Najväčšie nepotrebnosti vo výbave pre prvé dieťa

annie89
15. júl 2018

Ahojte mamičky i budúce mamičky. 🙂

Diskusiu som sa rozhodla založiť po tom, čo mi nákupný košík na e-shope takmer práskal vo švíkoch (pretože ako prvorodička chcem predsa nakúpiť všetko, čo by sa mohlo bábätku zísť).
Chcem preto vedieť vaše skúsenosti.
Čo je naozaj potrebné, ale predovšetkým, čo je totálna zbytočnosť a ak by ste sa mali znovu rozhodnúť, do výbavy by ste to už pre bábätko nekúpili?

Ďakujem každej maminke za rady a typy 🙂

lula313
15. júl 2018

@annie89 nevyužili sme rukavičky, dizajnové čiapočky, kopec oblečenia, čo nemala ani raz na sebe, lebo si nedala nič prezliecť cez hlavu, takze sme používali len celotelove pyžamká, nepoužili sme ani spací vak, paplon s vankúšom. Za mna top veci, ktoré boli super:ulitka, odsavacka na soplik na vysávač, cumel curaprox, odsavacka mlieka, hudobný kolotoč nad postielku.

besnavila
15. júl 2018

@annie89 ahoj,kazda mamka ti bude radit asi trosku inak,bo kazde dieta je ine...urcite sa otientuj na prakticke a pohodlne oblecenie, ja milujem overaly ci oblecenie co sa zapina vpredu..deti neznasaju prezliekanie,iste toho nekupuj hordy, prveho polroka deti velmi rychlo rastu a bude mat tie veci na sebe len patkrat...co sa mi osvedcilo: detske lehatko-hupacka (polhodina kludu na nezaplatenie), nosic (velmi prakticke. Aj pri uspavani), hracia deka...a u nas sa neosvedcilo:kolitoc nad postirlku, ani postielka,kedze sa maly budil 10x za noc bol stale u mna, satka na nosenie-tej som neprisla na chut, a som zasadne proti aj lekari: ziadne hopsadlo, ci pavuk...choditko sme super vyuzili pri prvych krokoch...no odporucam ak si si nie ista pozicat si na skusku od kamosky ci dietatu ta ktora vec sadne az potom minat peniazky ;)

deti95060810
15. júl 2018

zbytočnosť - prebaľovací pult...

iwulqa
15. júl 2018

Cize veci ktore sme my nevyuzili
- Monitor dychu ( uplne super vec ale da sa pozicat v nemocnici alebo v poistovni(nas maly odmietal spavat v postielke cize spal s nami a monitor sme nepouzili)
Hojdacie kresielko
Baldachyn ( lapac prachu)
Prebalovaci pult( vhodny bol len na obliekanie po kupely, na prebalovanie som pouzivala postel ledze sa mi nechceko zakazdym prenasat maleho)
Paplon a vankus a tym padom ani obliecky netreba
Zavynovacka ( nas maly neznasal byt sputany)
Stojan na vanicku ( dobre posluzi pracka alebonkuchynsky stol)
Specialny kos na plienky ( nici zivotne prostredie kazdu plienku baly do igelitu, netreba staci zatvaratelny kos ved aj tak kazdy vynasa smeti denne)
Choditko ( urcite nie aspon pre mna)
Digi vaha ( pokial babo nema problem s papanim)
Sterilizator do mikrovlnky ( strasna debilina 😂)
Dizajnove ciapocky nepouzitelne stale padali.
Urcite je toho viac ale teraz mi to nenapadne.
Ale zase uzitocne a potrebne odsavacka na sople to je top. , zapinacie bodynko ( do kriza ze nedavas cez hlavku). Overaliky to bolo najpraktickejsie. Kolotoc nad postielku.
A pre mna najlepsia vec bola satka a nosic.

doty1
15. júl 2018

ja osobne som porozdávala kopec oblečenia (hlavne to štýlové), mala nevynosila skoro nič, na nezaplatenie body, overaly, pohodlné gate. Raz som použila teplomer do vody a také to lehátko do vane, muž ako skúsený otec ma s tým hneď zrušil 😀 . S odstupom času som rada, že sme si požičali hlboký kočík, ktorý mi ponúkla kamarátka a športový sme kúpili z druhej ruky, malá ako sa naučila chodiť v kočíku už byť nechcela. Veci som kupovala "za pochodu", ak som mala pocit, že danú vec potrebujem a využijem, tak som si ju kúpila, nekupovala som veci "že snáď využijem, lebo tak to písali".

