Ahojte, moj syncek ma 22 mesiacov a niekedy mi pripada, ze sa cudne hraje, mozno iba ja mam mylne predstavy o tom, ako sa ma hrat chlapcek.
⛔Odrazadlo, hojdacku a kolobezku nemusi. Jedine, ak ho tlacim ja. Od smykacky sa boji. Radsej by vyliezol opacnym smerom, ale pustit sa dole to nie. Ked bol mensi, tak to este ho aj bavilo, teraz uz nie. Nema rad lego. Detska kuchyna ho nebavi, jedine robit bordel v nej. Takisto aj v nasej, vysypat veci a potom davat vrchnu cast hrnca, na hrnce. Ked mu dam varesku nech uvari, tak na 5 sekund zamiesa ochutna a odhodi. Nevie poskladat puzzle. A pcha veci na rozne miesta, napriklad ma detsku pracku a kde treba dat prasok da prasiatko. U susesov mu dam detsku panvicu a radsej s nou utecie akoby "varil" .
⭐S cim sa aj pohraje, je plastelina, robime kolaciky a krmi plysakov a nesie aj manzelovi. Vie sparovat drevene figurky s obrazkami, do smetiarskeho auta dava vselico mozne a tlaci ho. S autickami s ahraje tak, ze ich tlaci. Ked uvidi nejaky pristresok, tak je to garaz. Aj si otoci svoje kresielko a krici, ze garaz. Skryje sa pod perinu a krici ze bunker. Mame pastelky, z ktorych mozme postavit vezu, teda davaju sa do seba, a radsej ich postavi akoby kreslil. Teda, aj si nieco pokresli a povie super 😅, ale hned ich spaja. Este rad vysava aj s nasim aj s vlastnym, kosi doma travu, tlaci kocik. Mojka plysaky a babiku (chlapceka), dava im aj jest, chlapcekovi este hovori, ze spinkaj. A este ked sa s nim mojka, tak sa pozera na mna, ci ho sledujem. 😆
Susedkin syncek je v hre brutal podla mna, je mladsi. Vari, telefonuje, vrta, na odrazadle ide, na kolobezke ide, neboji sa nicoho. Urcite u neho tie akoze hry su sipnejsie ako u mojho. Nevadi to?
Tolko mi napadlo
Dakujem
Kocky ako?vezu postavi?
Ja uprimne vobec nechapem, co sa ti zda divne. Ze ani nie dvojrocne dieta nevie poskladat puzzle, vyhadzuje veci a kazda hracka ho bavi 5 sekund? Existuje aj ine dvojrocne dieta? Lebo ja teda som mala doma dve, v okoli dalsich kopec a teda toto mi pride uplne standardne spravanie dvojrocneho dietata. Ze nesype prasok do hrackarskej nadrzky ale pichne tam hocico ine? Este aj moj stvorrocny pcha auta do hrackarskej mikrovlnky lebo sak preco nie. Naozaj skus zvolnit, tvojmu synovi nic nie je.
@saxana000 ked ho to bavi, tak postavi na seba hocico. Male kocky ked mu spadnu, tak rozkope a ide prec. 🤦🏻♀️
@thereisabear a z tej druhej polovice ti tboj robil nieco?
@lucilaines dakujem za odpoved! No, dava tam aj prasok akoze (robi ako keby lial z avivaze), aj napodobni ten zvuk, ale ked sa hra cudne, tak ano, pcha tam sprostosti.
22 mesačný syn …. To takto hovoríte aj vonku v reálnom živote keď sa vás niekto opýta na vek ?
Z druhej časti si tlačil autíčko a to bolo všetko. Ak sa bojíš autizmu, tak nemáš prečo.
@nataly420 nie, pisem sem takto preto, aby mi vedeli mamicky lepsie poradit.
Teš sa, že máš doma zdravé dieťa a nepozoruj ho toľko. Neviem čo je divné na hre dvojročného, nebude to robiť ako "sa má".
@thereisabear Ano, mala som na mysli prave aj ten autizmus, kedze kamos je sikovnejsi v tychto hrach, a je mladsi. Zas musim ale povedat, ze sa pekne zahraju aj spolu, hlavne nahanacku, alebo kricia na seba ze kuk, a skryju sa, jeden aj druhy.
@januska12323 Ja sa tesim, mozno aj preto sa bojim, lebo ho mam strasne rada. Na druhej strane, mam ho s kym porovnat.
Môj ma dva roky. Robí presne co aj tvoj. 😂
Je to úplne normálne.
