Nesamostatná 7-mesačná dcérka

4. sep 2023

Ahojte, mám dcérku, má 7 mesiacov. Je úžasná a veľmi bystrá, avšak jediný problém je, že je nesamostatná.
Aby som vysvetlila - odmalička sa jej venujem, hrajeme sa spolu atď, ale akonáhle ju položím na hraciu podložku,alebo do ohrádky, vydrží tam max 5 minút a začne mrnčať a dožadovať sa pozornosti. Keď neprídem začne plakať. Ja si však potrebujem spraviť aj svoje veci a celkovo každý mi vraví, že to tak nie je dobré a máme ju naučiť,aby sa hrala sama.
Samozrejme,nechcem od nej,aby bola celý čas čo je hore ticho a sama sa prehrala, ale aspoň taká pol hodina by mi veľmi pomohla.
Je možné ju naučiť väčšej "samostatnosti" ?

Ďakujem ☺️

syslik81
4. sep 2023

od malicka sa jej venujem-tak sa jej venuj menej .. chces od nej nieco na co si este nemala cas si zvyknut .. je to mimino ... moja sa osamosttanila niekedy v 4 rokoch ... ale ucila som ju aspon spat samu, pozerat sa na hracky etc-jasne ze plakala ale zvykla si

anjelicek26
4. sep 2023

7 mesacne dieta, ktore sa hra samo 😂 Ach jaj prosim nepocuvaj dobre mienene rady, skutocne to tak nefunguje...dieta chce mamu 24/7, ked nie mat na rukach,tak sadnut vedla a byt na dohlad... mame styri deti, styri uplne rozdielne povahy a "hrat sami" sa zacali niekedy od 2,5 roka, ak nie aj neskor...

S dietatom sa da robit vsetko, treba mat posuvnu ohradku pri sebe ci dat do vyvysenej stolicky, nech vidi, co v kuchyni robis, pomoze to...alebo pripnut do nosica...

ropucha6
4. sep 2023

A ohradku mas kde, vidi na teba? Moja je celkom samostatna, ale zavisi aj, ak je unavena alebo jej nieco vadi, vtedy proste chce tu pozornost.

siska53
4. sep 2023

Ale sak to je normalne! Ved si ju daj tak, aby na teba videla.. nas sa v tom case plazil a vzdy, ked som varila, sa doplazil na prah kuchyne a odtial ma pozoroval a ja som.mu rozpravala. Ak som potrebovala nieco s vodou, napr umyt zem, tak vtedy siel nachvilu do postielky.
Ohradka - ci moje au-pair dieta, ci moje dve vlastne, neznasali ju.

stanulienkat
4. sep 2023

7 mesacna??🤣🤣 Som sa pobavila. Ja ze je rec o nejakej 7 rocnej nesamostatnej. Daj jej noviny, nech si cita.

bu1bu
4. sep 2023

Nechcem vyrivat, ale precitaj si svoju prvu vetu. Ma 7 mesiacov! Ja fakt nechapem…

tamta
4. sep 2023

To dieťatko má 7 mesiacov a potrebuje mamu 🙄

autor
4. sep 2023

Ďakujem, popravde toto som aj čakala,že mi napíšete 😄 Keď varím, alebo žehlim...mám ju v stoličke pri sebe, tak isto keď je v ohradke, alebo na podložke, vždy na mňa vidí. Lenže práve to,že má vidí a nehrám sa s ňou jej asi vadí 😀. Tiež si myslím,že na to,aby sa hrala sama má ešte čas, to len všetci okolo mi vravia,že ju tak naučím a už jej to ostane. Tiež mi nepomáha švagriná so svojím synčekom, ktorý 6 mesačný dokáže sa prehrať v ohradke aj hodinu. To svokra je potom u nás a už vraví, no to nás Samko by takto nemrnčal.. a pod. Myslím,že tieto porovnávačky musím rýchlo a rázne stopnúť 🤨.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
4. sep 2023

Ja som myslela, ze ides pisat o skolkarovi, ktory nie je samoobsluzny a to je len polrocne babatko, ktore mrnci ked nie je s mamou. Treba ju dat tak aby na teba videla, popri tom co si robis svoje sa jej prihovarat, casom sa nauci aj sama seba zabavit. Teraz je na samostanost a to aby sa sama zabavila naozaj malicka. Pri tak malom dietatku je 5 minut pozornosti jednej veci viac ako dost.

lujza123
4. sep 2023

Deti sú rôzne, niektore už ako bábätká spokojne dzavocu a sami sa nejako zabávajú no a potom si tu deti ktoré potrebujú sociálny kontakt ci už majú 6 mesiacov alebo 6 rokov. Ty máš ten druhy typ, zmier sa s tým. To sa nedá naučiť, oducit, prevychovat, to je také dieťa...

