Nepokojné - podráždené 6 týždňové dieťatko

adus126
19. sep 2016

Mate prosim niekto skusenost s večne nespokojnym babatkom. Moj maly ( teraz 6tyzdnje cca od 2,5 tyzdna velmi placlivy. Utisit ho viem len prsnikom. Po napapani vie byt tak 5 min ticho nasledne sa vypina do luku, kope, odtahuje od mna, cumlik odmieta zatial, utisim ho zas len prilozenim na prsnik.

zviz
19. sep 2016

@adus126 skuste si ho dat do satky/nosica, urcite sa ukludni. Nemoze ho boliet brusko?

adus126
autor
19. sep 2016

Predcasne som ukoncila prispevok. Ano aj brusko ho bolieva, x liekov uz vyskusanych, kazdu noc sme hore od tej 3.00 co tlaci na stolicu, ktoru aj vytlaci ale ostava hore a nepokojny. Od vcera skusame nosic, ozaj sa ukludni ale viem tam pospat len hodinku, opat chce papat a tak sa to opakuje. Mlieka mam dost, ale tYm neustalym dojcenim pribral uz skoro 2kg. V noci sa koji kazdu 1- 2hod. Ma s tYm niekto skusenost. V akom veku sa to trosku upokojilo?

kp7333
19. sep 2016

Toto iste sme mali s prvou dcerou. Reflux, koliky. Krmenie kazdu hodinu to len zhorsovalo.Skus predlzovat pauzy medzi kojeniami tym, ze mu ponuknes vodu alebo bylinkovy caj pre batolata (nam sa osvedcil kamilkovy, je dobry proti kolikam). Ak ma reflux (aj skryty), skus s nim co najmenej manipulovat. Mne sa osvedcilo krmenie v lahu- nakojila sa a zaspala. A polohovanie - vibracne kresielko alebo nosic su fajn. Proti kolikam uz spominany caj z harmanceka, lezanie na brusku, teple obklady na brusko a rektalna rurka to isti.

adus126
autor
19. sep 2016

Ma aj reflux, kojenie v lahu skusam len ked lezi na rovnom tak sa mu vzdy mliecko vrati.

david93
19. sep 2016

môže mať aj laktózovú intoleranciu, ak je kojený skúste piť bezlaktózové mlieko a všetky mliečne veci jesť bezlaktózové, malo by to pomôcť

ajko
19. sep 2016

Mne podobne reagoval malý a tiež mal skrytý reflux.. zobudil sa ako každé bábo plačom, že je hladný.. a potom nasledovalo kŕmenie, odťahovanie sa od papania s plačom a vypínaním, znovu "hľadanie" prska, pár krát potiahol a zase plač... niekedy mi takto preplakal aj 5 hodín! Po asi x-tom apelovaní na pediatričku sme sa dostali na sono žalúdka a bol nám zistený reflux.. samozrejme som takto stresom prišla o mlieko (bolo to moje prvé dieťa).. akonáhle sme však začali piť antirefluxné mlieko, malého polohovali a dodržiavali všetky rady ako fungovať s dieťaťom ktoré má reflux, náš malý sa zmenil na nepoznanie.. zrazu sme mali doma ukážkové kľudné bábo.. skúste sa aj vy poradiť s pediatrom, či by to nemohol byť reflux..

kp7333
19. sep 2016

Tak skus ho kojit v nosici nastojato. Mozno mu to bude viac vyhovovat. U dcery sa to zlepsilo az s prikrmami v 5. mesiaci. Zrazu sa upokojila, menej grcala a konecne sme sa dostali na trojhodinove intervaly medzi kojeniami. Mozno by stalo za to skusit mu dat antirefluxne mlieko aspon raz za den, napr. vecer, ci by nepospal aspon par hodin.

kp7333
19. sep 2016

My sme sa radili s pediatrickou, ale povedala, ze pri kojenych detoch sa to tazko riesi. Tiez nam len spomenula antirefluxne mlieko. Su aj tie kvapky proti refluxu, ale to treba davat pri kazdom kojeni, no ja som na to nemala nervy.

