a rečovo. Veľa si tam spievali a riekanky sa učili.
Dosť dlho som sledovala pani Vagacovu, ktorá viedla psychologickú poradňu to na konovi. Veci ohľadne škôlky som nasavala, lebo dcérka je taká moja pricucka a dosť sa bojím, ako to jedného dňa zvládnem. Z toho, čo písala, je pre dieťa do cca 3 rokov úplne najklucovejsia matka (alebo iný člen rodiny, ktorý sa o dieťa prioritne stará). U dieťaťa sa vtedy vytvára vztahova väzba, ktorá je dôležitá pre jeho emocionálnu stabilitu. Dieťa nepotrebuje nabuseny program, naopak je fajn, keď zažíva tu obyčajnú každodennosť, pretože práve v nej sa učí tie najdôležitejšie zručnosti. Ako zvládať svoje emócie, ako v rôznych situáciách reagovať, empatii, atď., zároveň sa zapája do fungovania domácnosti a to v podstate stačí. Určite je mnoho detičiek, ktoré sú v jasliach spokojné. Z výskumov však jasné vyplýva, že stala prítomnosť rodiča do troch rokov je lepšia 🙂.
Neporovnavaj sa s inými mamami, inak to nejde 🙂 robíš to čo vieš a čo vyhovuje vám s dieťaťom.. kamoška robí zase to, čo vyhovuje im..
nič nie je lepšie alebo horšie - je to proste iny život a každého rozhodnutie (aj keď ľudia tak radi skatulkuju podla svojho pohľadu)..
aj ja som doma, deťom sa tiež veľa venujem, sú napr.poobede v družine a v škôlke o dosť menej ako sú iné deti.. ale či to je lepšie alebo horšie to neviem povedať.. je to proste len "naš čas" tak ako ho má niekto iný inak zariadeny..
Napr. Ja si neviem predstaviť, že by som dala svoje 1.5 ročne dieťatko do jaslí ( jedine ak by naša finančná situácia bola skutočne neunosna a musela by som ísť do práce, inak v žiadnom prípade). Co tak malému dieťaťu môžu dat cudzie ženy viac ako ja - jeho matka? Co ho viac môžu naučiť? No neviem, snáď vlastne dieťa viem naučiť na nočník, viem si s ním zaspievať, čítať, nakresliť, ísť na prechadzku... Podľa mňa tak maličké dieťatko potrebuje najmä matku a bezpečné prostredie a nie zariadenie, akí rovesníci, s rovesníkmi bude celý život v škôlke, škole, práci... Určite mu nič neutečie, ak nebude chodiť do jaslí. Ja mam teraz už väčšieho synčeka a som teda rada, že som s nim mohla byť doma, že som sa mu mohla venovať, že sme si naplno užívali spoločný čas. Aj teraz mi je niekedy ľúto, keď ho vediem do škôlky, ale už je veľký, už je to skutočne aj o tých rovesnikoch a socializacii. To je môj názor. Samozrejme neodsudzujem nikoho, kto sa rozhodne inak, každa z nás má inú situáciu, iné zmýšľanie a iný názor 🙂
tak male dieta nepotrebuje socializaciu, cas vyplneny kreativnym tvorenim.. Potrebuje laskave domace prostredie a mamu.
Rozumiem, ze niekedy to jednoducho inak nejde a ja osobne som velmi stastna, ze moje deti nemuseli do jasli a ani do skolky hned v 3r..
@dorotik Uplne suhlasim s tvojim prispevkom 🙂
Ja ti mozem povedat za seba, ze som dceru dala do jasli, ked mala rok, ale ja som musela. Dovtedy som pracovala z domu a proste sef povedal, ze bud sa vratim, alebo ma nahradi. Zial, musela som, nevysli by sme inak s peniazmi. Keby som vsak nemusela, bola by som doma s malou tri roky a uzivala by som si to maximalne. Este niekolko rokov potom som citila taku krivdu sama voci sebe, ze som s nou nebola, proste som s tym nebola vnutorne vyrovnana.
