Nasvedčuje synovo správanie nejakú diagnózu?

wewerka01
22. jún 2020

Milé žienky, obraciam sa vas o prosbu. Hlavne mi poradit.3 roky riešim nevyriešiteľné. So synom má 7r žijeme v zahraničí.Je narodený v Uk. Keď začal chodiť do škôlky málo komunikoval. V 4,5 rokoch keď začal školu v komunikacii pouzival 3.osobu (Alan ide, nie ja idem). Učiteľka v škole od začiatku nás "deprimovala" nevie sa obuť, nevie sa prezliecť, nevie hento tamto. Zevraj nekomunikoval ani s rovesníkmi. Taký samotár. Stres pre mňa a tlak bol obrovský. Škola začala riešiť-váš syn je AUTISTA. U lekára nebola potvrdená diagnóza. Má divne zvyky ale komunikácia je pekná, zrozumiteľná, vie povedať R, L. S písaním a čítaním žiaden problém.Za 2 týždne sa naučil na bicykli. Cez koronakrizu sme sa učili a niekedy sa mi zdalo, že je mysľou inde. Nemal svoje dni na učenie napr.utorky. Najviac ho zaujímajú hry a telka, hrať sa nechce. Väčšinou ho zaujímajú stavby, budovy, kolotoče.

wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
22. jún 2020
wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ckocka
22. jún 2020

Vravíš že máš potvrdené od lekára že sa nejedná o autizmus. Tak ak si ho predložila škole čo teda vlastne chcú? Nie sú všetky deti rovnaké, možno bude introvertnejší, to však nie je diagnoza.

mogaa
22. jún 2020

@wewerka01 a čo rieši škola keď detský psychiater/psycholog autizmus vylúčil, zrejme na škole majú špeciálneho psychológa a ten má iný názor.....autizmus je veľmi špecifický lebo veľakrát sa zistí ľahšia forma práve u detí ktoré majú netradičné príznaky.....možno by som skúsila iného detského psychológa ktorý sa zaoberá autizmom - aby sa teda potvrdila alebo uplne vyvrátila diagnóza.....učiteľka(hoci s praxou)nemá vzdelanie aby vedela určiť diagnózu na to je špeciálny psychológ/psychiater - deťom sa robia rôzne testy.....takže za mňa priniesť do školy posudok od iného psychológa. Škola má asi špeciálneho psychológa keď niečo také tvrdí, takže treba priniesť posudok od ďaľšieho odborníka - ak budete mať 2 vyjadrenia nezávislých odborníkov, škola si môže tvrdiť čo chce....na druhej strane ak by sa preukázal autizmus - dieťa je integrované a bude mať nárok na rôzne úľavy, prípadne asistenta...ono zrejme v škole sú problémy, hlavne čo sa týka spolupráce alebo zvládnutia učiva - takže treba zistiť čo za tým je...možno synovi len nesadla učiteľka, susedkin syn mal prvé 2roky v škole problém - všetky diagnózy sa vylúčili a zlepšilo sa to až v 3.ročníku - dieťa bolo len tvrdohlavé a nechcelo spolupracovať....oni teda boli len u školského psychológa na škole a ten povedal že tam nie je diagnóza, len dieťa potrebuje dospieť...

mogaa
22. jún 2020

@wewerka01 inak nepíšeš či sa syn narodil v UK....Viacjazyčné deti zvyknú mávať problém s rečou alebo teda s vyjadrovaním - začínajú neskôr rozprávať, nebude problém tam že sa dieťa do Uk "presťahovalo"?

yanni
22. jún 2020

@mogaa Pise, ze je narodeny v UK. Viacjazycnost voce nie je problem ci prekazka. Zijeme tiez v zahranici, moje deti su trojjazycne na native speaker urovni, 4 jazyk sa dcera uci v skole (plus ma ho v okoli). Moja najmladsia, bude mat 18 mesiacov, zacina ruzpravat a nema problem ani s jednym jazykom. Zijeme v krajine, kde su vsetci minimalne dvojjazycni. Nepoznam jedno dieta, ktore by malo s viacjazycnostou problem, ak s tymito jazykmi vyrasta od mala. Skor bude problem v skole. UK skolstvo je OK, dcera mi tiez chodi do British School v tretej krajine (nie UK), ale priamo v UK si treba skoly vyberat. naroky su vysoke uz od F1 (Reception1), v klasickych skolach nemaju rady deti, ktore vytrcaju z radu. Ak chlapec v pohode zvlada skolu, ma normalne spravanie, tak tu nie je co riesit.

