Dobrý deň, máte prosím niekto podobnú skúsenosť, prípadne radu, ako postupovať? Máme 6 týždňového synčeka. Je veľmi živý, dokonca doktorka povedala, že riadne "akčný". Po prvej kontrole vravela, že nás asi pošle na neurológiu - malý zakláňal hlavičku, bol nestabilný v ľahu na chrbte, neležal kľudne a stále sa mrvil a metal a bol napätý. Odporúčala nám veľa ho nosiť na rukách. Po ďalšej kontrole sa jej už zdal oveľa kľudnejší, a tak nás na neurológiu neposlala. Je pravda, že už toľko nezakláňa hlavičku, ale aj tak si robím starosti. Nevydrží pokojne ležkať, stále sa vrtí, krúti, je nekľudný a plače, niekedy až reve ako pavián. Veľmi by som si priala položiť si ho koža na kožu (alebo hoci aj v oblečení) na hrudník, vraj sa to bábätkám páči a ukľudnia sa pri maminke, ale náš nie, vydrží tak možno minútku, pritom celý čas kope nohami a rozhadzuje rukami a potom sa rozplače, skúšala som rôzne polohy a uhly.. to isté keď si ho zoberiem na ruky.. kľudný vydrží dlhšie na rukách, iba keď je zabalený v perinke. Rada by som ho zobrala hoci do našej postele, chvíľku si s ním poležala, pohrala sa, zaspievala mu..ale pri tom tiež nevydrží ani pol minúty byť kľudný. To isté na hracej deke, vydrží možno dve minútky, ale aj to nie sám, musím byť pri ňom a prihovárať sa mu a ukazovať hračky, po chvíli sa aj tak rozplače.. Nevie sa iba tak sám pokukať. Tak rada by som si ho zobrala do náručia a hladkala ho, maznala, stískala, prihovárala sa mu alebo robila grimasy, hocičo, skúšam všetko možné, ale je stále nespokojný a zakaždým sa po minútke rozplače. Keď príde manžel z práce a zoberie si ho na ruky, porozpráva mu, pomazná sa a za minútku je malý zase nespokojný.. Napr. aj po papaní, keď si ho dám na plece na odgrgnutie, vydrží v tejto polohe max. minútku a začne kopať nohami a plakať.. Nemôžeme ani prijímať návštevy, nanajvýš tak keď spí.. z kočíkovania mám traumu, lebo ideme von s plačom a vraciame sa s plačom, aj keď v kočíku väčšinou zaspí. Som už z toho veľmi unavená a hlavne smutná.. dá sa s tým nejako pracovať a trochu ho skľudniť? Je plne dojčený, má reflux, polohujeme ho. Spáva tak 15 hodín denne, v noci k nemu vstávam 2-3x, cez deň spáva aj po 2-2,5 hod. Ale v čase, keď je hore, je to skrátka nešťastné a nespokojné bábo ☹ Mám nejakú nádej, že sa situácia zmení a malý sa ukľudní? Stretli ste sa už s niečím takýmto? Ďakujem.
Neboj urcite sa to upravi... 6 tyzdnov je malo. Ak ma reflux tak ho naozaj nos v satke bude mu lepsie. Skontroluj ako na stolicu ci ho vetry netrapia.
@nelinka2009 Ďakujem za príspevok a povzbudenie. Pokaká sa skoro vždy pri kojení, aj poprdkáva.. v tom myslím nebude problém. V šatke ho nechcem nosiť kvôli chrbátiku ☹
@ellieellie ahoj. Spravne uviazanie v satke do pismena c je pre chrbatik fajn a zlepsi mu to reflux. Moze mat aj tichy reflux aj zamlcane koliky. K tomu nruroligovi by som sla. Ak je hypertonicky tak cim skor zacnete cvicit vojtovat tym lepsie. Ak place kazde dve minutky asi ma problem. Aky bol v brusku aky bol porod aky bol po porode? Ak mate peniaze a ste z BA ci okolia poznam uzasneho fyzioterapeuta. Posli mi spravu ak chces. Resp. Kvalitny fyzio v niektorych pripadoch ponoze vuac ako neurolig ci ortoped
@ellieellie Ahoj. Skus tu neurologiu.. ak nie moze byt problem s tym ze ho boli brusko .. napr ako pise @juliet86 moze nat zamlcane koliky.