koniarova
15. júl 2018

rifle na traky - totálna kravina

hettinka
15. júl 2018

@annie89 hlavne je blbosť nakupovať kopu veci dopredu. Nežijeme na Sibíri, všetko sa sa kúpiť postupne a podľa potreby. Na začiatok len základ, aby malo v com prísť domov z nemocnice - vajíčko, oblečenie 1-2 supravicky vo veľkosti 56 a pár veci v 62.
Rozhodni sa, či budeš nosiť, alebo kočíkovať a podľa toho kočík, alebo šatku/nosič.
Plienky veľkosť 1 len 1-2 balíky, pripadne látkové.
Spat je najlepšie naučiť rovno v postieľke a od začiatku tam aj uspavat. Monitor dychu sme mali požičaný, vyslielacky svoje. Hniezdo okolo postieľky a niekoľko plachiet sa zíde. Naše bábätka spali prvé mesiace v tenkej zavinovacke. Takze paploniky a vankúšiky sú na začiatku zbytočnosť, rovnako ako rôzne plyšaky a kolotoče na postieľku.
Využila som vibracne kresielko aj prebalovací pult. Mala som ale taký so skrinkou, takze tam malo babo uložené všetky svoje veci a plienky, kozmetiku. Take 2v1.
Cumel a fľaše tiež na začiatok netreba.

jana_eyre
15. júl 2018

ja som vela veci co som mala pripravene vyuzila (aj prebalovaci pult, aj kresielko a kopu inych veci co ini povazuju za bobosti) ale ak by som mala este raz prve dieta, nakupim si AZ ked bude na svete a pripravila by som si uplne ine oblecenie a nebazirovala by som na tom aby to bolo vsetko ostatne nove..

a oblecenie by boli len biele bavlnene overaliky na gombiky a bodynka s pancuchami, plus pre zimne babatko teply overal.. ine som vobec nevyuzila - mikiny, rifle, bundicky, tricka - vsetky taketo blbosti som podostavala od rodiny a ostavali v skrini az kym som to niekomu nedarovala..

jaj a este - vsetci mi radili aby som ani 56tku veci nekupovala, ze to nevyuzijem.. dala som na nich a manzel musel ist nakupovat sam 😅 a to bol.pritom aj prvy syn celkom vacsie dieta, 56 mu bola akurat, 62 zacal nosit az asi ako mesacny..

svetlana35
15. júl 2018

no pre mna hojdacie kresielko, vobec sme nevyuzili, a tiez kolotoc na postielku

lucynecka
15. júl 2018

My sme nevyužili monitor dychu, lampu premietajúcu na strop rybičky a hviezdičky 🙂, spací vak, mini kefu na vlasky, kopec oblečenia, niektoré nemal ani jedinýkrát na sebe - tiež som sa nechala uniesť :D a naopak - doteraz používame kolotoč nad postieľku, hraciu deku i kresielko. Veľmi sa nám osvedčila zavinovačka na spánok, ako písali baby - určite odsávačka na vysavač na soplíky, tú sme bežali kupovať, keď malý ako 6 týždňový schytal sopliská. A na pulte prebalujem doteraz, veď na posteli by mi už umreli kríže... a prvé 3 mesiace nám život pri uspávaní, kolikách a večerných trojhodinových plačoch zachránila fit lopta! Ale každá sme iná, každé babatko je iné a každému zapasuje niečo iné 🙂

siska53
15. júl 2018

@annie89 ohradka a ohrievac flias a v nasom.pripade aj cumle.

kondaska1
15. júl 2018

Spaci vak, baldachyn (dala som ho prec, zavadzal mi), flasa a odsavacka mlieka (ako pre koho, ja som nevyuzila ani raz), kolotoc na postielku, cumle, hrebienky a kozmetika, kos na plienky (vyhodim rovno do smeti), oblecenie by som kupovala az potom a hlavne iba prakticke veci, nie blbiny ktore vyzeraju pekne ale su nanic, tiez kopu veci velkosti 50 ani neobliekol, kresielko-hojdacka (nechcel tam moc byt). Naopak prebalovaci pult som vyuzila asi 2 roky, pre mna super vec a prepotrebna vec odsavacka na sopliky a fit lopta spomenuta vyssie a aj elasticka satka, to po veceroch a nociach ked sa nespalo bola moja zachrana 👍

pininka
15. júl 2018

Kazdy asi nieco ine poradi. Za mna urcite kos na plieny, stojan na plienky na stenu. Zavisi aj od toho kde kto byva, ci v dome alebo v bloku.

sense
15. júl 2018

Z tohi co sme mali a nevyuziki kolotic nad postielku, hojdacie kresielko a manduca. A este paplonik cca do osmeho mesiaca,divtedy soavala v spacom vaku...ostatne co sme msli veci sme vyuzili...ale veci ako kos na plienky, stojan ns plienky baldachyn ,kvanta kozmetiky sme ani nemali

marguay
15. júl 2018

Za mna zavisi ako ti buď spat. Ak v postielke das do zavinivacky a je to. Ak nie tak vyuzijes velmi satku, fitloptu, tym padom nie overaly tahali by u nas na kvanta overalov zbytocne. A oblecenia vela ak budes kojit babatka sa zvyknu vela prekakat ja som nestihala menit. Nevyuzijes malinke tenisky ani bundicky. A ak mate poschodovy dom tak pestunku urcite.