Co čakáš, ze bude zlomky riešiť? 🤦♀️😂
@ckatka Nie, ale aspon sa tak hrat, ako jeho kamos a nebat sa ist sam na odrazadle a kolobezke. Musim ho tlacit ja alebo ho este zvykol aj ten jeho kamos. 😅
Môjho odrazadlo tiež nebavilo, dali sme ho dnu do bytu, tam sa mu to zapáčilo. Následne nám ho vonku požičalo jedno dievčatko. Odvtedy chodí odrazadlo aj s nami von. 😃 môj sa tiež niekedyy pekne zahrá, niekedy len všade dáva autíčka 😃 alebo do autíčok všetko, čo sa zmestí. Neviem čo ešte by mal robiť? 😃momentálne je najväčšia zábava, keď mu rozostavime figúrky/kocky a on ich strčí autom 😃 a zvykne aj s vami variť? Alebo vidí, keď varite, že čo má robiť v tej kuchynke? 😃lebo keď nikdy nevidel, ako sa v hrnci mieša, tak ho to možno ani nenapadne.
Ak svojho syna neprestanes porovnavat s inymi detmi a este aj ocakavat od neho, aby bol ako oni, bude to mat tazke s tebou..
A k tvojej otazke - nie, nezda sa mi to vobec zvlastne, hra sa normalne. A ze sa boji na odrazadle, no je tam toho.. Bud si ho oblubi neskor, alebo aj nie..
Hlavne ho prestan porovnavat s inymi detmi, pre tvoje aj jeho dobro. Pamataj, ze kazde dieta je jedinecne a napreduje vlastnym tempom.
@janka_266 Ano aj u nas tak, ze vsetko je zazracne, co maju ine deti. Nema problem ani vybrat hracku z ruky inych deti, alebo ho vytlacit z odrazadla, ked na 5 sekund sa pozeram inde. 🤦🏻♀️
@beronsche Ano, je to pravda urcite. Suhlasim s tebou. Len vies, ake to je, ked mladsi je sikovnejsi od strasieho. Urcite ale mozem povedat, ze v reci je zas sikovnejsi. Este niekde som citala, ze ked sa deti zameriavaju na 1 oblast, napriklad na rec, tak zanedbaju hrubu motoriku. Ci je to sprostost?
Neries..
Venuj sa nu, miluj ho bezpodmienecnou laskou a tes sa zo zdraveho dietata.
Naco je dobre to uzieranie sa? No tak je mladsi sikovnejsi. Vies, kolko sikovnejsich deti, neskor dospelych este stretne? V skolke, skole, zivote..
A co, ak budes mat druhe dieta a to bude (podla nejakych tvojich zbytocnych meritok) menej sikovne ako prvy syn? co ak syn nikdy nedobehne mladsieho kamarata? Co ak nikdy nebude rovnako sikovny? Co potom?
Budes ho milovat menej? Bude v zivote automaticky menej stastny? Vies dobre, ze nie. 😉
Viem, ze tie myslienky su doterne, ale snaz sa im nevenovat svoju pozornost. Zmier sa s tym, ze kazde dieta je ine.
Dolezite je, ze dieta napreduje a to ako rychlo napreduje (pokial nejde vyslovene o extrem), az take dolezite nie je.
@beronsche Ano, je to uplne zbytocne riesit. Suhlasim! ALE, dobre mi padne citat, ako a co sa hraju 2 rocne deticky. A ked citam taketo komentare, ake si napisala ty, tak sa ukludnim. ❤️
Neviem čo od neho očakávaš, veď nemá ani 2roky!!!! Každé dieťa je uplne iné, neporovnávaj....ani teba nebaví to čo tvoju susedu - napr- štrikovanie, háčkovanie či okopávanie záhrady....tvoj sy zjavne zdieľa tvoju pozornosť, čiže komunikácia, očný kontakt je ok, vie sa funkčne hrať s tým čo ho baví.....ty tiež nebudeš robiť veci čo ťa nebavia, to isté platí u dieťaťa - robí čo ho zaujíma a s tým sa bude aj hrať.....každé dieťa je uplne iné....jedného baví odrážadlo, iného lego, ďaľšieho všetko a nič.....daj mu čas, odrážadlu príde na chuť v lete, keď ho s ním vezmeš na ihrisko von.....v tomto veku sa ti ani dlhšie hrať s jednou vecou nebude, všetko je na chvíľu....
Mam z teba zly pocit. Ides prislis velmi na vykon. Dieta musi robit to a to. Dieta musi robit veci spravne a s vareskou treba miesat. Ak to robi podla seba tak len robi bordel.
Ako vobec mozes povedat o detskej hre ze je to robenie bordelu? Nechapes ze pre neho je velmi prospesne si otestovat ci to prasiatko vojde to tej pracky? Ved sa tym uci: Aha, tato vec je prilis velka na to aby sem zapasovala. Vravis ze nesklada puzzle, ale to prasiatko v pracke JE puzzle. Skuma co a ako do seba pasuje. Vravis ze nerobi lego. Ale jasne ze robi! Ved tie pastelky co do seba zapadnu SU lego. Ty to nechapes? Vazne? Daj si prosim dole tie klapky z oci.
