Nástup do škôlky a chorobnosť

anoushka33
9. jún 2019

Ahojte,
trojročný syn nastupuje v septembri do škôlky. Doteraz, kým sme boli doma, bol zdravý ako ryba, prípadné virózy sme zvládli "ľavou zadnou" (dlhé dojčenie, pobyt vonku v každom počasí, život s mačkou, proste imunita sa budovala, myslím, úspešne...). Obávam sa však častejšej chorobnosti po nástupe do kolektívu. Ako to u vás prebiehalo.
Stalo sa u vás, že predtým zdravé dieťa bolo zrazu viac doma ako v škôlke ?
Je podľa vás v tejto súvislosti lepšia štátna škôlka alebo súkromná, kde je menej detí, teda že by deti boli menej choré ?
A mladší súrodenec (dojča do 1 roka) ako zvládal choroby, ktoré starší zo škôlky nosil domov?
Riešim túto dilemu, zrazu sa obávam, že v štátnej škôlke je tých detí naozaj v triede veľa a v jedálni sa stretávajú všetky triedy... teda možné nákazy tam dobre cirkulujú....
Súkromná sa mi zdá lepšia voľba (kvôli menšiemu počtu detí), no musíme dosť platiť.
Či je to len ilúzia? Myslím u nás na Slovensku 🙂, lebo väčšinou tu aj keď si priplácame málokedy sa nám dostane ten pomyselný "nadštandard", čo sa týka výchovy a vzdelávania... a je to všetko ako na miestach bežnej spotreby.

mircalla
9. jún 2019

@anoushka33 Nie, my sme chori nikdy nebyvali. Ani v skolke. Zaklad je dobra imunita. Ked maju tvoje deti dobru imnunitu, nemusia schytat kazdy soplik od inych deti. Ano, su deti, co su vecne chore, my ste to zvladali, ze rok vymeskany cca tyzden u oboch deti. Sukromnu skolku sme mali tiez, aj statnu, su tam na to prisnejsi. Ale tak 500 eur navyse nemam

evka_s
9. jún 2019

@anoushka33 starší syn začal chodit do školky/jesliček ve 2 letech, mladší v roce a půl. Teď má starší skoro 6 a nemocný byl za celou školkovskou kariéru 2x, plus 1x kiahne. Mladší má 3 a půl a měl 1x kiahne a teď angínu, kdy byl doma 3 dny a byl naprosto ok. Podpůrné vitamíny dostávali jen přes zimu a zvládli všechno s běžnou rýmou. Chodí oba do soukromé školky, kde je teda o něco méně dětí (ve 'velké' třídě cca 15, v jesličkové je jich méně), ale podle mě je hlavní důvod, že jsou děti věkově promíchané, jsou mnohem více venku i za ošklivého počasí a mají zdravý jídelníček se spoustou ovoce a zeleniny. A taky se tam nedělá věda z toho, že dítě dojde do školky se soplíkem nebo lehkým kašlem. Nevím teda, jestli by naše děti nebyli zdravé i ve státní školce, ale jsem vcelku ráda, že jsem to nemusela testovat 🙂

dskjhfdlkdjhl
9. jún 2019

@anoushka33 mam skusenost len so statnymi skolkami a obe deti maju asi dobru imunitu, lebo za kazdy sk. rok kazda vymeskala kvoli chorobe max. tyzden.

ysseba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ysseba
9. jún 2019

Ešte by som dodala, že pneumokoka mladší nechytil 🙂 Na tvojom mieste by som už od augusta posilňovala imunitu obom deťom. Vitamín C, vitamín D, staršiemu nejaký Imunoglukan 🙂

saurian
9. jún 2019

Nas byval chory Tak raz do roka, po nastupe do skoly 4xza sk.rok v prvy rok, dalsie roky raz za rok. Statna skolka. Mladsi v Tom case dvojrocny, bol 3 x chory s Nim, ked mladsi nastupil do skolky, chori nebyvali Tak 1-2x do roka Len.

iskrickaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
9. jún 2019

@anoushka33 riešiš predčasne. Niektoré deti choré sú, iné nie sú. Ja mám 2 deti a bolo to rôzne.

