Dobre ránko.. idem si k vám po radu, prípadne ak žiadna neexistuje aspoň sa postazujem :( nás malý mal v stredu 3 mesiace je iba kojeny.. od pondelka sa neuveriteľne zmenil jeho spánok až tak že sme už zúfalí.. doteraz to bolo tak že mal svoj rituál, kúpeľ a spal 4 hodiny niekedy aj 4 a pol zobudil sa na kojenie a spal ďalšie 3 hodiny v kuse.. znovu kojenie a niekedy sa podarilo spať ešte aspoň hodinku ďalej.. bola som šťastná prestastna ako krásne spí a že nepoznám tie bezsenné noci ktorými má každý strašil.. prišiel pondelok a ako keby utalo.. malý nechce spávať.. cez deň iba vonku v kočíku alebo na balkóne tam dokáže prespať aj tri hodiny vo vnútri v byte maximálne pol hodinu.. a potom prídu noci už mám z nich hrôzu.. budí sa každú hodinu nadránom každú polhodinu.. nebudi sa s plačom iba sa začne pucit, krútiť, zvyjat, rozhadzovať rukami, zurivo si ich pcha do úst až po dlane a hryzie ich a je po spánku.. ako náhle ho vezmeme na ruky je kľud začne driemat položíme ho opäť je hore.. skúšame spať v perinke, bez perinky, so zviazanými rukami, s voľnými rukami, zabalený iba v deke, v spacom vaku nič nepomáha.. zaspáva iba na rukách na fitlopte.. on je z tých polhodinových spánkov chudiatko už viac zničený ako ja s mužom oči má červené ako keby týždeň v kuse plakal.. hladný by nemal byť je na prse nonstop.. doteraz priberal tak cca 200g týždenne teraz pribral 300g za 4 dni čo je v kuse na mne.. pri kojeni púšťa prso sám keď sa zasýti chvíľu ostane ležať odvaleny a spokojný ale keď s ním pohnem že ho chcem dať odgrgnut tak spustí vresky.. dočítala som sa maximálne niečo o nejakej spánkovej regresii ktorá prichádza okolo 3-4 mesiaca, rastovom špurte.. alebo sú to už zuby?.. neviem.. máte to niektorá rovnako? Vďaka za každú radu 🙂
Klasika, spánok dieťatka sa mení... Ja som praktizovala nepopulárnu techniku, ale nenechala som ho vyspať cez deň XX hodín v kuse... Mala som naštudované fázy spánku, vždy som si stopla kedy zaspal a kedy mu končí fáza a zobudila som ho. Nie nasilu, ale na konci tej fázy ho zobudilo aj obyčajné opatrné otvorenie dverí a bol usmiaty, spokojný a vyspinkaný... Dieťa postupne toho spánku potrebuje menej a menej.... Ak ho necháš prespať pol dňa, je jasné, že v noci už nechce. Dôvodom tiež môže byť boľavé bruško, skús vypozorovať.
@mtn112233 Ahoj, to mi je luto. Moznosti moze byt viac. Neboli ste na ockovani? Vigantol velmi casto sposobuje bolesti bruska, moze mat koliky, tam su potrebne masaze, prip. skryty reflux. Ten mala moja mala, prejavoval sa slinenim, malo sa napapala, teda castejsie som ju kojila. Zistili sme to az v 5tich mesiacoch, ze ma skryty reflux, lebo nevracala. Drzim palce.
Áno, všetko je to len obdobie. Môj syn napríklad skoro dva roky spal v noci tak, že sa budil každú hodinu. Veľmi som závidela ženám v mojom okolí, ktorých deti spali aspoň tri hodiny v kuse.
@mizu89 @mala_zabka @flavia1.. nie koliky to nebudú tie sme mali od narodenia vždy niekoľko dní v týždni ale to bolo niečo úplne iné ako toto vtedy sa vyplakal večer medzi 18-19 a potom práveže od únavy prespal aj celú noc.. reflux ten má ale tiež sa nikdy neprejavoval tým, že by kvôli nemu nechcel spať.. ockovany ešte nebol..cez deň toho práveže tiež veľa nenaspi možno dva krát po dve hodiny vonku inak sa nám ho doma podarí uspať maximálne na tu polhodinu až hodinu už keď ozaj vidím ze si sucha oci.. preto ma to trápi že je to také náhle a úplne iné ako všetko čo sme doteraz pri ňom zažili..
@mtn112233 Moj niekedy v tomto obdobi zacal byt ochotny spavat iba na rukach. Nastastie iba denne spanky, nocny nie, hoci zase dlho zaspaval. Po tyzdni, co ma uz bolela chrbtica, sa nastastie ukazalo, ze zaspi aj len prituleny pri mne alebo pri manzelovi. Trvalo to niekolko tyzdnov, mozno 2 mesiace, co sme sa s mamzelom pri nom striedali na kazdy denny spanok, bolo ich aj 5-6, kedze vacsinou boli iba 40 miniut (predtym aj 3 hod). Potom akoby utalo a zrazu uz pri nas byt nechcel a zaspal iba v postielke 🙂 Ten ich spanok sa ozaj zo dna na den meni, nikdy nevies, co pride. A tvoj teda nespi ani prituleny, tak, ze by si mohla aj ty pri tom spat?
