Môže sa dieťa najprv naučiť postaviť a až potom sadnúť?

18. jan 2023

Ahojte dámy, máte prosím skúsenosť s tým že sa vám dieťa najprv naučilo stavať na nohy a až potom si sadlo ?
Malá má 7.5m, neštvornožkuje, plaziť sa začala pred piatym mesiacom.
Pár dní pozorujem že sa stavia cez krabicu na nohy ale sadnúť si sama nevie 🤷‍♀️
Mala diastázu brušných svalov od narodenia, upravilo sa to okolo 4 mesiaca ale vidím na nej že to bruško má ešte slabé.
Nechcem aby si poškodila chrbticu.
Všetko možné čo som čítala, skúsenosti kamarátok ale aj to čo mi povedala doktorka je že najprv by sa mala naučiť sadnúť si (že už to v podstate aj mala vedieť) no ona si ide po svojom 🤣🤷‍♀️ Mali ste to niektorá podobne ? Ostal chrbátik dieťatku v poriadku? Ďakujem

anjelicek26
18. jan 2023

Ano sedeli neskor... tahali sa do stoja okolo 6-7 mesiacov a sadli si zo stvornozkovania - priecny sed az tesne pred tym, ako zacali chodit... mali 8-11 mesiacov vtedy ako ktory s tym sedenim...

marianarem
18. jan 2023

U nas to.islo v poradi: 4nozkovanie 6.5m, stavanie sa 7m, onchadzanie nabytku 8m, sedenie 9m.

autor
18. jan 2023

@marianarem
@anjelicek26 chrbátik v poriadku ? To ma desí najviac 🙈

anjelicek26
18. jan 2023

Toto je tabulkovy vyvoj... pretacanie, plazenie, tahanie do stoja, stvornozkovanie, sedenie, chodenie...presne takto to ma byt... samozrejme, ze je u deti vsetko v poriadku... sportuju 8-9h denne, viac ako ktokolvek z ich kamaratov... sedenie je takmer vrchol motorickeho vyvoja... a na to treba mat svaly - svaly ziskane stvornozkovanim...hlavicka je v tom veku velmi tazka na drzanie stabity v sede. Preto je aj pasivny sed (ze ju posadis) zly...musi na to prijst sama...

amelia89
18. jan 2023

to je uplne bezna vec… moj syn sa dviha od 6.5 mesiaca a stoji uz dlho. teraz ma skoro 9 mesiacov a stale nesedí- nabytok uz obchadza.

chillibubble
18. jan 2023

vobec nemala uz vediet sediet. deti co v jej veku sedia su vacsinou umelo posadzane a potom sa v sede udrzia. spravny sed je, ked si dieta sadne zo stvornozky. a tabulkovo je to okolo 9-10 mesiacov, takze ma este kopec casu.

janinah
18. jan 2023

Vnucik má 6 a pol mes.postavi sa v postieľke.sediet nevie.uplne normálne dieťa.

marianarem
18. jan 2023

Tak moj ma zatial len 3 roky, takze tazko povedat co bude, ale zatial drzi telo pekne.
Ja sa teda nebudem tvarit, ze som odbornik, ale tak som to cele pochopila, ze hlavne sa nema dietatu s nicim pomahat - teda neposadzat ho, kym nesedi same, nedavat ho do choditka, ked same nechodi. Vtedy by vlastne robilo nieco, na co nema oporu vo vlastnych svaloch a to skodi. Ale ked sa k niecomu dopracuje same, tak by to nemuselo byt take skodlive. Len ja nie som fyzioterapeut, je to len sedliacky rozum, mozem sa mylit.

januska20
18. jan 2023

📌

jaroe
18. jan 2023

sedenie je náročnejsie ako státie, tak ano, moze

barbora753
18. jan 2023

Môj bol teraz na kontrole u neurologičky, má rok, je floppy baby, problém hlavne slabé brušne svaly a chrbátik, nožky má silné, pozadu oproti tabuľkam je cca 2 mesice. Prv začal skúšať ísť na 4 ale to nezvladal, potom začal plazit, znovu po dlhšom čase na 4, teraz prejde trošku a ide na kolená a taha sa do stoja 🙂 zo 4 vie urobiť šikmy sed ale klasický ešte nezvláda ( chrbátik do c), neurologička povedala, že so sedom si nemám robiť starost, že príde aj nato časom keď už toto zvláda, takže nestresuj, je to ok 🙂 ..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stannkal
18. jan 2023

U nás to bolo tak isto, najskôr sa začala stavať na nohy, až neskôr začala sedieť. Nejaký lekár niekde napísal, že to je úplne normálne, nie u všetkých detí to musí ísť tabuľkovo. Ako tu už niekto spomínal, dôležité nedávať nasilu do nejakej polohy, teda napr neposadit dieťa pokiaľ nevie ešte samé si sadnúť. Potom neni dôvod aby bol nejaký problém s chrbticou.

rk123
18. jan 2023

chodila som s dcerou od 3mesiacov kazdy mesiac na fyzio takze pisem co mi hovorila ona.
plazenie v idealnom vyvoji byt nema, maximalne par tyzdnov. idealny postup je sikmy sed, sed, stvornozkovanie, chodza