biolady
19. sep 2016

Mali sme to podobne, ibaze brucho ju bolelo len z refluxu. Dojcenim sa to neriesi, v tkmto pripade najlepsie pomoze zvyknut si na cumel, a vobec sa nebojte ze vam to pokazi dojcenie, to su kraviny. 🙂 vyskusajte, my sme tiez neboli zvyknuti na cumel ale postupne to islo a potom uz bolo dobre. Dieta je placlive lebo je unavene a hlavne take male babatka ktore potrebuju najviac spanku, a nevedia sa nicim ukludnit. Sanie ich ukludnuje, odporucam ten cumel. A vytvarat rezim, skuste polozit babatko na oblubenu stranu, dat cumel a lahnut si k nemu. Moja si tak zvykla. Polozila som ju na bok lebi tak rada spi a ona uz vedela o co sa jedna. A este sa rada pritisne na moj vankus aby ma citila. Uz si takto zvykla od 4mes. Vtedy zacala chapat o co sa snazim. Skuste aj vy. Ucenim nic nepokazite. Chce to cas.

lana015
19. sep 2016

@adus126 neviem ti poradit, dlho som zhanala informacie o takychto detoch. mala som podobne dieta, presne tie priznaky, o ktorych pises.... nevedela som ho poriadne ani na rukach udrzat, aj ked som ho mala na rukach vlastne cele dni. nedalo sa satkovat, pouzivat manducu, nosic, nic...krutil sa ako maly cervik, nijako som ho nevedela schulit do klbka. pediatricka ma chlacholila, ze prestane, ked sa spamata z porodu, potom ked zacne dvihat hlavicku, ked zacne sediet, jest a chodit. neprestal skoro dva roky. vzdy som tuzobne ocakavala ten moment, ked uz konecne prestane. neexistuje vysetrenie, ktore by som s nim neabsolvovala a nasledne 5 rokov potom sama so sebou, lebo to, ze som neskoncila dolu hlavou niekde z vyskovej budovy je vlastne zazrak 🙂. presne ako pises, vecne nespokojne dieta. kojila som ho 4 a pol roka, boli mi vzacne tie chvilky, ked cucal a ked bolo ticho. problem bol, ze on ani nespaval, nie zeby iba plakal, on cele noci prereval. na neurologii mu diagnostikovali znizenu potrebu spanku - navrhli mi, ze ho upokoja medikamentozne, samozrejme som nesuhlasila. susedia ma zdravili so zdvihnutym obocim, s tym vyrazom, akoze: to je ta krava, co nechava decko 18 hodin denne revat. ti chapavejsi, nechavali za dverami vizitky na liecitelov, homeopatov a podobnych odbornikov. skusila som kde co, vsade to zacinalo a koncilo tym, z esa mam upokojit.... ze do troch rokov dieta uplne zavisi na matke. stale som ho nosila na rukach a reval mi do ucha 🙂. akonahle som ho niekde polozila a isla na wc, lebo vsetky dalsie cinnosti som uz mala zautomatizovane s nim, tak reval ze az modral a dusil sa. ten plac som pocula aj ked som ho pri sebe nemala, ked som sla k lekarovi alebo nieco vybavit, tak stale ma sprevadzal ten jeho rev. bolo to priserne. dufam, ze nebudes tento pripad, lebo to sa da zvladnut, len ak mas pri sebe nejakych milych pomocnikov. ja som bola na neho sama. zistili mu sice reflux a meteorizmus a take tie babatkovske drazdive zalezitosti, ale aj to by sa dalo zvladnut, ved to ma kazde druhe dieta, no moj bol expert. bola som s nim stale sama, jeho otec bud v praci alebo na stavbe, takze po roku som skoro skoncila na psychiatrii, lebo som sa bala s vlastnym dietatom ostat sama doma. ak aj niekto nahodou prisiel, nepocul si vlastneho slova, nemali sme sa o com bavit, lebo sa ani nedalo. pediatricke som tiez len odozerala z pusy, vobec som nepocula, co hovori. na ulici sa ma kazda druha zenska pytala, preco mam take "plane" dieta. nevedela som, dodnes neviem co mu bolo. prvy rok a pol sa na mna ani nepozrel, stale mal tvar v krci, zavrete oci a reval. neskor ked uz zacal pozerat okolo seba sa na neho nesmela pozriet ani predavacka, inak okamzite sirena. fakt do dvoch rokov to bolo peklo. dodnes ked vidim maminy na materskej s nalakovanymi nechtami ako citaju knihu v parku na lavicke alebo nakupuju s babatkami v kociku, tak ma hrozny pocit prepadne. ja si pamatam len take utrzky, ze som celych devat mesiacov nevysla z domu, lebo kazdy pokus o prechadzku aj vo vajicku koncil tym, z e som nezvladala prechadzky s tou modrejucou sirenou. a ked som si potrebovala nebodaj nieco nakupit, bruchom som tlacila kocik s potravinami a na rukach niesla maleho. no proste najhorsie obdobie mojho zivota - materska. velmi som sa na to tesila, chcela som si to uzit, ale inak je zdravy, nikdy nebol chory ani nic vazne neriesime. je stale taky citlivejsi - je panna, ale zanechalo to hlboke nasledky na mojom fyzickom zdravi, liecim sa z chronickeho nedostatku spanku uz roky a maly uz chodi do skoly, je zlaty, no dodnes neviem, co to bolo, kedze bol taky nestandardny prve dva roky. najhorsi mozno ani nebol ten plac, ale to nespanie. v jednom kuse vedel spat len 10 minut, ci cez den, ci v noci. prebdela som dva roky po nociach leziac na koberci, na gauci, nevnimajuc nic... ale vyrastol z toho, tak ti chcem len napisat, obrn sa trpezlivostou, necakaj na zazrak, mozno to bude trvat dlhsie a najm asa obklop ludmi, co ti pomozu. pisem to trochu chaoticky, lebo som uz n aodchode z prace, tak pekny dnik a drzte sa.

ajko
19. sep 2016

@lana015 klobúk dole pred tebou..toto ja neviem ako by som zvládla...

lana015
19. sep 2016

@ajko veď ani ja som to bohvieako nezvládla, doteraz riešim zdravotne následky, pomaha mi akupunktura,mala som komplet rozhasene travenie a stale nie som ok.ale mrzí ma, že som nenatrafila na pravých odborníkov, lekárov alebo liečiteľov alebo hocikoho,kto by mi to pomohol vyriešiť. Už je to preč, už sa tým nezapodievam,práve ho počujem ako si spieva vo vani V kúpeľni 🙂. Je to zlaty ;zdravy, vysmiaty chlapček,dnes doniesol domov prvú jednotku,tak som si na to hneď jeden gintonic naliala 😀. Škoda, že sa takýmto novorodencov niekto špeciálne nevenuje,pretože si skutočne myslím, že V prípade, že má žena nejaké popôrodne depresie alebo laktacnu psychozu alebo je na tom iba psychicky horšie, môže to skončiť veľmi zle. Odkedy som prezila tie strasne revy a stavy mojho syna,nedovolím si posudzovat to,keď počujem o prípadoch,že mama ublizila svojmu narodenemu dietatu.nie raz som ho držala na rukách a rozmýšľala ako ho umlčať. Proste byť v tichu a nepočuť ho. Našťastie som už bola dosť životom preskúšana a kde čo pozažívala, tak som to vydržala ako tak a nikdy som mu neublížila, práve naopak,silno nás to spojilo.lenže nie každá môže toto vydržať a takým by bolo treba pomôcť. Snáď aj adus nájde nejaký spôsob ako upokojiť toho svojho malého. Možno jej pomôže moja skúsenosť, že Z toho dieťa vyrastie A treba len vydržať. Môj spravi kotrmelec Z bicykla,opráši si papriky a pokračuje 😉. Ale treba vydržať.

lana015
19. sep 2016

Paprcky nie papriky 😀 táto predikcia ma ničí

adus126
autor
20. sep 2016

Dakujem vsetkym za rady, budeme skusat, hladat nadalej. a lana015 klobuk dole 🙂

priora
20. sep 2016

@adus126 moja ma 4 mesiace ale do 2,5 mesiaci chcela byt stale na prsniku ak pustila plakala ale potom to bolo lepsie a lepsie a teraz mam zrazu pocit ze nepapa 🙂 ked jej dam po3 h. tak niekedy si len cucne.,, tiez mi robila luk a bolo to s bolesti bruska :( cumlik tiez doteraz nechce.,, a spanok mala cez den 2-3krat 10 min.,, jedine ststie ze v noci prespi ale vsetko sa upravilo uz aj pospi raz dve hodiny 🙂 a inac v satke nechcela byt.,,

priora
20. sep 2016

@lana015 akoze wau.,, ja si spominam na syna ktory bol cele dni hore od 7 do 23 sem tam pospal a vacsinu dna plackal.,,, mal koliku do 6-7 mesiacov a poviem ti bola som na prasky ale to je nic oproti tebe.,, a to spal aj v noci, ze som sa vyspala 2-3x si pytal mliecko

ciriklora
20. sep 2016

Malá som podobné druhé dieťatko,teda neviem,ci príčina bola rovnaká. Mala mala reflux,velmi málo spávala cez deň, veeela plakavala a snažila som sa ju neustále uspavat a venovať sa aj prvému. Nemožné. Spätné si vravím,ze som sa nemala stresovať s uspavanim na postieľke,ale nosiť ju v šatke,proste presatkovať toto kritické obdobie,u väčšiny deti sa reflux vytráca a všetko upokojuje. Keď sa dieťatku horšie kaká,pomoze bezplienkova metóda...napr.davat ho kakat v klbku,namiesto toho,aby sa sám krcil do plienocky( čo asi aj robíte). Čo sa týka prechodu na umelé mliečko pri refluxe (ak tam nie je iny vážnejši dôvod),nie som za...aj moja pediatricka,moderna a úplne obsadená😃 mi vravela,ze liečba na takýto druh refluxe nie je,najlepsie dojcit. Pri nasadení umelých mliek okrem riziká nedojcenia sú aj iné zdravotne rizika pri vracani um.mlieka...toto mliečko sa vracia do pusinky,nosteka,stredndho ucha a nie je to dobré.nasadenie um reflux nelieci. @lana015 držím palce,aby si sa zregenerovala po takej životnej skuske

arwen88
20. sep 2016

@adus126 to kolko pribral a ze casto papa je v tomto veku normalne,aj to,ze sa utisi len pri maminke..moze mu byt zle z liekov,co uz bral....niektore deti spinkavaju malo,moje obe deti su take...hodinka spanku je aj docela dost..skus casto nosit..pomaha to aj pri refluxe aj pri bolestiach bruska...druhu dceru som intenzivne nosila prve tri mesiace,spala len v nosici a v noci v posteli so mnou...po troch mesiacoch tam uz spat nechcela,zacala spavat v posteli...dietarko sa musi prve tyzdne adaptovat do noveho prostredia a v satke alebo v nosici sa citi podobne ako v mamkinom brusku

lana015
20. sep 2016

@priora tak si zazila nieco velmi podobne, sialenstvo z toho placu je hrozne, ja som to mala v kombinacii aj s tym nespatim. ti enoci boli hrozne. sustavne mi bolo na vracanie, ale nemala som ani co vracat, schudla som na 45 kil, len si pamatam ako som sa uz po roku ani nevladala hybat, niekedy som bola cele dni v nocnej koseli, nevladala som si umyt zuby, nic, len som si setrila sily na to, aby som ho vladala prebalit, nakojit a nosit. teraz som uz v stave, ze mozem celkom slusne jest, pribrala som, mam slusnych 49 🙂 a uz aj tie noci su celkom ok, aj ked pred polnocou ho len velmi tazko dostanem do postele a rano uz skoro kuvika. ale uz aspon prespime par hodin v kuse. ja som ani nevedela ci mal niekedy koliku, lebo sa to neodlisovalo od ostatnych dni. pouzivala som rektalnu rurku, to sa mi zda, ze mi obcas pomohlo. reflux sme nicim neporiesili, traviaca sustava sa musela dovyvijat, reflux uzavriet a potom to prestalo. on mal navyse skryty, nevracal, takze mi dlho trvalo, kym som na to prisla. pediatricka neriesila nic, len ma chlacholila, ze to prejde, zdalo sa mi, ze na mna pozera ako na matku, ktora prisla o svoje pohodlie a dost som jej isla na nervy, ked som ju prosila, aby mi to pomohla nejak riesit. len krcila plecami a ked som jej povedala, ze maly ma skryty reflux, tak sa smiala, ze dalsia internetova mamicka... samozrejme, ze sa potvrdil, ale ona mala ine teorie, ze je hladny a potom zas, ze je prezraty 🙂....

@ciriklora vdaka za slova podpory, myslela som, ze to pojde rychlejsie, ale som vdacna aj za to, ze sa mi ako tak upravilo a mozem jest a spat, ostatne tazkosti snad prejdu casom. dobre si pamatam ako som obcas nehybne lezala a rozmyslala, ci to uz nie je stav, kedy zomieram 🙂. uz som skoro ok, dokonca som si bola uz toho roku parkrat aj zabehat, kedysi neoddelitelna sucast mojho zivota, potom 7 rokov nic,urobila som len par krokov po byte. teraz po 7 rokoch ma kdejaka mrska 80kilova predbehne, ja sa len vleciem, ale hybem sa a to je podstatne 🙂 a co sa tyka tej satky co pises, to som skusala a nedalo sa. taketo deti su prehnute ako luk, nevies to ani uchopit, odtahuju sa od teba, presne ako pise @adus126, nijako som ho nemohla do klbka zbalit a to bolo najhorsie. prvinut si ho, utisit ho a upokojit bolo nemozne. skoda, ze neexistuju verejne zname metody, ako pomoct takymto detickam.

liviaz
20. sep 2016

@lana015 fuha, ty si to teda mala riadne ťažké, nezávidím, a akurat som chcela písať ohľadom tohto, že my máme doma tiež chlapca - pannu. Ja si myslim celkovo, že títo chlapci su taki od narodenia, citlivejší, urevanejší.
@adus126 ja som bola na tom podobne - cca 6-7 týždnov toto robieval môj tiež - kým si akoby zvykol na režim, nejak sme sa usporiadali na 3hodinové kojenie, rektalna rurka fungovala u nás pred 13 rokmi uplne pravidelne, koliky neskutočne, žiadne čaje nezaberali, ja som sa mohla akokolvek stravovať všetko absolutne všetko mu robilo zle. Potom ako mal tri a pol mesiaca sme fungovali normalne každe 3 hodiny, jeden večer zasa ten istý scenar - rev - nechcel ani prsník, ani hojdať sa, ani ležať, mysleli sme že je urieknuty, tak aj babske veci sme na neho urobili, nič - rev stále - nakoniec sme dotrepali kočík do spalne a vozili v kočíku v spálni - ráno o tretej - uplna paráda. Tento stav sa zopakoval do 3 rokov ešte asi 8 krát a do 5 rokov som sa ešte zobudzala na rev z izby - mával nočné desy. Inak kojila som ho vždy v zavinovačke. Ale určite skus techniky všetky možne ako ti tu píšu dievčatá.
Ja to tiež doteraz nechápem, ked mi niekto povie, že má dieťa - bábatko a celu noc prespí - toto som ja nepoznala 8 rokov - pri oboch chlapcoch - ten druhý bol oveľa lepší. 😉

juliet86
20. sep 2016

@adus126 odkial si??? Aky si mala porod? Reflux aj kolika moze byt riesena fyzioterapeutom ak si z ba. Posli mi spravu ak chces....

lana015
20. sep 2016

@liviaz ano, bez debaty, panny su citlivejsie, zila som s jednou 15 rokov a viem o tom svoje 🙂 a presne vcera som si zas to iste povedala, ze tie panny su nesmierne citlive a vnimave, bola som byvalemu sefovi na pohrebe a vela velkych a silnych chlapov bolo zucastnenych. ako posledny mal rec jeho kolega, je narodeny v znameni panny a ani nie v polovici svojej rozlucky so sefom sa rozplakal a aj ti najvacsi svalnaci plakali spolu s nim. bolo to velmi dojimave, to co sa nepodarilo fararovi ani tetam predtym, (teda niezeby to tak muselo byt), ale panna sa postavila pred nas, povedala par viet presne tak ako sme ich chceli pocut a neostalo jedno oko suche. u maleho sa to zatial prejavovala ta citlivost tak, ze vela plakaval, ked bol malicky, teraz uz neplace, ale vie mi tak zvlastne citlivo polozit otazku, alebo hocijaky postreh predniest, ze sa na neho vzdy zahladim, ci tu nebol uz skor ako ja, lebo sposob ako odo mna pyta informacie je prinajmensom pozoruhodny 🙂. niekedy sa mi zda, ze uz vsetko vie, len chce zistit, co si myslim ja, jeho mama. celkovo je jemnejsi, nikdy sa nebil, neublizoval detom a vyhybal sa tym agresivnejsim, ktore komunikovali bitkou uz odmalicka.