@wewerka01 Zmen skolu.

taga
22. jún 2020

A co je vlastne otazka/ problem? Ze zo skoly 'tvrdia' ze je autista? Ved ked lekar diagnozu nepotvrdil, tak co riesia? Mna skor zarazilo nieco ine - pises, ze ma syn 7 rokov, ale niektore veci co pises robi moj 3rocny 🙈 hra na bunker so stolickou a dekou, obliekanie, obuvanie, bicykel... toto uz myslim uplne bezne zvladaju ovela mensie deti

wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
22. jún 2020

@yanni aj naša je trojjazyčná, zatiaľ rozpráva len hatlaninkou + možno 15 slovenských slov...ale má len 2,5 roka, najskôr žila v Írsku, teraz rok na Slovensku...Zvyšné 2 jazyky rozumie, ale nimi nehovorí a ani neopakuje.....ale zase doktorka aj logopedička tvrdia že je to bežné u viacjazyčných detí že veľa takých detí sa rozbehne s rečou neskôr....len chlapec už má 7 rokov, v tom veku by už nemal byť problém hovoriť o sebe v 1.osobe.....naša toho teda veľa nenahovorí ale už hovorí občas ja, aj keď činnosti hovorí tiež v 3osobe - nejde, nechce, ale napr už hovorí papam....

danielahamar
22. jún 2020

Osobne by som navštevovala psychológa a možno návšteva neurológa by sa hodila

wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
22. jún 2020

@wewerka01 no u nás existujú psychologicko-pedagogické centrá kde dieťa vyšetria keď sa v škole učiteľke niečo nezdá....určite niečo podobné je aj v UK...jedine sa objednať ešte teraz a v septembri priniesť už výsledok od ďaľšieho psychológa, ktorý buď potvrdí pôvodné vyšetrenie u doktora alebo mu dá diagnózu.....tá výučba v UK je predsa len iná ako na Slovensku, takže sa to ťažko porovnáva....Minulý rok mal 4,5roka a nezdali sa im čísla? tiež si písala že minulý rok mal 4,5 roka a teraz 7 - koľko má vlastne rokov? ono tu na Slovensku sa písanie rieši až v 1ročníku - čiže keď má dieťa 6-7rokov....rovnako stačí ak vie pred nástupom do 1.triedy napočítať do 100, väčšina detí nevie písať ani sčitovať pred nástupom do školy....možno by som skúsila aj druhú školu, to by mohlo byť riešenie, lebo nebude mať "nálepku" a nebudú sa stále vracať k tomu čo nevedel....inak ten susedkin syn mal niečo podobného, len u neho to bolo že sa zasekol a v škole nechcel, robil len niečo, takže prvák a nosil jej domov 3 aj 4....psycholog to zhodnotil ako nevyzretosť a zlepšilo sa to až v tej 3.triede.....čiže 8-9rokov.....

wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
taga
22. jún 2020

@wewerka01 napisala si to tak, ze som vobec nepochopila, co je vlastne problem. V kazdom pripade, ked sa neprezuvaju, s cim ma ucitelka problem? Nie, nepochopila som to s tym bicyklovanim, ze to pises, aby si vylucila autizmus... tak uz chapem. Budem sa opakovat - dr diagnozu autizmus vylucil, tvoj syn nejavi znamky dg podla toho co pises, tak co - problemom zostavaju ucitelky?

wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
22. jún 2020

@wewerka01 ono autizmus sa ťažko diagnostikuje lebo má veľa foriem a podôb......je veľa autistov ktorí nemajú skoro žiadne príznaky ale určité veci im robia jednoducho problém....nezriedka sa stane že napr.asberger(čo je tiež autizmus) sa diagnostikuje až u 12-13ročného dieťaťa ktoré nemalo dovtedy "problém" , teda občas bolo zlostné a odvrávalo ale to robí veľa detí....tam naozaj len ďaľšie vyšetrenie a prípadne druhú školu....napr.moja neter keď bola prváčka mala problém s učením, učiteľka si ju zaškatulkovala za sprostú lebo vyrušovala ....sestra sa s nou denne učievala a v októbri opisovala písmenká a sestra sa jej pýta čo píše - zistila že malá to nevie pospájať, následne si pýtala od učiteľky odporučenie aby ju poslala s psychológovi - učiteľka že nie nie, má ešte čas, v novembri jej vybavila vyšetrenie a malá mala všetky -dys-ky(dyslexia, dysgrafia, dyskalkúlia, ADHD)....psychologička sa jej hneď pýtala či ju nepreradí naspäť do škôlky, lebo čím staršie dieťa do školy nastúpi, tým je viac vyzreté a lepšie chápe....inteligenčne zhodnotila malú ako nadpriemerne inteligentnú na jej vek, lebo všetko čo vedela si len zapamätala ale nechápala kvôli tým dys-kám.....učiteľka do tretej triedy ju mala za sprostú, miesto aby ju posadila dopredu a viac sa jej venovala - ju posadila do zadu...malá všetko čo vedela sa naučila na hodinách u tej psychologičky v pedagogicko-psychologickom centre, lebo jednoducho tie deti sa potrebujú učiť inak -tiež prehadzovala písmenká - nevedela rozdiel medzi b a d - sestra jej to vysvetlovala 100x proste nevidela rozdiel, v tom centre tá psychologička jej to povedala raz a malá to už vedela....v škole sa to zlepšilo až v 4.triede, keď dostali novú učiteľku, teraz študuje na VŠ v Holandsku.....

wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danielahamar
22. jún 2020

@wewerka01 no ak by si chcela psychologa na SK, bolo by dobré sa objednať v CPPPaP podľa okresu, alebo skôr, v centre sú školský psychologovia, kt. s Vami budú pracovať bezplatne a hlavne budeš mať správy aj do školy, ak by bolo treba.

mogaa
22. jún 2020

@wewerka01 určite ano...neviem ako to prebieha teraz lebo tá neter chodila na Zš pred 20rokmi, takže tá integrácia vtedy ešte nefungovala a k špeciálnej psychologičke bolo vtedy treba odporučenie zo školy....ale dalo sa vybaviť....teraz tu na Slovensku majú niektoré školy špeciálne psychologičky alebo pedagogičky aj priamo na školách ,takže ak je problém tak vedia pracovať s dieťaťom aj priamo v škole....ak máš určenú diagnózu dieťaťu psychologička presne určí ako sa s ním treba učiť a v čom má mať úľavy...ak má napr.dyslexiu a píše sa diktát čo je zameraný napr.na i/y tak dieťa dostane len text kde má doplniť i/y....čiže berie sa ohľad na dyslexiu a známkuje sa len to čo musí vedieť....kamarátkina dcéra napr.cez telesnú a výtvarnú vždy chodila k špeciálnej pedagogičke a tá jej vysvetlovala čomu nerozumela...ono na niektorých školách je len špeciálny psychológ, inde, špeciálna pedagogička....ale dieťa ak má papier s diagnózou má v škole rôzne úľavy, v tých ťažších prípadoch má nárok na asistenta....

wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
daganov
22. jún 2020

@wewerka01 chybu vidím iba v tom, že ste mu ako stále vo všetkom pomáhali. Reč veľmi úzko súvisí s motorikou, ak mal problém v motorike, tak sa to mohlo odraziť aj na jeho reči. Ak to je tak doteraz, tak to rýchlo odstráňte a nechajte, aby čo najviac vecí zvládol sám, zdvihne mu to sebavedomie. Neporovnávaj, viem, že je to ťažké, takmer nemožné, ale porovnávaj len to, čo nevedel, alebo vedel slabšie pred mesiacom, dvomi a ako mu to ide teraz. Každé dieťa je iné, milujte ho takého aký je, ja tam nevidím nejaký veľký problém. Ak nie znamená plač a krik, skús mu popredu povedať, že aj keď bude kričať, ty svoj postoj nezmeníš, stále to bude znamenať nie. Keď sa upokojí, tak sa ho spýtaj, či mu ten krik pomohol.

wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
daganov
22. jún 2020

@wewerka01 na jedináčika sa nevyhováraj, tiež ho mám, mal desať mesiacov, keď začal jesť lyžicou - samozrejme najskôr pyré a pod. polievky nakoniec, v troch rokoch s príborom a to nebol nejako popredu, normálne dieťa, len sme ho nechali vyskúšať to samého a povzbudzovali. A jedináčik odpozerá od dospelých, sadneš si oproti a on pozerá a napodobňuje. Mala si to s manželom ťažké, ale na tom už teraz nezáleží, dúfam, že teraz je absolútne samostatný, čo sa týka komplet obliekania, jedenia, hygieny. A že je tvrdohlavý? A vy mu ustupujete, alebo trváte na svojom. Deti nemajú radi príkazy a zákazy, ale niekedy sa im nevyhneme. No niekedy sa jedno a to isté dá povedať iným spôsobom, pre dieťa prijateľnejším - nepi ten horúci čaj, opáliš si pusu! Skús rukou, aký je hrnček teplý, čaj v ňom je horúci, bude ťa to páliť a bolieť, keď sa napiješ. - v tom druhom spôsobe chýba to NIE. Lepšie by poradil psychológ, ako s dieťaťom pracovať. Píšeš, že sa chcete presťahovať na Slovensko, potom to bude mať ešte ťažšie, neviem, či je to dobré rozhodnutie. Lepšie by bolo, keby bol pred nástupom do školy aspoň rok v škôlke na Slovensku, ale to už je pasé.

wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
wewerka01
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacena4
22. jún 2020

@wewerka01 ahojko to co pises vobec nemusi byt autizmus, dnes to zvyknu krasne zaskatulkovat a nalepkovat ☹ existuju aj ine diagnozy viac pravdepodobne kludne to moze suvisiet s narusenou komunikacnou schopnostou - oneskorenym vyvinom reci, ktory pomalicky dobieha, uvidis ako bude v skole moze to suvisiet aj s viacjazycnou vychovou a tiez s tym ze nepoviem doslovne dyspraktickostou ale nevedenim k samostatnosti od malicka sama pises ze ste za neho vsetko robili tak pozadu za rovesnikmi nic zvlastne aj deti s adhd su o nieco pozadu je to bezne deti a add detto s oneskorenou psychomotorikou ale dozrenim cns sa to upravi cca do 8r veku dietata chce to len cas a trening roznych cviceni a nie hned vas skatulkovat za autistu... drzte sa