Prvá dcérka má 18 mesiacov, v juni sa narodí druhá. V poslednom čase ma dostávajú do úžasu otázky okolia typu: "Sa pritrafilo čo? no, to budeš mať ťažké. mali ste počkať!" alebo !To načo ta rýchlo dve deti po sebe?!" Dokonca na začiatku tehu som dostávala otázku, či si TO chcem nechať....
Keď niekomu poviem, že obe deti boli chccené a plánované, buď je odozvou začudované krútenie hlavou, alebo ironické "Nooo, veď nejako bude".
Tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že keď som povedala, že aj druhé bábatko je dievčatko, utrúsili ľudia poznámku "Hm, aspoň párik ste mohli mať... Nie je muž sklamaný?"
Stretli ste sa aj vy s takýmito reakciami?
@happy8051 - ludom nikdy nevyhovies. Neriesit a tesit sa z maleho pokladiku 😉
@happy8051 to nerieš....i keď viem si predstaviť, že je to nepríjemné...pozri ja čakám dvojičky, a tiež každému ked poviem, že čakáme dvojičky, tak sa na mňa pozerá ako keby sme boli divný...Deti ešte nemáme....Každí mi povie aké to budeme mať ťažké, v takejto dobe....no hrúza neskutočná....Nerieš....Ľudia sú všelijakí.... 😉 😉 😉
presne tak,ľuďom nevyhovieš..to si mala počuť,čo hovorili mne a ešte stále sa nájde pár "odvážnych"čo riešia moju rodinu 😀 😀 ...mám troch chlapcov 😉
aspoň raz za týždeň ma na prechádzke stretne jedna pani-babička a vždy ma ľutuje 🙂 aké to mám ťažké s 3 deťmi,pokecáme,posmejeme sa...a vždy na koniec sa posťažuje,že ona má len jedno a vidí ho 1-2x do roka a chýba jej rodina ☹ ☹
áno, ľuďom nevyhovieš a ľudí je do toho veľké.... . Nerieš. Nemáš povinnosť vysvetľovať čisto súkromné záležitosti verejnosti, či sa dokonca obhajovať a ospravedlňovať za to, že vy ste si rodinu naplánovali tak, ako ste si zmysleli. Nikto z nich vás živiť nebude a nebude mať za vás zodpovednosť.
samozrejme ze stretla a dost casto, kedze sme 6 clenna rodinka. . .ja som sa najviac stretavala s takymito komentarmi pri 3 dcerke. . .no vidis , nieje ti to teraz luto znova dievcatko, a potom ze no co uz aspon mas veci, alebo tieto sproste reci. . .a teraz ked sa narodil maly tak otazky tipu. . no konecne chlapec lebo by ste mali dievcensku 11, a dalej no to je uz konecna asi ze . . . a ja kazdemu s usmevom odpoviem : nie to nieje vobec konecna , mam 3 dcery chcem 3 synov a nech puknu 😀 😀 😀 😀
@happy8051 Každý sa stretáva s nejakými reakciami tých, ktorých do toho nic nieje a predsa riesia, ci uz je to malý vekový rozdiel, alebo velký vekový rozdiel, alebo dieta v mladuckom veku alebo dieta v neskorsom veku, alebo je dieta jedinacik, alebo su viacdetna rodina... proste to neries. Usmej sa nedavaj konkretne odpovede. Akurat, co sa zamotas a das ludom dovod este viac nad Tebou meditovat.
My mame tri planovane a to posledne tiez skoro po druhom. Mame svoje dovody preco tak a nie onak. Tych dovodov moze byt milion, kazdy si je svojho stastia strojcom, zije v inych podmienkach, rozmysla inak, planuje si zivot, ma ine priority.
Tolerantny a chapajuci clovek sa ani neopyta, v opacnom pripade je fakt skoda nieco vysvetlovat.
😵 😵 😵
@happy8051
Kdyz se mi narodily dvojcatka, tak se mi stavalo, ze se podival nekdo do kocarku a rekl: "Jeee, to bych nechtela, to je prace"..
No a kdyz jsem sla se vsema CTYRMA nakupovat - 2 v kocarku, jedno trilete se drzelo madla..a 13ti lety mi pomahal vybirat nakup..tak za nama chodila Ochranka - hlidac prodejny..