@mtn112233 u nás presne v 4mesiavoch tak isto a kvôli zubom . Síce nič nebolo vidno prvý zub vyšiel v polroku ale spával tak zle veľmi dlho skoro do 2rokov . Proste dojčené deti sa ukľudňujú na prse a keď niečo boli tak o to viac. Boli lepšie a horšie noci . Teraz má 2roky aj niečo a budi sa tak 2x . Keď odstavím tak hádam už prespí celu noc . Verím ti že je to hrozne každú hodinu je masaker , to som tiež neviem ako dala ..
treba len vydrzat, v 3-4m babatka pride k takejto zmene spanku, nie je to neobvykle, ale chapem, ze vycerpavajuce.. ale je to normalne, je to kombinacia viacerych faktorov - zuby, v tomto obd. zacinaju prikrmy, jednoducho viacero zmien naraz,… treba vydrzat, zas sa to upravi…
a neskor zas pomeni 🙂 tieto radikalnejsie zmeny idu v priemere tak v obd. 3m, potom 6m, potom 9m a 12m… velmi zosiroka povedane…
je to nahle, pripravit sa na to neda (aj ked o tom vies), treba zatat zuby a vydrzat 🙂 je to naozaj len obdobie
odpoved na tvoju otazku v zavere je, ze: mali sme to tak vsetky
ten prvy rok je taky, ze cca kazde tri mesiace sa dieta meni a nie vzdy to ma nejake logicke ucebnicove vysvetlenie. na jednej strane uz viac vnima, blizkost mamy je blizkost mamy. na druhej strane mozu ist zuby alebo to mozu dalsie zmeny 🙂 mojmu prvemu napriklad po tretom mesiaci zacali ist zuby a presne taketo jedy mal, zurivo si pchal pasticky do ust a pod... striedali to spankove regresie, bolesti bruska, stale cosi ine. v polroku zas prislo cosi ine a tak dookola 🙂
asi nebudes rada za takuto radu, ale asi to netreba nejako riesit, stresovat sa. treba to proste prijat a hovorit si, ze to je len obdobie 😀 hlavne sa nestresuj este aj s tym, kolko pribral, kolko presne spi a s podobnymi statistikami. aj dospeli maju "lepsie a horsie" obdobia, to iste deti.
U nás to bolo rovnako. Do troch mesiacov sa prvý krát zobudil o pol noci. Potom ako keby uťalo a každé dve hodiny hore. A nepoteším. Také spanie mu ostalo do roka a pol, kým som ho neodstavila od kojenia
@mtn112233 skús popozerať stránku prosimspinkej.cz mne zachránila zdravý rozum. Ale nečakaj žiadne zázraky, len sú tam pekne povysveltlovane veci ohľadom spánkovej regresie a podobne. Je to len obdobie. Deti sa tak v prvom roku vyvíjajú v trojmesačnych cykloch. Nám dcéra do troch mesiacov prespala celú noc s dvoma zobudeniami na kojenie. Medzi troma a šiestimi mesiacmi mala noci kedy som ani nestihla zaspať kým sa znova zobudila... A potom sa to postupne začalo zlepšovať. Držte sa, treba len vydržať
My mame podobne stavy, ale teda on nikdy nespal tak dobre ako tvoje babatko, cize nie som z toho vysokovana. Ale vsetko trva par dni, par dni za cele noci pucil presne ako si pisala. Potom bol chvilu klud. Potom zaspal o stvrtej a nevedela som ho zobudit, a o desiatej uz bol vyspaty do ruzova a nie a nie spat. Momentalne je skoro celu noc na cicke, a ja si len opakujem, ze je to len obdobie, aby sme sa nezblaznili…mne najviac pomohlo nwpocitat zobudenia, nepozerat na hodinky, a dat si ho k sebe do postele, aby som nemusela vstavat vkuse.
@mtn112233 Toto je v 3 mesiacoch veku uplne bežný stav. Ten váš je trošku extrém čo sa týka tej noci (cez deň mali aj moje deti 3-6 mesačne len 30 minútové spánky, ale budili sa spokojné). Tiež som si tým prešla, dvakrát. Kľudne kontaktuj spánkovu poradkynu, ale asi proste chce to len prísť na to, že ako na neho. Máš len jedno dieťa, tak ho daj do toho kočíka spať... v noci asi teda v náručí držať, nech ťa cíti
@mtn112233 dieťa rastie.nebude ti stále spať 3h.vsetko je len obdobie ber to tak užívaj si.moze ho bolieť bruško.chlapci mávaju koliky.mozno to je príčina.skus kúpeľ pred spaním.ak sa budí možno je mu zima,alebo moc teplo.je malý stále tá potrebuje.skus to nejako vydržať.len ho moc nerozmaznavaj ako tá fit lopta a ostatné lebo potom si dieťa na to zvykne a nezbavia sa toho.ak ti to vyhovuje tak sprav si podľa seba.
Píšeš že v 3-4 mesiacoch spankova regresia.s týmto som ja problém nemala.ja skôr v tomto veku s dojcenskym štrajkom.
Môj zase od cca 5-6 mes. sa nad ránom zobudil cca okolo 4h a na prse nezaspal tak som ho dala do postieľky a potom zaspal cca po 30min.no ako bol starší tak sa to predlžovalo z 30min boli 2h opakovalo sa to cca každú druhú, každú tretiu noc.prestalo to keď mal chlapec rok.takze pol roka som mala ja takéto trápenie.buntosenie v noci 🙆