Môžu jesť bábätká domáci ovčí syr a jogurt?

viki09
6. júl 2010

mam 10mesačné babo, a chcem vedieť či môžeme papať domáci ovčí syr a biely ovčí jogurt... ďakujem

dosa
6. júl 2010

podla mojej tabulky od 9 mesiaca moze dieta papat mliecne vyrobky okrem tvarohu a dojcene dieta aj okrem jogurtu. tvaroh a jogurt moze potom papat od 12 mesiaca. ak mas zaujem poslem ti ju na mail, napis mi do IP.

mukky
6. júl 2010

Ovčí hrudkový syr sa vyrába buď zo surového, alebo z tepelne ošetreného (pasterizovaného) ovčieho mlieka. Vo všeobecnosti syr vyrobený zo surového mlieka, vraj zreje rýchlejšie a má lepšiu chuť (pretože obsahuje vyššie množstvá alkoholov, kyselín a sírnych zlúčenín) ako syr vyrobený z mlieka pasterizovaného. Syr zo surového mlieka však predstavuje určité riziko, na rozdiel od pasterizovaného, ktoré podlieha tepelnému ošetreniu, pri ktorom nastáva takmer celkové zničenie nežiaducich mikroorganizmov.
Syr obsahuje aj veľa soli a aj preto sa neodporúča pre malé deti (určite nie skôr ako pred dovŕšením 3. roku). Pre deti sú vhodné menej slané druhy syra: syr typu cottage, mozarella, ricotta,lučina

nie nízkotučné, do roka určite nie tavené, do šesť rokov nie s plesňami, teda zrejúce alebo inými prísadami

greensheep
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
brmbo
1. okt 2012

10mesacnemu dietatu sa nesmu davat ovci syr ani kozi az po dovrseny12mesiaca zivota.to vam povie kazdy pediater

baklik
1. okt 2012

tak to by aj mna zaujimalo 😕

kacarina
16. okt 2012

A ovci a kozi jogurt (nie domaci), kt. je z pasterizovaneho mlieka, pre 9-mesacne deti? Vas nazor/skusenosti/poznatky poprosim, dakujem ...

moon1979
16. okt 2012

osobne by som výrobky z nepasterizovaného mlieka dieťaťu nedala ... bála by som sa