Vsetko co si napisala v prvej casti su spravne hry a skumanie sveta pri zdravom 2 rocnom. Praveze by som povedala ze tvoj syn je ovela mudrejsi ako susedovie ak ho uz chces porovnavat, lebo ten len bezducho opakuje odkukane cinnosti. Ten tvoj ma fantaziu a neboji sa skusat nove veci a ma vlastnu volu a chut robit veci podla seba. Podporuj ho v tom. Odhadovala by som, ze tu suchalku a odrazadlo odmieta preto, lebo ho cely den len usmernujes co a ako robit spravne a ked urobi nieco podla seba tak tomu das nalepku (blbost, bordel a podobne) a totalne v nom zabijes chut nieco skusat a objavovat. Odhadujem ze na odrazadlo aj isiel ale si ho znechutila alebo odradila, lebo si ho nenechala robit veci podla seba, napriklad ho chcel tlacit ale ty si ho nutila ze na tom musi sediet.
Ty si ches vychovat rozkosnu babiku co bude robit ukony ako ju ty naprogramujes, alebo chces vychovat dieta?
mam tri deti. vsetky su v pohode a uprimne mi na tvojom synovi podla tvojho popisu nepride divne vobec nic. skor mi prides zvlastna ty (bez urazky to myslim) tak ako sme my dospeli kazdy ini, tak su aj eti. kazde vie nieco ine v inom veku. ja neviem matiku ale mam VS a dobre uplatnenie. znamena to ze som horsia ako moj muz ktory je v matike borec ale nevie ine veci ktore zas viem ja?
nechaj ho prosim ta zit. hraj sa s nim uzivaj si ho, tvorte spolu, smejte sa spolu, kludne si pozrite aj rozpravku, citajte si, skacte po mlakach, sledujte auta z mosta alebo len tak lezte na trave a sledujte oblaky. je fuk ci puzzle postavi v 2 rokoch alebo nikdy. moj starsi syn neznasal puzzle. ma cochvila 13 a je fakt sikovny v mnohych oblastiach. ale puzzle nestava dodnes.
co sa tyka tej smykacky to je absolutna klasika. ja asi ani nepoznam dieta ktore by toto, ze chodi naopak po nej nerobilo a to mam v okoli kvantum malych deti. vzdy sa na tom smejeme ze je neuveritelne ako to kazde skusa dokola.
este raz ti napisem UZIVAJ SI SVOJE DIETA to detstvo trva kratko, nech je aky chce vzdy v niecom bude chvalabohu ine ako ostatne deti. o tom je to - roznorodost. v niecom bude vynikat v inom zas menej a je to tak normalne. mozes ho podporit ukazovat mu ale nechaj ho ist aj svojou cestou. najvacsi vynalezcovia, vyzionari - ludia co nieco vynasli, dokazali, vyskumali, taki co posunuli ludstvo dopredu videli veci vzdy inak ako bezny clovek. mozes ho napchat obrazne povedane do kocky aby zapadol ale mozno tak sposobis len zbytocnu katastrofu.
zatial je tvoje dieta normalne podla popisu.
Dvojročné na odrážadlo určite nie je stav, že by to robilo 99% deti. Naše dve deti v dvoch rokoch nemali vôbec záujem. Báť sa šmykľavky môže ešte ďalšie dva roky. Že sa hrá tak že dáva veci inde ako "patria" je úplne normálne. Máš prehnane nároky tak tak malé dieťa.
jedine co sa mi zda cudne je, ze cakas ani nie od dvojrocneho dietata, ze bude skladat puzzle.skratka sa hra po svojom, nebude sa hrat, tak ako ty si predstavujes.
moj dvojrocny syn si navlieka na ruky ponozky, myslis, ze je cudny?
@andreatytler Dakujem! Velmi pekne si to napisala, a dam ti aj za pravdu! Skor ma vystrasilo to, ze som citala od jednej pediatricky, ze auti deticky alebo s aspergerom sa zacnu divne hrat. Teda davat veci tam, kam nepatria, zoradenie veci, atd. 😏
@pralinka25
@ajka0207
@heln Dakujem kocky! 🙂
Za mna normalne dieta. Je malicky, hra sa tak, ak ho bavi.
Moja mala zoradovala vsetko do radu a to dlho. Panacikov najma.. nema ziadne aspergera.. syn zas strasne rad tocil takymi kruhmi, to ho bavilo, ked sme mu to tocili. Nema aspergera ani nic ine.. p .s. to tocenie kruzkov fascinovalo ja mna.
Tiez sa nehrali len klasicky, ale tak rozne.. su uplne ok, take tie klasicke hry prisli, az ked boli starsi. Mladsiu odrazadlo zacalo bavit az, ked z neho vyrastla. Dovtedy vobec..
@siska53 Dakujem ti velmi, ze si napisala!
Prvá polovica ako môj autista, ale tá druhá je podľa mňa úplne ok na jeho vek.