Moje 7 mesačné dieťa sa niekedy správa čudne

20. sep 2021

Ahojte, viem autizmus sa dá určiť vo vyššom veku. Mám bábätko ktoré má 7mesiacov, nechce udržiavať očný kontakt, nechce mi lozit len váľa sudy, ráno v postieľke kričí (baba,tata) čo je asi v pohode, keď sa udrie plače čo toez beriem ako pozitívum zdravému vývinu. Čo má znepokojuje je ten očný kontakt, môže ísť aj k cudziemu a nebude plakať (nieje kojení).

dusankomoj
20. sep 2021

Čo takto vyšetriť očká?

autor
20. sep 2021

@dusankomoj ocka má okej. On má meno mi zareaguje, aj sa na mna pozrie ale, kontakt mi neurdží

amelie2017
20. sep 2021

Neviem, ma 7 mesiacov. Podla mna ho zaujima vsetko ostatne ako pozerat mame do oci. Zeny, uz prestante tolko pozorovat toe babatka, pomaly kazda druha sa boji autizmu. Ak by ho aj malo, nic na tom nezmenis. Uzivaj si kazdu minutu s nim, podporuj vo vyvoji a hlavne miluj.

anjelicek26
20. sep 2021

Musim sa pousmiat, pretoze skutocne sama pises, ze autizmus sa v tom veku urcit neda a riesis chobotiny ako nedrzanie ocneho kontaktu u 7 mesacneho dietata... Synovi v 4 rokoch diagnostikovali autizmus, uz v troch rokoch sme chodili k psychologovi...ja si dodnes myslim, ze autisticke spektrum lize len okrajovo, su tam nejake znaky, ale klasicky autista nie je vzdy ten najhorsi stupen, aky si ty predstavujes V tom veku bol syn uplne hluchy, operovali ho az v 4,5 roku...kedze odcitaval s pier, tak s nim normalne lekari komunikovali a aj on normalne plynule odpovedal... ale svet vnimal inak, pocul vsetko ako keby pod vodou... ked niekto hovoril spoza neho ani sa neotocil... ma poruchu kratkodobej pamate, to nam robi najvacsi problem, kedze si nezapamata ani to, po co isiel do kuchyne s obyvacky a to v 9/10 pripadov. V skole si zapisat ulohy nemozny ukon... nepozera na pravidla, potrebuje svoje rutiny, svoj klud, svoje veci... no ale k pointe - je to srdecne, v kolektive oblubene, sikovne dieta... miluje prirodu, zvieratka, medicinu a vsetko okolo toho... je zvedavy, sikovny, ucitelka ho radi napriek tym jeho eskapadam k najlepsim detom v triede... dnes je takych deti vela, u nas na skole priemerne dve na triedu, a to je mala skola a v triede po 20 deti... dnes sme tolerantnejsi, dnes sme chapavejsi, dnes tym detom lepsie pomahame...co tym chcem povedat - aj keby je tvoje dieta ine, aj tak bude uzasne... a bude robit svojim tempom pokroky... a vyrastie s neho uzasny mlady clovek... dolezite je nebrat autizmus ako chorobu, ale uplne normalnu variaciu prirody...

dusankomoj
20. sep 2021

Tak potom nerob paniku😉 ako napísala amelie2017,spoznáva svet a teba už má obzretú. A čo sa týka toho,že ide k cudziemu:sú aj také deti a keď nastúpi separačná úzkosť,tak sa bez neho ani nevyčúraš,počkaj🤣

slovakboy
20. sep 2021

@anjelicek26 krásne si to napísala

ildiko36
20. sep 2021

Napiš mi ip, môj syn ma po uraze hlavy poruchu autistickeho spektra ale on mal 15mes. keď sa to začalo prejavovať, úraz bol spúšťačom.

ankare
20. sep 2021

Podľa mňa je zvedavy a zaujaty okolitým svetom, Ty si už okukana tvar. 🙂 Držím palce!

kittykat22
20. sep 2021

@ildiko36 autizmus po uraze hlavy? To je mozne?

klip0
20. sep 2021

@ildiko36 aj mňa zaujíma či to je možné

nevenka
20. sep 2021

Ja len na margo toho, ze dieta ide k cudziemu. Moje prve bolo take, od narodenia nemal problem ostat s hocikym, nenechavali sme ho, lebo bol kojeny a flasku nechcel. Ale druhe som si teda uzila, tiez mi pri prvom bolo divne, ze ma ani "nepotrebuje", ale druhe som teda mala urevane, na mne nalepene, na navstevu sme nemohli ist, nik sa jej nemohol prihovorit, starkych nechcela vidiet do roka a pol. Iba jedneho chlapa akceptovala, a to bol ocino, nik iny. A teraz su obaja zdravi, jeden skolak, druha predskolacka a velmi je komunikativna a ma rada ludi. Syn zacina byt introvertnejsi, ako zacal chodit do skoly. A tretie je taky mix.
Podla mna mas normalne zdeave dieta.

