Neposlušné dvojročné dieťa

emv
11. jún 2021

Ahojte. Vôbec netuším čo robím zle. Moja takmer 2 rocna dcéra je úplne neznesiteľna. Nie celé dni. Ale počas dňa sa párkrát stane že začne mať amoky, kopne napríklad kocúra, hádže sa o zem, vrieska, ak ju vyhresim tak ešte stihne hodiť niečo o zem. Na zadok nepomáha. Neviem už čo robiť.

nika898
11. jún 2021

@emv prestať dávať na zadok a prestať kričať. Znie to neuveriteľne ale pomáha rozumne vysvetlit a keď dieťa dostane amok tak si ho nevšímať. Treba s kľudom vysvetľovať dookola. Viem že sa to niekedy nedá aj mne veľa krát “prasknú” nervy najmä keď mi spustia obidvaja chlapci naraz ale vtedy som skončila a oni vyhrali.

pribinak
11. jún 2021

Obdobie vzdoru?

trixi12
11. jún 2021

nemusíš ani nič robiť zle, je to vek, kedy deti majú obdobie vzdoru. Treba dieťaťu nastaviť hranice, dodržiavať ich, a zvyšok času len zaťať zuby a vydržať....Na zadok nedávaj, aj tak to nezaberá, radšej poriadne vychváliť ak sa správa tak, ako od nej chceš. Keď už ťa dieťa fakt vytočí odporúčam zaviesť miesto, kam pôjde "za trest", tak aby si ju mala na očiach, ale aby tam nebolo nič, čo by mohla hodiť o zem, zničiť...Nechať tak 5 min, ty sa za ten čas upokojíš, dieťa zistí že sa tam nedá robiť nič, čo ho baví, a že tam pôjde vždy, keď sa nespráva pekne. U nás to v najhorších chvíľach pomohlo, vyskúšaj.

pseudomonas87
11. jún 2021

@emv aj moja má akurát podobne obdobie, stisim hlas, hovorím kľudne, alebo keď sa hodí o zem, nevšímam si ju.myslim, že to skôr či neskôr má každé dieťa, raz to prejde 😊.proste sa učí zachádzať s emóciami. Na zadok nedávame.

luccy89
11. jún 2021

@trixi12 prosim ta, nejdem rypat ani nic. Len by som chcela vediet ako take 2rocne dieta donutim zostat niekde len tak. Ako napriklad niekto dava stat do kuta..moj 2,5rocny ked sa nevie vpratat do koze, tak fakt neviem co robit. Stat nebude nikde, poslem do izby, krici ze niee, ked ho tam zanesiem a zavrem, okamzite odtial utecie..ja by som fakt rada vedela ako na taketo deti🙈 nezabera nic. Niekedy ked uz z nervou zacnem revat akoze aj ja, tak dojde ma stiskat. Ale taketo divadlo robit niekde vonku si neviem predstavit...

sono2
11. jún 2021

To nevšímať na moju prvú neplatilo.
Super bolo odvrátiť pozornosť alebo keď sa dalo objať. Proste vedieť vyhodnotiť situáciu.
Druhá mladšia má akurát 2 roky a také nemáva.
Je ale celkovo iný typ. Dá si skôr vysvetliť, poslúchne.
No a stať si za svojim. Najlepšie aj otec a celá rodina mat rovnaké pravidlá ak sa často stretávate aby teda malo dieťa rovnaké pravidlá

kittykat22
11. jún 2021

@emv mas nerealne ocakvania. Dieta nemoze byt nonstop dobre. Kazde dieta sa zlosti, hadze sa o zem (alebo reve, alebo robi sceny, alebo jaci, alebo trieska s vecami) a sem tam spravi nieco, co nie je uplne v sulade s etikou (kocur). Je to 2 rocne dieta. Zacina sa mu prirodzene budovat ego a nevie este kde su hranice kde moze, a kde uz nie. Treba dookola vysvetlovat co a ako, co moze, co nie. A ze si mu dala na zadok? 😀 niesi prva ani posledna. Tu sa vzdy hromadne moralizuje ale to by ma zaujimalo ake je v skutocnosti percento mamiciek ktore v zufalstve svoju dietatu jednu nepleskli 😅 Samozrejme, ze to nie je spravne ... ale materstvo je tazke. Vychova dietata je tazka a mama nie je stroj. Tak stane sa, ze mas slabsiu chvilu. Nabuduce si poradis lepsie a po zadku nebude 🙂

trixi12
11. jún 2021

@luccy89 neberiem to ako rýpanie, a vravím len to, že u nás to fungovalo, nie že je to univerzálny návod na každé dieťa. Chcela som len ponúknuť možnosť čo by sa dalo skúsiť, možno zaberie, možno nie. Každé dieťa je iné.

