Momentalne spime vsetci 4 v jednej posteli a je to uz neunosne. Deti sa budia snad kazdu polhodinu. Syn v izbicke nechce byt, ani v samostatnej posteli- reve ako tur. Teraz yacal revat aj v posteli s nami. Dcera detto. Mam ich uz plne zuby. Mzslite, ze uz nastal cas, ze ich dam do izbicky, precitam roypravku, pusu na dobru noc, zatvorim dvere a az do rana necham napospas osudu?nech si tam revu? je mi luto hlavne malej. Syn je uy velky, lebo situacia je fakt neunosna..
@lumarque moja dcéra od narodenia spáva v podstate samostatne, teda vo svojej postieľke, aj keď prvé roky sme z priestorových dôvodov mali spoločnú izbu... ale vždy som ju len dala spať, ja som si robila svoje (ožehliť, upratať, pozrieť tv...) a ľahnúť som si išla až neskôr... od cca 3-4 rokov má samostatnú izbu... žiadne nekonečné dvojhodinové uspávanie alebo nočné cirkusy, pripisujem to tomu, že naozaj od narodenia zaspávala v podstate sama - samozrejme som ju uspávala, ale nie na rukách, a netrvalo to nikdy viac ako 5-10min...
ale či sa to podarí tebe, keď už sú takíto väčší a zvyknutí na vašu prítomnosť, neviem... ak máte možnosť, tak to spravte opačne - presťahujte si spálňu vy, teda deti zaspia vo svojom známom prostredí ale vy si pôjdete s mužom ľahnúť do druhej izby... lebo tiež si myslím, že nechať ich nech si revú nie je najšťastnejšie riešenie, možno aj sama vieš, ako dobre sa asi vyspíš, keď si ideš ľahnúť vynervovaná...
@lumarque - chapem tvoju nevyspatost, ale "nech si tam revu" fungovat nebude a urobi im z novej izbicky len a len traumu. S 3,5 rocnym dietatom sa da rozumne porozpravat, prve dni manzel na madrac vedla syna alebo nocnu lampicku, nech sa neboji, kazde rano odmena za noc prespatu v izbicke, za tri noci hracka, za 7 noci vylet, kym si zvykne. Väcsina vysledkov vo vychove je a bude o vydierani a podplacani... Malu si este nechajte u seba, najprv, nech si zvykne starsi a potom mozete pridat aj ju, takto by sa rusili a nezaspal ani jeden.
@anjelicek26 tá poznámka o vydieraní a podplácaní je bombová 😀 😀 vždy, keď listujem múdre knižky o výchove sa nad tým musím pousmiať, lebo je predsa nevýchovné deti podplácať a bla bla bla, ale ja tomu už začínam hovoriť "ZÁKON PREŽITIA" 😀 😀 keď to nejde, tak to nejde 😎
@lumarque:
Zavriet dvere a nechat tak nie je riesenie, ale trapenie deti...
Ako to maju chapat? Doteraz boli s vami a zrazu z jedneho dna na den nie? Nebudu vediet, co sa deje, budu si mysliet, ze ich uz nelubis. Nie, to by bola trauma na cely zivot.
Moj syn spal s nami od narodenia. Jeho postielka pri nasej posteli bola vlastne lapac prachu. Isty cas v nej spaval na denny spanok. Inak spal pri mne, lepsie povedane nalepeny na mne.
Potom som bola tehotna s dcerou a potrebovali sme ako aj miesto v spalni, tak aj postielku (ktoru sice nepouzival, ale aj tak). Kupili sme mu velku postel, dali do jeho izby. Vybral si sam farebnu kombinaciu postele, vybral si, co tam chce este mat (ma aj taky akoby stan), vybral si postelne pradlo,... Vsetko v klude, v dobrom a pozitivne naladeni sme to boli vyberat.
