Moja 2,5-ročná dcérka vrieska

silvika2022
2. máj 2023

Prosím o radu ako si poradiť s 2,5r dieťaťom, čo denne niekoľko krát vrieska ... akože nie že plače ale to je taký vresk, že človek túži ohluchnut🥺 od malička je taká náročnejšia, temperamentná, veľa kričí, ešte nerozpráva úplne dobre ale čo chce vie povedať. Je šikovná, múdra ale nervózna a niekedy to vážne vyzerá že vrieska bez príčiny. Uvediem teraz večerný príklad. Okupana, pije mliečko v posteli, pozerá macka uška. Ideme spať, dám jej vak, lahneme si, pomojkame , všetko ok. Leží prekladá veci, hľadá polohu, nájde, hladkam ju po chrbatiku a zrazu to začne, príšerný rev, nepovie prečo, ukludnim, o minútu zas a tak dookola niekedy je to aj 20min čo to robí. Som z toho vycerpana, robí to často aj počas dňa, väčšinou si nájde dôvod prečo vrieskat. Nepomáha mojkanie, odpútať pozornosť na niečo iné, odmena, ani zvýšený ton ani ignorovanie, nič. Trvá to už asi mesiac, jasne ze má aj vzdor ale ten sa prejavuje u nej inak. Ten strašný vresk nepripisujem tomu.Bez srandy sme z neh zúfalí všetci doma.

lenuska9999
2. máj 2023

@silvika2022 skúsila by som sa poradiť s detskou psychologickou.

dzulli1980
2. máj 2023

A ešte to nejaký ten mesiac potrvá ... naša vrieskala kvôli ničomu a kvôli všetkému tak, že som dennodenne očakávala sociálku ... prešlo to ... po cca pol roku ... nuž, aj o tomto je rodičovstvo ... úprimne, už by som to zažiť nechcela, som sa cítila na guľku do hlavy.

denden77
2. máj 2023

2r7m.. ma dni "ako med".. a ma dni "drama queen".. ked vrieska, tak na cely panelak a nie 10-15min. ale hodinu a pol.. kludne o 3 rano 🤦‍♀️🤣
rozprava.. ale odpoved na vsetky vrieskacie sceny je "hnevam sa".. 🤷‍♀️😁

silvika2022
autor
2. máj 2023

@dzulli1980 presne tak sa cítim, ešte len vidím ako otvára ústa a ide na to, tak by som sa najradšej zakopala pod zem. Hanbím sa pred susedmi, určite si myslia, že ju tyram, hlavne v noci 🙄

silvika2022
autor
2. máj 2023

@denden77 ona je zlaté decko, mimo toho, nikdy by som neverila že toto dokáže zo seba vydať 😬

silvika2022
autor
2. máj 2023

@lenuska9999 zvažujem to, uvidím ako to bude pokračovať

denden77
2. máj 2023

@silvika2022 neboj sa, nam tiez nik neveri, ked povieme ako sa vie chovat 🤣 okrem susedov.. ale ti maju o 2m mladsiu, cize.. 🤷‍♀️🤣 riadim sa "je to len obdobie" heslom 🤣 ale mile je, ked ma vidi po hodine a pol davat si magnezium a zadeli "maminku boli hlava, lebo som kricala" 🤣🤣🤣

julish
2. máj 2023

@silvika2022 skúsila si pomôcť jej pomenovať jej obavy, pocity? Veľmi to funguje u môjho 2,5

silvika2022
autor
2. máj 2023

@denden77 aspoň ti povie, moja sa tvári po svojom výstupe ako umučenie Kristovo, chodí, šepká, tuli sa. Pýtam sa prečo tak kričala, hlava dole a nič.

silvika2022
autor
2. máj 2023

@julish keď viem prečo kričí tak jej vravím, že chápem ze je nahnevaná atď.ked však kričí w neviem prečo tak sa jej pýtam dookola čo sa stalo, či ju niečo bolí atď ale ako vravím ona ešte dobre nerozpráva tak možno nevie povedať prečo

nikaeli
2. máj 2023

Keď chodievam pre drobca MŠ, stretávam sa v šatni s inou mamičkou z menšej triedy - má dvojičky, môžu mať tak 3-3,5.. chlapček neskutočne zlatý, poslušný, samostatný, pooblieka sa, poobúva - pomôže mu pozapínať sa a tak.. a dievčatko.. neskutočné cirkusy.. zdanlivo bezdôvodné.. mamka ju oblieka, obúva, lebo sama neurobí nič, len reve, váľa sa po zemi, kope.. mamka jej dohovára, prehovára, milo, s krikom, akokoľvek, už sme jej aj my, iné mamky dohovárali, aj pani učiteľka vyšla na chodbu a nič. Proste vrieska akoby ju z kože drali. Dnes som ich stretla až v bráne, chlapček cupital s obrázkom v rúčke, slečna ležala na chodníku a jačala. Mamka odchádzala, že nech tam teda leží, ona ide domov. Z tváre jej šlo neskutočné zúfalstvo. A tej malej to bolo jedno. Jačala tam ďalej. Snáď ju to čoskoro prejde.