komplikovana
11. jún 2021

@luccy89 skus byt trpezliva a ked nevie vydrzat tak ho do toho kuta alebo izby poslat aj milion krat. Byt razna a nepovolit, pre dieta aj minuta trva vecnost.

alana1
11. jún 2021

tak ti to napisem, kopiruje tvoje spravanie...kricis - krici aj ona, davas jej po zadku - kope ona kocura...deti su nas obraz...co ona dostava od teba, to dava dalej...ja ani tresty akoze ist do kuta neuznavam, je to ponizujuce...stale si predstavim seba, ako by som sa hrozne v tom kute citila...a myslim ze s 2 r sa uz da, pekne vysvetlit co moze a co nemoze...

domak2
11. jún 2021

@luccy89 donutis ho tak, ze ho tam zanesies toľkokrát, až pochopí že to myslíš vážne. Ten prvý deň možno aj 50x, ale ak vydržíš dlhšie ako on, v budúcnosti mu bude stačiť povedať, že tam ma ísť.

vler
11. jún 2021

Kopne kocura??! To si snad dovoli prvykrat a posledny krat😡

popa86
11. jún 2021

@kittykat22 ... tak toto je ten najlepší komentár, ktorý som tu na MK za veľmi dlhú dobu čítala. 👍

canis_lupus
11. jún 2021

To je normálne, veď to 2r dieťa má plno emócií, ktoré nevie vyjadriť a keď je frustrované, potrebuje si to nejako vybiť. Môj 2r3m keď je nahnevaný hádže vecami. Vždy mu chytím ruky, znížim sa na jeho úroveň, pozerám sa mu do očí (keď sa mi nepozerá do očí, viem, že nebude vnímať) a poviem mu, že viem, že sa hnevá, ale nemôžem mu dovoliť hádzať veci. Keď chce, môže búchať do vankúša. Alebo spolu hlboko dýchame. Raz mi urobil scénu na ulici, ľahol si na zem, tak som mu len povedala, že keď bude ready, nech vstane a pôjdeme ďalej. Možno minútu tak bol, potom vstal a normálne išiel ďalej 😃 Veľmi sa mu páčia aj knižky Dráčik, nehnevaj a a Kubko sa hnevá. Keď vidím, že už ide do vývrtky, hovorím mu, nech sispomenie na Dráčika, ako všetko spálil, keď sa hneval 😅

mishkamishka
11. jún 2021

Ahoj, môj malý toto tiež robí. Niečo sa mu nedarí, hodí to o zem a sám začne búchať hlavou o zem. Potom začne kričať, hodí sa na zem a snaží sa ešte búchať hlavou. Ak je niekto pri ňom (alebo mu robí staršia zle a to ho znervózni), tiež sa ho snaží buchnúť. Vypozorovala som, že takto ľahko "stráca nervy", keď je unavený alebo hladný alebo oboje. (Lebo keď je najedený, vyspatý, tú istú udalosť spracuje trým, že zafňuká a zavolá niekoho na pomoc.) Ak nevystíham mu dať aspoň niečo, 99 percent to skončí revom. Vtedy ho zoberiem do izby na posteľ, dávam pozor, aby sa nezranil, keď sa hádže a počkám cca 5 až 10 minút, kým sa upokojí. Nie je síce schopný ani rozprávať, ale ukazuje prstom, čo sa stalo a čo chce. Ideme vyriešiť, čo sa mu stalo (napr. panák sa nezmestil do autíčka, lebo mu nevie zložiť nohy) a zároveň okamžite chystám jedlo. Keď už niečo zje, dá sa mu dohovoriť, najčastejšie hovorím, ľudia majú pusu, aby povedali, čo potrebujú, ty už vieš rozprávať, tak mi povedz. Takisto, ľudia nie sú na kopanie, búchanie, kopeme do lopty. Proste mu poviem, aké správanie od neho očakávam. Verím, že je to len obdobie, vzdor, a že z toho vyrastie. Mám kamaráta, čo vraj toto ako dieťa bežne robil a teraz je z neho úplne normálny dospelý človek.