Tiez som sa obavala, ci to nebude dalsi drahy lapac prachu, ale syn tu postel od prvej noci akceptoval!!! Ostaneme sme s nim, kym zaspi, prideme sme, ked nas v noci vola, dovolime mu prist v noci do velkej postele. Su noci, ked pekne prespi celu noc, su noci, ked ku nam pride.
Ale som presvedcena o tom, ze tym, ze sme to robili pozitivne, v klude a ze on si mohol vybrat a tesil sa na tu postel, tak ju preto aj akceptoval. Ked siel do svojej izby a postele, mal 3 roky a 2 mesiace, to bolo vo februari. Dcera sa narodila v marci, ale to uz bol zyvknuty, tak ju nebral ako "konkurenciu". Navyse dcera akceptuje postielku, takze syn nema dojem, ze dcera spi so mnou a on nie. A ako som uz pisala, ked potrebuje k nam prist, moze.
Co sa tyka "podplacania", to bola jedina metoda, ako ho odnaucit od plienok: zaplatit kazdy den, ked to dobre slo, a potom po 2 tyzdnoch si bol vybrat v obchode auticko. Ale tym padom to bolo prenho skoncene, nikdy viac mince nepytal 😉
A lentilkami sme zaplatili kazdu davku antibiotik, ked mal zapal stredneho ucha. Aj ked mudre knizky pisu o inom, zivot je o inom 😉 😀
U nas fungoval presun spania do vlastnej izby a vlastnej postele v 2 rokoch tak, ze sme dcerke najprv kupili "specialnu" postel - iba jej. Samozrejme, ze sa podielala na jej skladani. Potom dostala "specialne" obliecky na periny, ktore si sama vybrala, "specialnu" plachtu, isli tam spat vsetky oblubene hracky... Najprv sme ju tam nechavali spavat cez den, cca po tyzdni sa sama pytala spavat tam aj v noci. Ma tam aj malicku lampu, ktoru mavala aj v spalni od babatka na zaspavanie (hra jej hudba a svietia hviezdicky, po case sa to vsetko same vypne). Obcas sa rano alebo nad ranom dostavi k nam, ale obvykle prespi v izbicke vzdy uplne celu noc. Ale ked chce byt pri nas, nam to nevadi - nechame ju, uz ju neposielame spat do jej postele.
O podplacani tiez vieme svoje - nocnikove peripetie - nalepky za kazde pouzitie nocnika, za 10 vykakani hracka z obchodu 😀 Kupili sme 1 hracku, odvtedy to ide aj bez nej 😉
Ahoj, moje dievcata boli v rovnakom veku ako tvoje deticky ked spali spolu sami v izbe.... starsia chodi spat ked mladsia zaspi, lebo ona by potom sa len vykecavala skakala po postielke a nespala.... Starsiu dceru sme dali spat samun do izby ked mala 1 rok... obydve si zvykli hned a bez problemov.... 🙂 😉 😀 😵
ja mam 3 a 2 rocneho,3 rocny uspesne zvladnuty,2 rocny nadalej ostava v manzelskej 😀 treba skusit,je to individualne
@lumarque Ja som davala svoje dve dcery (cca rovnaky vekovy rozdiel) v tomto veku do jednej samostatnej izby. Vysvetlila som im, ze uz su velke a ze je nacase, aby spinkali same. Dala som im pusu a odisla som do vedlajsej izby a tam som si citala knihu. Prvy den plakali, takze som kazdu chvilu isla tam, povedala som, ze som tu vedla v izbe a ze maju pekne spinkat. Potom som sa uz len ozyvala z izby, ze som tam a ze maju spinkat. Uz druhy den to bolo ovela lepsie. Od tretieho dna pekne zaspavaju same, ja im poviem, ze idem upratat riad a popolievat zahradu a raz-dvakrat im pridem dat pusu. Starsia uz vacsinou prespi celu noc u seba. Mladsia sa okolo 11-12 budi a ide ku mne. Toto zatial neriesim, lebo je este malinka.
