Nervózne 2-ročné dieťa

luckalolko
13. apr 2023

Ahojte mamičky, prežívate niektorá momentálne vzdorovite obdobie so svojím dieťaťom? Ak áno ako sa prejavuje u vás? Ďakujem za odpovede

zorkahorka
13. apr 2023

Obdobie vzdoru zavisi od povahy dietata a reakcií rodica. Prvy syn je nervak a tvrdohlavec po mne, ja som nanho reagovala tuez nervozne a výsledok - obrovská katastrofa. Druhy syn je uplny opak - pohodak, na ktoreho reagujem uplne inak. Akurat ma 2,5 a obdobie vzdoru, ktore je lahkym odvarom toho, co som si zažila pri prvom. Okrem toho som uz aj trenovanejsia a skúsenejšia, vela veci uz neriesim.

luckalolko
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mataoa
13. apr 2023

@luckalolko mám 2.5 ročnú dcérku Katastrofa Neskutočný nervak Ak nie je po nej nervaci kričí a plače I ja som nervak a robím zle že na to jej správanie reagujem tiež nervacne Ale niekedy ma neskutočne provokuje Čakám že to niekedy prejde alebo či škôlka a pobyt s deťmi ju zmení

tosomja
13. apr 2023

@luckalolko moja 2r dcérka je taká zlatá keď trucuje. Dá ruky na oči a akože plače, ide do kúta, alebo do svojho hojdacieho kreslá, tvárou dole a akože plače. Alebo vonku keď sa jej niečo nepáči, zvrášti čelo a ruky preloží na hrudi a tak chodí 😃 ale nemôžem sa smiať, lebo začne potom kričať k tomu. Tvárim sa že nič, idem ďalej a ona prestane.

luckalolko
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zorkahorka
13. apr 2023

@luckalolko akonahle som mu nieco zakazala, prikazala alebo mal urobit, co sa mu nepacilo, pustil vreskot, rev, hodil sa o zem, kopal... aj mna pacol. Strasne trucovity, na vsetko hovoril nie a tvrdohlavo robil naprieky. Najhorsi bol hladny a unaveny. Ked sa najedol a bol vyspaty, bol uplne iny. Dokonca - aj ked bol hladny, vydrzal sediet a nejst aj hodinu pri tanieri. A tvrdil,ze hladny nie je. Jasne - po par hodinach...

luckalolko
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luckalolko
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maminkadeticiek
13. apr 2023

Slovami nasej pediatricky -Maminka,dieta nikdy nie je nervozne.Dieta moze byt len nepokojne 😁

tya12
13. apr 2023

@luckalolko noo aj my posledné dni neskutočne bojujeme.
Takmer 2-rocna slečna si myslí o sebe , že všetko musí byť podľa nej.
A ak nie , rev , krik a najnovšie si začala v tých nervach keď dostane začala si hrýzť do ruky
Čo má točí najviac :(
Aj som sa jej to snažila kľudne pekne vysvetliť, keď amok skončil tvárila sa , že chápe aj som jej to uverila že to to viac nebude robiť, ale samozrejme robí to pri každom "nervovom záchvate"
Čo robiť ?!
Je to hruuuuuza , vyčerpáva to celé človeka..
A v kuse na všetko len nie ne neeee neeeee

zorkahorka
13. apr 2023

@luckalolko noooo, bude mat 6 a ma dozvuky 😀 na svoj vek podla mna este nema emocnu stranku uplne vyvinutu. Aj teraz dokaze dupotat, zurivo vrcat a nasilu revat - aj niekolko minut. Ale uz je to oooovela lepsie. Je ovela poslusnejsi a ja sa snažím tiez nanho reagovat pokijnejsie, i ked niekedy je to tazke.

zorkahorka
13. apr 2023

@luckalolko ano, ked kricis, dieta na to reaguje este horsie. Zaklad je ovladat sa. Ale - mne to tuez nie vzdy ide 🥴

ivangeline
13. apr 2023

Moj má 19m a za všetko hádže veci na zem, všetko čo je po ruke alebo robí niečo, čo vie, že nemá... :D Veľmi pomáha ignorovať a smiať sa... :D :D a odviesť pozornosť inam.

jane1987
13. apr 2023

@luckalolko okrem toho, co opisujes ty a ostatne mamicky, tak ja mam ako bonus, zacal robit zle inym detom. Akoze obdobia uz boli vselijake, ale z tohto som zufala....

