Ahojte žienky ospravedlňujem sa ak sem dávam prispevok nevhod zmažem... Prišla som si po radu. Mám 18 mesačnú dcérku ktorá je zdravá žiaľ ešte nechodí a ani nelozi. Keď sa narodila mala zle vyvynuty brušný sval na brušku a vraj keď je zle vyvynuty sval všetko takym detičkami dlhšie trvá, pretože brušný sval je veľmi dôležitý na spoluprácu s chrbtový svalom.. Začala aj neskor sedieť v 8 mesiaci Chodíme už dva mesiace na rehabilitácie. Vidno zmeny je taka živia není taka ze len sedí a hra sa pretaca sa viac aj sa snaží lozit len ma slabé rúčky už by aj šla dopredu ale stále jej to nejde. Momentálne cvičíme na spevnenie ručičiek aby sa zaprela sama a dúfam ze konečne pôjde smer v pred.
Keď ju chytím za rúčky pekne ide ľavá práva nozka ale sama sa neudrží ešte ani nestojí. Sama sa vlastne ani nedá do sedu vždy ju dávam ja nozku pekne sjrci vie ako ju má dať aj sa snaží posedieť ale na slabé tie rúčky.. Co sa týka veci ako naprd že hav hav ako robí koník atď to vôbec ešte neovláda jedine co vie je mama tata hatlaniny 😊 veľa ľudí mi začalo za poslednu dobu dávať najavo ako keby nebola v poriadku. Ze to není normálne aby 18 mesačne dieťa skoro nič nevedelo že ich vedeli už to a to atď... Začínam mať strach ☹️Bojím sa ze niečo nieje v poriadku ale na druhej strane si vravim že veď reaguje keď na ňu volám rozumie mi smeje sa keď jej spievam reaguje na svoje pesničky napríklad co ma obľúbené... Reaguje na havo teta vie prosím prosím ukázať noštek ocko ale stále sa to mojim blízkym zdá ze je to málo. Prosím o Vaše názory nech sú akékoľvek poraďte alebo povedzme co si o tom myslite. ĎAKUJEM vám krásne mamičky 💚
a čo nato lekárka? Skús sa opýtať pediatra, isto ti odpovie. mne sa ani nezdá žeby bola oneskorená - áno sedieť aj chodiť by už mala sama, ale zas si napísala z akého dôvodu to ešte nejde... asi máš strach že bude mentálne zaostalá že? ale k tomu sa nevyjadrí ešte žiaden lekár... do 3 rokov takéto veci vôbec ani do záznamov dieťaťa nepíšu.... stretla so sa s tým tak viem ako to chodí...
@erickaeli tak pohybovo je pozadu, to vieš aj sama....dávala si ju viackrát denne na bruško?všetko sa odvíja z tej polohy - pasenie koníčkov(posiluje ruky-tým že ich vystiera), plazenie a štvonoškovanie - posilovanie rúk, nôh, chrbtového svalstva aj bruška....chodíte neurológovi? podľa mňa je divné aj to že vás poslali na cvičenie až teraz - chodíš na rehabilitáciu a cvičíte vojtovku? či cvičíte na lopte a nácvik štvornoškovania? Kamarátka mala napr.dvojičky, chlapcovi povedali že nebude chodiť, potom som jej odporučila jednu kamarátku čo cvičí s takýmito deťmi a chlapček a pekne ho naučila štvornoškovať , ale najskôr s ním spevňovala bruško a chrbátik, teraz už chodí....Záleží na akého fyzioterapeuta natrafíš, ja ti odporúčam nájsť vo svojom okolí centrum kde cvičia s deťmi čo majú napr.DMOa tam s ním chodiť cvičiť. Napíš odkiaľ si, skúsim ti pozrieť niečo v okolí. Ak má dieťa 18mesiacov vojtovka už nestačí, tam treba nájsť niekoho kto vie ako s takýmito deťmi cvičiť - na to sú špeciálne kurzy, školenia - je to zväčša zmes z viacerých techník (podľa Bobáta, Kabát, Brunková...) a na bežnej poliklinike to nevedia cvičiť....
@erickaeli detto moja dcera, stvornozkovay zacala ako 18 mesacna, chodit ako 2,5 rocna. Dnes ma 4 a beha ako sarkan. Tiez pozadu psychomotoricky, presli sme si kadejake cvicenia, chodime na logopediu, je pozadu rok. Ale ja som si povedala, ze pokial sama chodi, vsetko ostatne skorigujem. Je to len o trpezlivosti. Musis sa dietatu venovat viac ako je standardne a prestat porovnavat s inymi detmi. Pokial vidis co i len male pokroky, bude to v pohode, len to chce viac casu
@erickaeli škoda že si sa neozvala odkiaľ si, ak by nepomohlo cvičenie na rehabilitácii kde chodíte , popros neurologičku o kúpele (pôjdeš s malou aj ty ako doprovod), dajú jej Kováčovú....Oficiálne berú deti od 2 rokov, ale už som tam stretla aj mamičku s ročným bábom...tam vedia deti pekne rozhýbať, ale neurologička musí napísať podozrenie na DMO aby to schválili na poisťovni. Viem že tam boli aj deti s oslabeným svalstvom len aby sa tam dostali musí byť diagnóza preto sa dá napísať podozrenie na DMO, inak by im kúpelnú liečbu neschválili....Alebo potom pobyty ako Renona, Adeli(len tam sa platia pálky), preto si pozri v okolí podobné centrum kde chodia deti napr. s DMOalebo podobnou diagnózou....ide o to že tam majú fyzioterapeuti špeciálne školenia na viacero techník vhodných pre deti - bežný fyzioterapeuti nebude vedieť s takým malým dieťaťom cvičiť...
Ahoj @erickaeli a ostatní maminky,
velmi ráda bych Vám představila naši další novou odbornou poradnu na Koníku, a tou je Poradna s dětskou fyzioterapeutkou z Fyzio Klinik. https://www.modrykonik.sk/forum/category/poradn...
Antónie Vám ráda odpoví na všechny otázky týkající se správného psychomotorického vývoje Vašeho dítka a poradí cvičení/přístup i v obasti případných diagnóz pohybového aparátu dětí.
Všechny Poradny u nás fungují zdarma a jsou anonymní. Věřím, že se Vám budou hodit a pomohou! 🙂
Mějte se krásně!
Jennyska
Modrý koník team
@mogaa malo kedy sem chodím preto nie vždy reagujem tak sa ospravedlňujem. Začali sme navštevovať v ZA jednu fizioterapeutky ktorá cvičí s doslova postihnutými detičkami. Tak snáď sa nám to naše malé zlatko časom rozbehne predsa len ešte stále nemá dva rocky ma stále 6 mesiacov čas. 😊Mimochodom som z Považskej Bystrice ak by ste vedela niečo odporučiť rada si nechám poradiť. Už nám neurologicka spomínala aj kúpele ale ešte akosi stále nedala doporučenie.
@erickaeli ahoj ani som to nedocitala... velmi dobre poznam tvoju situaciu... LUDI JEDNYM UCHOM DNU, DRUHYM VON... SI NAJLEPSIA MANA PRE SVOJE DIETA A NIKDE NEROBIS CHYBU. Dcera zacala chodit v 18 mes, to by sa este dalo... syn 22 mes.. za tie 4 mesiace co bol medzi nimi rozdiel som schudla 15 kg... obaja su nadpriemerne inteligentni, no pohyb mame stale pozadu, sportovci z nich nebudu... hlavu hore, rehabilitacna a aj doktori vedia, co robia.
@nelinka2009 ĎAKUJEM 💓💓💓💓💓💓💓💓A keď ste sa vyjadrila prečo Vám začali tak neskor chodiť? Ak nechcete písať verejne kľudne napíšte správu. Ďakujem za oporu určite ste TAKTIEŽ SKVELÁ MAMA AKO KAŽDÁ Z NÁS 💚
@erickaeli kvoli nadpriemernej inteligencii udajne... mal vela rozumu a bal sa chodit - vyjadrenie pediatricky, neurologicky aj rehabilitacnej dodnes to moc nechapem... teraz ma 2 a pol, zacal chodit do jasli... udajne sa v tomto veku este deti spolu nehraju len pri sebe... on uz tam ma tlupu kamosov, ktorych organizuje ako vodca, ti krpci ho normalne posluchaju 😁😆😅😂
@erickaeli ale zas sa este stale nevieme zbavit napr plienok... ale on velmi dobre vie, co a ako... on prosto nechce, ucka ho pozna 7 dni, predtym ho nikdy nevidela... v prvy den po 2 hodinach tam mi povedala: Vas najvacsi problem je, ze on je az moc mudry na svoj vek...
