Ahojte babi , naša dcérka zajtra dovŕši pól roka a podľa rôznych literatúr a videí od detských rehab. ke masa dcérka asi motoricky zaostávajúca.... lenivo sa sme tam dokáže pretočiť z chrbatika na bruško ... aj to keď sa jej zasekne ruka pod telom tak hneď place .... čo sa týka polohy na brušku , pekne drzi hlavu aj sa snaží byt na rukách ale len tak malo , stále je opretá o lakte.... a to ke všetko čo dokáže ..... je malo pohyblivá a pritom sa jej venujeme najviac čo sa da . Máte nejaké rady alebo ste to mali niekto takto podobne ? Samochvály vlastných deti ktoré v polroku šplhali na lane ma nezaujímajú .
Ďakujem 🙂)
@lola92 neviem čo vôbec riešiš zaostávanie v 6.mesiaci,,,,dieťa sa ti pretočí, čo viac chceš? aby cvičilo spartakiádu?každé dieťa ide svojim tempom....daný pohyb urobí vtedy kedy je naň pripravené....jedno dieťa začne chodiť v 9mesiaci, iné začne štvornoškovať alebo sa plaziť v roku a neznamená to absolutne nič.....pokiaľ je dieťa zdravé tak v 3-4rokoch ti bude aj chodiť aj rozprávať,aj sa plaziť, aj štvornoškovať....a nezmešká nič....
@lola92 nech je čo najviac na rovnej tvrdej podlozke- koberec, podlaha (nie posteľ!!!)
YouTube videá cvičenie s bábätkami - napr. Mama&Mimi cvičení s miminky - cvic pravidelne aj 3x denne hoc len 5.min
Moja doteraz miluje fitloptu
Nájdeš si tam rôzne videá ...
Tiež ju noste tak, že ju držíte len pod pazuchy a nohy voľné visia - posilňuje si brušné svaly.
Musí mať príležitosti hýbať sa. Čo najmenej v tých detských kresielkach a na posteli. ( My nemáme žiadne kresielka, ani chodak ani nič podobné. Mala.je vždy na zemi alebo na rukách. V sedačke len pri jedení)
Dúfam, že niečo z toho pomôže ;)
Nas sa v 6 mesiacoch ani nepretacal a to som to s nim kazdy den cvicila od 4 mesiaca. Mala som trochu nervy, ale len trochu. Potom v priebehu 1 mesiaca, sa pretocil, posadil, zacal stvornozkovat, postavil sa sam v postielke a teraz v 8 mesiacoch chodi okolo nabytku.
Pozri na toto video. Je ovela viac veci ktore deti v urcitom veku maju vediet ako sa len pretacat alebo dvyhat hlavicku... Ale prosim ta nestresuj ak ten tvoj nerobi veci tak ako vo videu. Moj nerobil nic ako som vravela ale uz od 2 mesiacov som ho testovala ako napriklad drzi hlavicku na bruchu a potom som to otestovala o mesiac a ak som videla pokrok, tak som bola spokojna. Kazde dieta napreduje inym tempom... dolezite je ze napreduje.
Nas neznasal polohu na brusku ale mal rad byt na brusku ked lezal na mojom bruchu. Vtedy sa aj snazil plazit hore k mojej tvari a ja som ho vzdy stiahla dole za nohy ako na suchacke a to sa mu tiez pacilo. Celkove strasne rad sa liepal po nasich telach, ked sme ho drzali na rukach alebo lezali s nim na zemi.. ako take stena ked lozi po mame suke.
Daj na svoje pocity, ak sa ti niečo nezdá, pýtaj sa doktora. Každé dieťa je iné. Môj mal 3mesiace a len ležal na jednom boku, ani šanca, že by sa otočil. Keď som mu hlavičku polohovala, vždy ho ťahalo naspäť. A za dva týždne už bol taký aktívny, že som neverila 😁 teraz bude mať 5m. A stále chce byť na brušku, ťahá sa za hračkami, dvíha na ruky. Nám pomohlo aj to, že v kočíku som dala dole strechu a dala na bruško, všetko ho zaujímalo tak vykukoval až sa začal dvíhať na ruky.
Motivuj hračkami porozkladaj okolo a nechaj nech sa nudí aj samo bábätko.
Aj náš bol taký, dr. Mi raz povedala, nie naša, že je tlstý a lenivý. A to mal pár mesiacov. Každé dieťa je iné.
Babatku najviac pomoze ked ho nechàš tak .. das ju dole na podlahu na penove stvorce vysyp okolo hracky a nech sa zabava .. ked tam nebudes okolo premotivovana tak sa ti zacne pretacat a plazit za hračkami. Z opisu tvoje dieta nema problem ale ty Lebo od neho chces viac ako je pripravene zrele daj mu čas. Asi je to tvoje prve dieta a uz by si chcela aby sedelo a stavalo kocky inak je pozadu. Nie je. Uzivaj si kym je babo vyrastie velmi rychlo a bude vediet vsetko viac ako ty 😆o par rokov budes ty tà čo zaostàva.
@jandra z postele ti moze padnut a za dalsie na tvrdom sa jej lepsie pohybuje... Skus cvicit na posteli a zemi... Niektore veci na posteli nespravis vobec, niektore veeeeelmi tazko v porovnani so zemou
@lola92 skus pripadne aj tuto sa poradit: http://www.cvibratislava.sk/
Nasa bola na tom podobne , trochu hypotonicka. Tak sme s nou chodili na rehabky, aby sme ju nakopli - a hlavne spravne rozpohybovali. Velmi to malej pomohlo.
@jandra To vela detom nejde na zaciatku a su z toho nahnevane a placu. Nas sa jedoval prevelice. Niekedy sme mu pomohli ze sme dali ruky za jeho nozicky aby sa od nich odrazil. Bol hned rad ze sa mu podarilo sa pohnut ale podla mna to nie je dobre. On sa musi naucit odrazat od zeme. Ak si na to stavana, nechaj ju chvilocku poplakat... ie ze dlho, ale ani nie hned brat na ruky ked zacne plakat lebo inac nebude mat sancu trenovat.
Potom sa naucil odrazat nohami ale nevedel ako s rukami. To sme s nim furikovali 1-2 dni a to mu velmi pomohlo, lebo pochopil ako pracovat s rucickami.
Ahoj, ak sa ti niečo nezdá, určite konzultuj s Dr. Naša malá bude mať 7 mesiacov,pretáča sa, pivotuje, posúva sa dozadu, a to je na úrovni 5 mesačného dieťaťa. Cvičíme Vojtu od 4 mesiaca, čo ju dosť naštartovalo, rozhýbala sa, ale po mesiaci stop a stojíme na rovnakej úrovni. Na tvojom mieste sa poradím s Dr.
Vies ja som sa vzdy riadila tabulkami, a ak by nieco v danom mesiaci nevedel poradila by som sa s pediatrickou.vela mamiciek tu bude vraviet ved aj moja taka bola a ako teraz skace......ale kazde dieta je induvidualne,co plati u ineho nemusi u teba.
A rada,ja som maleho ucila napr.co mal vediet v 6 mesiaci sme skusalu uz v 5 mesiaci