Motorika 3-mesačného dieťaťa

7. feb 2023

Ahojte, všade čítam ako 3 mesačné babatka pekne držia hlavičku hore keď ležia na brušku, ten moj na brušku ani dlho nevydrží. Vie hlavičku zdvihnúť ale stále mu padá ešte. Ani za hračkami sa nenatahuje, udrží v ruke hračku ale iba keď mu ju dám do ručičky sám sa po ňu nenatiahne. Akosi je lenivý a neviem či tomu mam venovať väčšiu pozornosť alebo čo. Kedy začali vaše babatka držať pekne hlavičku a naťahovať sa za hračkami alebo teda ovládať ručičky?

andreatytler
7. feb 2023

Nas syn ako 3 mesacny sa uz opieral o lakte a zdvihal hlavu, plecia a hrud. Ale prvu hracku do ruky chytul az ako 4 mesacny. Ako casto a ako dlho byva na brusku? Ja som davala asi 4-6x denne. Dlho nevydrzal. Zo zaciatku mozno 2 minuty ale neskor aj 10 minut. Nechala som ho na brusku este asi minutu aj po tom ako uz zacal mrncat alebo plakat. Vtedy sa pojedovala a najlepsie si dvihal tu hlavicku. Mas hrazdicku? Za tou sa zacal nacahovat ako prve a tiez plienka, obrazky na tricku, moja a muzova tvar... najma jeho fuzy.🙂

mogaa
7. feb 2023

čo najviac ho dávaj na bruško, denne aj 5-6x stačí na pár minút...ale v 3 zatiaľ nemusíš nič riešiť, ak sa pri kontrole u pediatra mu zdať že zaostáva, pošle vás na rehabilitácie

marianarem
7. feb 2023

Ak sa mu nepaci na brusku, tak ho nos v polohach tigrika a klokana, aj to splna ucel. Pripadne si ho daj na brusku na seba, niektore deti to maju radsej ako na podlozke. Moj uz v tomto veku pasol koniky, ale na brusku bol velmi malo, lebo to nemal rad. Posilnil sa v spominanych polohach. Zacal chciet byt na brusku, az ked sa tam vedel samostatne pretocit.

zuzkaa1991
7. feb 2023

Moja bola lenivá az v 4m ako tak začala dvihat hlavu a držať chvíľku hrozila nam vojtova ale pockali sme mesiac a začala dr neur ze tak skoro nebude chodit začala sama v 13m

aaadkaaa
7. feb 2023

Skus cvicit na fitlopte s nim,aj ja som tak s dcerou musela, neznasa byt na bruchu

autor
7. feb 2023

Ja keď ho mám na rukách tak krásne drží hlavičku vzpriamenú. Len na tom brušku nejako nie. Vždy si najde ruku a začne ju cumlať a v tedy viem že hlavu už ani nebude skušať dvíhať. A už sa nám podarilo jeden krát pretočiť ale aj tak sa mu nepáčilo. A čo sa týka naťahovania tak keď ho kojím tak ma chytá za tvár ruky mi chytá aj tričko ale ako som povedala čo sa hračky týka sám sa nenatiahne. Ako cvičiť na fit lopte? Najdem niekde nejaké články alebo videa ?

kitycat
7. feb 2023

Moja to tiez neznasala. Trebalo vychitit dobru naladu alebo nanmuzovibjuvto viac bavilo, na me nie... To hladala mlieko. A presnr, ze obcas len plac a cmulanir pasticky, na hlady a tvare iba na brusku nerragovala.. Tak na muzovi alebo ked ta dobranalada tak na gauči a pred nu čiernobiela knizka. A dost pomohlo aj ked bola nahata na takej ten prebalovacej podlozke ta plienka tam tak trochu zavadzia. Sme 3+m

andreatytler
7. feb 2023

To ze hracky nechyta, to je normalne... nezaujimaju ho. V tom veku ho zaujimas najma ty.
Ja som davala na seba ked som lezala na chrbte aby sa mi mohol pozerat do tvare, alebo na stol a ja som sa k nemu zohla. Proste nenechaj to na nom ze si sam zacne dvihat tu hlavicku... musis ho motivovat. Ak ma hlavu otocenu doprava, tak ty z lavej strany spievaj, rozpravaj na neho, pocitaj a motivuj ho aby tu hlavu za tebou otocil. Ukazuj mu svoje fotky napriklad. Alebo ako poradila @kitycat ciernobiele obrazky... najlepsie vyrazne geometricke tvary. To ze zule paste je normalne v tom veku. Objavil ruky a mozno aj zuby mu uz zacinaju... musis to cvicenie na brusku urobit zaujimavejsie ako jeho ruky.

autor
7. feb 2023

@andreatytler ja chápem že každé dieťa je individuálne a každé prospieva inak rýchlo.. on sa aj snaží dvihne hlavičku pozerá naokolo ale neudrží ju dlho tak. Nechávam ho aj spávať na brušku aby keď sa zobudí prvé čo spraví je dvihne hlavičku aby sa poobzeral. Len som čítala články že v 3 mesiacoch by mal už pekne držať hlavku hore a že keď nie tak sú potrebné nejaké neurologické vyšetrenia čo ma dosť vystrašilo

cali2016
7. feb 2023

Moja az v 4.mesiaci.Daj mu cas.Neboj, nauci sa to, len treba trenovat viackrat denne.