Neskúšala si od nej vtedy odísť? nebyť súčasťou toho divadla? jednoducho si ju nevšímať (pritom ju naoko sledovať, aby si neublížila a tak). Môj malý keď sa vonku váľal po zemi, tak som sa otočila a šla - papa, ja idem, ty si tu kľudne rev - na môjho to zaberalo - vyskočil zo zeme, poutieral slzy a bežal za mnou - mamka už ideeeeeem, počkaaaaj ma 😀 alebo keď reval pre niečo a mala som pocit, že je to len divadlo a tiež nepomáhalo ani pekné slovo, ani hnev, povedala som mu, že to nebudem počúvať. Keď chce plakať a kričať a jačať, môže kľudne vo svojej izbe, ja budem zatiaľ v kuchyni. A keď už bude ok, môže prísť za mnou. najlepšie je, že som raz čosi kričala na staršiu puberťačku a on sa jej zastal - mamka, keď si nervózna, choď sa vykričať do izbičky, ja to nechcem počúvať 🙈

silvika2022
autor
2. máj 2023

@nikaeli áno keď to urobí počas dňa v izbe, tak odídem, v noci, nad ranom nie, lebo to by pobudila aj mŕtvych. Vonku ešte takto úplne príšerne nekricala ale keď má tie miernejšie stavy tak sa to dá zvládnuť. Ale absolútne nepomôže keby ze som odišla, myslím že by tam vrieskala doteraz. Mamičku ľutujem a obávam sa, aby to nebol aj náš prípad o rok🤪 na zem sa ešte nehadze, nebije, nekope, iba dupe nohami, poskakuje a vrieska.

andreatytler
3. máj 2023

@silvika2022 Ja verim tomu ze zdrave dieta ma vzdy dovod na svoje emocie. Ak tvoja dcera vyslovene bez akehokolvek dovodu, len tak z jasneho neba spusti krik a hnev, tak by som zvazila navstevu lekara.
Ten pripad pri zaspavani moze mat niekolko vysvetleni. Moze byt preunavena a pretazena z celeho dna a vystreli to ako zachvat hnevu z nicoho nic. Mozno pri zaspavani spracovava svoje emocie z celeho dna a naraz je toho na nu privela. Alebo jej je jednoducho priteplo, alebo nevie najst polohu a kedze je unavena totalne ju to rozhodi a spusti krik. Skus napisat ine ukazky kedy krici takto bez dovodu. Fakt si neodsledovala ziadny opakujuci sa vzorec? Napriklad ze to robi skor vecer, alebo pred spankom, alebo ked je hladna.
Tiez ma zaujalo ako na jej krik reagujes. Mam dojem ze sa ho snazis zastavit a v tom bude asi jej problem. Aj ten vystup pri zaspavani sa ti podarilo po 5 minutach ju ukludnit, ale ona to este nemala spracovane a tak hnev pokracoval. Zase si ho ty umelo zastavila, ale ona este nebola s tym vysporiadana a tak potrebovala pokracovat.
Odputanie pozornosti sa da pouzit len na velmi male deti. Starsie to uz uraza.
Dokola sa vypytovat preco sa hneva je asi velmi otravne.
Ignorovat - to sa da az ked je dieta starsie a vie ako spracovat svoje emocie
Mojkat - ak je to nasilu ze nechce, tak to ma este opacny efekt.
Odmena - o tom som este nepocula a podla mna to je velmi nespravne. Pleties si tym na seba bic.
Zvyseny ton - to je podla mna prilievanie oleja do ohna.

