Nedarí sa mi odplienkovať 3-ročného syna

hederamonstera
2. nov 2024

Prosim poradte, lebo ja uz neviem ako na mojho skoro 3r syna. Neviem ho odplienkovat, dva tyzdne uz mu nedavam na den plienky a nonstop chodim za nim ako sup a davam na zachod a aj tak sa proste pocura ci pokaka. Mam to este vydrzat alebo to skusit znova o mesiac? Ja uz neviem, nebavi ma to uz fakt s nim. Dakujem

luxus10
2. nov 2024

vies co je vazopresin? nie je to volou ovladatelne...ci ty chces, alebo nie...nastuduj si...

patka06
2. nov 2024

Vydržať,
Prestaň chodiť ako sup a dieťa znervózňovať. Príde na to sám, kedy potrebuje na WC

hederamonstera
autor
2. nov 2024

@patka06 to bude ale nonsto pocurany…on len pride ze chce druhe gate a to je vsetko

hederamonstera
autor
2. nov 2024

@luxus10 ja ho chcem odplienkovat cez den, nie na noc

lujza123
2. nov 2024

Vydrž, nehody sú pri učení úplne normálne, budú stále menej a menej časté.
Moja mala poslednú nehodu ked sa pocikala na ihrisku, pomerne dosť ďaleko od domu bez kocara , zima už bol november a nemala som u seba náhradné nic. Musela ist taká pocikana, mokrá domov pešo, odmietala som ju vziat na ruky, strašne vtedy hučala ale myslim ze jej to vtedy úplne doplo ze ked sa pocika nemusia byt vzdy poruke suché veci a ze je to nepríjemne mokré a studené

patka06
2. nov 2024

@hederamonstera
Skús len trpezlivo vysvetliť, že má ísť na WC, nie cikať do nohavíc. 3 ročný je už dosť veľký, aby to pochopil.
Tiež súhlasím s názorom, neprezliekať hneď, ako píše vyššie.

mamamasama
2. nov 2024

Nie je pripraveny. Čo riesis?

hederamonstera
autor
2. nov 2024

@mamamasama preto sa pytam co mam robit. Jedny vravia, ze vydrzat, nauci sa a druhi ze nie je pripraveny…

@patka06 Nechavam ho aj pocuraneho, jemu to je jedno, v pohode v tom bude. To nie su nehody, on sa proste vycura, uplne mu to je jedno.

patka06
2. nov 2024

@hederamonstera Nemyslím, že by 3 ročný nebol pripravený, teda sa sa jedná o dieťa bez nejakej diagnozy. Skôr je to len o prístupe.

20erika07
2. nov 2024

@hederamonstera ja som čakala pri dcérke, keďže nechcela ani na nočník ani na wc cikat, jediné riešenie bola plienka kde sa vycikala, neviem prečo sa tak velmi bála sadnúť na nočník ci wc ale nesilila som to, bola dosť tvrdohlavá. Jedno ráno vstala keď mala 3,5r ,bez slova odhodila plienku a išla na wc. Odvtedy už nemala ani noc.

hederamonstera
autor
2. nov 2024

@20erika07 a dovtedy ste to nijako neriesili, neskusali?

hederamonstera
autor
2. nov 2024

@patka06 nema ziadnu diagnozu, jedine tvrdohlavost

patka06
2. nov 2024

@hederamonstera Tvrdohlavosť neprekonáš, ak mu vrátiš plienky. To by bol krok späť.
Chce to veľa trpezlivosti, vysvetľovania a motiváciu.
Skús mu ponúknuť "odmenu", ak pôjde na WC.
Napr. tabuľka s nálepkami, magnetkami, zahráš sa s ním hru, ktorá sa mu páči a pod.

lujza123
2. nov 2024

@hederamonstera skús ho nejak nachytať aby mu to jedno nebolo. Fakt u nás pomohla ta neplánovaná náhoda na ihrisku a ze som ju potom odmietla vziat na ruky taku mokrú
Kamoska zas dala synovi doma vzdy utierať mláčky a prať v umývadle ocikane gate, tiez jej toto robil, proste obdobie vzdoru a typické kto z koho

