Ahojte, aké sú negatíva montessori? Riešili ste už aj v praxi nejaké konkrétne?
Ako to myslíš, snobov? V com? Alebo čím ich tak vychovali?
@kasandra_g no, tie deti sa s hocikým nebavia, hocikomu neodpovedajú na otázku. Oni ich tam učia, že majú mať na všetko vlastný názor, že keď sa im niečo v tej chvíli nechce robiť, tak nemusia. Nechce sa ti teraz čítať? Ok, nemusíš.. No koniec. Lenže keď potom tie deti prídu do normálneho kolektívu, tak deti ich medzi seba neprijmú a a sú vylúčené z kolektívu.
Super téma! Mna toto tiez zaujíma. Tak som zvedava na dalsie názory/skúsenosti
Ucia ich mat na vsetko vlastny nazor? 😀 Som sa pobavila, ako to niekto moze brat ako negativum...evidentne o Montessori nic neviete, nie je to volna vychova a nie je pravda, ze ak dieta nieco nechce tak nemusi.
@kasandra_g Najdite si skupinu Montessori aktivity, tam Vam odpovedia ludia, co o Montessori aj nieco vedia 😉
@kasandra_g ahoj ja mam zatiaľ osobnu skusenost len so skolkou. môj syn chodil najskor do klasickej skolky v BA a mali sme z toho dost vela problemov, ktore sa dlho predlho riesili. Nastastie tam nechodil dlho. Nasledne sme ho dali do montessori skolky a mame doma ine dieta, pokojne, vyrovnane, stastne. Skolka aj nam s manzelom vela pomohla v tom ako pracovat s dietatom ako mu nastavit hranice. Montessori pedagogika je vo velkej miere o discipline a sebadiscipline, samostatnosti, úcte a pochopení. Nie je pravda, ze si deti v takejto institucii mozu robit co chcu a nemaju pravidla, prave naopak. Pravidla v takejto skolke su casto ovela prisnejsie a zaujimave je ze deti ich dobrovolne respektuju. V nasej skolke majú vždy jedno poobedie vyclene pre rodicov, kedy som to videla na vlastne oci a bola som nesmierne milo prekvapena ako tie deticky spolu krasne funguju v zmiesanej triede, ake su starsie k mladsim trpezlive a laskave a pomahaju si navzajom, ako si automaticky za sebou kazdu vec odpracu... Ja som zatial, ziadne negativum (okrem ceny za skolku) nezaznamenala. Rizikom v dnesnej dobe je hlavne to, ze je to popularne a cast ludi si z toho robi biznis. Vznikaju rozne vzdelavacie institucie, ktoré sa prezentuju, ze su s prvkami montessori a tie tomuto smeru len kazia meno, lebo montessori nie je len o ruzovej vezi a kartickach, ide o celkovy pristup k detom. Montessori pedagogika podla mna je uzasna pre kazde dieta, ale bohuzial nie je vhodna pre kazdeho rodica, stále existuje vela ludi co tieto principy jednoducho nevedia pochopit a odsudzuju ich ako zle uz len z dovodu, ze ide o nieco ine ako su zvyknuti. Ja som rozhodnuta dat moje deti aj na zakladnu skolu ak sa nam to bude co len trochu s manzelom dat. Ak by si chcela vediet viac preco odporucam ti jednak knihu Myty vo vzdelavani: http://www.slobodaucenia.sk/clanok/myty-vo-vzde... 🙂 a ak si na facebooku odporucam sledovat skupinu monteplus a pripadne si tam pozriet toto video z prednasky kde je montessori pedagogika velmi pekne predstavena kompetentnymi a zainteresovanými ľuďmi: https://www.facebook.com/pg/MontePLUSvzdelavani...
