prosím vás,nášmu drobcovi sa nechce spať,teda nechce-skôr protestuje....ráno vstáva medzi pol 6 a pol 7,na obed ho dám spať len občas,lebo večer odmieta spať,prosí,plače...ked spí cez obed-také 2 hodky,tak večer ideme do postele okolo pol 9-9 a ked nespí,tak ideme okolo 7-7.30,ale zakaždým hovorí,že nechce spinkať,nie je unavený,chce sa ešte hrať,ale zaspí pomerne rýchlo....možno si poviete,načo to riešim,ked zaspí,ale skôr by ma zaujímaúbim a nehnevám sa,aj tak mi je lúto že večer musím urobiť krik....dlo,ako mu mám vysvetliť,že spinkať sa musí,že vidím na ňom únavu,že je večer......niekedy je to samá otázka a ja musím naňho nakričať,aby už bol konečne ticho a zaspal...inak stále ho uspávam,musím pri ňom ležať,sám nezaspí,lebo sa začal strašne báť tmy,aj som mu skúšala nechať svetlo,ale aj tak tam musím byť,ale to mi zatial až tak nevadí,len ma mrzí že to proste skončí krikom,aj ked mu poviem že ho lúbim a nehnevám sa,ale mňa mrzí,že kríčím,dakujem za každú radu
@martina28p máte veľmi dobrý režim dňa pre takéto dieťatko...aj to, kedy ráno vstáva, aj to kedy chodí spať, aj to, že si pospinká aj poobede...takéto deti si ešte potrebujú ukľudniť nervovú sústavu...to odporúčajú aj pediatri a psychológovia z hľadiska psychohygieny...mnohé deti dnes už poobede nespávajú...ale potom si pospia 12 hodín, lebo organizmus si to proste vypýta...lenže deti za celý deň majú toľko podnetov, čo je strašný nápor na centrálnu nervovú sustavu, takže ak sa aj cez deň chvíľu neukľudnia, najlepšie po obede, kedy organizmus môže vkľude tráviť, tak sú roztekané, až hyperaktívne, potom sa nenaučia pri niečom dlhšie vydržať, môžu byť mrzuté a aj spánok berú ako zlo...a dokonca v tomto vedia dospelých sekírovať...to, že deti nechcú spať je normálne, lebo ich zaujíma celý svet, a je ešte toľko vecí, čo by mohli robiť...ale na to je tu rozumný dospelý, ktorý by mal vedieť, že deťom až tak nič moc neutečie, ale práve naopak, keď si dobre pospia, zvládnu s novými silami viac...mnohé deti tiež nechcú jest, ale vieme, že jesť sa musí...tak je to aj so spánkom, aj to je základná potreba(podľa maslowovej hierarchie potrieb:piť, jesť, spať...)...dnešní rodičia majú toľko naštudovaných informácií, tak by mali dodržiavať aj pravidelný denný režim a striedanie rušnejších a kľudnejších činností a pravidelný spánok...takže ráno skoro vstať (nie až okolo 9tej, poobede (od 12-13tej) si pospať podľa potreby do 2 hodín(v žiadnom prípade nie viac, aj ked dieťa nechce sa prebrať, treba ho zobudiť) a večer ísť spať v detskom čase (tak do 20tej hodiny)...a teraz sa vrátim k tvojej otázke,...ako to urobiť, aby išlo spať?...kladnou motiváciou a trvaním na svojom...ideme spať, lebo všetky deti chodia spávať (napríklad aj Macko uško, alebo tvoj kamarát XY)...keď si dobre pospinkáš, tak budeme robiť to a to...alebo pôjdeme tam a tam, lebo budeš mať silné nôžky...keď zavreš očká, tak ťa pohladkám...a v spánku deti rastú, chceš narásť predsa ako ja či ako ocko? nie?...ak vyžaduje, aby si bola pri ňom, keď zaspáva, tak tam buď, len tak tam niekde pri ňom seď, čítaj si, alebo si rob manikúru...alebo mu hlavne večer povedz keď ho uložíš, že ideš len do izby, či kuchyne, a že sa na neho prídeš pozrieť, ako spinká...a keď naozaj o chvíľočku prídeš, tak ho pohladkaj, že aký pekný chlapček, ako on pekne ležká...a rob to dovtedy, kým nebude spať...mne napríklad sa neosvedčilo mojim deťom čítať večer rozprávky, lebo namiesto, aby ich to uspalo, začali sa aktívne zapájať a pýtať na to, čo by bolo, keby...tak som rozprávky zrušila a radšej ich čítala spolu s nimi cez deň
mne Alica nespala cez obed od 2,5 r ,presne odvtedy ako sme jej vzali cumel,nedokazala sa bez neho ukludniť. Večer ,ked sme si nenechali dosť času na ukludnenie pred spanim, tiež robila problemy, že už pomaly spala v sede. Ale hlavne sa musela každy den poriadne vonka vybehať za každeho počasia a bolo treba obmedziť cukor na minimum.