Lamat uhora cez koleno sa neoplati. Skor to sprav citlivo a postupne, ale zas pevne a ak sa uz raz rozhodnes, tak nepovoluj. Ved sama vies najlepsie, ako na vlastne deti. A nemaj prehnane naroky, su decka, co spavaju s rodicmi ovela dlhsie, proste su take.
Vela stastia!
@rainbow0508
@ichbinich
@anjelicek26
@bosoriak
dakujem kocky :D. No rano mudrejsie vecera., ale v noci boli ako certi. Hlavny problem je starsi, potom sa budu menej budit navzajom, ked bude v izbicke. Uz ho tam len dostat.. asi fakt bude musiet nastupit velke podplacanie. Je to len o jeho vymzsloch, lebo na dovolenke nemal problem spat vo vlastnej posteli...
@monika837
@lumarque Moja 2ročná spí v detskej sama. Asi mesiac pred pôrodom sme ju dali do detskej. Zvykla si úplne v pohode. Akurát si k nej vždy naoobed ľahnem ja, počkám kým zaspí a tak odídem z izby. Večer sa to isté opakuje, akurát, že si k nej ľahá tatik. Zo začiatku sa v noci budila, a chodila k nám a u nás na posteli spala až do rána. Potom keď sa narodila druhá dcérka (2 mesiace), tak ešte chodila k nám, ale potom aj sama pochopila, že v detskej jej je lepšie, lebo ju nebudí sestrička, alebo ja, keď v noci kojím, prebalujem,.... Teraz už čosi vyše mesiaca prespí v izbe celú noc a do spálni prichádza až ráno okolo 6tej, keď sa zobudí. Trvalo to cca 3 mesiace, kým prespala celú noc sama. Skús to takto nejak poriešiť aj ty. Akurát mi to tvoje druhé bábo príde ešte dosť malinké na to, aby spalo už tiež mimo spálne.
Čas už je aby spali vo svojej izbe.
@lumarque ale postupne na to chod. Nenechavaj ich vykricat sa. Ja som to malému spravila. Ťa metoda sa volá Ferberova Metoda. Googlni. Nechať (postupne viac a viac)babatko samé a plakať. Ja som síce nebola taka drasticka a chodila som k nemu častejšie akoby som mala podľa metódy ALE viem ze ako 9 mesačného stratil vo mne dôveru ako babatko. Nedoveroval mi. Neurobili by som to už. Sm za vysvetlenie starsiemu a postupne ho odnaucit aj vyliest z postele. A menší bymohol nasledovat staršieho. Vždy kopírujú.
@lumarque ahoj. To, ze ich chces nechat v izbicke revat nebudem riesit, nevydrzis to 🙂 ver mi, viem z vlastnej skusenosti, lebo aj ja uz som bola na tom tak, ze sme vyskusali snad vsetko. Tvoj prvy prispevok mi pride, ze si bola v podobnom stave ako aj ja zoparkrat- mam 19mesacny rozdiel a druhe dieta neeeeeskutocne upistane od malicka. Potom si moju naladu odnasala aj starsia dcerka, chudatko moje. No ale k tej detskej. Ja som nikdy nebola za to, aby dieta spalo v manzelskej posteli, podla mna tam dieta nepatri. Ja mam deti neskutocne rada, vela si ich tulim a niekedy aj u nas v spalni v posteli blbneme, ale u nas ma na spanie kazdy svoju postielku. Ja by som v pohode prestahovala obe deti a naraz. Aspon sa nebudu citit same. Zacala im vysvetlovat, ze spalna je pre maminku a tatinka a ze oni su velki a tak dostanu svoju vlastnu izbu. A tiez v nej budu dvaja. Kupte nocnu lampicku. U nas deti isli do spolocnej izby hned ako som sa vratila s druhou dcerkou z nemocnice, cize jedna mala 1,5r a druha 0m. A zacali sme fungovat stylom, co si chcela aj Ty- zakryt, pusa na dobru noc a dovi dopo. Jasne, ze som tam musela zo zaciatku chodit, lebo plakali, ale vzdy som ich pohladkala, chvilku chytila za ruku, ale neustupila som a nepreniesla k nam do spalne ( to robim len ked su moooooc chore). Ak sa aj v noci presunu, necham ich chvilku u nas a potom ich odnasam. Obcas aj teraz im musim pripomenut, ze spalna je nasa s MM- hlavne ked sa vratia od staych rodicov, kde spavaju spolu. No a momentalne sme v stadiu, kedy vecer zalahnu, maju lampicku, otvorene dvere a vymyslaju (pit, cikat, kakat a pod) tolerujeme s MM jedno vstanie z postele, potom uz sa krivo pozerame a pri druhom vymyslani uz kricim. Dokonca sa mi uz zoprakrat stalo, ze deti sli spat, ja som sa pustila do umyvania WC a zacali vymyslat, ze oni chcu cikat. A kedze bolo WC cele mokre a v zachode chemikalia, tak mali smolu. Podotykam, ze 5minut pred spanim boli trikrat na WC.
