Ahojte....potrebovala by som radu. dcera ma tri roky aj tri mesiace a posledne tri tyzdne je to katastrofa - dieta predtym vesele, usmievave, od 2 a pol mesiaca prespalo cele noci uplne krasne, vyspinkane...a teraz? uz cez den zacina fnukat....proste pre nic za nic, len tak, povie nam ze ona musi plakat......tak fnuka stale, ked si spomenie na to, ze MUSI fnukat......ale to len tak mierne, ze si to nevsimate...vecer ked ma ist spat, tak aj ked sa salime vecer ze sa rehoce a je stastna, zalahne do postele a zacne fnukat, plakat, vyvolavat nas kvoli somarinam.....ze sopel ma, a pritom si ho vie vyfukat sama, potom krici ze sllzy slzy ma, ze ma problem a ked sa jej opytame aky tak povie ze ona nevie, ze my mame povedat...dalej ze nieco sa jej stalo, ked sa jej opytam, ze preco place, tak mipovie, ze musi plakat......ked sa jej opytam, ze ci sa boji dacoho, tak povie ze nie.....od dva a pol roka spi sama v izbe z bez problemov, teraz zrazu misi niekto ostat v obyvacke spat a ona musi mat otvorene dvere do izby...ale aj tak sa nadranom okolo po 3 alebo pol 4 zobudi a zacne nas vyvolavat, plakat s tymi istymi somarinami ako predtym.....potom zaspi placuc alebo fnukajuc...rano namiesto toho, aby zakricala, ze uz som sa vyspinkala, ako to robila predtym, tak zacne nas volat , kricat a plakat.......dnes zacala vystrajat uz o 10 vecer a s prestavkami celu noc...neviem, ako jej pomoct, neviem, co som spravila zle ale strasne rada by som jej pomohla.....ale nejako nic nezabera....prideme, pomojkame, vyriesime 'problem' , ale aj tak place...ked sa jej opytame preco, povie ze musi.....ona si to proste planuje.....ja uz neviem kudy kam...uz sme skusali aj to, ze sme ju nechali tak..jednu joc zabralo lebo pochopila, ze neprideme, ked uz sme jej vyriesili PROBLEMY, ale potom uz to nezabralo......nevyspi sa tym padom a dalsi den je taky ufnukany....
Musim ale povedat ze na mladsieho brata /9 mesiacov/ dava pozor, hlasi, ked on robi nieco zle, da mu pusu na dobru noc, dobre rano, je rozumna, ked ju poziadamo neco, spravi to.....nemame problem s nou ist do obchodu a tak....proste dni su super, ona ked ma co robit, nefnuka, a aj ked fnuka tak jej nic nie je......a ked jej dame daco spravit alebo spolu daco robime, tak je vsetko oki...ale ten vecer a noc je katastrofa....
Uz rozmyslam, ci som to nesposobila ja, lebo sme sa obcas s muzom pochytili a aj som si poplakala, ale zas sa vsade pise ze netreba smutok pred dietatom ukryvat, aby vedelo, ze smutok a plac su sucastou zivota a je to normalne.....ale zas vymeny nazorov sme mali aj predtym a myslim ze ich ma kazda rodina, a nic sa nedialo......neviem, ona sa nesprava tak, ako ja ked si poplacem, takze mozno ani nie ja som zodpovedna, ale fakt uz neviem.....mam pocit ze som zla matka....
aby inak bolo jasne: nejde tu o mna,ze sa nevyspime, ale ona sa nevyspi......a to je zle....este podotykam, ze zhruba pred 2 mesiacmi prestala mat popludnajsi spanok, a to predtym spoavala aj 3 hodiny popoludni........ale aj ked ju posielam oddychnut si popoludni, tak ona ze nie je unavena...tiez musim podotknut ze vie normalne rozpravat, takze vie normalne vyjadrit ak sa niecoho boji, lebo mi von hovori, ze sa boji psa, anteny a tak, takze s vyjadrovanim problem,nema.....no sme v koncoxh z toho, lebo je to ako zacarovany kruh....dakujem za kazdy radu....
kazda rada dobra v tomto pripade ...dakujem velmi pekne,..
Vecer by som sa s nou uz neblaznila- trosku skludnit.. Precitat knizku, polubit...
