Náročné bábätko

11. feb 2024

Ahojte, máme pármesačné bábätko, ktoré veľmi ľúbime, je to krásne zdravé veľmi vnímavé dieťa, avšak patrí k náročnejším. Od narodenia bol veľmi citlivý na podnety, časom aj na spánok. Veľmi ho všetko zaujme, ale časom keď je to na neho veľa tak je veľmi rozrušený a prestimulovaný a plače. Od narodenia nás trápi reflux, teraz sa pridali koliky. Ešte k tomu mi klesla tvorba mlieka, dva mesiace nič iné nerobím len ho vkuse vkuse prikladám a snažím sa ho nakojiť, keď trebalo aj každú hodinu, pijem rôzne čaje ale už som sa nedokáza dívať ako sa trápi tak som začala prikrmovať umelým - tiež je to ešte proces, ktorý sa snažíme si osvojiť takže určitý diskomfort tam ešte je. Toto všeto spôsobuje, že veľmi veľa plače. Aj cez deň, aj v noci. Všetky tieto problémy sme samozrejme riešili aj s pediatričkou, máme rôzne prípravky atď., veľakrát aj pomôžu (takže problém je zistený aj sú riešenia) ale keďze tých problémov je viac, je ťažké všetko zosúladiť aby bolo tip top aj keď sa veľmi snažíme. Priznám sa, ani od vás nečakám konkrétnu radu, skôr psychickú podporu.. Ide o to, že môj muž chodí v poslednom čase domov s tým, že s hocikým sa bavil, kto má bábo v podobnom veku, tak každý hovorí, aké majú super dieťa, že ani o ňom nevedia, skoro vôbec neplače a pod. Má pocit, že naše bábätko nie je normálne. Že prečo práve naše toľko plače. Nehovorí to frustrovane ani nahnevane, skôr zo zúfalstva. Ako áno chápem že z istého uhla pohľadu “nie je normálne”, ale stisne mi srdce keď toto takto rieši, pričom máme zlaté bábo s problémami, ktore je pre veľa bábätiek typické v takom období a časom to bude iné.. V poslednom období celá atmosféra v rodine sa točí okolo toho, že sa trápi kvôli malému.. ovplyvňuje to náš vzťah, celkové fungovanie, a asi aj jeho vzťah s ním.. chápem že je to náročné, ale mňa držalo to, že som si vravievala, že je to len obdobie, potom to bude iné, spolu to zvládneme, ale jeho nálada už zoslabuje aj mňa..

kapanek1
11. feb 2024

Nikto nema take super, nenarocne babatko ako tvrdi. Vsetko prejde a zas pride nieco ine.

Drzim palce.

autor
11. feb 2024

@kapanek1 Ďakujem ❤️

beata_k
11. feb 2024

Je dost mozne, ze tvoje babatko z teba citi stres.

pehavcek
11. feb 2024

Ja len tolko, ze su babatka narocnejsie a potom take co fakt o nich rodicia ani nevedia.My sme mali narocne(reflux, koliky, zly spánok...).Od dvoch rokov sa to zacalo menit (ked mu vysli posledne zuby).Zacali sme byt menej unaveni a uzivat si chvile ako rodina Teraz ma 7 a je uzasny.Stalo to za to, ale tie zaciatky boli neskutocne vycerpavajuce.

kaia
11. feb 2024

Ja som to zažila 4x (bez preháňania)… a čo môžem s určitosťou povedať, že z toho babatko vyrastie 😊.
Hlavne Tebe veľa síl, krok po kroku sa to zlepší ❤️

pauli222
11. feb 2024

To je úplne normálne napr 3M je náročný, potom 5M a potom 7-8 podľa zubov a spankovych regresov.. ja som bola supernarocne dieťa a vedela som, že také čosi mam čakať aj aj.. ja som nemohla ísť pri malom ani na WC, stále iba plac a vkuse na mne.. Napr v 3M deti extrémne rastu a extrémne viac začínajú jest..čiže ak chýba MM, dá sa UM a aj napriek refluxu, treba kŕmiť, radšej menej, ale často.. ak dieťa place do 1h od kŕmenia, je hladné, rastie a naozaj potrebuje jest..môj malý vnímal veci, na ktoré deti reagujú tak 8-9M, čiže co potom mal všetko v hlavičke pred spánkom, to ten spánok stazovalo, ale treba vydržať..prídu ine lepšie veci a to vyváži tieto ťažšie..

Partnerovi jeden odkaz..ono keď si tupec s tupanou spravia deti, tak tie deti vedia ležať a doblba hľadieť potom tiež už celý život, nie len keď sú babatka..to k tým iným úžasným deťom..