felicita027
11. jún 2021

@emv Ak si chcela dokonalé poslušné dieťa mala si si kúpiť radšej barbie alebo bábiku. Je toto úplne normálne správanie, že skúša, čo si môže dovoliť a čo nie. Každý rodič si s tým musel prejsť alebo bude musieť prejsť. U mňa vždy funguje najprv pri úplne prvej situácii vysvetliť primerane veku, že to sa nemá a ak potom sa to opakuje tak raz do mňa dcéra hodila kocku tak kocky nevidela nejaký ten deň, pár krát sa mi syn hodil o zem, že nechce ísť z ihriska tak prejsť za roh bolo veľmi účinné aby sa zdvihol zo zeme. Niekedy jeden čin je viac ako tisíc slov. Ale napríklad moja 3.dcéra je taká, že na ňu len prísnejšie pozriem a viac jej netreba pretože je dosť citlivá povaha možno na jednej ruke spočítam koľko krát som za celý jej život na ňu zvýšila hlas. V skratke ja sa vždy riadim, že 1.vysvetlím 2.napomeniem 3.podľa dieťaťa a situácie zvýšim hlas, ignorujem, dám na zadok (to je u nás úplne posledná možnosť) podľa mňa dieťa na ktoré by fungoval len jeden spôsob neexistuje už len preto, že dieťa je živá bytosť a nie nejaký robot, ktorého naprogramuješ treba sa naučiť čo na ktorú situáciu funguje s ohľadom na jeho povahu.

erikavasilova
11. jún 2021

My sme si týmto obdobím prechádzali.. a keď som kričala reval ešte viac ...začala som ho ignorovať a ukludnil sa....
A aj teraz keď chytí ten svoj amok hnevu ,tak hádže hračkami...tak ho nechám a potom mu poviem pozbieraj ich keď si ich rozhdzal 🙆🙄🤣

whatever1
11. jún 2021

@emv Možno sa skús zamyslieť nad sebou, možno je chyba v tebe a nie v dcérke. Možno je "znesitelna" len ty máš problém ju zniesť. Uvedom si, že ten malý cloviecik sa nejeduje preto lebo tá chce s prepáčením nasrat, ale preto že nevie zvládnuť svoje emocie, čo je úplne normálne. Sama s tým máš problém, tak čo potom také malé dieťa? Predstav si že máš amok, totálne bezradná, vytocená a príde niekto koho miluješ najviac na svete, nakrici na teba lebo ti nerozumie a ak to nepomoze(samozrejme že to nepomoze), tak ti ešte dá na zadok. Skús si nájsť cestu k svojmu dieťaťu, upusti zo svojich nárokov, daj jej pochopenie namiesto fyzických trestov. Emócia musí ísť von aj ta negatívna. Sama vidíš ze krikom a po zadku situaciu este horšis. Skús sa vcitit do dcérky, predstaviť si ako by si sa cítila ty.

emv
autor
12. jún 2021

@kittykat22 ďakujem

valik111
14. jún 2021

Ahoj mamičky...
Idem sa tu k vám nasačkovať... Môj malý aký je zlatý,múdry a rozumne,taký vie byť nezbedný...i keď niekedy idem vybuchnúť,tak si stále hovorím,že je to normálne,deti sú zvedavé, skúšajú atď atď... Ale jedna vec na trápi... Čítala som tu veľa toho čo robia detí,no keďže,to tu nik nespomenul,tak sa chcem opýtať,či má/mal niekto dieťa, ktoré nevie chodiť iba behať 🤦🏻 môžem kludnym tónom 300x, môžem zvýšeným tónom 500x môžem priletieť, chytiť za ruku a prstom pohroziť no pustím ho a letí ďalej... Aj spadne,ublíži si..nohy dobité,kolená zodraté no povedať si nedá 😭
Čo ja sa za ním nalietam,už som mala byť štíhla ako ľan 🙈
Ako ho môžem naučiť KRÁČAŤ? Keď ide za ruku vie ísť pekne,no začína sa nám vytrhávať a potom už len rozbeh a to je jedno kde. Pred týždňom ho skoro zrazil cyklista, v sobotu sa tak vytrhol a rovno na cestu 😡

emv
autor
15. jún 2021

@valik111 ahoj. Moja tiež viac behá ako kraca 😂😂

erikavasilova
15. jún 2021

@valik111 môj ani neviem či vie v kľude chodiť ,len on vkuse lieta ,a ani ruku nechce dať len rev keď mu chytim ruku 🙊🙄