U nas to vcelku funguje. 🙂
@lumarque no 3,5 rocne dieta by uz malo spat same, ale 11 mesacne s nim v izbe nie, ked sa budi a nevyspal si sa ani syn. isteze je tazke naucit dieta spat same, ked doteraz spal s vami, ale ved takto sa spat neda a musi sa naucit, ze ma svoju izbu, svoju postielku. nechajte mu, nech si sam vyberie postel, aku chce, aj navliecky nejake pekne, polozte mu tam jeho oblubenu hracku a casom sa nauci spat tam. popripade jeden s rodicov si lahnite k nemu, kym zaspi. a to mladsie nech spi v spalni s vami, ale v postielke. alebo pokial sa v noci nebude budit, tak moze aj so starsim dietatom v izbe. ale ak sa casto budi, tak zobudi starsieho a nevyspi sa ani on. a urcite ich tam nenechate revat, to je blbost. ved ak znenavidi svoju izbu, postel, tak potom tam uz nebude hcciet spat vobec. so starsim synom som si vzdy halha, kym zaspal, potom spal pekne celu noc. a mladsi sa naucil sam vo svojej izbe okamzite, ked mal 2,5 roka.
@lumarque:
Neviem, ci uz mate detsku izbu zariadenu, ci uz ma syn svoju "velku" postel.
Ale ako tu pisali viacere, veeelmi pomoze, ak je syn pri vybere postele, obliecok, lampicky, nalepok na stenu,...
Nezabudni, ze slovko "specialne" ma u deti velmi silnu moc. Takze mu kupite/zariadite "specialnu" postel, iba pre neho, moze si do nej dat svoje plysaky a pod. Potom nech si vyberie svoju "specialnu" nocnu lampicku, keby si potreboval v noci zasvietit. Atd., podla toho, kolko uz mate zariadene.
Ak vies, ze by si mozno vybral prvu najlepsiu blbost v obchode, sprav ty najprv predvyber. Vyber 2-3 alternativy, ktore su rozumne, a s ktorymi vies sama zit, a nechaj ho z nich vybrat. Lebo napr. mne by sa ani nahodou nezmestila postielka v tvare Lighting McQueen-a. Nayvse to bol maly matrac, to by sme za par rokov museli kupovat novu postel. Tak sme my s manzelom obhliadli inu postel, a syna k nej prilakali a zacali ju "predavat" ako superspickovu postel 😉 😀 A potom si uz tu Cars postielku sice siel pozriet v obchode, ale tym to pre neho skoncilo.
Ak by chcel ist v noci ku vam, dovol mu to, ale povedz mu, ze je lepsie, ked bude kazdy vo svojej posteli. Ak bude namietat, ze jeho sestra je vo vasej posteli, tak mu povedz, ze ked bol on este babo, tak bol tiez pri vas. Ale ze teraz je velky chlapec, ktory ma svoju velku specialnu postel, a ze by bolo lepsie, aby s nej spal.