Kúp si nosič, šatku, zvonkohry, hojdačky, vymýšľaj čím by si už zabavila. Neskac hneď ako mrnci, snaž sa jej tie činnosti predlžovať... Viac ti neporadím, moja bola tiež takéto bábätko, navyše spala veľmi málo a nenávidela kocar 🤷‍♀️

minesasubu
4. sep 2023

Nas napriklad sa neda povedal ze hral ,,sam ,, ale ked som nieco robila bol pri mne alebo na podlozke ale prislo obdobie kedy som sa nemohla od neho pohnut separacna uzkost mal to chvilu ptm isli zuby cize 2 tyzdne mrncal a musel ma stale vidiet , nebrala som ho na ruky iba som bola pri nom cize som pracu odsunula ( nechcela som nosic )
odkedy sa zacal plazit mala som ho za patami stale a trosku sa ukludnil akonahle zacal stvornozkovat bol uplne kludny lebo sa dostane kam chce a teraz je zase trosku umrcani tipujem ze zacne chodit o chvilu, vacsinou ked ma prist nejaky posun vo vyvoji su mrncavi nakolko mozog ich pohana vpred ale telo este nie je pripravene

denithestrange1993
4. sep 2023

Ja som myslela ze tu napises o 10 rocne,a ty tu riesis v podstate babatko. Na osamostatnenie bude mat casu dost. Skus vynechat ohradku nech dieta objavuje svet okolo seba,mozno sa jej len nepaci ohradka.

asocial
4. sep 2023

ja ze ma 7 rokov! len tolko k teme, take babo ta potrebuje stale, nezahra sa samo.. takze este niekolko mesiacov ani nerataj s tym, ze sa zabavi sama..

ivangeline
4. sep 2023

Poloz ju tam, kde si ty. Nikdy nie do inej miestnosti a prihovaraj sa..Inac si rob svoje.

mamusa123456789
4. sep 2023

Ja som čakala, ze téma bude o dieťati, co dnes nastúpilo do škôlky a nie je samostatne, ale 7 mesačná? Jazde dieťa je iné, niektoré sa vydrží pohrať aj v 6 mesiacoch, iné zo nezvládne sní v 2 rokoch... Toto absolútne nerieš

lilope
4. sep 2023

Moja dcéra má 5 mesiacov a zahrá sa aj sama keď má náladu. Normálne leží na podložke a hrá sa s hrazdou. Okolo nej porozkladám hryzadielko, obľúbeného plyšaká čo v kuse žuje a už si vezme čo sa jej páči. Ja popri tom dokážem aj navariť. Niekedy vydrží dlhšie, niekedy kratšie a hľadá ma, ozvem sa jej alebo jej niečo podám a hrá sa ďalej. Samozrejme nejde to tak vždy a sú dni, kedy sa dožaduje väčšej pozornosti a musím byť pri nej. Určite sa tu ale ani jedna matka nevenovala dieťaťu 24/7, to je nereálne. Zo začiatku som mala pocit, že kým je hore, musím byť stále pri nej a nič vtedy nerobiť, len sa jej venovať. Ale potom som skúsila robiť pri nej nejaké činnosti a nebol problém. Skús to s hračkami ktoré ju skutočne zaujímajú, nech má rôzne podnety a nenudí sa.

najstastnejsia
4. sep 2023

Som si otvorila túto diskusiu s tým, že som si myslela, že v názve si sa pomýlila..Prečítaj si pár info... Odporúčam knihy od J. Prekopová, Z. Matějček... Alebo knihu od Á. Bilbao- Detský mozog vysvetlený rodičom... Neber môj koment ako útok, myslím to v dobrom... 🙂

lalala94
4. sep 2023

Neboj, už to dlho nepotrvá, moja dcéra bola taká, ale teda ona nevydržala ani 5 minút, vkuse iba mrnčala, ak som pri nej nebola a dovolila som sa pohnúť. 😀 Držalo ju to asi do 11. mesiacov. Teraz má 13 mesiacov, všade sa turbom preštvornožkuje, a keď som s ňou na podložke, úspešne ma ignoruje, lebo všetko vyhadzuje zo svojich hračkárskych krabíc, zo skriniek, trieska do políc a robí bordel. 😀

ailiba
4. sep 2023

Vies, je zvyknuta, ze stale okolo nej behas... Na to si dieta rychlo zvykne. Nechaj ju chvilku pomrnkat a nepriskoc hned k nej ked sa ozve. Ale je bezne, ze deti v tomto veku sa dozasuju pozornosti. Mama je pre nich samozrejme viac, ako hocijaka hracka.