🙂
@martina28p No sme na tom podobne Maly spaval cez obed este v lete aj 3-4 hodiny a vecer od 21,00 do tej 7-8,00 Od septembra akoby utalo Spi cez obed len v skolke Ked je doma uz to ani neskusam Len sa vytocim, on si poplace a ideme dolu Nechapem ze v skolke spinkava No ale zatial je viac doma ako v skolke ☹ kvoli roznym chorobam takze moc toho nenapsi cez den Podla mna je to proste tak, uz nechce tak ho ani nenutim Vecer zaspava v pohode o tej 19,30 Viac menej hned po ulozeni do postielky a rano sa budi medz 7 a 8. Drzte sa papa 😉 Este jedna vec Okolo obeda sa vzdy snazim mu aspon pustit rozpravku pri ktorej sa ukludni, len lezka na gauci a tak si vlastne aj oddychne Je dina istota obedneho spanku je vzdy auto Tam zaspi na 100% a niekedy sa mi ho podari preniest do postele
no nas maly nespi cez den uz dlho, aj v skolke je len na pol den, lebo ho nutili spat, navela navela zaspal o 13-tej priblizne, o druhej ho uz budili a vecer o 22.30 este krik a rev a nespal....po dohode s dr som to riesila pol dnom v skolke, pretoze takto mame dobry rezim....vstane medzi 6.30-7.30 ako kedy a spat ide okolo 19.30, vacsinou do 20-tej spi....cez den sa mi nezda unaveny, nezaspal by ani za nic...jedine v aute...ak niekam ideme... 🙂
viem, ze je maly a mal by asi spat cez obed, ale bol velmi nevyspany, rano som ho nasilu budila o 7-mej...teraz nam je dobre, uvidime, ci ustupi chorobnost a aspon viem, ze mozeme niekam cez den vybehnut, mame naozaj rezim 😉
@martina28p A aky je cez den? Po prebudeni? Spokojny alebo place? Mrzuty, menia sa mu casto nalady?
Moj bude mat o mesiac tri roky, nikdy sme nemali rezim (moj manzel bol proti tomu, a smutne, ze som to akceptovala), v noci chodil spavat od mala medzi 22h-23h, rano dlhsie spaval, na obed som aj hodinu a pol uspavala, nechcel nikdy spat, protestoval, budil sa mrzuty po 2h spanku, s placom, niekedy hysakom, cez leto som sa na to vykaslala, kedze mi stale budil mladsieho a nedavala spat. Vzdy bol strasne aktivny, akoby na baterky, dokonca aj vecer. Zacal chodit do skolky, prvy tyzden vystrajal, druhy tyzden zacal pekne spinkat s detmi a pred par dnami som natrafila na jednu osobku tu na MK, ktora po opisany priznakov mi na rovinu povedala, ze mam chronicky nevyspate dieta, to ze ide na baterky znamena, ze sa mu po inavovej faze vyplavuje do tela adrenalin a kortizol a ze vlastne funguje v nudzovom rezime. Takze sme zaviedli (uz 4 dni) kupanie pred 18h (malo by sa aj skor, ale nestihame) a do postele, je pravda, ze zatial dlho zaspava, aj hodinu-dve, ale vzdy o 20h uz spi a rano sa budi sam do 6.30h a v dobrej nalade, Mame ho tak davat az kym nedobehne ten deficit a potom presny rezim a do 19.30 v posteli. Pokial mas kludne dieta aj napriek nespaniu, tak ok, pokial nie, treba ho davat spat a v pravidelnych casoch. Drzim palce, snad sa to aj nam podari nakoniec dobehnut.
nasa sara (2 roky 1 mesiac) cez den takmer vobec nespava. ani doma ani v skolke... ked chce spat, povie, ze ideme hajat. vtedy aj vacsinou cez den zaspi (tak 2x do tyzdna). prestali sme ju k tomu aj (pozitivne) motivovat, nakolko to nemalo zmysel...