Je to hrozne na nervy ale treba vydržať, už sa nevracajte späť

lujza123
2. nov 2024

@hederamonstera ešte ma napadlo ze je fajn ked ho tatino vezme cikat spolu s ním, ono to znie divne ale občas proste musí vidieť ako to chlapi robia
A skúste rovno wc tak ako dospely, to tiez môže pomôcť vynechať nočník

tinka_1807
2. nov 2024

@hederamonstera Podľa toho čo píšeš, ešte zrejme nevie ovládať dostatočne tie svaly, alebo proste ma v hlave nejaký blok. Netlačili by som na neho. Poviem moju skúsenosť, syn keď mal približne 2 roky a 5 mesiacov skúšali sme opakovane odplienkovat niekoľko dní za sebou, ale boli stále nehody. Dala som mu naspäť plienku a rozhodla sa, že nebudem na neho tlačiť, ale kúpila som knihu o cikaní do nocnika. Pekne tam boli obrázky a milý príbeh ako sa ovečka naučila cikať bez plienky. Pekne popísaný a nakreslený celý proces toho. Toto sme čítali každý deň. Úplne nenásilne, len sme sa o tom bavili, pričom aj doma sme mali nočník a záchod a ukazovala som mu, že na taký nocnicek ako má on tu išla aj ovečka cikať a spájala som príbeh z knihy s tým doma. Plus keď muž šiel na wc povedali sme mu, z ide cikať a ukazoval mu ako.
Asi o 3 týždne úplne sám od seba povedal, že maminka dole plienku, chcem cikať do nocnika. A za dva dni cikal aj kakal do nocnika úplne bez nehôd. Takže mozno skúste knihu a natlačiť na to. 🙂

hederamonstera
autor
2. nov 2024

@lujza123 dve leta stravil nahy a chodil cikat sam len do travy, aj s tatom chodil, aj s uz odplienkovanym kamaratom. Ale vyskusam to, ze si musi oprat tie trenky a gate, popripade odmenou bude rozpravka v tv alebo trest ziadna rozpravka.
Chodi na normalne wc s jeho malou doskou, nocnik nikdy nechcel skusit. ked ho na wc posadime, vycika sa, nema problem alebo strach.

@tinka_1807 Mame asi 3 knihy, ktore dva roky takto tocime a citame, teda uz ho teraz nebavia😀

lujza123
2. nov 2024

@hederamonstera netrestaj ho za nehody, to ho moc nebude motivovať. Ked trest tak skôr len následok (musíš si teraz oprat ocikane gate lebo by smrdeli)
On to aj robí aj nerobí naschval/vedome to cikanie do gatí, nevie to ešte uplne ovládať alebo ma na háku. V troch rokoch ešte žije v čistej prítomnosti, v danom momente, rozprávka za odmenu večer je pre neho príliš vzdialená budúcnosť

V tomto veku fungujú väčšinou odmeny ktoré sú hneď, niekedy stačí úplná banalita, napríklad papier s prázdnymi krúžkami na wc kde si za každe vycikanie môže nalepiť nálepku do krúžku (a dajme tomu večer pri tej rozprávke mu pripomenúť ze už ma veľa nálepiek tak bude rozprávka)
Pripadne adventny kalendár ze si po každom úspechu môže otvoriť okienko

lujza123
2. nov 2024

ináč fakt tie 2 týždne bývajú taký moment kedy sa to u deti začne lámať tieto hygienické navyky, ze vylozene 2 týždne akoby im to bolo úplne jedno ze sa pocikaju a potom v priebehu pár dni začnú chodiť na to wc.

zdenkak87
2. nov 2024

My ked sme skusali odplienkovat tak na zaciatku sme mu dali normalne boxerky a pocikal sa do nich zakazdym. Potom asi o tyzden sme to skusili tak, ze chodil dole bez, len v tricku. A to fungovalo velmi rychlo. Prvy den s nehodami asi 3x, druhy den uz bez nehody. Asi 4-5 dni takto chodil, potom uz ked bol navyknuty na ten nocnik tak sme dali aj oblecenie a slo to v pohode. Na zaciatku sa len vypytal lebo si nevedel stiahnut a vytiahnut nohavice, po case uz len oznamil ze ide. A potom zacal cikat iba postojacky tak dostal detsky pisoarik a uz chodil len tam 😁 ale kedze nasa mladsia zacala lozit a ten pisoar ju stale nejak pritahoval tak som ho zrusila a uz asi 3-4 mesiace chodi normalne na velky zachod ale stale postojacky.

20erika07
2. nov 2024

@hederamonstera skúšali jasné ale ona chytala také hysaky ak sa mala posadit bud na jedno alebo druhé, ani nesadla, prehynala sa ako luk, aj som jej to zohrievala aby nemala chladné ale nič, keď som jej nedala plienku ďalšie hysaky, s nou bolo všetko ťažké do 4rokov, potom uťalo, otočka o 180st, a niekto nám vymenil dieťa.
Ja som sa bála skôr toho, že jej privodim nejaké psychické bloky po toľkých skusaniach a hysakoch. No fakt mi to nestalo za to, radšej nech bola s plienkou ale spokojná.