Môj 9 mesačný syn ešte nesedí

katka503
15. jún 2017

Ahojte maminky,viem,že sa táto téma bude opakovať,len mi napíšte vaše skúsenosti.
V utorok mal môj syn 9 mesiacov a vôbec mi nechce sedieť,som proti obkladaniu vankúšmi,čakám kým si sadne sám,ale aj keď ho trošku posadím na zem,hneď sa mi váľa a nechce sedkať,zatiaľ sa len plazí,ani neštvrornoškuje,je to živé dieťa,myslím,že chorý nieje,ale by asi mal sedieť,alebo je len lenivý?
Ďakujem za každú skúsenosť

momoqui
15. jún 2017

Tak cakaj dalej posadi sa sam ked sa bude na to citit ale najskor zacne 4nozkovat 🙂

jasminet
15. jún 2017

nie je chory, nie je lenivy, len este nenastal jeho cas... moja dcera chodila okolo nabytku od 6,5m a SAMA si sadla ked mala vyse 9m...

1medvedik1
15. jún 2017

akurát minule sa doktorka rozčuľovala, že teraz je trend keď mamičky nepomáhajú deťom si sadnúť, ťahať za ručičky nech si sadne... Teraz že to tak robia, aby sa dieťatko samé posadilo.. a potom sa ku nim chodia sťažovať že 10 mesačné bábo len leží na chrbte a pozerá do stropu. Tak neviem, nič proti, je to na tebe, len píšem názor doktorky ktorá mi to minule rozprávala...

jasminet
15. jún 2017

@1medvedik1 ako, nic proti tebe alebo vasej doktorke, ale nikdy som deti neposadzala, nikdy netahala do sedu a nestavala na nohy a cuduj sa svete ani jedno v 10m na chrbte nelezalo - bud stvornozkovali, alebo chodili okolo nabytku, alebo naozaj samostatne chodili (syn)...

katka2678
15. jún 2017

Môj syn sa sám posadil skoro až ako ročný a chodiť začal až ako 20 mesačný.Síce aj sme navštevovali neurológa,ale on sám potvrdil,že je úplne zdravý,len lenivší,pohodlnejší.
.teraz má 3 roky a nemá problém,aj keď v určitých situáciach vidieť,že začal neskôr,ale nie je to vôbec nič hrozné.Akurát neurológ ma upozornil?že aby som nečakal,že bude na telesnej výchove vynikať😄

ankare
15. jún 2017

Moj sa posadil v 11mes.
V 10 sa začal plazit, následne peroval na 4roch a z tej polohy sa posadil. Dovtedy aj keď som ho skúšala dat sadkat, odkvecol.
V roku začal 4kovat, v 13.sa sam staval a sam začal chodiť v 18.mes.
Držím palce!

dankagirl
15. jún 2017

Máš doma jednoducho komodnejsie dieťa ...Ne každé je tabuľkové ...každé má svoju postupnosť vo vývoji inú ...mám tri deti a ich rast a vývoj je odlišný aj moja dcérka bola komodnejsia nič nestratila dnes je sneh 8rocna šikovná školácka a to sedela v 10mes ,chodila 16mes a rozprávať začala v troch rokoch

monka_m
15. jún 2017

Ahoj. Nas tiez najprv dlho, dlho plazil, potom stvornozkoval a az zo stvornozkovania sa sam posadil v cca. 12m. V 18m zacal sam chodit a odvtedy sa nezastavil 🙂

veronika_april
15. jún 2017

vyvoj je taky, najpr sa plazit, potom stvornozkovat, potom sa postavi a az potom si sadnut a chodit... obkladat ho nemusis, to ani ja neuznavam, ale co tak sa zamysliet, aky je co sa tyka pevnosti (svaly a tak), ci nezacat chodit plavat, alebo nejake dvicenie pre deticky, kde by spevnel?

monise
15. jún 2017

Ja som stretla znamu a pytala sa kolko ma mala mesiacov?povedala som ze 9 a ona sa ma opyta ,,A to este nechodi??😒

silvinkakrajcirova
15. jún 2017

To je uplne v poriadku moj syncek sa posadil ako 11 mesacny a chodit zacal ako 17 mesacny a nic mu nieje😊

aliii3
15. jún 2017

Z toho si nic nerob, toto fakt nemozes brat nejako tragicky, kazde dieta si sadne, zacne chodit a vsetky tieto veci v inom case. Do nejakych 3 rokov sa vsetky deticky vyvijaju svojim tempom 🙂

pribinak
15. jún 2017

ak mas pochybnosti, tak sa vypytaj neurologicke, aby skontrolovala svalovy tonus, mozno je oslabeny a tak mu trva trosku dlhsie, mozno vam ukaze par cvikov a hotovo.

altair
15. jún 2017

Dávaj drobca na štyri. Ja som malej pomohla zo stvornozkovanim tak, že keď sa ona dala na štyri, dala som jej pod brusko svoju ruku a takto s mojou pomocou prestvornozkovala ráno izbu, večer celý byt a do tyzdna už iba stvornozkovala a nevracala sa k lezeniu. Týždeň potom, ako stvornozkovala sa posadila.

