Moj 2,5-ročný syn je častejšie zlostný a udrie nás

irina29
21. júl 2022

Pekny den. Chcem poprosit o radu. Syncek dnes dost hrozivo reagoval vonku, ked mu manzel povedal ze ideme uz domou tak vykrikol že nie a poriadne mu vylepil. V meste kopec ludi, pozerali zhrozene. Manžel bol v soku a dost smutne ho nasilu za ruku odviedol domov. Samozrejme maly plakal celu cestu.
Uz dom to aj ja par krat zazila, neocakavane zachvaty hnevu, aj ma udrie, po chvili sa liška a robi psie očička že on bude dobry. Ak mu poviem že niečo nesmie, vie dost vrieskat. Občas chodim vonku s obavami....neviem ako to riesit. Myslite že by som to mala riešit s nejakym doktorom alebo odbornikom. Može jeho spravanie ovplyvnovat televizor? Obcas pozera castejsie rozpravky ale chodime s nim vonku každy den 2x. Je s detmi rad, casto sa aj kludne pohra. Len k nam je skor takyto aj k staršej dcere.( Bije ju) Može sa to zmenit ked pojde do školky?

panelacikova
21. júl 2022

@irina29 v prvom rade mu mal manžel tiež vylepiť. čo z neho chcete vychovať? on vás udiera, "vlepí" vám, dokonca medzi ľuďmi a vy to nechávate absolútne bez odplaty? nahodíte smutný výraz? to je všetko? a áno, TV, ak pozerá častejšie ako 30 minút denne, môže vplývať na nervový systém dieťaťa negatívne. môže byť podráždenejší. ale to treba rázne stopnúť. načo psychológ? bije teba, muža, staršiu sestru.... no nehorázne.

anjelicek26
21. júl 2022

V tomto veku by nemal pozerat telku viac ako 30 minut...vyberat ideal prirodopisne, podmorske doku, to sa mu bude pacit a aj sa nieco nauci...

A k teme - skolka ti dieta nevychova, tam bude robit zlobu tiez a ucitelky si ho "podaju" resp. teba, ze sa nevie spravat...pripadne ho pri konflikte nejake starsie dieta solidne uzemni...

Ze bije sestru je no go, to je absolutne neakceptovatelne spravanie, to, ze udrel otca, tiez. Taketo veci musia mat okamzite nasledky, chytit ruku, stisnut, povedat jasne nie, toto robit nesmies a odchod... odchod domov, odchod do izby, poslat do kuta, akykolvek okamzity efektivny trest, ktory rozdeli deti, ktore mali konflikt. To, ze sa potom ospravedlni je pekne, ale to, co spravil, to nezlepsi. Starsia dcera si take spravanie od mladsieho brata nezasluzi a velmi to poskodi ich vztahu. Dcere musis ukazat, ze dosledne brata potrestas a aj zabranis dalsim incidentom. Psycholog vie poradit - tebe a muzovi - ako tieto konflikty zvladat, dieta nema problem - mate ho vy, vo vychove... nie je uz malicke babatko, co nevie, co robi, on je proste riesi konflikt a nevolu nasilim. Ste tu od toho naucit sa to robit inak. Do tej doby v pozore, pri detoch, ochranit dceru, odstranit maleho s dohladu, ked - sa vyreve, vynervuje - ist za nim, v klude mu vysvetlit, co spravil, preco bol potrestany a jasne povedat, ze prekrocil hranice.

diamond007
21. júl 2022

@irina29 nám pomáha oznamovať všetko dopredu....

elizabet173
21. júl 2022

@irina29 žiadneho lekára nepotrebujete, Dieťaťu treba povedať popredu - ešte sa dva krát šmykneš a pôjdeme domov, alebo ukázať na hodinkách - keď bude táto ručička tu, musíme odísť. Ak by sa aj potom stalo, že sa správa tak, ako si opísala, nasleduje trest, