Ahojte baby prosim poradte mi. Moj syncek bude mat v sobotu len tri tyzdne ale je velmi nekludny aj dnes mi od 14tej spinkal pol hodinu dokopy aj to sa strhaval zo spanku a inak stale place. Prebaleny je, napapany tiez aj kvapky espumisan mu davam stale pred dojcenim aby ho nebolelo brusko aj som mu brusko masirovala, stolicu mal aj na prechadzke sme boli a on nie a nie spinkat. Neviem co robit vidno ze by uz aj spinkal ale vkuse je nervozny. Skuste prosim nejake rady. Dakujem.
Štvrtý trimester???? Trimester sa sklada z troch časti,to akoby si napísala piata štvrtina,to čo za kravinu???
A k autorke,drobca asi boli bruško,mas dosť mlieka?
Moj maly bol taký keď mal málo ieka chcel aj spať ale plakal... a tiez to zacalo v treťom týždni tak som mu skusila dat nutrilon ci nieje hladny a bolo to tým odvtedy je kľudný...ešte stále ho kojim ale musim ho už aj dokrmovať lebk mojho mlieka mal asi málo
@ave17 sa dovzdelaj a potom sa rob mudrou
Už som sa dovzdelala,ale myslím si o tom svoje🙂 dakujem🙂
Môže to byt aj bruško, môj maly mal 3 mesiace silne koliky.Nie som lekárka ale pred každým dojčením espumisan nedávaj odporúčaná dávka je 25 kvapiek na deň tuším,môjho malého z dosť nafukovací z nich.Pomohli nám kvapky Babycalm (ten sa dáva pred každým kojenie)a krém na masírovanie bruska Pupik (a skúsila som hádam všetko čo je v lekárňach,ale toto nám pomohlo,mame 4 mesiace a už to mame za sebou)a hlavne chce to čas kým si crievka zvyknú.
@ave17
Ja suhlasim s @lavieenrose, ak ti vadi pomenovanie stvrty trimester, tak to nazvem tak, ze babatku chyba fyzicky kontakt s matkou.
Od kedy sme kupili satku my, mala uplne prestala plakat a stalo sa z nej kludne babo. Este aj teraz ako 20 m si obcas satku vytiahne a chce sa ponosit a to uz mam brucho ako sud 😀
@iwanka222 a ten espumisan mu nedavaj zakazdym 🤐 moja mala reflux a tiez ju bolievalo brusko, ale zvladli sme cele babatkovske obdobie bez jedineho podania lieku. Odporucam vyhladat v tvojom okoli kojenecke masaze a plus spominane satkovanie na brusko velmi pomoze a nemusi to male telicko prijimat ziadnu chemiu...
@iwanka222 ahoj.. Ak ho boli brusku, espumisan je velmi slaby, davaj Sab simplex , 8 kvapiek do kazdeho mliecka ( odstriekaj si na lyzicku trochu a tak daj) .. a potom nakojit...
Ale moze to byt aj nieco ine.... detickam sa este dovyvijava nervova sustava.. casto sa budia aj na mimovolne pohyby ruk, preto pomoze zavinutie niekedy...
Celkovo odporucam ( neviem ako maly spinka, ci je v zavinovacke -ale tej ozzajstnej , snurovacej, nie v tych modernych na suchy zips, tie su nanic), alebo spinka len tak volne v obleceni...
Lebo v tom druhom pripade, moze byt aj tak zas problem.... Deticky maju moorov reflex, rozpazuju rucky.. ak ich napr vyzlecies, rozhodia rucicky.. je to preto, lebo oni boli v brusku schuleni na klbka a chvilu trva, kym sa naucia a dokazu polozit pliecka na podlozku. oni to nevedia, nemozu spravit. A preto nemaju stabilitu a rozpazuju rucicky...
Pomoc je lahka - makka podlozka, ktora sa prisposobi ich telicku - idealne paperovy vankus, alebo makka zavinovacka.. v nej sa citia bezpecne a mali by mat v nej pri baleni pokrcene nozicky ( nebalit dieta vystrete, nasponovane, prevencia bolesti bruska, nech moze kopkat) ...
Odporucam preto vyskusat makke podlozky + to dietatko zavinut, aspon do dečky,, tak akoby bolo v zavinovacke. jednak bude v teple, jednak bude bezpecnejsie a pokojnejsie sa citit... Fakt to funguje, to nie je z mojej hlavy, to radia aj odbornici ( aj preto sa dieta casto ukludni v satke.. nie ai tak pre blizkost mamy, ale pre to teplo a makkost a schulenie do klbka )
@lindusss2016 akurat ze to nemuselo byt šatkou, ale tym, ze dieta bolo v pohybe a na makkom tele tvojom ... schulene... 🙂
@katrin21 ved ano, to pisem, ze bola na mojom tele. Urcite par mesacnemu dietatu nejde o tu satku, aka je krasna a hebka 😅 chce byt proste pri matke. Ta satka akurat ponoze mat mame volne ruky a pritom nosit svoje dieta v bezpecnej polohe. V pohybe bola aj v kociku a tolko v bom vrestala, az sme to s kocikovsnim vzdali uplne. V zavinovacke nebola ani raz, ak neratam neuspesne pokusy sestriciek na novorodeneckom. Nvm, mne je akosi prirodzenejsie mat toho novorodenca pri sebe, nez ho zviazat do batozku a nechat sameho v postielke.
@katrin21
A uz vobec sa mi.teda nezda prirodzene davat tym malym drobcom do.mlieka kadejake lieciva.... nehovorim, nie som ziadna lesna vila, co neda ani liek, ak je dieta naozaj chore, ale davat nejake kvapky pri kazdom kojeni... a este len tak, preventivne, lebo mozno ho boli brusko, to sa mi fakt nezda vhodne.
@lavieenrose súhlasím, aj ked to ave17 nepochopila ... :D niekto jej stoji na vedeni ... :D babatko potrebuje citit maminku aj ked uz nie je v brusku, preto dat do šatky a telo na telo a babatko bude spokojnucke spinkat ..
@lindusss2016 ja nepisem, ze ,mozno ho boli brusko,a tak davat.... ale ze moze ho boliet... to znamena, ze ona musi odsledovat, ci naozaj a ak ano, tak radsej dat + rurka ako sa trapit.. Pri prvej som nedavala, revala 5mesiacov v kuse.. uz to nechcem zazit...
Pri druhej mi to odporucali na detskej Jiske.. tak som davala a bolo lepsie...
CO sa tyka nosenia, fakt to nie je az tak potrebne, ale kto chce, nech nosi, kazdeho volba, ze ano.... mna to napr. nelakalo ... skusala som to, ale to dieta mi aj tak vpredu zavadzalo a nic som s tym nevedela robit, obdivujem zeny, co to maju nonstop na sebe... a v lete je v tom este aj teplo...
No ale ta zavinovacka, ked je makucka, paperova , funguje.. Rovnako ako kocik byva prave preto problem, lebo dietatko sa v nom natriasa, rozhadzuje mu to rucky, kmita telickom a ked nie je na makkom zaborene, tak ma z toho stres a place...
Problem je, ze maloktora mamina ma taku klasicku zavinovacku, makucku...
https://www.modrykonik.sk/blog/katrin21/album/n...
moja takto spokojne na makkom potom spala .. a ajv kociku som mala dlho co najmaksiu podlozku, aj ked uz nebola v perinke...
@katrin21
No ak je v lete v satke teplo, tak ako si potom riesila tu makkucku teplucku zavinovacku v 40°?
Ako ja chapem, ze nosenie nie je pre kazdeho, niekomu to, ako ty hovoris, zavadzia, ale tak isto si myslim, ze zavinovacka nie je potrebna. A ak sa clovek vrati ku svojej prirodzenosti, tak zisti, ze v praveku ludia svoje mladata nosili a nebalili do zavinovaciek. Vid opice.
Nosenim sa brusko aj masiruje a zohrieva, cize nie su potrebne ziadne farmaceutika (hovorim o zdravom novorodencovi).
@lindusss2016 paperie sa inak prisposobi telesnej teplote 🙂 skus sa v lete hodit do paperovych perin, ake su prijemne chladive a potom sa prisposobia.. 🙂 ale jasne, ze v 40tkach , by som to riesila tak, ze dietatko je polozene na tom makkom, ale nie zavinute. ovinula by som ho len plienkou.... to staci, aby nerozhadzovalo rukami...
Nuz a ked sa vratim do tej minulosti, tak prave tam tie zavinovacky odjakziva boli.. nie, my nie sme zvieratka.. ani opicky, ktore sa od narodenia vedia udrzať na maminou tele 🙂
Ja vychadzam zo skusenosti skusenej fyzioterapeutky a zdravotnicky, ktora aj krasne vysvetluje, preco a ako to funguje.... a na nosenie - ked boli brusko, je skvela aj poloha na tigrika... 🙂 alebo do klubička... to vsetko ona vo svojich knihach pise... okrem toho, zavinovacka predchadza hypertonusu ( niekedy maminy ani nerusia a pediater zanedba a nespravne polohovanie dietata podpori rozvoj tohoto neduhu) , prehnanemu sponovaniu sa dietatka a umoznuje mu uvolnit sa a spokojne spinkat.
@lindusss2016 Noo je pravda ze tiez nie som nadsena ze mu ich musim davat ale zase na druhej strane ako kazda matka chcem aby moje malicke bolo spokojne. Skusim tie masaze dakujem za radu a nejaky cajik teda miesto kvapiek mi poradit prosim Ta nevies? Ja som mu kupila feniklovy ale nechce ho.
@katrin21 Sestra mi dala par snurovacich zavinovaciek a do nich ho davam pretoze mam aj na ten spominany suchy zips ale su naozaj onicom. Kvapky Sab simplex ze su az od jedneho mesiaca lebo najprv som chcela tie. Ked bude mat mesiac tak bud mu kupim tie alebo sa skusim popytat jeho lekarky este na nejaky cajik.
@iwanka222
Ja ti verim, len castokrat sa mamicky vyplasia a riesia to takto. Moja caj vobec nechcela, takze sme to hned po prvom pokuse vzdali. Naozaj sme vsetko riesili len masazami. Chodili sme cca raz za dva tyzdne, podla potreby. V den masaze cely prespala 🙂 a 3-4 dni po bola uuuplne uvolnena, potom som ju vzdy musela masirovat aj doma. Maserka mi ukazala, ako na to a kazdy den sme sa tomu venovali. Ked teraz masirujes klasicky kruzovymi pohybmi okolo pupka v smere hodinovych ruciciek, tak to zatialbrob aj nadalej, ale naozaj dlho, moja potrebovala aj vyse pol hodiny. Nemusis ani na hole telicko, ja som ju ozaj zlahka cez body masirovala.
A ak mas moznost, skus aj tu satku, je to neocenitelny pomocnik a ked si na nu obaja zvyknete, ulahci vam zivot este velakrat 😉
Dievcata ja si malickeho casto tulim aj si ho davam telo na telo aj ho hladkam aj mu spievam hehe lebo som mu spievala aj ked bol este v brusku no aj tak ma tie take dni ked je niekolko hodin taky nekludny. Mne jeho pediatricka povedala ze deticky s nizsou porodnou vahou zvyknu mat take dni no on mal 3 010g co podla mna nie je az tak velmi malo viem ze deticky schudnu po porode no pri prepustani mal 2 960g.
mne ani nenapadlo ze moje male boli brucho zacalo to vzdy placom o 16:00 a trval do 19:00 to je typicka kolika...brusko ju nebolelo nebola hladka kakala do kazdej plienky a pritom odchdzali aj vetry..cely den kludne babo az na tieto pekelne tri hodinky...nenapadlo mi kvapkat ziadne kvapky hned mi ale napadlo ze musim rychlo kupit satku...a moja skusenost s ulitkou je taka ze nedam na nu dopustit ...moju malu vedeli vdaka dlhorocnej praxe zabalit do klasickej perinky iba na novorodeneckom..my sme ju viazali dvaja jeden rychlo ruky drzal a druhy ryvhlo snuroval..ani jeden sme to nevedeli mala sa hned vykopala ruky vytiahla....viem si to predstavit pri lazo plazo miminku..verim ze to funguje..na nasom nie...takze uctievam ulitku na suvhy zips..lenze nie znackove swadlle me...ulitka od ulitky zo slovenska..od mamicky kolikovych deticiek ta je top...kedze tvoj maly je nekludny cely den mozno ho aj boli brucho ze neznasa bielkovinu kravskeho mlieka napr...musis si zaviet dietu..ja som malu nedokrmovala dojcila som 10 minut a ked sme boli zufali a dali nutrilon vsetok vygrcala lebo bola plna a nebola hladna
Polohu na tigrika sme pouzivali aj my dost cadto, na to som uz aj zabudla.
No a na pani Kiedronovu mam svoj nazor, o tom sa tu rozpisovat nebudem, kto chce, nech sa nou riadi, ja mam vlastny rozum, vo vychove vyuzivam intuiciu a hlavne sa snazim pochopit city mojho dietata, to pani K.zjavne unika, ze dieta ma aj city 😀
Opicky nie sme, ale kedysi sme sa na tele matky udrzat vedeli. Opakujem, periinku som nikdy nepouzivala a mam motoricky velmi zdatne dieta. Satky mam taktiez odkonzultovane s fyzioterapeutmi, zopar ich poznam osobne, kedze sa v tomto smere pohybujem , takze na toto mam rozhodne iny nazor.
Mne pride uplne prirodzene a logicke, ze babo, ktore bolo 9 m v matkinom brusko a prislo do uplne cudzieho sveta, kde nic nepozna, iba vonu a hlas matky, chce byt stale pri nej, ved ja by som tiez mala strach, keby som sa ocitla na.cudzej planete. Treba trosku empatie a snazit sa vzit do toho.maleho.stvorenia, lebo este nejaku chvilu to mamicke same nepovie, co ho trapi. Nie kazdy plac novorodenca su bolesti bruska alebo hlad.
@iwanka222 este ma napadlo, skusali di menit aj polohy pri dojceni?
@iwanka222
Moja mala porodnu vahu 2 500g a nemala uplakane dni, ale naozaj nikdy som ju nenechavala samu. Vies, ine je aj tulit, lebo mu to nemusi byt pohodlne a mozno je unaveny a chce spinkat, v satke sa ulozi sam a odpocinie si, kolko bude potrebovat
@lindusss2016 Dakujem velmi pekne za radu. Vyskusam naozaj tie masaze nech je moj drobcek spokojnucky. 😉
@katrin21
Uz len k tomu teplu v lete napisem tolko, ze na tele matky taktiez.nie je mozne, aby sa dieta prehrialo, kedze ludske telo ma 36-37° teploty v lete su ovela vyssie a uz ani nehovorim o teplote pod strieskou kocika 😲 satky sa vyrabaju aj z inych materialov ako je bavlna, vhodnych na leto (lan, bambus...)
Nechap to, prosim, zle. Samozrejme, kazdy ma svoje sposoby a svoje metody, ako vychovava svoje dieta a kazdemu vyhovuje nieco ine.
U nas bolo nosenie velmi dolezitou sucastou starostlivosti o dieta, o mesiac rodim syna a pre neho uz kocik ani nemam, malu som tiez od 3 m uz nekocikovala vobec, kedze to odmietala. Taktiez si stojim za tym, ze ani perinku nebudem pouzivat opat.
satku chyba mu stvrty trimester ...nosit nosit a nosit..ulitkovat