@martina28p -moj 3,5 rocny syn nespi od 2 rokov a 4 mesiacov poobede..robil vzdy taky cirkus, ze som ten spanok po niekolkych mesiacoch vysloveneho trapenia vzdala a nechala ho tak..nebol vobec unaveny cez den..ked som ho aj predtym po strasnom proteste a so strasnym placom donutila poobede spat, tak spal 1,5 hodiny a potom bol hore do 22:30, triafalo ma z toho, o takej hodine mat este pobehujuce deti po byte.. 😝 rano vstaval o 6:00..tak som ho nechala bez spanku a vtedy zaspal do 20:30 a spal do 6:30..v septembri nastupil do skolky, najprv na pol dna, potom ma ucitelka prehovorila, ze z hladiska psychoneviemco to ma vyznam a oni ho skusia naucit spat, aj pod vplyvom kolektivu, ze sa prisposobi..no nestalo sa..syn je ochotny si lahnut, ale nespi ani sekundu a ani v skolke, kde je xy aktivit a podnetov a vela deti a mal by byt unaveny, nejavi znamky unavy..ucitelka ho spat nenuti, ze si takto aspon lezanim oddychne..so sustredenim nikdy nemal problemy, on fakt nie je cez den unaveny a ma kopec energie.. 😅 a viem, ze ani ja som v skolke nespavala..prosto su deti, ktore uz v takomto veku nespia..ak nie su unavene, treba to nechat tak..ak unavene su, treba ich davat spat..
nie je mrzutý,je v pohode,tiež mám z neho pocit,že sa sám akosi dobíja,ked ráno vstane o pol 7 tak ho na obed spať nedávam,večer o 6 sa osprchujeme a o 7 ide pomaly do postele,lebo 20 min.nám zabijú veerné rituály,ako sú božteky,rozlúčka s ockom.....trošku pokecáme a zaspí prevažne dosť rýchlo 10-15 minút a je tvrdý...tiež ho nenútim,lebo pribudne mimino a nechcem aby pri ňom hysáčil...dnes vstal o 5.45 tak to skúsim,ale neviem či zaspí,ale ked zaspí,tak spí 2-3 hodky a vstane usmiaty jak slniečko,proste už mám zneho taký pocit,že raz za čas príde také obdobíčko že vstáva moc skoro a na obed spínkáme,akoby to potreboval dobehnúť a potom zas mu stačí spať raz - a to len v noci....on síce velakrát protestuje,že nechce spinkať,a avyjednáva,prečo musí spinkať-večer-aj mi povie že ešte nie je unavený,ale do 5 minút je jak poleno 😀 on sa tomu velakrát bráni,ale vždy ho dám spať a snažím sa ten režim dodržať
@anngee zdravim, prave som si precitala vas prispevok, ako uspat dieta,ale!vsetko to, co tam pisete som vyskusala a naplati to na mojho syna.Jednoducho , ked mal 2 roky a 2 mesiace, prestal popoludni spat.Skusala som to na 100sposobov a dost dlho a nakoniec som to vzdala.Uz sa cez obed neprejavuje unava u maleho, jednoducho"ide" do vecera. 😕 Ale sa snazim ho aspon po obede ukludnit, sadne si, pustim mu rozpravocku.... popozera .Vecer chodieva spinkat medzi 18,30 a 19h. rano vstava okolo 6-7h. to by bolo super,ale on sa v noci budi stale. presne, ako pisete.Je plny zazitkov a rozprava v noci, budi sa , pyta sa ma na rozne veci...no a ja som uz samozrejme unavena veeeeeeeeeeeeeeeelmi. niekedy pospi aj celu noc tych 12h , to uz asi z unavy, ale dalsie 2-3 noci ma zase budi, vola na mna, pridem tam , vypije mliecko, popripade sa pyta cikat, no a nad ranom je zase hore...kym zaspi, trva to aj hodinu a o 6h uz vyspinkaný, jupi. a mamina unavena.A takto je to dookola . Hlavne, ze je zdravy, ja sa nestazujem, len niekdy mam pocit, ze uz nevladzem. 😝 .Od sept. pojde do skolky, tak spolieham na to, ze tam sa nauci spinkat popoludni, hlavne preto, ze si aj ja myslim, ze dieta potrebuje spanok. Tak uvidim. 🙂
pridavame sa, od dvoch rokoch cez den nespime (malokedy sa nam to podari este)...chodi spat po 22:00 hod (s revom) a zaspava hodinu niekedy aj viac, jednoducho kazde dieta je ine..