Kamoska sa mozno obhajuje sama pred sebou, ze ona nema take materinske pudy, alebo city, ako vacsina mamiciek, preto potrebuje vyzdvihnut, ako sa tie deti v jasliach ucia atd, co akoze okej, jasne, ze sa ucia, musia sa im tam venovat, ale moje osobne presvedcenie je, ze male dieta ma byt s mamou. A nemaj strach, ze nieco zameskate, dietatko sa prirodzene vyvija a uci, uci sa aj samo pozorovanim, nemusi kreslit ako Picasso alebo vediec neviem co recitovat, ale ma kazdy den od rana citit mamkinu lasku a pritomnost a to mu da ovela viac.
Po par rokoch prace v jasliach a to som mala deti aj 6 mesacne a este mi to chcelo po prsach hladat didku na mliecko mozem povedat len tolko: bud rada, ze si mozes dieta uzivat doma a socializovat ho podla svojich predstav. Ano pesnicky, basnicky, tvorenie ( vsetko zbuchnes doma ak otvoris pinterest) tam tie deti maju, ale myslis ze ma niekto kapacitu 10 minut pofukat kolienko, hrat sa pol hodinu s lyzickou, aby spapalo cely tanier a nie tri lyzicky. Proste mama je mama a presla som naozaj top urovnou jasli a pri vsetkeho snahe 12-15 deti to neosefujes. Iba na fotkach. Nehovorim, ze jasle su zlo, ale mamu to nenahradi. Dieta potrebuje maminu naruc v prvom roku a pol az dvoch
Ahoj, trošku ťa poopraviť, ty nie si nešikovne mama, si mama, ktorá síce nemá umelecké vlohy na kreslenie a vyrábanie, ale máš srdce matky a dieťaťu dávaš to najlepšie čo vieš. Dieťa nemusí od 1,5 roka ani kresliť a ani lepiť a už vonkoncom chodiť do jasiel aby sa mu tam venovali ak si to rodinná situácia nežiada a vie s dieťaťom mamička ostať doma.
A ver mi, že jej dieťaťu jasle nevynahradia to, že dieťa je na ostatnej koľaji namiesto na prvej. Dúfam že ona aspoň začala chodiť do práce a nesedí doma a netvári sa ako jej je bez dieťaťa dobre....
Necitala som komentare, ale takmer u kazdej maminy, ktora dala dieta do jasliciek skor ako je nejaka bezna a "tolerovana" norma v spolocnosti, tak som sa stretla s takou obhajobou. Ako je tam stastne to dieta, ako sa im venuju, ako zacalo zo dna na den hovorit,spievat, tancovat,pisat,kakat, lietat 😂 s jemnym podtonom, ze ja toto mojmu dietatu dat nemozem. Iba jedna jedina mi povedala, ze uprimne lutuje, ze to spravila, ze na to nebol pripraveny ani syn, ani ona, a neprospelo im to. Ale ze uz ked sa na to dala, uz zotrvaju, lebo uz nastupila do prace, atd.
Možno "kamoška" podvedome cítila, že ju odsudzuješ, že dala dieťa do jasiel a teraz ti chce dokázať, že to bolo dobré rozhodnutie.
Prvý mi chodil do jasiel, druhý sa tam nedostal a tretí pôjde tak isto, ak bude všetko ok. Zato nie som horšia mama, ako ta, co je doma do troch rokov s dieťaťom,ani dieťa nie je menej😉
Moji zacali chodit do jasli ako 20 mesacni, kedze som dostala super pracovnu ponuku a uz som sama citila, ze sa potrebujem opat realizovat pracovne, a hoci sme s malymi mali kazdy den pestry program, mala som pocit, ze potrebuju uz aj oni kolektiv deti. Nastupila som do prace, ale s muzom sme sa dohodli, ze ak by to nefungovalo, tak sa jednoducho vratim na rodicovsku. Mali si v jasliach krasne zvykli, rozrozpravali sa, boli samostatnejsi. Naucili sa vela basniciek, pesniciek.
