Moja 13-mesačná dcéra jasne prejavuje hnev

beatrice1111
29. mar 2023

Ahojte mám 13m dcéru a posledný mesiac dost jasne prejavuje hnev napr. keď nemoze niečo čo chce. Hádže sa o zem, kuse ma, pri prebalovani sa ohne ako struna😂, keď ma moc nervy kusne aj sama seba. Je to už obdobie vzdoru? Poradíte mi prosim ako reagovať? Niekedy mám z toho nervy aj ja ale zatiaľ všetko ok. Čo robíte v týchto prípadoch s deťmi vy? Ďakujem

andreatytler
30. mar 2023

@beatrice1111 Nas syn zacal v tom veku presne to iste.
Skus si pozriet internetovy kurz Nevychova. Velmi dobre radia ako fugovat s detmi.
- Nam pomohlo k zakazu vzdy vysvetlenie preco sa to nesmie a aj ked v tom veku este nerozumel vsetko, pomahalo to. Vysvetlenie je vzdy uprimne. Neklam ze cukriky uz isli spat alebo ze obchod je zavrety a pritom je iba 15:00.
- Do kazdeho zakazu daj seba. Namiesto:" To sa nesmie", poved: "Nechcem aby si to robil". Dieta je skor ochotne nieco urobit pre milovanu maminku a ucis ju tym ze zalezi aj na inych, ze nie je ona stred vesmiru.
- Velakrat netreba zakazovat, iba vysvetlovat. Ked povies NIE je to ako cervena pre byka. "Jasne ze mozes chytat nozik, ked trochu vyrasties"
- Ked aj napriek tomuto dojde k vybuchu hnevu a hadzaniu sa o zem, nevadi. Je to len prejav hnevu, emocia a na tu ma kazdy pravo. Nezakazuj hnev, nepotlacaj, neodvadzaj pozornost, nezosmiesnuj. Rocne dieta nema ani sajnu co a s nim deje ked sa hneva. Je to prilis silne a prevalcuje ho to. Ma strach a neve co s tym. Ty ho musis naucit ako ten hnev spracovat ale ona si ho musi prezit a precitit. Bud tam s nou, kludna a trpezliva. Sadni si mlcky k nej. Urob jej miesto aby si neublizila ak okolo seba kope. Ponukni naruc, ale neobjimaj nasilu. Vacsina deti sa potrebuje vyzurit a az potom pridu. Ked sa ukludni, vysvetli ze to bol hnev a ze to je v poriadku a ze to pride a vzdy aj odide.
- Ak si urobila nieco co ta mrzi, napriklad si ju capla alebo na nu nakricala, alebo inak stratila nervy ospravedln sa a vysvtli ze to bola tvoja chyba a nema to s ou nic spolocne.

V tomto veku ked nieco potrebujes zakazat, tak len trpezlivo opakovat. Neskor ked pochopi pricinu a dosledok, mozes zacat urcovat pravidla a dosledky z ich porusenia.

ivangeline
30. mar 2023

Aky vzdor? Vsak prejavuje nespokojnost. Emociu. Je to normalne. Treba troska usmernovat....aby si nezvykla,ze moze hadzat,nicit,ublizovat sebe ci inym... a nejak tu emociu zvladnut viac v pokoji. :D

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hederamonstera
30. mar 2023

Moj tiez tak zacal v 12-13m. Vysvetlovanie podla nevychovy v tomto veku este nepomoze😂
Ja sa vzdy snazim obratit jeho pozornost inam, to pomaha.

annnna18
30. mar 2023

@ivangeline a mna by zaujimalo ako usmernovat. Vsade sa pise ze detom treba nastavit hranice ale nech mi da nikto navod co znamena nastavit hranice a ako to urobit 🙄

ivangeline
30. mar 2023

@annnna18 Vies kolko je knih a navodov? Staci citat a skusat. Ty poznas najlepsie dieta a jeho povahu..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreatytler
31. mar 2023

@annnna18 Ked uz dieta chape pricinu a nasledok, urcis mu pravidla (hranice).
Ak ma udries, budem musiet odist a budes v izbe sama.
Tieto pravidla treba dietatu oznamit dopredu a dosledky musia byt vzdy co najviac relevatne k prehresku. Cize nezakazovat tablet ak ta dieta udrie, lebo to nie je logicke, ale to ze pojdes prec logicke je, lebo ta to boli a nechces sa nechat otlkat.
Cize dieta ta capne a tak mu s kludom povies, ze ak zapne znovu, pojdes prec, lebo ta to boli a nechces byt bita. Ono pravdepodobne capne, lebo si bude chciet otestovat, tvoju teoriu a tak ty s kludom vysvetlis, ze ta to boli a musis ist prec. Nechas dieta same minutu. Ono bude palkat. Ked sa vratis, znovu vysvetlis, ze vzdy ked ta udrie, budes musiet ist prec. Niekto moze tento "trest" povazovat za zly, lebo nechat male dieta same je krute... to uz ty si musis zvolit primerany dosledok. Ak dosledok nezabera a dieta stale cape, nie je dobre nastaveny. Nepomoze ti davat prisnejsi trest... na niektore problemy neplati zadavat hranice. Napriklad ked dieta rebeluje v jedle, alebo spanku tak tam je prblem skor v tom ze dieta nema dostok moznosti rozhodovat o svojom zivote.