Protoze jsou mista "na Svete", kde znamena = hodne deti = zlodeji 😠 😠 😠 😠
p.s. Kdyz jsme venku s devcaty..tak kolikrat slysim.."Jezis, 3 holky"..tak ja na ne "nebojteeee, mam i kluka"☹
ked nemáte deti alebo máte jedno furt rýpu kedy druhé, ked čakáte druhé tretie tak rýpu že načo tolko. nemám slov 🙄
no u nas to bolo obdobne mne dokonca dr.vypapulovala ze naco tak skoro po sebe druhe vekovy rozdiel je 19mesiacov ☹ 😒 😔 potom som od nej odisla a reakcie boli otrasne mrzí ma ze v rodine nad cudzími by som sa nepozastavovala ale v rodine boli totalne zhrození a ked som cakala tretie tak ti poviem to vystrajali ako zmyslov zbavení ZE NACO MI BUDE 3DECKO ako by mi bolo dobre keby som mala 2 a keby boli mohli tak ma na potrat poslu lenze nemohli cha cha nech ma .................................nemozem ani napísat co ale pyskovat vedeli vsetci ale pomoct nepomozu ani teraz ale ja uz o to nestojím deti su pomerne velke aj namladsí bude uz skolkar takze to najhorsie obdobie mam za sebou
@trnka77 jej ty mas M M M aj my mame v rodine presne tieto mena ale u nas je navys este aj Viliam ktory vam chyba 😀
@katecameron ani zo srandy štvrtého už by som nezvládla 😀 😀
@happy8051 ja by som bola taka stastna keby som mala 2dievky moja dcera straasne tuzila po sestricke 😀 juj ta plakala ked sme jej povedali ze bude bratrícek ale zmierila sa s tym nastastie chytro
@trnka77 Marek a Martin maju 8rokov a Michal a Viliam 5 😀
presne aj mne tak hovorili,my máme rozdiel skoro 2 roky a tiež ľudia riešili a pýtali sa ma,či sme to plánovali alebo,že: no,čo už,teraz môžeš robiť?mňa to mrzelo,že sú také reči,darmo som im hovorila,že sme chceli taká rozdiel,že druhé tehotenstvo je vééééľmi chcené,tak ako bolo prvé.ale,čo,nepomohla som si.aj také som počúvala,dúfam,že budete mať chlapca,nech má mm radosť a keď som povedala,že dievčatko,tak,no,čo už,škoda.jááááj.ale nepomôžeš si,kašli na reči
myslim, ze kazdy ma s tymto skusenost...nikdy nie je dobre...ja napriklad sa stretavam presne s opacnymi poznamkami, ze maly ma uz 2 roky a kedy uz bude surodenec...ja uz odpovedavam casto tym, ze ci sa mi dotycny bude starat o tie deti ked ich uz ja mam mat...a tiez rodina ak by sa opovazili nieco, tak v tom istom zmysle zareagujem..uz prve kazdy riesil, ze kedy..uz mate, vek.uz hento, tamto..ale teraz ked by som uvitala ovela vacsiu pomoc, tak oni si vlastne deti odchovali, o svoje sa mam starat ja..tak uz aspon nepiskaju o druhom...ale kazdy sa pyta, lebo presne, ideal si myslim pre kazdeho je 2 deti, 2-3 rocny rozdiel, parik..lepsie este ak je chlapcek starsi a potom dievcatko...kojit do osalenia, neockovat, byt cele 3 roky na materskej( tak dokopy 5-6), neotravovat starych rodicov a blah blah..vsetko co sa vymyka z tohto je uz tercom poznamok a narazok..
@happy8051 ja som sa stretla s nazormi, ale prave s opacnymi... stale sa vsetci vypytuju, kedy bude dalsie... hovorili to aj tesne po porode, ale aj teraz po 20mesaicoch : ) tak neviem, kde zijem ja, alebo kde zijes ty 😀
my sme planovali len 1 dieta a druhe zatial stale nechceme. ale to je moja osobna vec(teda aj manzelova) a ked sa nahododu pritrafi, bude...
presne tak ako si chcela ty mat dve deti... a druhych treba zrusit hned od zaciatku, nech sa staraju o svoje, alebo (ked mozu) nech si spravia oni🙂 mozno je to trochu neslusne, ale kazdemu poviem, co si myslim, naco sa budem pretvarovat a druhykrat sa uz nepytaju...
@happy8051 Ja keď som čakala dcéru /rozdiel je medzi mojimi 19 mesiacov/ tak som sa pred mojou svokrou cítila ako 15-ročná žaba, ktorá neplánovane otehotnela. Také zhrozenie, že načo nám je druhé som nezažila. A dodnes som jej to neodpustila, aj keď sa s tým nejako časom stotožnila, ale jej reči pred druhými, to jej nikdy nezabudnem. A vôbec ju netrápilo, že my sme druhé dieťa chceli, ona si akosi nalinkovala, že máme mať len jedno.