ildiko36
20. sep 2021

@kittykat22 asperger syndrom, ano po uraze sa to zacalo prejavovat..do vtedy sme ziadne problemy nemali.jeho biol.otec nedaval na neho pozor a maly tak spadol že skoro sa mu väzy zlomili, mal otras mozgu, tyzden odmietal jest a bol taky ospaly.o mesiac si začal sebe ubližovat atď..neurologicka povedala že to úraz aktivoval ten syndrom

ildiko36
20. sep 2021

@klip0 ťažko to povedať v takom skorom veku, ešte je malicky, to postupne časom sa bude prejavovať keby niečo mal ..to si všimneš keď sa bude v dannom veku inakšie sa spravať ako ine deti..moj maly mal úraz keď mal14.mes a od vtedy len dieta sledovali (neurolog, psychiater)aj keď bola dg už vtedy stanovena na papier až teraz nedavno dali..a musime chodit aj ku psychologicke

nikpa
20. sep 2021

@kittykat22
@klip0 pokiaľ viem, nie je to možné
@ildiko36 píšeš že úraz hlavy bol spúšťačom, čiže tá porucha autistického spektra tam už niekde bola len sa začala vtedy prejavovať. Ale nevznikla úrazom. Ak máš dôveryhodné zdroje o tom čo píšeš, že autizmus môže byť spôsobeny úrazom tak ho prosim zverejni, zaujíma ma to a určite aj iných rodičov auti detí. Neurologička podľa toho čo píšeš tiež povedala že úraz aktivoval syndróm, to podľa mňa neznamená, že ho spôsobil. Mne práveže neurologička aj psychologicka povedali, že poruchy auti spektra vznikajú niekde ešte v prenatalnom veku. Žiadne očkovanie, úrazy ani nič podobné ich nezapricinuju. Tiež v odbornej literatúre sa o tom nič nepíše, teda aspoň v tej ktorú som doteraz prečítala. Všade sa uvádza že, príčiny vzniku autizmu nie sú doteraz jednoznačne známe, preto ma zaujalo čo si napísala.

kittykat22
20. sep 2021

@nikpa ja viem, ze vakciny choroby nevytvaraju ale ak je tam uz choroba je, ale nie je rozvinuta - nielen autizmus ale napriklad aj atopicky ekzem, cukrovka ap., tak ta vakcina moze (vo vynimocnych pripadoch) rozbehnut naplno. Nie je to pravidlo a nie je to ani bezne. Statisticky je to male percento. Prave nas syn bol super nestandardne dieta a boli s nim neskutocne problemy, a preto MMR vakcinu nema a ani mat nebude. Lebo u nas nebolo jasne, co sa s nim deje. Nakoniec to dopadlo dobre, ale s pediatrickou sme sa dohodli ze vakcinu MMR davat nebudem a ona ma do nej nebude tlacit. Ale 1x pocujem o uraze - mozno to je to iste = ze tam uz ten predpoklad bol, a po uraze sa to spustilo.

nikpa
20. sep 2021

@kittykat22 otázka je, keby nebol ten úraz alebo to očkovanie, či by sa to spustilo aj tak. Podľa mňa áno len v inom čase. Ale určite nemôžeme porovnávať ekzém alebo cukrovku s auti spektrom kde majú deti mnohokrát nezvratne narušene sociálne, komunikačné, mentálne a iné schopnosti. Chápem rodičov ktorých deti nemajú 100% zdravotny stav a boja sa preto očkovania a vlastne asi všetkého. Hľadajú odpovede a vtedy prídu na rad takého dohady tipu, že čo ak z úrazu, z očkovania.... Prešli sme si tým, chvalabohu v našom prípade sa nič závažné nepotvrdilo a z toho čo bolo sa syn ako tak vylízal, no prvé roky života boli ťažké.

kittykat22
20. sep 2021

@nikpa no u nas to bolo ine. Nas syn bol od narodenia problematicky. Este v porodnici vyplakaval cele hodiny. Potom sa uz viezlo. Jeden problem za druhym bez zjavnej priciny. My sme iny pripad. U nas ta MMR vakcina neprichadzala do uvahy pretoze my sme seriozne nevedeli co s nim bude. A asi ako u vas, tak to bol totalny boj dat to dieta dohromady. Predstava, ze mu dam vakcinu a este sa nieco pokazi, alebo spusti - no neexistuje. Som rada, ze som rada a syna som po neskutocnej praci dostala medzi ostatne deti. 7 rokov dennej prace - bez srandy.

autor
20. sep 2021

A ešte tak problém že sa mi hádže do zadu v postieľke. 🤦‍♀️