Ahojte syn ma 2 a pol mesiaca a snazi sa uz liezt , ale pretacat z chrbata na brucho nie . Naopak sa snazi pretacat aj sa mu to dari obcas. Je mozne aby zacal liezt este pred tym nez sa nauci pretacat ? Pride mi to zvlastne.
@nafka0483 neviem ci som spravne napisala ? alebo skor plazit ? proste nohami sa odraza - kolenami , raz jednym raz druhym. Neviem ako lepsie to popisat 😀
pardon asi som to zle napisala, len mi akosi nejde uz zmenit nadpis :( no on sa proste snazi posuvat smerom vpred , ale o pretacanie z chrbatiku vobec nejavi zaujem. Vyzera to ze onedho sa fakt bude posuvat po dlazke, ale pride mi divne aby to robil pred tym nez sa vobec vie pretocit ?
Spoznava svoje telo a moze sa mu podarit odrazit sa a kusok sa posunut. Ale to nie je to cielene plazenie. Aj to pretocenie z bruska je asi skor o tom, ze neudrzi riadne hlavicku a ta ho potom stiahne. Mozete mat doma aktivne babatko, tak sa mu moze vselico podarit.
@zuzanaete aha no to je mozne, tazko povedat ci chce ci nechce...ale s tym pretocenim z bruska to vyzera tak ze sa cielene snazi, pretoze da vzdy jednu ruku nabok a na tej istej strane sa nohou snazi odrazit. Len sa mu to nedari vela krat a potom sa jeduje uz 😀 Ale z chrbtu ani na bok sa vobec nema zaujem pretacat...tak mi to prislo proste zvlastne , lebo vsade pisu ze prve sa naopak pretacaju babatka...
Ak ti na brušku dvíha ritku do hora a hlávku ma na podložke, tak môže byť že ma slabší chrbátik, treba mu tu ritku pritlačiť k podložke a mal by si zvyknúť dvíhať hlávku a ritku držať na podložke. My sme tak cvičili s dcérkou bola trosku hypotonicka, ale napravilo sa to, dnes jej nič nechýba.
Over si to radšej u pediatra.
Ano, plazenie (neziaduci jav, ale bezny) a lozenie je rozdiel. A v jeho veku to nie je ani jedno z toho, no je to normalny pohyb na brusku, na pretacanie ma tiez este cas 🙂
Ked ho polozite na brusko, pasie koniky a po chvili hlavku polozi a pracuje nozickami? (Ak ano, je to ok, dietatko sa unavilo z drzania hlavicky, otocte ho a vratte sa k paseniu nedkor)
Tak isto ak sa pretoci z bruska spat na chrbátik, nie je to pretocenie, ale prevalenie (prevazi ho hlava), to si tiez vela mamiciek mysli ake su ich deticky sikovne, pritom len nie su dost silne. Davajte babatko nadalej co najviac na brusko (radsej castejsie na kratsiu dobu), obmedzujte pasivny sed a polosed a vsetko pojde postupne. 🤗
Asi by bylo namístě najít fyzioterapeuta pro miminka, je to důležité. Jednotlivé fáze vývoje - pasení hříbátek, přetáčení v pozdějších měsících, druhé vzpřímení v pěti šesti měsících - to vše je důležité pro správný vývoj. Z bříška na záda v 2,5 měsících je náhoda - přepadávají... máte v okolí fyzioterapeuta? Přeskakování jednotlivých fází vývoje je na škodu, všechno má svůj čas.
dakujem vsetkym za postrehy, budem ho sledovat a ked tak sa popytam pediatricky... @anavixy nie nepolozi hlavku drzi ju stale vzpriamene hore a posuva na striedacku nohami...ja neviem asi len skor tak si kopka a z mojho pohladu to vyzera ze sa snazi lozit 😀
@ahoj0 nedviha ritku do hora tu ma dolu, ma iba dvihnutu hlavu vzpriamene, s tym je uz celkom stabilny.
Ked si posilni brusko, zacne sa aj pretacat. Moj o to tiez nejavil zaujem, kym nemaal spevnene brusko inymi sposobmi. Na plazenie je este skoro, ale onedlho uz mozno nebude, moja neterka lozila na prelome 4/5 mesiacov a chodila v 8.
Na netflixe bol skvelý dokument o deťoch do 1 roka.
A bolo tam, že už dieťa po pôrode je schopné plazenia, akurát tá hlava ho brzdí a prevažuje.
Môj syn bol tiež taký, ako 2 týždňové bábätko pasol koníky a držal hlavičku… v 2,5 mesiaci sa začal sám pretacat, žiadne preváženie hlavy, ale cielene otočenie. V 6si sám sadol, neviem kam sa tak ponáhľal, ale pediatrička mi hovorila, že ho nemám brzdiť a postoj mal zdravý, tak sme to neriešili. V 10,5m chodil.
@bororka Presne tak, dieťa je vraj schopné sa samo matknho brucha dostať až k jej prsníku. Sú nejaké kultúry, kde to po pôrode aj tak robia, že prvé prisatie sa dieťa samo doplazi k prsnikom, dajú ho mamičke na brucho a všetci sledujú ako postupuje. Určite nie do vysilenia, ale v tom dokumente bola taká ukážka
@kukulienka999 presne. Moja spravila aj nemožné, aby sa k nemu dostala 😀
Takže tiež môžem potvrdiť.
Veľa zdravia prajem 🙂
Liezt?? 2,5 mesacne babo sa snazi liezt? A ako to robi?