Ja by som dala do statnej a ak by zo nebolo dobre, riesila niečo iné. Respektíve, keby som bola na md s mladším, 3-ročného by som do škôlky nedala. Stačí aj v 4 rokoch bohate.

tomilu711
9. jún 2019

Ono zalezi aj od toho co povazujes za chorobu. Lebo niekto napise, ze jeho dieta bolo max 2x chore, ale mozno mysli chorobu aj s horuckami atd. Ale kasel a sopel neriesia. Ja teda riesim a mozem povedat, ze prvy rok bol chory v kuse. Tyzden v skolke, tyzden dva doma. A tiez pred nastupom do skolky nebol vobec chory. Ale ako pisem, ja som ho nedavala do skolky pokial mal kasel alebo mal silny sopel. Co ostatne mami robia. Zelene sople, zatekajuce, s kaslom ze sa deti zadusaju... S tym vsetkym sa deti do skolok davaju. A nic s tym neurobis. Je to taky slovensky standard. V sukromnej je hlavne vyhoda mensieho poctu deti. Takze riziko je mensie. Ale aj tam zoberu rano chore dieta. Pristup rodicov, vsak platim dost, tak mi ho musia zobrat...
Takze fakt zalezi od dietata ci vydrzi napor tych bacilov v skolke co budu okolo neho.
Ja som obcas vravela, ze je pre neho bezpecnejsie ist sa hrat do cakarne u lekara ako ist do skolky 😁 ze v cakarni je menej chorich ludi ako v skolke 😁

larisalarisa
9. jún 2019

Náš malý bol tiež chorý v škôlke, ale dá sa to zvládnuť

vikusjk
9. jún 2019

@anoushka33 ja ti viem len za sukromnu skolku povedat, ze tam mali chlapceka, ktory v kuse velmi skaredo kaslal, ale kedze jeho mama doniesla potvrdenie, ze je alergik, tak ho tam nechali. Moja bola niekedy aj cely mesiac doma (!) pricom skolne som platila, len stravu nie, kedze chybala... Lekarka tvrdila, ze nastupom do skoly to u deti bezne prejde, a klopem, mala pravdu, ozaj sa to neporovnatelne zlepsilo. Ja si myslim, ze to vzdy zalezi od konkretnej skolky a pristupu uciteliek, ci chore dieta neposlu hned rano domov, alebo ci pri zisteni, ze nieco nie je ok, zavolaju hned rodicom, aby si pre neho prisli - a to je bez rozdielu na statnu, ci sukromnu skolku platne podla mna.

uhnakova
9. jún 2019

Prvy rok v skolke je najhorsi. Jednak preto, ze sa vytvori novy kolektiv deti, v ktorom si vsetci najprv musia navzajom vymenit bacily a jednak su to male trojrocne deti, ktore maju slabsiu samoobsluznost a hygienu celkovo - mnohe sa same nevysmrkaju, nezakryju si usta pri kasli, atd. Postupne ako su deti starsie, tak chorobnost klesa. Mnohe mamicky davaju deti do skolky kaslajuce, soplave, no hroza, a potom povedia, ze dieta bolo chore dvakrat za zimu. Zvysok casu bolo chore tiez, ale v skolke 😂. Cca 10-20 percent deti je naozaj menej chorych, zvysne deti si to odtrpia. Bohuzial dopredu nevies, ako na tom bude tvoje dieta, nieco mozes usudit podla toho, ako si na tom bola so zdravim v skolke ty a tvoj muz. Lepsie je ratat, ze to bude zle a ked tak budes prijemne prekvapena. Drzim palce.

mircalla
9. jún 2019

@uhnakova Pre nas bol kazdy rok rovnaky - chorobnost takmer nula. Jednoducho aj ked boli v skolke chore deti, nechytili sme to. To nepisem o kiahnach a pod, ale ani to sme zatial nemali

dzulli1980
9. jún 2019

Naša chodí do súkromnej škôlky a zostala som veľmi milo prekvapená, že tam každé ráno dieťaťu skôr než ho pustia medzi deti odmerajú teplotu, raz do týždňa tam chodí prezrieť deti pediater ... také veci ako klasické sople tam tiež neriešia ... tiež si myslím, že tie deti si tam medzi sebou tie bacily požičiavajú, ale tomu nezabrániš, aj tým sa buduje imunita.

kristina2412
9. jún 2019

@anoushka33 naša bola prvý rok,len týždeň doma. Cez zimu sme užívali imunoglukan, vitamín C. Lekárka poradila preventívne do nosa morskú vodu. Ja sa snažím vždy všetky sople atď riešiť hneď od prvých priznakov. Navyše nedám dopustiť na infralampu🙂 záleží od škôlky,ako sa stavia k chorým deťom v kolektíve a samozrejme na ako zodpovedných rodičov v triede natrafis...

jana_eyre_2
9. jún 2019

ja mam tri deti, prvy nastupoval do skolky ako 4,5r dovtedy chory byvaval tak normalne ako sa na alergika patri (je alergik a histaminik) par krat do roka.. po nastupe sa chorobnost vyrazne zvysila a podotykam, ze o budovanie imunity sme sa snazili cely jeho zivot (von v kazdom pocasi, vela pohybu, zdrave jedlo, nevyhybanie sa detom, otuzovanie) od zaciatku uz aj spaval v statnej skolke..