Ked si ty nahnevana tak ze sa ti chce kricat a plakat a je s tebou kamoska co ti pomoze? Stavim sa ze najviac ti pomoze ked ta vypocuje a ma pochopenie pre tvoje emocie a ponukne plece na vyplakanie. Urob to iste s dcerou. Len tam s nou bud, nic sa nepytaj, nesnaz sa jej pomoct, len jej daj vediet ze si tam s nou a ked to bude chiet, ponukni jej naruc. Ked to odhrmi, vysvetli jej ze co citila bol hnev, ze hnev pride a odide. netreba sa ho bat a ani sa tym trapit. Ze kazdy sa obcas hneva a pomaha ked si z plneho hrdla zakrici, zabucha pastami do vankusa, zadupe nohami alebo nieco ine.
Tvoja dcera je velmi malinka na to aby vedela spracovat tak silnu emociu ako je hnev. Nauc ju to tym ze jej poskytnes bezpecny a chapajuci priestor na trenovanie toho hnevu. Podla mna ani ona sama nevie preco sa hneva. Nesnaz sa jej hnev zastavit a ani sa jej nepytaj preco sa hneva. Ona sama si musi tym hnevom prejst a vyzurit sa a ukludnit sa.
Tiez velmi pomaha urobit divadielko. kde sa jedna postavicka hneva a druha jej radi co robit, alebo sa opytaj dcery ci vie poradit.

silvika2022
autor
3. máj 2023

@andreatytler ďakujem veľmi pekne, áno počas dňa väčšinou viem prečo zacne kričať, buď sa jej niečo nedarí, alebo chce niečo čo nemôže príp. robí niečo čo nesmie (lezie na stôl, na skrinky, zapina a vypína svetlo atď) a ja ju upozorním, vonku je to samozrejme pre ihrisko, keď chce niekam ísť alebo naopak nechce, potom nechce domov atď. To všetko chápem, nechápem však ten večerný krik, leží, niečo si blaboce alebo spieva, nevie sa uložiť lebo musí mať všetko, drží si 2 vankúše, bábiku a po novom si ťahá aj paplón ( spí so mnou od bábätka), potom sa zdá že je už fajn a zrazu to začne. Veľmi často kričí aj po obednom spánku kedy to tiež trvá dlho a opakuje sa to. Celkovo so spaním je to u nás katastrofa, teda ani nie so spaním ale uspavanim, keď už zaspí tak spí celú noc ale trvá to nekonečne dlho, rutinu dodržiavame každý deň pred obednym aj nočným spánkom rovnakú, poobede čítame knihu, večer si pýta rozprávku. Celkovo má TV veľmi veľmi oklieštenú, max ráno chvíľku a večer tiež, počas dňa nikdy, iba keď je chorá. Samozrejme keď spustí večer tak sa ju snažím utíšiť pretože mam ešte jedno dieťa, to tiež chce spať a po druhé bývame v paneláku a večer to dosť počuť pretože ako píšem vyššie to nie je plač, to je príšerný vresk, ktorý podľa mňa počuť v celom bloku, bývame na 4.takze to podla mna počuje každý. Véd už minule zastavila muža suseda zo 6. s tým čo nám toľko plače dcérka 🙈

babulkomale
3. máj 2023

@silvika2022 GS Anxiolan, trojsklo a cas 🤦

maryetta
3. máj 2023

Moja bola taka uvrestana od narodenia. A cca do 1,5 roka. To vkuse revala/vrieskala. Ci bolo dobre ci zle. Uz bude mat 6 rokov a este niekedy to pride ale uz sa s nou da pracovat. Upokojit ju.

vreckovka2
3. máj 2023

@silvika2022 absolutne by som neriesila susedov. Budujes vztah proritne so svojim dietatom a nie so susedmi. Nasho je pocut po vsetkych susedoch a to byvame v dome. Susedia to toleruju a urcite aj u vas 🙂. Ako novorodenec mal tak silny hlas, ze sa pediatricka smiala, ze to bude operny spevak. Na klbikoch nam vraveli, ze tak silno vrestiace dieta este nemali. Syn mal a ma riadny hlasovy fond. Cize vies preco vresti cez den, skusit vhodnou komunikaciu obmedzit situacie, ked vresti. Mne toto zabera najviac. A potom tak ako pisala @andreatytler . Nasho velmi hneva ak sa mu nieco nedari. Vcera mu neisla vytlacit tatrovka do kopca. Vreeeeesk obrovsky. Pridem s kludom - pomozem ti? Ano pomozes. A uz je pokoj.niekedy uz aj sam vie zakricat pomozes pomozes neide. Reagujem vzdy rovnako , ked sa s niecim dlho trapi a viem, ze to fyzicky este neda. Naucil sa tym padom, ze takyto problem je riesitelny a nerobi uz 15 minutove sceny. Ale zakrici si vzdy vydatne. Podobne aj pri inych veciach. Co sa tyka spanku, moze to byt vsetko mozne. Pre zaciatok by som na 2 tyzdne skudila zrusit pozeranie vecernej rozpravky. Moze aj na to takto reagovat, ale nemusi. Mozno jej byt teplo vo vaku uz. Nevie si najst iba polohu/nevie zaspat/ potrebovala by akcnejsiu predspankovu rutinu. Toto zase sledovat, pricinu to ma. Ked krici aj po spanku, nepotrebuje sa napr. este nejako "dlhsie prebudzat". Tulkat sa este, aby si lezala pri nej nejaky cas...