@tony_tony lepšie by som to nenapísala. Z duše mi hovoríš 😘 Montessori, je v prvom rade filozofia, prístup, životný štýl... Všetky tie krásne drevené vymakané materiály, neznamenajú nič, ak rodič aj sprievodca nie je vnútorne nastavený na rešpektujúci prístup ku KAŽDEJ bytosti, systém, poriadok... Veľa zariadení si z toho vybralo čo im vyhovuje a bohužiaľ to, čo vedia predať a na druhej strane, veľa rodičov od toho žiada to, čo už potom nenapĺňa ciele Montessori. Často si z hesla "rešpektovať a byť rešpektovaný", vyberú len tú druhú časť 😏
@extempore máš osobnú skúsenosť, ako dieťa z Monte nebolo prijaté iným kolektívom, pretože čítalo len vtedy, keď prejavilo záujem? Socializácia dieťaťa je jedna vec, a spôsob nadobúdania nových poznatkov a proces učenia sa, druhá 😉
@kasandra_g každý pg. prístup má svoje tienisté stránky (nepíšem negatíva) Tie často vyplývajú skôr z nepochopenia, či nezosúladenia potrieb dieťaťa, či predstáv rodiča 😉 Je dôležité, aké hodnoty vyznáva rodič, aké má priority, kam on sám speje a čo chce, aby vyrástlo z jeho dieťaťa. Monte je momentálne v kurze a ako bolo vyššie spomenuté, často je ponúkaná v "pokrivené" forme. Ak vychádzame z možnosti, že nájdeš zariadenie, ktoré sa k cieľom Monte dosť približuje, je to priestor, kde sa akceptuje individualita dieťaťa a vytvára sa priestor na rozvoj jeho samostatnosti vo všetkých oblastiach. Ako v oblasti praktického života, tak aj v oblasti rozvíjania poznania o svete. Nemusí byť ale vhodná pre každé dieťa. Na Slovensku to funguje tak, že je často spojená s interiérom, s pomôckami, a bohužiaľ málo prepojená s reálnym svetom, prírodou. Ak by sme nakukli do tried Márie Montessori, deti boli viac prepojené s praktickým životom, starostlivosťou o prostredie (domácnosť, záhradu....) Dnešné zariadenia sa naproti tomu viac orientujú na využívanie didaktického materiálu.
Pre rodičov, ktorí sú zvyknutí žiť s deťmi aktívne, v prírode, dopriať im veľa fyzického pohybu, sa môže zdať Monte veľmi statické, až nudné... Také dieťa si tam bude zvykať ťažšie. Rovnako rodičia, ktorí sami majú benevolentní prístup k poriadku, pravidlám, systému vo svojom živote, bývaní, v práci... budú asi bojovať s každou zmenou, na ktorú narazia, v prípade že očakávajú od zariadenia "prevýchovu" svojho rovnako "neusporiadaného" dieťaťa 🙂
Ide naozaj len o to, čo od toho očakávame a čo chceme zmeniť vo svojom živote my 🙂
moje deti chodia do škôlky s prvkami Montessori, do Malých šampiónov a jednoducho už to zariadenie a hračky sú úplne o inom. Nie sú tam autíčka ani bábiky, ale to mi vôbec nevadí, to majú doma. Všetko je v škôlke uložené tak, aby na to mohli kedykoľvek dočiahnuť. Či stavebnice, či poháriky, lopatka na zametanie alebo sušiak na mokré handričky. To však neznamená, že behajú kade tade a majú voľný program, naopak, ich čas v v škôlke je citlivo a starostlivo naplánovaný. Nie je to typická montessori škôlka, majú veľa športového programu, ale keď práve nie sú na ľade alebo na kurte, čas využívajú zmysluplne.
skusila som o tom napisat clanok... https://www.modrykonik.sk/blog/kasandra_g/article/montessori-ako-metoda-ucenia-2745uw/
Moja neter aj synovec chodili do montessori školy v BA. Vychovali tam z nich malých snobov ☹ Keď neter prestúpila v 6. ročníku do štátnej školy, tak mala vážne problémy s čítaním i písaním. Takže za mňa nie, ja sa čomukoľvek, čo je montessori vyhýbam.