druha dcera nastupovala ako 4rocna do sukromnej skolky od 8 do 13, cize tam nespavala.. bola chora minimalne, jej choroby boli parkrat sopliky a kasle, najhorsie boli kiahne co dostala od bratranca, to mala 1,5r.. tento skolsky rok nastupila do statnej skolky, kde aj spavala - chorobnost sa vyrazne zvysila a zrejme je z nej uz tiez alergik, co sa jej prejavilo po strasnej chripke zaciatkom tohto roka (este sme neboli u alergo, len u orl takze este nie je otestovana, ale po liekoch na alergiu sa jej ulavilo) o budovanie imunity sme sa snazili tak ako pri prvom..

treti syn ma teraz 2,5r do skolky este nechodi od 2m nonstop chory (obst. bronchytidy, zapaly ucha, oci atd) chytal vsetko co sa dalo, aj to co nemali jeho surodenci, atb bral viac ako jeho brat (dcera este nemala, najmladsi do 2r musel brat uz 8x) ulavilo sa mu az tuto jar co sme sa konecne dostali k alergologicke, ktora mu nasadila liecbu aj kortikoidmi a odvtedy bol chory len 2-3x.. ako to bude po nastupe do skolky u neho netusim - zrejme ho tento rok neprijmu, takze sa to dozviem az o rok.. o budovanie imunity sme sa snazili tak ako pri prvom..

takze moje poznatky - je to od dietata k dietatu, vela zalezi aj na rodinnej anamneze, ci rodicia a surodenci nie su alergici.. v skolke deti nachytaju najviac bacilov odkedy tam spavaju, v spanku sa to totiz vraj najviac prenasa co som nielen citala, ale sa mi to potvrdilo a navyse vravi mi to mnoho maminiek..

takze vsetko je otazne a zalezi na konkretnom dietati.. hlavne treba mat na pamati, ze urcitym prenosom bakterii si dieta prejst musi, zatial co jedno dieta je uz na bakteriu rezistentne, tvoje uz byt nemusi a tak jednemu chorba prepukne a druhemu nie..

tento rok som mala niekoho obtyzden doma stale okrem najmladsieho, a aj preto sa ani nemozem vratit do prace, neviem kto by mal zaujem o zamestnanca co ma furt OCR..

a este jeden poznatok, ktory mi potvrdzuje ze je to od dietata k dietatu - synovec, o 3m mladsi od mojho prveho syna bol silnejsie chory do dnes (7r) asi 5x a to chodili spolu do triedy.. nie je nejako sportovo nadseny, neje extra zdravo, preobliekavaju ho a predsa je na tom lepsie ako moje deti.. nie je vsak alergik..

drzim palce aby vam zdravie vydrzalo, je to dost na nervy schytat vsetko co sa da, navyse to chytam aj ja a muz.. prepac za dlhy prispevok ale pisem ho dlho a potom si neuvedomujem aky dlhy vznikne..

83lenka83
9. jún 2019

@anoushka33 moj do troch rokov skoro vobec nebol chory, od kedy nastupil do skolky cista katastrofa ( kojeny 2 roky) prve atb bral ako 3,5 rocny, distal sa z toho az ako 5 rocny. Chodi do statnej ale virm, ze ani v sukromnej to nie je o nic lepsie, deti rodicia rano nadopuju paralenom a lekmi na ukludnenie aby nemali prejavy, tak to to funguje bohuzial, ja som maleho dala do skolky a vydrzal tribdni a potom 2 tyzdne doma, som rada, ze je to uz za nami.

jana_eyre_2
9. jún 2019

@83lenka83 mam kamaratku, ktora rok pracovala v sukromnej skolke, vravela mi take veci, ze mi rozum stal 😭 ze raz jedno dietatko zvracalo, volali matke a jej prva reakcia bola, ze ci mu ma poslat po niekom suchare.. alebo doniesli sirup na teplotu, ze o 4h bude mat dalsiu davku a tak.. kamaratka vsetky choroby nosila domov, ale nie ze sople, ale chlamydie, anginy a tak dalej vlastnym detom nechtiac a tak sa na to vykaslala.. podla mna fakt nie je rozdiel v statnej a sukromnej.. ide aj o rodicov a o ich pristup..