Ale ako som uz pisala, moj syn, co spal nie ze so mnou, ale na mne, si pekne zvykol. Dnes sice zase prisiel ku nam, ale to preto, lebo dcera plakala a zobudila ho (mali sme otvorene vsetky dvere, vetrali sme).
Vsetko dobre a pevne nervy a pekne nakupovanie 😉 😀
Tiez odporucam, ako aj pisu ine, pri nom zostat pri zaspavani. Teda ritual zaspavania zatial nemenit. Staci jedna zmena naraz 😉
@anjelicek26 super napisane, moja rec 🙂, akurat by som este pozmenila slova- nie je to vydieranie a uplacanie, ale motivacia 🙂 🙂 , u nas tiez takymto stylom fungujeme pri cikani, kazde cikanie nalepka, 10 nalepiek- mala hracka. A hned to ide lepsie. Za kakanie sme slubili kamion, ale toho sme sa este nedockali, nie a nie kakat inde ako do plienky.
Kedysi spavali aj 7 v jednej izbe🙂 otec alebo babka by vedeli rozpravat...moje kamosky a aj ja sme s rodicmi spavali hadam aj do 10-tich...neboli izby navyse...hlavne v panelaku...jed mam maly byt som rada ze spime v 1 izbe...🙂)dnes su uz moderny rodiciaa pohodlnejsi..neni problem aby kazdy krpec mal svoju izbu...len mne by to bolo luto nechat dieta len tak same...sak nato som si ho urobila aby som si ho uzila!!!!a nie sa ho snazila ,,akoze"zbavit..dieta potrebuje citit mamu a nie len pusa macko do ruky a drichmi nechaj ma tak🙂) ja so synom zaspavam vise 3 roky a je to super...sa v posteli muchlujeme🙂) on ma hladka za ucho povie mi :mamicka lubim ta...ja ho skrabkam po chrbatiku bozkavam a za 15 min.spi....nechat ho revat???nikdy....kedy si to dieta mam vychutnat a uzit???ked bude mat 16???🙂))) naco si mamky robia deti ked su im potom na otravu?a su pohodlne? A hned chce mat kazda s dietatka dospelaka...aby sam spal,necikal...drzal usta....sebeckeeee....
postupne ich naučte spať vo vlastnej izbe a určite sa im to bude páčiť 🙂 .. a píšete že izbu už majú zariadenú tak nie je problém nikde 🙂 http://akoapreco.com/ako-zariadit-detsku-izbu/
Ahoj. My mame 3,5 a 1,5 prckov. Pred rokom v aprili sme kupili byt (to mal maly 3mesiace) a hned sme ho skusili davat spat sameho do detskej...kym nepojde spat aj starsi (mensi je zvyknuty okolo 19,00 zaparkovat a starsi okolo 20-21,00). Mensi si v pohode zvykol. Strasi este dodnes ma pri nas v izbe postel a velakrat sa stane, ze v noci sa vyberie ku mne pod perinu. Je citlivejsi (mozno tym, ze mal velmi tazky porod a od narodenia je citovo "vyprahnutejsi" - nenapadlo ma lepsie slovo...proste viac potrebuje pritulit, pomojkat...vtedy je v pohode).
Skuste to urobit tak, ze das drobcov do izby - mensieho...a skus ostat, kym nezaspi. Asi tazko poriesite nieco systemom "zavriem dvere a nech si tam hulaka"...to k nicomu nevedie, len dieta vynervacis a aj ty budes K.O. A starsi drobec...my sme isty cas museli starsieho uspavat tak, ze zaspal pri nas a potom sme ho preniesli. A bolo ok. Vyskusaj...ale urcite nie zavriet dvere a nechat vrieskat...