andreatytler
7. feb 2023

Nedavaj ho spat na brusko. Nema z toho ziadny osoh lebo v spanku si svaly netrenuje a je to pre neho velmi nebezpecne. Moze si pritlacit tvar k matracu a prestane dychat. Hlavne ked este nema dost silne svaly aby si hlavku bez problemov zodvihol je to velmi nebezpecne. Vzdy ukladaj na chrbatik na spanok. Ked sa uz zacne sam pretacat, potom ho nechaj spat v polohe aku chce.
Ano, podla tabuliek by si uz mal v troch mesiacoch drzat hlavicku a ano kade dieta ma svoje tempo ale tie tabulky existuju z urciteho dovodu a ked dieta zaostava, je dobre pozistovat ci v tom nie je diagnoza, alebo ci mu netreba trochu pomoct... napriklad ist na fyzioterapiu. Mozes ho nechat ist svojim tempom, ale ak bude napriklad 5 mesiacov pozadu v hrubej motorike, tak ked bude mat 9 mesiacov, jeho telo bude na urovni 4 mesacneho babatka a umozni mu iba lezat na chrbte, alebo brusku a pozerat po okoli, ale jeho mysel uz bude na urovni 9 mesacneho a bude chciet objavovat a skumat a chytat a bude frustovany z toho ze to nedokaze.
Treba dieta vysetrit ako celok... ako hybe celym telom, nielen ako drzi hlavicku. Nas syn napriklad krasne drzal hlavicku ked bol na brusku ale nevedel ju drzat ked bol pritahovany do sedu. Proste jeden sval je v norme a druhy nie. Je dolezite aby boli vsetky co najviac zosynchronizovane vo vyvoji. Fyzioterapeut ti ho pekne otestuje a povie ci a kde potrebuje pocvicit. Co vravi na jeho mtoriku tvoj pediater?
Na fit loptu by som ho nedavala ak to nedoporuci fyzioterapeut. Je este prilis maly a slaby aby si s nim robila cvicenia bez konzultacie s odbornikom.
Zatial ho davaj na brusko aspon 6x denne. Bud tam s nim a motivuj ho aby tu hlavku zodvihol, alebo pretocil aspon 5-6x... cize aspon 30xdenne nech ju zodvihne.
Pozri si tieto videa... je to sice v anglictine ale da sa pochopit aj z obrazu. Na lavej strane je typicke tabulkove dieta, na pravej strane dieta zaostava. Jedno je v 2 mesiacoch a druhe v 4 mesiachoch... nemam v 3 mesiacoch. Ale mozes si z toho vydedukovat ze to bude nieco medzi tym.

https://www.youtube.com/watch?v=_0cErYu3A8Q


https://www.youtube.com/watch?v=s0xa7y9JpSk
autor
7. feb 2023

@andreatytler pozriem si ďakujem, praveže na bruško mi ho kázali dávať lekári koli refluxu takže malinký mi spí buď iba na brušku alebo na boku ale s tým problém nemáme hlavičku si vie pekne pretočiť a keď sa zobudí tak ju aj dvihne len ako som povedala nevydrží ju pekne držať dlho. Pred každou kontrolou vypisujem formulár ohladom motoriky lekár si to vždy skontroluje naposledy sme mali ale kontrolu v 2 mesiacoch 3mesačnú budeme ma ešte len tento mesiac. Zase keď si ho skúšam priťahovať ako keby do sedu tak hlavičku pekne drží nezakláňa ju do zadu ani mu nevisí. Aj keď ho mám na rukách tak drží hlavičku krásne rovno len s tým bruškom máme problém no.

aaadkaaa
7. feb 2023

Na lopte dat na brusko a tak s nim krutit atd.aby sa dvihal tam,ked na zemi nechce.to mi ukazovala fyzio

andreatytler
7. feb 2023

Opytaj sa na to pediatra pri kontrole, nech sa na neho aj pozrie ze ako dlho tu hlavicku udrzi.
To je dobre ze hlavku urdzi vzpriamene ked ho mas na rukach, ale myslym ze pri tom pouziva ine svaly ako ked je na brusku. To dvihanie hlavy a neskor aj trupu z polohy na brusku je zaklad pre celu hrubu motoriku. Z toho zacina stvornozkovanie, sedenie...
To pritahovanie do sedu nerob velmi casto. Ak skusis raz za tyzden nic sa nestane, ale inak nechaj tento test na doktorku alebo fyzioterapeuta.

andreatytler
7. feb 2023

@aaadkaaa Podla mna je dolezite aby to cvicenie na fitlopte odporucil fyzioterapeut. Treba dieta najskor vysetrit ci je to cvicenie pre neho vhodne.

aaadkaaa
7. feb 2023

@andreatytler ved to nie su ziadne gymnasticke cviky, uplne normalne polozene dieta namiesto na zemi na lopte, aby ho to motivovalo, to je cele... urcite by som neodporucala nejake natahovanie ci spec.cviky z vojtovky bez dozoru lekara, ale toto je podla mna uplne neskodny cvik..ale to uz je na zvazeni autorky samozrejme

kitycat
7. feb 2023

Ja by som na fit loptu nedavala bez odborneho dohladu.. Da sa to naucit aj bez, my sme davali pred kazdym jedenim cez den alebo ked nespala na unavenie a to sme zacali az okolo 2m,dovtedy sme nechalinotocit hlavkou dolava a doprava a hotovo 🙈
Len hrkat, prihovárať sa aby malo babo hlavu vyssie ako vy, na stole alebo lahnut pred a zrkadlit ☺️

martaatram
29. máj 2024

Ahoj ako ste dopadli nakoniec ???