Ahoj, môj dany je tiež na toto expert. Ráno vstáva o 6-7 hodine a večer ide spať o 10-11 hodine. Snažím sa tiež niečo s tým robiť ale nič nepomáha. Cez deň síce spí tak 1-2 hodiny. Ale potom zase ide neskoro spať. Má teraz 3 roky, ak ti mám pravdu povedať už som si nato zvykla. Ak mu poviem, že ideme spať začne plakať, má pocit že spánok vôbec nepotrebuje, niekedy je už taký unavený a nič aj tak nezaspí.
Ak mozem doporucit ,nam velmi pomaha knizka od K. Lemana 5 dni,kore zmenia vase dieta. Je tam aj o vecernom zaspavani.
Knizka a aj ine o partnerskych vztahoch sa da stiahnut zadarmo tu:
http://www.ulozto.cz/xWBJwdH/kevin-leman-8-knih...
A hlavne si skontrolujte, kolko cukru /aj ovocneho/ date vasmu synovi pocas dna. Moja dcera mala ties problemy so spankom,a uz sme vedeli ze poobede ziadny cukor,aj sama sa v cca 2r naucila, ze ked jej niekto ponukal sladkosti navecer,tak odmietla.
No, u nas sa zmenilo to, ze uz sa v noci nebudi a spinka celu noc. Jednoducho som natvrdo vyhodila flasu na mlieko/ po tom, co lekarka v telke rozpravala, ze dieta okolo 3 roku uz nepotrebuje pit v noci mliecko, dakujem za radu :D / tym padom nema dovod v noci vsatvat, kedze "kakavko" nebude. No a s tym, aby sme sli spinkat nema ziaden problem, jednoducho umyjeme sa, vypije mliecko z pohara , umyjeme zubky a sam si ide lahnut. To mame od malinka. Zaspinka tak do 20min. K ed tu citam, ze o 22-23h chodia deticky spinkat, juj 🙄 🙄 asi by som sa "zblaznila". Ved len ked sa posuval cas, tak asi 4 dni chodieval spinkat "až" 🙂 😉 o 19,30 a sme nechapali s manzelom. Ale neozaj po tych 4 dnoch si to opät poposuval sam a zase chodi o 18,30 a spinka do 6,30-7.00h. co nam uplne vyhovuje a konecne som oddýchnuta 😀 . Takze vsetko je super a uz sa "tesime " do skolky :D. To bude zase plac ☹ . ps. prijem cukru ma starostlivo strazim, dostane par gumených cukrikov, /2-3/ sem tam palacinky...kalsika ako kazde dieta ale nedovolim sa mu prepchavat sladkostami uz len preto, aby si od malicka osvojil a naucil sa , ze sladkosti su len akýsi "doplnok "stravy, nie jedlo ako tak :D. uvidim, snad sa mi to podari.
@martina28p ahojky to je ako keby že čítam o našom malom to iste stal sa uspávame tak ako vy ale narozdiel od toho že náš protestuje o 22:00 až 22:30 sice ráno spíme do 9 až do 9:30 ale poobede už vôbec nespíme..boli časi ked som ho poobede donutila spať s tým že musí spinkať ale potom plače že on nechce tak som sa rozhodla to neriešiť na silu a nechať ho nespať pretože tiež si schrupol na 2-3 hodinky a to by nešiel spať ani o 23:30....už to bolo ale u nás také že večer rev a krik ale riešila som to nie krikom lebo ten to ešte zhoršil musel sa chvílu pohrať potom sme si išli lahnuť a rozpravala som mu rozprávky alebo čítala knihu a zabralo to teraz ideme do postele tak o 21:30 začneme čitať a po 1 až 2 rozprávkach zaberie...dr. mi poradil že mu mám davať homeopatila ne uklidnenie na 10 dní tak som to skusila ale nepyslim že to malo nejaký učinok ale ked chceš tak skus...
budem držať palce nech sa ukidní nam to trvala aj mesiac ale bolo to o nervy...