@m.i.r.i tak tak suhlasím ideal parik s vekovym rozdielom 2-3roky ja ked som mala este len dceru a isla som do poradne uz tehotna s druhym tak mi sstricka hovorí dufam z budete mat syna aby ste mali parik ved to je teraz moderne ja jej nato ze ja dufam ze nie syna som nechcela no ale co uz potom som mala takze bol parik
stretla a bolo mi to kolkokrat fest luto aki su niektori ludia debili. este aj moja mama mala blbe komentare, ked sme cakali druheho.
no a kto vie ze tuzim po tretom, ten uz nadomnou lame palicu.
a este tie vzdychy ze skodaaaaaaaaaaaaa ze nemate parik. slak ma ide trafit
@lili777 to aj mne moja svokra este som ani tehotna nebola uz vravela a dufam ze budete mat len jedno dieta lebo v nasej rodine ma kazdí len jedno max. dve no a my mame tri 😀 😀 😀 porusili sme ich niekolko 100rocnu tradíciu
Stretávam sa s tým stále, keď poviem niekomu, že naše bábo bolo plánované a vytúžené , tak sa všetci na mňa pozerajú ako na cvoka, že prečo sme chceli dieťa tak skoro....alebo keď poviem, že chcem minimálne tri deti, tak sa ma všetci pýtajú, že na čo mi bude toľko detí 😀 netreba takéto reči riešiť a tešiť sa zo svojho šťastia !
mňa názory iných v tomto ohľade nezaujímajú, mám 4 plánované deti a nikto iný nám ich nevychová, takže nech sa ani nestará. no a ja som zo 6 detí najmladšia, takže tak 🙂
@katecameron gratulujem, to moja svokra ani netuší, že my sa s mužom ešte aj doberáme, že sa dáme ešte na jedno, keď tieto dve trošičku odrastú a budú sa vedieť aspoň sami "oservisovať"🙂 Síce momentálne to tak necítim, ale do budúcna nevylučujem. A ty ako zvládaš tri?
Nerieš to ludom nevyhovieč nazáleží na tom či chlapček alebo dievčatko len nach je zdravé ja mám 2 staršie deti a 8 mesačné dievčatko ked som ju čakala každý sa čudoval načo nám to bude ja som ich nepočúvala načo ved ho nebudú vychovávat a poviem ti je to zlatíčko nemenila by som .
akoby si hovorila o mne. mame presne taky rozdiel ako budete mat vy - cca 21-22 mesiacov. syn nemal ani 2 roky ked sa mala narodila. co som sa ja napocuvala od ludi, ake tazke to budem mat, ci sme nevedeli pockat. vlastni rodicia mi dohovarili "len Boze chran ze mate tretie" a podobne dristy. obe deti sme chceli a planovali. po porode to uz bolo lepsie, lebo uz si len tak niekto nedovolil zaparat, no predsa sa nasiel sused, ktory po tom ako pocul ci videl ondrejka vystrajat utrusil, ze "mali ste pockat, taky rozdiel to nie je dobre" a pod. hanba mu. podla mna ked je uz dieta na svete tak co ma kto hovorit take veci, dietatko uz zije a je hanbou hovorit, ze lepsie keby tu nebolo,´.povedala som mu svoje. ale trvam si na svojom, som spokojna a kazdy nech sa stara o seba. 😠
my mame jedno a nam staci..viem si mozno predstavit dalsie po 7-10 rokoch,skor urcite nie.moja mama aj svokra,rodili kazde dva roky,a vychovali 4 deti.da sa to,ale je to tazke.je to kazdeho vec,ale ak mam vyslovit svoj nazor,do min.7 rokov by som dalsie nechcela.a vobec,myslim,ze sa s manzelom zhodneme,ze nam 1 staci.ale je to kazdeho vec.
Nerieš to ludom nevyhovieš nazáleží na tom či chlapček alebo dievčatko len nach je zdravé ja mám 2 staršie deti a 8 mesačné dievčatko ked som ju čakala každý sa čudoval načo nám to bude ja som ich nepočúvala načo ved ho nebudú vychovávat a poviem ti je to zlatíčko nemenila by som .
@happy8051 jasne stretla som sa s takými recickama..
A tiez hovorili že to budem mat ťažké že tak skoro po sebe mame deti.. A aj som začala mat strach či to zvladnem. Pato je predskolak má 6r. Druhy mal 22mesiacov ked sa treti narodil. A môžem povedat že to s mužom zvladame ukazkovo..
Na všetko som sama s mužom a veľmi mi pomáha a aj po psych.stranke... Ráno vstane a bere druhého syna dole do kuchyne a naranajkuju sa čo mi zatim ešte spime.
Ale druhy a treti syn neboli planovani, a ja nie som za interupcie a preto mame troch chlapcov...
@84matulik Ináč pri tejto tvojej správe si aj ja uvedomujem, že keď stretnem mamičku s dvojičkami, že možno mám poznámky, akoby bola z marsu, ale to ja mám voči týmto maminkám len fakt obrovskýýý obdiv. Viem, že je jedno náročné dieťa a mať to dvojmo, o ou. síce ja mám vekový rozdiel 1,5 roka a jedna mamička dvojčiat mi povedala, že si myslí, že to je náročnejšie, lebo dvojčatá majú aspoň rovnaký režim. Ale ja vždy hovorím, že záleží na deťoch, aké sú. Každopádne držím palčeky, budete mať aj dvojnásobnú radosť. Ja v podstate všetkým dvojičky závidím, len tá starostlivosť muší byť náročná, ale tiež len zo začiatku🙂 nech sa bábätká hlavne zdravé🙂
@happy8051
stretla a neriesim to 🙂