kazdy nech si zariadi ako vyhovuje jemu, osobne suhlasim s postupom tvojej kamaratky, ak zena citi, ze okrem materstva potrebuje aj vlastny rozvoj - profesia, studium, cas na sport a ak je dieta spolocenske a svojim naturelom si vyzaduje kolektiv preco ho nedat trebars na poldna do jasiel, mama bude spokojna, ze mala cas na seba a bude sa s nasadenim venovat dietatu, ide o kvalitu straveneho casu a nie kvanitu, takisto niektore zeny su samozivitelky a jednoducho sa do prace vratit musia, takze deti idu do predskolskych zariadeni skor, je tazko hladat nejaku univerzalnu pravdu, ano dieta potrebuje matku, ale nie taku co je znudena pripadne strhana z domacnosti a starostlivosti o dieta/deti, ked ty chces zostat s dietatom doma do 3 rokov a mas tu moznost a bavi ta to tak je vsetko v poriadku a nemusis sa porovnovat s kamaratkou....
Podla mna sa matka dietatu vie venovat aj doma a nie je tam masovka. Ja tiez nie som.kreativna, ale zakladne veci vies naucit aj ty. Ved to su uplne mini deti, nie predskolaci!
Ja skor spatne lutujem, ze mladsiu som musela dat v 3r.do skolky, vobec jej to neprospelo.
Kašli na pesničky a kreslenie, to dáte aj doma, ako dáte, tak dáte, hlavne ze je pohoda. Je nonsens myslieť si, že sa tam deťom stíhajú estra venovať. Deti sú tam súčasťou diania a bud sa zapoja, alebo budú plakať v kúte. Také malé dieťa naozaj potrebuje pomoc, utesit, keď ho dačo trápi, popestovat, stráviť pár chvíľ len tak, mat ta len pre seba hocikedy.... To učiteľky nemôžu stíhať. A každé dieťa je iné, jedno ide v pohode v tom veku od mamy, iné celé dni presmuti. Bud rada, že môžeš byť ešte doma. Moje deti reagovali na kolektív úplne udlisne, pritom sú vychovavani rovnako. Nebola som doma celé tri roky ani s jedným kvôli práci, ale vedz, že tvoje dieťa o nič neprichádza. Tak sa začleni v troch rokoch, dovtedy tie deti majú kolektív naozaj dosť na háku.
Kazdy si zariadi ako chce. Ked tvoja kamoska chce mat v jasliach, nech ma. Ty chces byt doma, tak bud, a jej bud vysvetli nech sa nestara, alebo obmadz kontakty s nou ked sa prevysuje a tebe to ubera energiu to jej vychvalovanie. Treba to strucne potiesit.
Aj ja som doma, kontakty "sviatocne", kamosky malo co, tak isto sama s drobcom, cez vikendy aj s priatelom. Ale neosalim sa teraz. Snazim sa mojmu synovi venovat, pretoze od chvile ked zacne chodit do skolky a ja do prace, tak uz budeme spomu malo. A hoci dava zabrat niekedy, ale chcem si to vychutnat kym sa da. Zrejme ty uvazujes tiez nejako takto. Tak sa tes zo svojho stastia, a zakomplexovanej kamaratke daj najavo ze ty si spokojna ako si a ona nech si robi vo chce.
Od 3 r odporucaju dat deti do skolky,skor nie,to ti uz asi nepovie ako ml kude rno plave ze nevhce ist od mamy,neboj sa mlwmu je najlepaie doma!!J to viem podla seba ked aom misela dat mlu v 2r n 2’m do skolk lwbo som bola n rizikovom tehu v nemocnici,tk dcera inak revaval doma.A ked som potom porodila scera bola doma a nemala som na nu vobec cas kedze 2kick meboj sa detom do 3 r je dobre doma
To ti uz nepovie ako kazde rano maly place ze nevhce ist do skolky
Normálne mi prišlo zle z tých komentárov!!! Ty kokos, že v jasliach by mu bolo lepšie a mal lepší program???
dvíha sa mi žalúdok, ako toto môže nejaká matka vypustiť z úst!!!!!!!!