@erickaeli super že vám chce dať kúpele - určite treba využiť.....nabudúce keď tam pôjdeš ju popros aby vypísala návrh , nechaj jej tam údaje aj na seba aby ťa vypísala ako doprovod + ak už pôjdeš pre návrh, myslím že na 2.strane je že prečo treba doprovod(len pozri či je tam niečo vypísané lebo z poisťovne kvôli tomu zvyknú návrh vrátiť...Kludne to začni vybavovať teraz, ono trvá určitý čas kým to neurologička vypíše, následne poisťovňa schváli a pokiaľ bude v kúpeloch volné miesto....To máš aj 3 mesiace (ak jej dajú Kováčovú)...Je super aj že začala cvičiť s tou fyzioterapeutkou - to tiež veľmi pomôže, skús sa zo začiatku dohodnúť 2x týdenne, neboj po pár razoch sa to naučíš aj sama ako s ňou cvičiť, príp.ju popros nech ti ukáže aj nejaké cviky čo s ňou cvičiť doma....kúpeloch povedz že chceš byť pri cvičení aby si s ňou vedela cvičiť aj doma, lebo niektoré sestry tam nechcú mamičky(deti viac poslúchajú), ale na druhej strane dieťa potrebuje cvičiť aj doma.....
@mogaa Zajtra za ňou hneď pôjdem a spýtam sa pretože ma malička bv karte že ma zvýšený tonus tak už zas začínam mať ešte väčšie obavy... A ešte čakať takú dobu dokiaľ sa dostaneme do kúpeľov to je hrozne na tom Slovensku.... Nevieš mi povedať ze ci sa dá ísť do kupelov napr. Dunajská Lúžna aj na vlastné náklady??? Viem ze to nebude lacné ale pre malu dám aj posledné a hlavne keď to má aj časovo pomôcť....
@erickaeli hlavne sa neplaš....tonus dieťaťa sa prvý rok mení...oficiálne do Kováčovej berú deti od 2 rokov, stretla som tam 2 deti aj skôr, chlapčekovi chybal cca mesiac do 2rokov a ešte jeden tam bol ten mal necelé 2 roky a bol tam už druhý krát(ale to bol ťažký prípad, ani nesedel, ani nerozprával, nič len ležiace bábo)....Do Lužnej zoberú skôr, tam sa chodí aj s bábätkami ale tam sa cvičí len vojtovka- to nie sú klasické kúpele, nie je tam minerálna voda...okrem cvičenia vojtovky sú tam myslím perlička, masáž....cvičila si s malou už vojtovku, či nie? vojtovka urobí najviac do roka potom už tie výsledky sú pomalšie...v podstate sa dá dieťa do určitej polohy/pozície a stláčajú sa určité body- tým sa stimulujú svaly...Len musí sa to robiť presne a tvoja malá keďže už má 1,5roka už má určitú silu a bude sa ti brániť byť v tej potrebnej polohe....Spomínala si že teraz cvičíte s fyzioterapeutkou - čo konkrétne cvičíte? na lopte?
@erickaeli tvoja malá pokiaľ je zdravá, že nemá žiadnu diagnózu tak jej je už vojtovka zbytočná a viac sa urobí podľa mňa cvičením....Len malé deti nevedia cvičiť - tam treba cielený pohyb a ten ti také malé deti neurobia - preto sa len stimulujú hrou - hračkami (napr.keď je na brušku tak daj pred ňu hračku alebo loptu aby sa ju snažila dočiahnuť a posunúť sa či dopredu alebo pretočiť do boku) alebo potom s nimi musíš cvičiť ty pasívne -napr.dáš do určitej polohy napr.na štyri a posúvaš rukami aj nohami - dieťaťu sa to samozrejme nepáči a plače...čo ti povedala na malú tá fyzioterapeutka?
Upokoj sa, to ze je opozdena v pohybe, vieš prečo to tak je, takže to sa da do poriadku, a to co ovláda, čo si popísala je podľa mňa úplne ok🙂