basska_b
4. sep 2023

Ja mam 7mesacneho a nonstop na rukach, nonstop... nosic nechce, bo tam nevidi dobre. V ohradke vydrzi, len ked mu dam krabicu od čaju na rozžužľanie, remeň zo sukne alebo za prazdnou plechovkou Radlera sa ide pozabíjať (uvádzam priklady pre predstavu, že konvenčné hračky ho nebavia). Dieta sa este 9 mesiacov po porode "dovyvíjava" na mame .... ja to beriem, ako vravia ajťáci - it's not a bug, it's a feature

basska_b
4. sep 2023

Inak hej , moj 7mes. hejtuje ohradku a skor je spokojny na holej zemi

oli18
4. sep 2023

@kittykat22 cela tvoja generacia je odchovana v postielkach, oblozeni hrackami a to by ste podla tvojej teorie museli byt vsetci nevyrovnani ludia 🙉.

angeli121212
4. sep 2023

to nie je ani tak o tvojom prístupe ako o povahe dieťaťa,tiež mám takého drobca, ver mi nemala som možnosť ani zďaleka samu venovať 24/7 žijeme ďalej od rodiny takže bohužiaľ, ale boli dni keď proste nevydržal sám so sebou, no nenechala som ho celý deň plakať, chceli sme bábätko, tak sa s ním teraz aj bavíme 🙂. Tie rady od svokry a porovnávačky veru stopni. Nie je dieťa ako dieťa a môže si tvrdiť kto chce čo chce niektoré veci jednoducho nezmeníš...

angeli121212
4. sep 2023

a teraz pár tipov čo zaberá u nášho 🙂: - mužov opasok keď mu ho dovolím obžužľať, v obývačke urobené akoby preliezky ( už nám lozí a sa stavia ) - porozhadzované vankúše, nízke taburetky, občas pomohlo aj keď som mu pri varení rozprávala čo robím, spievala, vymýšľala si kadejaké zvuky a pod. 😀 jaaj a hlavne vea slobody a čo najmenej obmedzovania - kde sadá mu dovolíme loziť, driapať sa, proste skúmať. A sú dni keď nič nezaberá tak sa nejak prebavíme.

thoughtfulweirdo
4. sep 2023

Ale prosím ťa. Čo sa ja ešte teraz v 2r napočúvam, ako je syn zvyknutý, že sa mu stále venujem a preto sa ma stále dožaduje. Vtipné je, že on bol "zvyknutý" už v pôrodnici 🤣 tak som si ho naučila zrejme ešte počas tehotenstva, že jo. Na porovnanie, staršia dcéra vydržala v pohode sama civieť do okna alebo na tiene už ako pármesačná, hoci paradoxne to práve okolo nej som nonstop behala, keďže bola prvá - ona sa na to ale "nenaučila", to sú mi záhady 🙂 je úplne normálne, že bábätko sa dožaduje matky, niektoré viac, iné menej. Bude sa to zlepšovať, keď začne postupne objavovať, čo všetko dokáže.

miadi
4. sep 2023

Kazde dieta je ine 😉svokre povedz ze tvoj ex frajer vedel take veci .. co jej syn Este stale nevie . 😜ked uz chce porovnavat. Mas uplne normalne 7m babo . Uzivaj si to.

taktotedanie
5. sep 2023

Tak si pozehli ked zaspi

simca06022011
5. sep 2023

pre toto si dieta na taketo veci ucim od malicka. Ja som urobila vsetko,ale nebola napr. v ohradke/hrazde tak ze by som s nou nebola. Ja som si robila vedla, stale som sa snou rozpravala a pytala sa jej (kolkokrat ma vecer huba bolela)... a uz ked som skocila na wc, alebo rychlo sprchu, to vydrzala.. tak pomrncala, nic sa nedeje.. prisla som, uz som tu, muslea som ist cikat, umyt sa.. a kvakala som zase.. :D byt som prehadzala tak, aby som ju mala v podstate v strede...keby chcela (nechodila skor, ani nelozila dlho) videla ma po sediacky ci v kuchyni, alebo kdekovlek v obyvacke.
vyhoda/nevyhoda tohto bolo ze bola rychlo a riadne ukacana :D

simca06022011
5. sep 2023

@miadi ach to si zapisem :DDD