Netrapila si ss pocas tehotenstva ? Hovori si ze ak je tehotna zena nervozna placliva bude take aj babätko.
Ahoj. Nas maly bol straaaaasne uplakany a stale nespokojny. Ani na mne sa nevedel upokojit. Prvy mesiac som myslela, ze skoncim na psychiatrii, lebo vacsinu casu prereval. Teraz ma 4 mesiace a je to uz lepsie. Uz tolko neplace, ale nervak je to stale. U neho je to pravdepodobne sposobene porodom (jeho priebehom a samotnym prichodom na svet)- aspon tak mi to bolo povedane lekarkou. Ked sa na to spatne pozriem, myslim, ze ho trapilo brusko a celkovo sa tazko adaptovaval na svet vonku.
Tvojho moze brusko bolievat hoci kaka aj prdka, lebo este crievka dozrievaju. Skus polohu na tigrika (das si ho na predlaktie).
To ze sa hneva po jedeni, ked ho davas odgrgnut, tak nam pomaha cumlik, ked mu ho hned dam.
Na vsetko treba trpezlivost, cas a lasku. Viem, lahko sa to povie, ale je to tak. Hoci sa hneva, nevzdavaj to a venuj sa mu. Zapoj aj zvysok rodiny. (Mne veeelmi pomaha moja mama).
Dufam, ze aspon nieco z toho, co som napisala pomoze. 😉
To ze kaka a prdka neznamena, ze nema koliku. Bohuzial s tym sa nic neda robit. Babatko sa adaptuje, dozrieva traviaci trakt 🙂 zvycajne to trva tak 3,4 mesiace samozrejme u niekoho aj menej. A ked je este k tomu ak reflux je to dietatko este viac podrazdene.
Dobre aj sa poradit s lekarkou , aby vylucila nejake zdravotne priciny, no a inak to co pisali baby - nosit, masirovat brusko, cvicit s nozickami , snazit sa prestriedat s manzelom aspon vecer a cez vikend, aby si si oddychla . Poloha na brusku . Aj ta poloha na tigrika je fajn, ale moj maly mal taky reflux ze hned letelo vsetko von z neho 😂 kocikovala som tiez prve 3 mesiace s obrovskym revom - ako sme vysli z domu jakot potom vzdy zaspal , chvilu klud a potom zas 😂 az mi bolo niekedy trapne. No a ja som siahla po kvapkach potom . Su rozne, ak je to kolika treba vselico vyskusat , na niekoho nieco zafunguje a tazkosti aspon zmierni a u nikoho nezaberie nic. Moj nechcel byt vobec v tej satke . Az neskor v nosici. Hlavne netreba zufAt - vsetko prejde🙂
Reflux mojho trapil az 9 mesiacov ale ako zmizli v 3tok tie koliky bol vysmiate babatko a je dodnes🙂 tak drzim palce.
@ellieellie ahoj, takto sa spraval chlapcek mojej kamaratky. Zistili u neho zlomeninu klucnej kosti, ktora vznikla po porode. Bol kludny len v nejakych polohach, tak na to prisli. Ale tiez to trvalo par tyzdnov. Moja dcerka mala tiez zlomenu po porode klucnu kost, prisli na to v podstate hned. Takze sme 2 mesiace specialne fixovali rucicku, ziadne lezanie na brusku, ziadne polohovanie na zranenej strane a zasadne nosenie len v perinke. Tak bola spokojna
@ellieellie ahoj, akoby som citala nase problemy. Maly bol presne taky isty, stale sa trepal, nekludny bol, aj v noci stale vrtel hlavou doprava dolava, zaklanal ju dozadu, stale len reval, ja som bola cela nestastna, tiez som mala pocit, ze to nikdy neskonci. Povedala som to dr. , ona, ze to preto, ze ho boli brusko a ma kyselinu pretoze mame reflux. Tak mame mliecko Bebu Ar proti refluxu, plus nam dala probiotika Probiofix a kvapky Sab Simplex. Bolo to lepsie. A tiez sme skusili nie satku, ale nosic, lebo byval aj dos uplakany a nervak lebo sa chcel nosit. A nosic tiez pomohol. Teraz mame 4mesiace a maly je uzasny, je to o 180stupnov lepsie, uz aj ja som spokojnejsia, kludnejsia, menej v strese. Nervak je sice stale ( po mne :D ) ale nemozme mat len tiche deti, ktore vobec neplacu 🙂 Presne viem Tvoje pocity, ale babo je este male, tak neboj chce to cas 🙂