silvika2022
autor
3. máj 2023

@vreckovka2 keby si tak nechala pomôcť keď jej niečo nejde, ona sama 😆 je veľmi veľmi zdatná pohybovo, ako opica, veľmi vynaliezavá ale napríklad si vymyslí že plyšové zvieratká a babiky musia sedieť pri stole, čo samozrejme nejde lebo sa neudržia tak je problém ale to sú také kratšie kriky, tie zo spaním súvisiace sú nekonečné. Poobede spí sama, keď vstane tak príde alebo si ešte leží. To býva tak na 90% v pohode, občas ju musím zobudiť, vtedy ako kedy ale casto je vresk, chápem zobudila som ju, je nervózna ale tiež ju nemôžem nechať spať dlhšie ako do tretej aj to už spí 2h lebo by večer zaspala o polnoci. Pritom ju zobudzam pomaly, hladkam, tulim atd. Ale u nej niekedy stačí ze poviem slovo čo sa jej v tu chvíľu nepáči a problém je na svete.

julish
3. máj 2023

@nikaeli a čo týmto odchodom akože dieťaťu vstepujeme do podvedomia? Nechod za mnou, keď ti je zle, smutno, zúfalo? Chcem ta len s dobrou náladou? Srdce mi trhá, keď toto niekto robi takým malým drobnom, čo majú ešte nezrelu nervovú sústavu a nevedia spracovávať.

julish
3. máj 2023

@silvika2022 moj synček rozpráva dosť veľa a napríklad macka uška pozerať nechce, lebo sa toho boji, ako mi povedal. Veľa trpezlivosti prajem pri hľadaní porozumenia

nikaeli
3. máj 2023

@julish ja hovorím o situácii, ktorá je vyslovene teatrálna - nie keď ho niečo bolí, keď sa mu nedarí, keď je smutný

silvika2022
autor
3. máj 2023

@julish dnes rovnaký scenár akurát že nespala naobed, totálne preunavena vrieskala asi 20min. Ja už neviem ktorá z nás dvoch je na tom horšie.

vreckovka2
3. máj 2023

@silvika2022 ja syna ani nebudim presne pre toto...tiez potom ide spat aj o 23tej obcas. Ale ked ho zobudim, tak to je 2 hodinova mrzutost striedana s placom. Ak bola preunavena, tak je normalne, ze tak dlho vrieskala. Tak ako si postupne pekne prisla na to, preco su ostatne revy, tak rovnako prides aj na ten vecerny. Nieco jej nevyhovuje. Ale zo seba dostava posledne zvysky energie, ak nie je prave preunavena?

andreatytler
3. máj 2023

@silvika2022
Ja som syna nikdy nebudila, salies😀? Kto by dobrovolne budil Krakena? 😨

Pri zakazoch sa da predchadzat hnevu tym ze vzdy vysvetlis preco to zakazujes a do zakazu zakomponuj seba. Nehovor to ako vseobecne pravidlo. Namiesto: To sa nesmie chytat! Povedz: Nechcem aby si to chytala, lebo...
Navrhni alternativu: Nechcem aby si buchala vareskou to TV. Pod, pojdeme von a budes vareskou buchat do kamenov.

Pri odchode odratavaj cas. "Este sa suchnes 3x a potom pojdeme domov". Skus prist s nejakou zaujimaou vecou na ktoru by sa doma tesila, aby bol ten odchod lakavy. Mne v hranicnych situaciach ked odchadzame z plavania ktore syn nadovsetko miluje pomaha lizatko. Dovtedy vrieskal na celu plavaren. Slubila som lizatko ak pekne odide a dokazal sa ovladat. Samozrejme dostal aj velku pochvalu ze nekrical a neprotestoval. Tiez je dolezite ked niekam idete tam stravit vela casu, lebo polhodina detom nestaci. Treba aspon 1.5-2 hodiny. Ale celkove prechod z vonka dnu a naopak je velmi stresujuca situacia a vacsina deti pri tom place. Proste nemaju radi zmenu.