A na to fnukanie- no chce Vas asi zaujat a inak to nevie
Ahoj, neviem, síce, či ti toto pomôže.... Ja keď som bola malá, už trošku staršia ako vaša dcérka, cca 5 rokov, tak som každý večer pred spaním plakala. Rodičia nechápali čo je so mnou, lebo inak som bola veselá a tak. Stále sa ma pýtali, že prečo plačem, čo mi je a mne sa proste len chcelo sa vyplakať. A najviac ma hnevali tie ich otázky, lebo som sama nevedela a potom som mala pocit, že musím im niečo povedať, nejaký dôvod, aby mi dali pokoj. Asi má dcérka len také obdobie, možno by pomohlo, keby ste niekto s ňou v izbičke dočasne spali. Možno si tým plačom iba ventiluje celý deň . Myslím si, že je rozumné dievčatko a z jej strany to nie je zámerné terorizovanie, asi ani sama nevie, prečo to robí a čo sa s ňou deje. Ste dobrí rodičia, zaujímate sa o ňu, ľúbite ju, neboj ako to prišlo, tak to odíde. Hlavne nech cíti, že ste pri nej a že ste jej oporou. A keď ju dáš do postele poobede, tak z nej odchádza? Možno nezaspí, ale deti v jej veku väčšinou ešte potrebujú oddychovať, aj keď nie priamo spinkať. Možno aj to jej chýba a cez deň je tým pádom na ňu veľa podnetov, tak sa večer ventiluje. Držím palce, aby sa vám to podarilo vyriešiť a daj vedieť ako sa darí 🙂
@usiko ...tak my mame nieco podobne... od 6 mesiacov mala spi sama vo svojej izbe, 12-11 hodin v kuse.....ziadne problemy. Ani chora nejako nebola. Teraz po dovrseni 3 rokov z nicoho nic asi pred tyzdnom ci dvomi zacala fnukat a plakat, ze nechce ist spat poobede (chodi od sept. do skolky, takze to vypuklo cez prazdniny ked je doma), ale ked ju ulozim, tak zaspi ako stolverka...2-2,5 hodiny a vstane usmiata a spokojna. Vecer uz niekolko dni place, ze nechce ist spat, ked ju dam do postielky s revom vyskakuje, ze chce ist von z postielky, ze nechce spat. Bez plienok cez den je uz velmi dlhu dobu, a asi 2 mesiace je bez plienok aj v noci, ale nevydrzi a musime raz, dva x vstat a dat ju na jej volanie ci plakanie vypisat. Sem tam ked tvrdo spi si cvrkne. Rano je vacsinou vyspana a vesela- Je velmi komunikativna, rozumna, vyspela na svoj vek mentalne.Nehovori, ze sa niecoho boji. Asi pred pol rokom mala mániu, ze sa boji Jeziska.... a potom vysvitlo, ze ju babka vodila okolo krucifixu na ulici kde je ukrizovany Kristus a hovorila jej ze to je Jezisko. My vidime a vlastne uz nevnimame Ukrizovaneho, ale to dieta videlo to co tam je... utyraneho, umuceneho zakrvaveneho holeho chlapa...skratka udesny vyjav. A ked sme potom zacali hovorit, ze Jezisko pride na Vianoce, tak sa bala..azpokym som jej to nevysvetlila, ze tam na krizi nie je jezisko, ale kristus a ukazala som jej jeziska ako male babenko.... tak potom sa prestala bat. Takze neviem, co sa s nou teraz deje. Vecer ju okupem, ulozim, a rozpravam sediac pri jej postielke rozpravku a potom jej spievam tak dalsich 10 minut..... vtedy je uz pokojna, len ten predspankovy vresk a tesne po polozeni do postielky...... Hadam sa to zmierni tym, ked jej postielku uz vymenime za normalnu postel... mozno je uz vyspela a ma pocit vazenia v tej detskej postielke...neviem.... utesujem ju a hadam to casom prejde......
@daskanovak booozicku, dakujem ti velmi pekne za mile slova.....aj mne sa zda ze je to to, co vravis...proste sama nevie co so sebou.... ☹ ☹ ☹ ☹
@awalancha3 no, alebo ti bude z velkej postele vychadzat......von ked nebude chciet spat🙂 no, je to fakt tazke niekedy...a v noci ti nevystraja vobec? pekne spi celu noc?
@usiko ...v noci sa raz alebo dva x zobudi s placom, bud ze si cvrkla, alebo ze chce ist pisat...ale ked sa dobre vypisa pred spanim a nepila toho vela vecer, tak vie prespat bez nehody celu noc........A ze bude vychadzat z velkej postele, no, to uz k tomu patri..nemozem ju drzat do puberty v detskej "klietocke"... 😉 Uz si ziada velku postel.....pyta si ju
Ahoj, usiko! ako sa vám darí?
@usiko ja si mylsím, že malá slečna prechádzala neakou vnútornou premenou, možno len potrebovala zo seba dostať nahromadené napätie. Už sa to zmenilo?
A inak písala si, že si myslíš, že si zlá matka. No moja milá, zlej matke by to bolo jdeno. Ty si dobrá mama a snažíš sa dcérke pomôcť, zaujímaš sa o ňu, hľadáš informácie 🙂
Snáď je to už za vami 🙂
@usiko este doplnim: nikdy sme ju neuspavali, aj teraz zaspi sama....ona totiz nikdy nezaspala, ked bol niekto s nou v izbe, tak aj preto......
dnes som sa jej opytala, preco tolko place, ze kde, u koho to videla, a ona mi povedala, ze nikde to nevidela, ani u deticiek vonka, ani doma, ale ona proste musi plakat...mam pocit ze je to z jej sstrany teror voci nam, uz si to vsetko beriem osobne, no som normalna?