snehuuulienka
15. jún 2017

@1medvedik1 nedávno som čítala článok,v ktorom sa písalo okrem iného,že aké to má zle dopady na pohybový aparat-chrbticu ,ak sa dieťatko ešte nevie samé posadiť,a ťahá ho niekto za ručičky nasilu do sedu,prip.ho dáva sadnúť si hoci samé na to ešte nevyzrelo.
U dieťatka to musí ísť samo a prirodzene,tým,že najprv stvornozkuje,a až potom sa posadí.Predpokladam,že lekárka nie je ortopéd a tak asi nevie,čo najviac škodí chrbtici takémuto dietatku

jana_eyre
15. jún 2017

A na brusku sa ako sprava? A co vravi pedatricka?

nerko
15. jún 2017

@katka503 mala by to posudit lekarka ci je ok. Mne ked mala v 8 mesiacoch nesedela tak sme museli na neuro a rehabky cvicit vojtovku. Uz detska ked jej pozrela na chrbatik skonstatovala ze ma slabe svaly. Pomohlo to a ked mala nieco vyse roka uz behala po byte. Urcite neobkladat a nedavat do sedu ked nieje pripraveny to robis spravne, nemyslim si ani ze by bol "lenivy". Bud este nenastal jeho cas, alebo ak ma slabsie svalstvo tak treba cvicit.

juriva
15. jún 2017

A moja ma 7.5 a nepretoci sa na brusko .vies sko stresujem?

sonulka8
15. jún 2017

@juriva nestresuj..m0ja sa pretocila asi az v 9m 😀 a v 11m sa zacala plazit..v 12m rackovat.. neboj..🙂

lubi40
15. jún 2017

@katka503 myslim, ze som niekde pocula, ze dieta sa ma posadit do roka. Ak tak neurobi-este to nic nemusi znamenat, ale je vhodnejsie, ak sa to konzultuje s lekarom.
Inak ja mam vlmi ziveho syna a posadil sa v ten isty den ako sa postavil a to mal tusim okolo tych 9 mesiacov. 2 tyzdne po 1. narodeninach chodil. A inak tiez sa vlmi dlho plazil a stvornozkovat poriadne zacal az ked chodi okolo nabytku 🙂
Takze vidis, kazde dieta je ine. Ak mas pocit, ze v inych oblastiach je vsetko ako ma byt, tak by som dovod na akukolvek paniku nevidela.

juriva
15. jún 2017

@sonulka8 som uzkostliva a velmi sa bojim o nu.mam len ju.
Ale uz nebudem stresovat.lubim ju aka je.nech je zdrava a nech ju pan Bozko chrani.

ukulela
15. jún 2017

@katka503 doktorka co na to? co sa tyka pohybu, pri plazeni sa odraza nozkami? netreba mu pomoct cvicenim? (riesi to teraz znama, chodia cvicit, maly tiez nesedi, ale on sa aj zle plazi, nepouziva nozky, ma ich slabsie)

bets
15. jún 2017

Nas po 10m. poradni doktorka poslala k neurologicke a ta následne na rehabilitáciu, išlo len o take ľahké cvičenie, kde malej ukázali ako sa dostať správne do šikmého sedu a potom uz slo všetko rýchlo, sadla si, začala lozit a pod. Stačilo trochu postrcit, lebo tento pohyb nevedela, po jednom cvičení začala rýchlo napredovať. Dokonca som ani nemusela doma cvičiť.

oskvarka
15. jún 2017

ma cas.. moj sedel v roku a v 9 mesiacoch sa nevedel ani pretocit nie to plazit .. a vsetko dobehol o 10 mesiaca spustil v pohybe raketovy vyvoj :D.. kazde dietko je ine .. neboj taketo male deti nebyvaju lenive.. objavovanie sveta ich motivuje.. pride to
inak tez sme chodili cvicit a po par lekciach sme sa rozbehli ale tvoj to podla mna nepotrebuje ked plazi

haslerka31
15. jún 2017

@monise hahaha....si jej mala povedat ,ze uz si aj zuby sam umyva 🙂

oskvarka
15. jún 2017

@haslerka31 a rezeň kraja nozom a vydlickou ;)

nikol2906
15. jún 2017

@momoqui my sme napríklad vobec neštvornožkovali .... 🙂 nechcela ..... to vynechala...potom začala chodiť okolo nábytku a potom sama.... každe dieťa je individuálne ...sedieť tiež začala neskôr

patka24
15. jún 2017

Nas sa plazil od 5 mesiacov a od 6 sa dvihal na 4 a trvalo mu do jeho 9 a pol mesiaca, kym sa na tych 4 aj pohol dopredu, den na to si aj sadol, svokra nas uz nahanala k doktorovi a teraz sa na tom smeje, lebo sa nezastavi ani na pol minuty 😀 vsetko pride casom 🙂

sona222
15. jún 2017

@1medvedik1 ja s tymto tiez suhlasim, dietatu treba trosku pomoct aby videlo ze ano aj toto viem. Vela mamiciek chodi potom na rehabilitacie a neviem kde, kde aj tak to dietatko posadia otocia 🙄netreba verit kazdemu novemu trendu

sona222
15. jún 2017

@jasminet ako nic proti tebe, ale snad sa nebudu tvoje deti brat ako priklad prr vsetkych, niektore potrebuju postrcit ine su sami od seba zvedavejsie, odvaznejsie