Ak krici lebo je frustrovana ze sa jej nieco nedari, urcite sa jej nesnaz pomoct. Tym jej vravis: "Si neschopna, ja to urobim za teba". Presne ako vravi @vreckovka2, pozoruj a ak sa jej dlhsie nedari, opytaj sa ci potrebuje pomoc. Kludne bez emocii. Ak odmietne a zacne hystercit, iba v klude vysvetli ze sa snazila o nieco co je pre nu prilis zlozite, alebo o nieco co je nemozne (ako tie babiky), ze proste urcite veci sa urobit nedaju. Ona sama na to casom dojde, ale potrebuje si to parkrat skusit.
Velmi dolezite je ze ty zachovas klud. Ked sa ona zmieta v emociach ty jej musis ukazat ako sa to robi spravne a zostat kludna. Toto je pre mna osobne ta najtazsia vec.😀
Maj pochopenie pre jej emocie. Doslova zazracna formulka je ked sa opytas par otazok na ktore moze odpovedat Ano. Ty si chcela aby babiky sedeli za stolom ze? Velmi ta to hneva ze v kuse padali, ze? Tymto jej das najavo ze rozumies jej problemu. Velakrat uz nic viac nemusis hovorit. Netreba ziadne vysvetlenia ani hladat riesenia. Toto dietatu uplne staci. Ono si potom poradi same.

Problemy so zaspavanim znamenaju ze dieta ma malo moznosti rozhodovat o svojom zivote. V spanku ma dieta navrch. Ty ju mozes donutit robit vela veci, ale nikdy ju nedonutis aby zaspala ak nechce. Toto sa deje casto v obdobi vzdoru, kedy maju deti obrovsku potrebu rozhodovat o stvojom zivote a tie deti co su sikovne a samostatne, maju tuto potrebu najvacsiu. Davaj je velmi vela na vyber, uplne vo vsetkom, ale tak aby obe varianty vyhovovali tebe. Biele tricko alebo cervene, jahodovy jogurt alebo malinovy, ideme na prechadzku hore alebo dole dedinou, kupime tieto alebo tieto cestoviny, chces ist do auta skakajuc ako zaba alebo dupajuc ako slon.
Skus aspon jednu noc ju nechat tak a nesnaz sa ukudnit ani ju umlcat. Len tam s nou bud a povedz: Vidim ze sa hnevas, chapem ta, je to v poriadku, mozes sa hnevat, som tu ak nieco potrebujes. A potom uz len mlc.

vreckovka2
4. máj 2023

@andreatytler inak je sranda pre mna sledovat, ze ked sa syn nahneva. Tak mu poviem len: teraz sa na mna velmi hnevas, lebo som ti nedovolila chytit noz,ze? Tak ako je v tom amoku, pohodi plecom, spravi hm a zrazu je ticho. Uplne mu staci, ze viem, co sa deje. Ale teda snazime sa zakazovat malo, takze vacsinou chape, ze ak nieco nedovolime, tak to je naozaj vazne.

silvika2022
autor
4. máj 2023

@andreatytler všetko toto čo píšeš je super a verím že vám to funguje, u nás je trochu problém aj s tým ze úplne nerozumie dcérka a ako vravím nerozpráva. Teda často mám pocit že mi nerozumie, alebo aspoň nechce rozumieť. Uvidíme ako to pôjde ďalej. Ide jej posledná stolička tak celkovo je umravcana.

andreatytler
4. máj 2023

@silvika2022 Nas syn nepovedal do 2 rokov ani slovo a takto som riesila problemy od 10 mesiacov ked mal prvy amok hnevu. Nikdy nezabudnem ako som nieco prepiskla a on koli tomu nervacil a plakal. Ja som sa mu ospravedlnila a on sa sice stale hneval ale objal ma. Muz to vsetko pozoroval a skoro mu sanka spadla a sokovany vravi: "On ti rozumie". Cize to neboli len moje predstavy premotivovanej mamy. Ja verim tomu ze ak je dieta zdrave tak rodicovi rozumie ovela, ovel askor ako zacne rozpravat. Nerozumie vsetkym slovam, ale nejako chape pointu.

andreatytler
4. máj 2023

@vreckovka2 Presne, to ze ukazes dietatu ze ste na spolocnej vlnovej dlzke a ze chapes jeho pocity je to najdolezitejsie co ono potrebuje. Ono je to tak s kazdym kto ma nejaky problem, najviac tuzia po tom aby ich niekto vypocul a pochopil.
Ja mam tiez taky zazitok, kedy syn nechcel ist do jasli a povedala som mu: Vidim ze nechces ist do jasli, chapem. Chcel by si ostat doma, ze". A on si este chvilku mlcky posmutil a potom bez slova odkracal k dveram a obliekol sa.🙂