Načo majú také ženy deti???!?!!!? Načo??? Prečo to príroda tak debilné zariadi, že ženy ktoré po deťoch túžia, milovali by ich, dokážu im dať kopu lásky a pozornosti tak ich mať nemôžu, alebo o ne prídu? A také čo by drbli bábätko už rovno z pôrodnice keby mohli a vyzdvihli ho možno v 18tke ako už vychovanu bytosť, tak tie otehoteneju aj nechcene???
Program, ktorý vidia matky na stránke???? Že ich nafotia sa farbickami pri stole? Oooo áno , ročné dieťa akože BRUTÁLNE POTREBUJE KOLEKTIV....panna fera ženy!!!!
Nemáte šajnu ako to skutočnosti v jasliach ide, nehovoriac ešte o MS pri 3rocnych deťoch, kde bezne dieťa reve aj 2 hod kým príde na rad, aby mu niekto utrpel slzy.
Nedivím sa už, prečo rastu tak chladné a egocetricke bytosti
Tvoje dieťa možno nebude mať každý deň nový obrázok na nástenke, ale bude mať každý deň utrete slzy len od maminky, pofukane kolienko, a ...atd
Záleží na aké jasle amička natrafí....naša začala chodiť v 2rokoch do triedy kde bolo max 16detí a 4 učiteľky(deti od 2-3rokov)....neskutočne ju to potiahlo....po týždni začala aj doma sama jesť všetko včetne polievky(tie staršie deti tam jedli sami a menšie krmili, ale ke´d videla že papajú sami chcela aj ona sama), detto s obliekaním, obúvaním...chodila tam strašne rada lebo denne im niečo vymýšlali, o ôsmej mali raňajky, potom im niečo vymysleli, desiata, potom ich brali na prechádku - keď bolo teplo na detské ihriská v blízkosti, v zime pozrieť vyzdobený stromček na námestí. predaj kaprov, boli u hasičov kde dali akždému helmu a sedel v hasičskom aute, chodili na stanicu pozrieť vláčiky....malá to tam milovala, teraz v októbri nastúpila do normálnej škôlky a je to 1000 a 1 - skrátka tam s nimi jednali ako s maličkými, ak bolo treba poláskali, popestovali, ak dieťa nevedelo zaspať uspávali aj na rukách😉a teda to boli 2ročné deti, samozrejme tie trojročné ich ťahali😉ak ideťa plakalo len za mamou alebo sa nezapájalo len čakalo na mamu sami učiteľky po týždni hovorili že ešte nie je zrelé a nech ešte počkajú s nástupom.....ono záleží aj od dieťaťa, naša deti miluje a aj celkovo ľudí, nebojí sa, takže nemala problém....v začiatkoch napr.nevedela chodiť so mnou peši, stále chcela ísť kam si zmyslela, utekala, plakala keď som ju brala iným smerom ako chcela ona, tak po pár dňoch sa naučila chodiť pekne, neutekať a ísť kam sme išli - mali tam také povrazové vodítko - deti sa držali z každej strany takej úchytky a pekne išli za sebou....samozrejme učiteľky im vždy niečo vysvetlovali, napr.na jeseň prečo je opadané lístie, keď išli okolo obchodu tak sa ich pýtali kto s mamičkou chodí nakupovať a podobne.....tam sa naučila strihať a aj lepiť, doma napr.len čarbala s farbičkami, tam začala vymalovávať.....deti sa veľmi dokážu potiahnuť ale určite je plus aj ak dieťa robí aj iné aktivity ako tie čo s mamou....
Malemu dietatu nic nenahradi mamu 🙂