Bud rada, že máš bystré dieťa, vráti sa ti to neskôr na tom, že bude šikovnejší ako iní..

autor
11. feb 2024

Ďakujem krásne za odpovede, ja sa snažím nestresovať a vnimať to ako obdobie ktoré raz prejde, partner je z toho viac nešťastný a zúfalý a keď mu vravím, že to nie je až také zriedkavé a že niektoré bábätká sú jednoducho také, tak argumentuje tým, že zatiaľ každý s kým rozprával má nenáročné dieťa..

lenka9212
11. feb 2024

Ja mam to iste

mata0076
11. feb 2024

Pozri si na instagrame lakt. poradkynu Dianu Klestincovu su tam super rady a fakty o dojceni 😊 tiez sme mali narocne babetko koliky od 13 dna zivota, vecer neskoro spaval, casto sa budil ale ze vkuse celu noc, zuby no ono to vsetko raz prejde. Konecne my vysli zuby a on mi pospi vkuse v noci aj 6-8 hodin 😊 od narodenia som toto nemala uzivam si to. Tiez v okoli kazdy mal napr dievcatka a tie boli ukazkove normalne som stale rozmyslala ci nerobim nieco zle. Ale podla mna deti z toho raz vyrastu treba vydrzat 😊

gabu_lienka
11. feb 2024

Mala som presne rovnaky pocit, ze kazdy ma nenarocne babatko okrem nas.
Poviem ti, ze ozaj existuju babatka, ktore sa napapaju a spia, dokonca prespia aj celu noc - mam take druhe. Ale s tym prvym sme si uzili… predcasniatko, nevedel dobre sať, cize jedenie minimalne 45minut, reflux, takze dalsiu hodinu a viac na rukach a znova kolotoc s jedenim od zaciatku. Bolesti brucha 5 mesiacov, nespal vo dne ani v noci. Ale neboj, prejde to, od polroka sa to zacalo zlepsovat. Viem, ze je to miestami frustrujuce, jansom si v krizovych chvilach hovorila, ze iba raz je maly a casom sa to zmeni. To mi dost pomahalo.

babydesire
12. feb 2024

Takze takto:
- to co povedia iny byva casto skreslene,,rodicia chcu vzdy mat "lepsie" dieta,,moja pekne spava, pekne papka, moj je tichucky takmer neplace, moje ma super rezim, nemame ziadne problemy atd.. Za prve, chlapy sa vacinou rozpravaju s chlapmi a znich minimalne 2 tretiny vobec netusia co je to mat babatko,,niesu snim tolko co matka, a navyse priznat, ze je to obcas na nervy je pre niektorych slabosske..po druhe maminky sa hanbia priznat, ze je to narocne lebo sak ta zvlada 4 a ja nezvladnem jedno ? Atd
- kazde dieta je ine a vzdy je to narocne..my mame dve,nas syn nebol "normalny" 😅 nikdy,,dcera sa rozhodla "nebyt normalna" ked mala rok 😅 (maju 7r. A 5r.) Stale je to divocina.
- syn mal koliky aj mierny reflux, rezim sa nam nedarilo vytvorit, s kojenim som pohorela hned v prvych dnoch (od zaciatku musel byt dokrmovany um), spanok? Jeho ci moj bolo nieco mimozemske,,denny spanok na prd, nocny spanok na prd...
- chapem,ze je to narocne a aj bude ale Zvladnete to ! Skuste najst nieco laskave, co vas naplni hrdostou a pychou, co je jedinecne na vadom babatku,,napriklad napredovanie v motorickych zrucnostiach, cokolvek co vas potesi a poviete si "tak nase dieta je vto.to uzasne"
- vela silprajem

babydesire
12. feb 2024

Tak mu povedz za na MK su maminky ktore tiez maju doma narocne dieta..my mame dve..nech si precita maminkovske debaty a ulavy sa mu, ze vtom nieste sami...u nasv dedins je mamina ktora ma 4deti hned po sebe a zda sa, ze tie su ozaj ako z rozpravky o "dobrych detoch" vsetci ostatny maju deti ktore su viac alebo menej ako z divych vajec

tramtada31
12. feb 2024

Jasne, že sú nenáročné deti. Bola som navstivit kolegyňu vtedy s polročným dietatom a ona mi vraví, že v zivote to jej o cosi starsie dieťa nezaplakalo, naše revalo nonstop. A nie, nebolo normálne, aj som sa tak vyjadrila u pediatricky a ona miesto toho, aby nás poslala na vysetrenia, tak zo mna robila krkavčiu matku. Po par mesiacoch sa nasla príčina - slabinovy pruh a priskrteny vaječník, čo spôsoboval bolest. Podľa mna musis manželovi uznať, že vaše dieta naozaj nie je normálne (ak je pravda, že stále place), tým, že mu oponujes, tak mu nepriznas emociu a nedas pochopenie (toto si aspoň natrenuj, pri dietati o par mesiacov zuzitkujes). A bohuzial, musíte vydrzat. My sme sa spoliehali, že druhé dieťa nemôže byt horsie, ale bolo rovnako narocne, takze tretie už ani za milion 😀