zorkahorka
13. apr 2023

@jane1987 nas bil deti z rodiny, cudzie nie. Vyrastol z toho

jane1987
13. apr 2023

@zorkahorka aj ste to nejako riesili? U nas je to dohovaranie a ked nepomoze, tak odchod ale teda s riadnym krikom. Uz to trva dva mesiace a teda ziadna zmena

gabika0825
13. apr 2023

@luckalolko akože jedna vec je obdobie vzdoru ale 2 ročne dieťa terorizuje celu domácnosť a ty čakáš kým to prejde? To že cape za vlasy 7 ročnú sestru je v poriadku? To nie je vzdor to je teror. Treba začať vychovávať, 7 ročná si tiež z toho môže poniesť traumu.

andreatytler
13. apr 2023

@luckalolko Nas reaguje podobne. Akurat ze si nebucha hlavu o gauc. Ale urcity cas sa hryzol.
U nas pomohlo:
Zakazovat vzdy s vysvetlenim preco je to zakazane. Nevadi ze este nerozprava, alebo ze nerozumie vsetkemu. On oceni snahu o vysvetlenie.
Dat do zakazu seba. Namiesto: To sa nesmie!, povedz Nechcem aby si to robil!. Dieta urobi vec pre milovanu mamicku. to prve je len vseobecna rada ktoru nechape.
Velmi vela veci netreba zakazat. Iba urcit pravidla kedy je to dovolene. Ano, mozes sediet vpredu v aute ked vyrasties a budes mat 12 rokov.
Pouzivaj pricinu a dosledok. Ked bude kopat do tvojej stolicky pri jedle, povedz: Chcem aby si prestal kopat, lebo mi to vadi. Ak este raz kopnes, budem musiet zbalit jedlo a skoncit obed, lebo ma nebavi takto jest. Ak znovu kopne, zbal jedlo a nechaj ho hladneho do dalsieho jedla.
Vysvetlenie nasledkov musi byt v klude a bez emocii a tiez to ked budes davat obed prec rob bez emocii. Je to akoby si sa ty sama musela riadit pravidlami vesmiru a nemozes si pomoct a to jedlo zbalit musis, aj ked by si mu ho chcela nechat.
Nasledok musi byt vzdy relevatny k pricine a musi byt logicky. Cize ak hodi hracku o zem, nezakazuj sladkosti ako trest. Logickym dosledkom je napriklad to ze tu hracku musis zobrat aby si ju ochranila pred rozbitim.
Nasledok musis VZDY vysvetlit dopredu aby sa dieta mohlo rozhodnut ci tu hracku hodi o zem alebo nie.
Ked uz sa rozzuri a je v amoku, nesnaz sa vysvetlovat. Nevnima ta. Pomoz mu spracovat hnev. Ostan mlcky pri nom ak mas cas a ponukni objatie ak chce. Vacsina deti nechce objatie na zaciatku, ale ako najvacsi hnev prejde, pridu sa pomojkat. Tak male deti nevedia ako reagovat na hnev. Su casto vyplasene intenzitou tej emocie a nevedia co s tym robit. Vysvetli a ukaz mu to. Ked sa ukludni. vysvetli ze to co zazil bol hnev. Ze je v poriadku ho citit a ze hnev vzdy odide. Daj mu bezpecne alternatyvy ako sa hnevu zbavit: uhryzne hryzatko, pokrkve papier, udrie vankus, zadupe nohami. Jedna maminka fukala s dietatom imaginarny balonik a ked bol plny hnevu tak ho vypustili. Mozes to trenovat tak ze bude divadelna scena kedy sa jeden panacik velmi nahneva a druhy mu bude radit co robit aby hnev bezpecne odisiel.
Na vzdor pomaha ak ma dieta vela prilezitosti rozhodovat o svojom zivote. Daj mu volbu v obliekani (zlete alebo modre tricko), jedle (malinovy alebo jahodovy jogurt), kam pojdete na prechadzku (park lebo hojdakcy), akym sposobom pojde do auta (hopkat ako zajac alebo utekat ako macka), co si oblecie prve (nohavice alebo tricko). Proste tu sa fantazii medze nekladu, len vzdy daj na vyber z moznosti, ktore obe vyhovuju tebe.

zorkahorka
13. apr 2023

@jane1987 ano, vysvetlovali dme, zakazovali, trestali - zakazmi tv, stretnutiami s detmi a pod. Preslo ho to

mimikarol
14. apr 2023

Mojej v tom veku pomohlo nechať ju pojedovat sa, a potom objatie ❤️