michaella94
15. júl 2018

Ako bola spomínaná šatka alebo nosič ak sa pre neho rozhodneš určite pozistuj či nosič je ergonomicky a šatka či nie je len najala metráž 😊 pre mňa to je základ výbavy pre diatatko.....potom odsávačka na nos na vysávač tie elektrické na baterky a vlastne všetky ostatné sú na figu....látkové plienky oblečie ako bolo spomínané nech nejde cez hlavu ale na zapínanie....vaničky sa teraz dajú kúpiť s takým nalepenybvpreduba teplomerom pre mňa veľká pomoc....nejaký krém na riťku..ja som kaštieľa len keď bola zaplatená čiže stačí jeden....perinka alebo zavinovačka..ja som na nej mala deti položené na gauči ale nebalíkla som ich do nej....obliečky na zavinovačky...vibračné kresielko.....ja som nepoužívali kozmetiku žiadnu umývala som v čistej vode chémie ešte budú mať v živote dosť 😂😂😂 ....do postieľky nepremokavé plachty mantinel...ja som mala baldachýn..mne nevadil páčil sa mi nezavádzal ale veľa mamičiek ho nechce 😂😂 monitor dychu fajn aspoň
na prvé mesiace ak ale plánuješ že bude drobec
spávať s vami od začiatku tak zbytocnost.....čo jediné neodporúčam je klokana a chodak 😉 myslím že všetko ostatne boli pre mňa zbytočnosti 😉

michaella94
15. júl 2018

A ešte som zabudla....odsávačka na mlieko...daj si na ňu pozor ničí bradavky a spôsobuje regady...ak budú prsia plne nečakaj a volaj laktacku poradkyňu a mliečko vytláčajú rukami v teplej sprche....to len v prípade že budeš mať nadprodukciu....ale zijdu sa ti vložky do podprsenky a dojčenské podprsenky...

annie89
autor
15. júl 2018

Baby! STE FANTASTICKÉ!!! ❤❤❤❤❤❤❤

maminuska
15. júl 2018

@annie89 no ja mám 5detí a postupne som vyfiltrovala pre mňa najlepšie veci a absolútne blbosti a to sú : všetky veci prevliekané cez hlavu obzvlášt celotelové overaly , totálna blbosť, dieťa ideš doslovne dolámať, dizajnové čiapočky kravina na kvadrát, vatové tyčinky , rifle na traky ...vôbec celkovo rifle u tak malého babenka je blbosť.
Čo som maximálne využila ... tepláčky , bodynka na zapínanie vpredu , polodupačky ( skvelá vec ) , obyčajné bavlnené čiapočky, tenké mikče ,

ukulela
15. júl 2018

@annie89 ja som pred casom zalozila podobnu temu - tiez sme co-to popisali, tak prestuduj, mozno pomoze 🙂
https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybavicka/co-sa-osvedcilo-skusenejsim-mamickam-vo-vybave/
v skratke za mna: top: celotelove pyzamka so zapinanim od vrchu po spodok a pomedzi obe nohy (tesco F&F napr), body/kosielky na preklad - teda neprevliekaju sa cez hlavu, ale prelozia a zapnu cez prsicka (najma chlap s velkymi packmi ocenil), ja som vyuzila rukavicky, musela som aj dokupovat. maly ich zuzlal, skrabal sa rukami, tak mal rukavicky skoro stale ... veci ako monitor dychu vies zohnat ad-hoc ked treba ... flasky nakupis, ked sa nebude dat kojit (jasne, jednu treba ...). mne pomohla odsavacka, ale mala som pozicanu. pri malom priestore je pultik prebalovaci na postielke paradna pomocka ... a za mna top vankus na kojenie.

beadgirl
15. júl 2018

@deti95060810 ja som malého prebaľovala len na pulte...

sense
15. júl 2018

@ukulela u mna tuez jedna z top veci vankus na kojenie dokonca v 2velkistiach a hoci ma dcera 5rokov vyuzivam iba este (nue na kojenie)

timilv
15. júl 2018

Nevyužili sme prebaľovací pult, fľašky, ohrievač na fľaše, odsávačku, poštolky, oblečenie, ktoré malo úzky otvor na hlavu ;)

ukulela
15. júl 2018

@sense ja som mala pri prvom pozicany - taky mensi model, skor tvaru do C - aj na kojenie, ale napr aj na polohovanie maleho bol paradny. ten som vratila kamoske, lebo potrebuje 🙂 a teraz som si kupila uz ten vacsi .... akurat si nan idem usit este jednu nahradnu obliecku (kupovat ku za 10-15 eciek nebudem, ked ma takto vyjde na 3 🙂 .... a teda aj pre mna aj pre babo to je pomocka. jasne, da sa nakojit aj bez toho, ale ozaj som poznala ten rozdiel na krizoch, ked som musela kojit bez .... a ano, vzdy sa da popodkladat vankusami a kadecim, ale toto je prakticke, rychle a vyuzitelne aj neskor.