lana015
20. sep 2016

@liviaz a uz len posledne na pobavenie na tuto temu, nech to tu nezahltim informaciami odveci, naši malí vraj panny nie su: http://www.tvnoviny.sk/my-zeny/1841185_narodili..., ale kym astrologovia nezacnu riesit hadonosa, a pisalkovia uverejnovat jeho horoskop, tak stale budem trvat na tom, ze je panna :D

liviaz
20. sep 2016

@lana015 presne takýto je aj ten náš, ja som dokonca bola vyslana jeho triednou pred 4 rokmi že psychologovi, lebo mu nejaky spolužiak urobil naschval zle a on hodil od nervov žiacku po nom. Dobre ok, chodili sme psychologovi, a vysledny papier bol ten že ten naš maly je ale uplne v poriadku len je ovela viac citlivy ako ostatné deti. Teraz je z neho velkač 13 ročny a aj ked ma svoje nabrusene chvilky, viem, že je to dobry chalan - akurat že bude potrebovať velmi silnú a milujucu žienku v živote 😀 lebo s pannami to lahke veru nie je.

adus126
autor
20. sep 2016

@ciriklora vdaka, tiez si myslim ze je to reflux, zacala som s nosičom a chcem sa este naucit satkovanie. Tiez nie som za prechod na umele mlieko, som stastna ze mozem dietatko dojcit ( len teda nie nonstop🙂. To klbko som skusala nad umyvadlom, este sa mi nepodarilo ho vykakat, on tlaci aj hodinu), cez den kaka bez pomoci sam, v noci to asi tym ze sa menej hybe, ide tazko, niekedy az s rektalnou rurkou

adus126
autor
20. sep 2016

@lana015 ano presne tie " relaxacne" polohy klbko, tigrik- je v nich ako lev, mam problem aby mi nespadol, v nosici mi tiez teraz prvych 5 min "stoji", potom konecne povoli a pospi si

adus126
autor
20. sep 2016

@juliet86 z BA, porod zahlavim 2 tyzdne pred terminom, ale indukovany lebo som sa po odtoku plodovej vody pomaly otvarala, na porod mam ale velmi dobre spomienky, maly sa mal po narodeni dobre, bonding bol kratsi, ale asi len 1 hodinu, lebo ma museli uspat kvoli placente. Poprosim kontakt na toho fyzioterapeuta. Ked sa nam trochu unormalni den( snad), tak sa snad aj niekam s malym dostaneme

ciriklora
20. sep 2016

@adus126 len na okraj: to satkovanie som myslela aj nosicovanie, aby nevyznelo ze nosic je horsi..ale podla viacerych maminiek nosiciek je fajn skusit vselico a vybrat si oblubeny typ nosica, alebo satku🙂

liviaz
21. sep 2016

@adus126 ešte ma napadla jedna vec - v tehu si si dopriala všetko čo sa jedla týka ? Lebo mám kamarátku ktorá sa veľmi v jedle obmedzovala ako napr. Nejedla syry plesnivé hríby žiadne žiadnu bryndzu a ani len pivo nealko a teda jej malý má 1 a pol roka a je cez deň skoro stále urevany .....neviem či to má spojitosť niekde som čítala že áno...

adus126
autor
21. sep 2016

Tak plesnive syry nemam rada, bryndzu som si veru nedala ale nealkopivko a huby ano 🙂. Na stravu som si davala pozor, vies o prve dietko sme za nezistenych pricin prisli v 5. mesiaci, tak clovek je potom urcite omnoho opatrnejsi a uzkostnejsi. Co viem ze moze mat tiez dopad na to ake je potom dietatko povahy... :(