meluela
9. jún 2019

@anoushka33 moj tak bol ze doma v pohode a v skolke katastrofa, bola som s nim nakoniec dlho doma, skusili sme v 4.5 a detto, az po 5r sme isli znova do toho a trvalo to vyse roka, mozno aj rok a pol ked sme boli chori uplne vsetci vratane maleho babatka co bolo dost drsne 40 horucky spar mesacnym dietatom. A to bola sukromna skolka, predtym statna a este predtym statne jasle ... takze co sa tyka chorobnosti to bolo rovnake. A potom v rovnakej statnej skolke ako predtym co bol vkuse chory, ked sa to uz vyzurilo/alebo mu dospela imunita a tiez uz tam tak psychicky netrpel to bolo ok, bol uz chory len tak normalne.

mircalla
9. jún 2019

@meluela Za imunitu su vo velkej miere zopdpovedni rodicia. Mnohi rodicia drzia deti v sterilite, vsetko dezinfikuju, nedajboze pohladkat psa, deti zvarete doma, ak zafuka vetrik, tam sa uz nejde von, vonku zababusene, aj ked je teplo. Ja sa vobec nedivim, ze tolko deti je vkuse chorych....Nie je normalne, ze dieta je tyzden v skolke, chyti sopel, z ktoreho sa lieci potom 2-3 tyzdne namiesto par dni a opat ten isty kolotoc. Chyba je katastrofalna imunita. Co opisujes sa detom, co maju dobru imunitu nestane. Nikdy sme nebrali ani len pripravky na budovanie imunity, deti maju 8 a 3, v skolke obe pred 3. rokom zivota, chorobnost skoro ziadna.

jana_eyre_2
9. jún 2019

@mircalla to sa naozaj neda takto jednoznacne tvrdit.. je velmi vela faktorov co imunitu ovolyvnuje, ale je mi jasne, ze clovek co nemava chore deti to vidi inak.. ale nie je to len tvojou zasluhou..

mircalla
9. jún 2019

@jana_eyre_2 Jasne, su tam aj ine veci, ale toto ma tom tiez svoj podiel. Nehovorim teraz o poruchach imunity, ale bezne zdrave dieta.

monika2012
9. jún 2019

@anoushka33 Dcera do troch rokov zivota uplne zdrava, bez jedinej choroby. Od nastupu do skolky tri dni v skolke a desat dni doma. Neustale choroby. Trvalo to cele tri roky, aj po nastupe do ZS, kazdy mesiac aspon tyzden doma s chorobou. A tie detske choroby su zaber aj pre mna ako mamu. Nie su to bezne sople, obcas mam stavy ako na zomretie, ani lieky nezaberaju. Myslim je jedno, aka skolka. Deti si tie choroby posuvaju v kazdom kolektive. A je to aj nutnost, bez toho sa imunita nevybuduje.

carodejkadorot
9. jún 2019

moja staršia dcérka bola do nástupu do škôlky - 3 roky 100% zdravé dieťa, žiaľ počas prvého roka viac doma ako v škôlke a všetko, čo doniesla schytala aj jej malá sestrička, ktorá mala v čase nástupu 3 mesiace, a samozrejme aj my rodičia, ktorých to pár krát totálne zložilo ( dva dni odpálená v posteli, ledva som sa doplazila na záchod 😃, a to podotýkam, že chodila prvý rok do súkromnej škôlky ( kde sa choroby tajili - napr. pľúcne chlamýdie a pod. ), keďže ju pre obrovský počet detí a minimum škôlok nevzali do štátnej, teraz chodí druhý rok do štátnej a je to už lepšie, choroby sa netaja

mircalla
9. jún 2019

@monika2012 Nie je to vobec nutnost

ovaaa
9. jún 2019

@mircalla nikdy nebyvali chore a vymeskany tyzden za rok ..Tak ako? Opatrne s nikdy...

ktochytavzite
9. jún 2019

@anoushka33 jj,bude ,bude urvite castejsie chory,v skolke su ine vieusy a bakterie;))A este ked vela ,pracujucich mamiciek tam posiela chore deti alebo nedoliecene.

ktochytavzite
9. jún 2019

@anoushka33 a my sme boli v sukromnej a tam brali aj deti s teplotou,@ len sa o tim muselo mlcat,sople a kasle tam bezne boli,skor v statnej vratia chore dieta.

ktochytavzite
9. jún 2019

@mircalla no moja mala aj tri tyz sople sle u deti je to notmalne,len svrakym soplom sim si ju nechala doma,kdezto fela ridicov dava do skolky soplave deti.A my v todine mame sople,inak mic vszne,takze zo ma po mne a chodime aj von a vsetko ale ak na nieco je niekto nachylny ,dostane to.

ktochytavzite
9. jún 2019

@mircalla a co je to chorobnost skoro ziadna?Moja tiez ken kasel a soplik bez atb,max den zvysena teplots ale ja to pocazujem za choribu a nedala vy som dieta dovskolky s kadlom i ked bez teploty lebo takto to ribi vela ridicov a nieje to spravne