@ellieelliemy mame 4 tyzdnovu dcerku a presne to iste prezivame uz sme z toho nestastni a tiez mame reflux nie uplne silny ale je. Mala v kuse place hned ako vstane a spusti sirenu, dufam ze to casom prejde
@juliet86 Ahoj, častokrát vidím, že sa mu mliečko vracia do úst, ale zase ho prehltne a nevyvracká.. Veľa ho napína, aj v spánku často vydáva také zvuky, akoby chcel vracať ☹ Pozriem si viac o hypertonii a asi sa spýtam doktorky ešte na tú neurológiu. Ďakujem za tip, ale bohužiaľ to máme do Bratislavy ďaleko..☹
@mamaaaaaaaaaaa Ahoj, tehotenstvo bolo najkrajšie obdobie môjho života, bola som veľmi šťastná a žiarila, tešili sme sa na maličkého.. Aj keď je pravda, že prvé týždne boli ťažké, mala som silné nevoľnosti, ale keď prešli, som bola práveže najkľudnejšia a najspokojnešia za celý môj život..
@furstik Ahoj, polohu tigríka akceptuje málokedy.. ☹ Väčšinou v nej napína nožičky, nemôžem mu ich pokrčiť a strašne zakláňa hlavičku a celkovo sa mu to nepáči ☹ Na cumlík sa ho snažíme naučiť už mesiac, stále sa pajedí, keď mu ho dávame a vypľúva ho.. vyskúšali sme vyše 10 druhov, fakt sme bezradní. Čo sa týka pomoci, pomáha akurát manžel.. svokra by pomohla, ale je 250 km ďaleko..☹ Ďakuje. za povzbudenie.
Mám to podobne s päť týždňovou dcérkou. U nás to má úplne jednoduchý dôvod - mokrá plienka. Z ničoho nič sa rozplače, akonáhle začnem prebaľovať, nahodí blažený výraz. Prebaľujem asi 20x za deň. Je prehnane čistotná. Keď ju mám v šatke, tak vrieska už keď jej treba čúrať. Kakanie ideme bezplenkovka, ináč ma hryzie pri kojení, musím dať vykakať nad nočník a pokračujeme.
@ellieellie moc sa v tom nevyznam, ale myslim si, ze s tym zaklananim hlavicky je potrebne ist na neurologiu.
Aj nas prehltal, co vygrcol, potom ho z toho palil pazerak a bolo zle. Nastastie to uz nerobi. Tvoj moze mat skryty reflux (zistuje sa to na sone). Skusala si mu zvysit matrac v postielke?
@ellieellie tak to je potom fajn ... Vela nastavajucich mamiciek sa pocas tehotenstva trapia placu a vie sa to prejavit ajna babatku. Poznam jednu ktora sa trapila po cas tehotenstva .. byvala u rodicov plakavala a babatko bolo nepokojne no hruza ale ked sa odstahovala ostala tehotna a uz mala pokojne babo
@chrissie_kf Ahoj, ďakujem ti za príspevok, dúfam, že aj u nás sa to takto zmení a na dobré obráti 🙂 Už som kúpila kvapky Coliprev a BabyCalm, skúsime a uvidíme, či pomôžu.
@naty_s Ahoj, ďakujem, veru nenapadlo by mi niečo takéto.. Ale na brušku sa malému celkom páči a neplače, tak hádam to nebude náš prípad..
@vandica Ďakujem za tvoju skúsenosť, snáď aj u nás sa to časom upraví. Náš malý sa tiež rád nosí ma rukách, už mám svalovicu, lebo mám slabé ruky, no aspoň potrénujem 🙂 My práveže obaja s manželom sme kľudné, pokojné typy, manžel úplný flegmatik.. Tak neviem, po kom to malý má 🙂
@dzejdzej4988 Tak držím palce, musíme veriť, že bude lepšie.. prajem veľa sily a energie!
@furstik Áno, spinká vyvýšene na radu doktorky
@ellieellie dakujem a napodobne 🙂
Kolika to nieje? Skus ppuzivat satku.