zuzka_ant
15. júl 2018

Snad to pomoze, ale kazde dietatko, aj mamicka je ina takze hlavne tomu sa treba prisposobit
nevyuzila som/nevyuzila by som:
*sterilizator, flase,..
*prebalovaci pult(prebalovala som na posteli a ked sa zacal otacat uz by som sa ani neodvazila prebalovat na pulte)
*vankus na kojenie (najlepsie sa mi kojilo po leziacky)
*z oblecenia vsetko pevne, co sa nedalo natiahnut/rifle, alebo nohavice v ktorych sa nepohodlne sedelo v autosedacke, a bundicky kde som mu nemohla navliect ruciciky, kym bol maly,prilis pevne bodycka, maly otvor na hlavu...a stylove topanocky, ktore si hned skope a aj tak nezahreju, a este overaly ,mne trosku vadilo ze ked si odgrcol nahodou na veci musela som prezliekat vsetko, presla som len na teplacky a bundicky, a tak ked sa precikal vymenila som len teplacky, a ked si grcol tak len vrch..
*kedze som nosila tak som uprednostnovala teplacky pred dupackami
*zavinovacka/maly neznasal mat ruky zviazane v postielke, ale v satke mu nevadilo byt natesno pri mne aj s ruckami vnutri
*kolotoc nad postielku, hracky v postielke
*ohradka, choditko, hopsadlo,..
*monitor dychu/casto skoncil maly pri nas a mali sme aj vela poplachov bezdovodnych takze to slo prve prec,...vlastne nie..premotivovana svokra ta letela este pred monitorom dychu
a za mna najuzitocnejsie:
nosic/satka a kusatko nahrdelnik, hracia deka, mantinel do postielky,spaci vak,
Takto som to mala ja, ale to je dost individualne komu co vyhovuje, vela veci som zistila ze mi bolo na nic, a zase spatne by som si niektore veci zadovazila keby som vedela🙂😉

kikina84
15. júl 2018

@annie89 záleží z akej sumy praská vo švíkoch.. ja som za 800€ nakúpila.. kočík 3 kombináciu s autosedačkou nový,fusak do kočíka, vaničku,prebaľovacii pultik, špeciálny kôš na plienky, postieľku výškovo nastaviteľnu aj s perinkami ,hniezdom a navleckami ,nepremokavu plachtu, kolotoč nad postieľku, baldachýn..vsetko nové a ešte mi zostalo na oblečenie aj plienky..je to síce 7 rokov do zadu..ale ako tak pozerám ceny, moc sa toho nezmenilo..a to som celkom náročná..tiež nekúpim hocičo..sú ženy čo investujú len do kočíkov 800 € a viac..podľa mňa je to o financiách a náročnosti..ostatné veci sme potom už riešili priebežne ale prevažne len oblečenie a plienky..mozno pár prkotin navyse

lenkaam_1
15. júl 2018

Baldachyn nad postielku ale samozrejme musela som ho mat

kikina84
15. júl 2018

@annie89 neskôr sme dokupili ešte kameru s nočným videním keď už stála,lebo mala tendenciu vyliezať z postieľky,respektíve vyskakovať a muž mi kúpil ešte hojdacie kreslo keď mala dcéra 3 mesiace,ale to bolo ako pomoc mne lebo som mala ruky jak opica.. ale ak sú deti kľudne a zaspia hocikde tak napr tieto dve veci sú nepotrebné..my sme napr. ani monitor dychu nemali..

lenkakevin
15. júl 2018

Ahoj, my sme vôbec nevyužili cumle, fľaše, sterilizátor na flaše lebo som len kojila.nepotrebná bola aj šatka a nosič 🙂 Naopak sme využili stojan na vaničku, prebalovací pult, hojdacie kresielko, perinky, odsávač soplíkov na vysávač,monitor dychu. Chodítko sme ani nekupovsli, ale nám ani nechýbalo 🙂

bucko555
15. júl 2018

JA som vyuzila vsetko co sme mali najväčšou pomocou bol pre mna prebalovaci pult kedze mam 180 cm a kazde dve hodiny prebalovat malu by som prisla asi o krize, ja som nekupovala zbytocnosti len potrebne veci jedine co sme moc nevyuzuili bola detska pestunka kedze mala spavala cez den bud na chodbe v kociku alebo v prenosnej postielke.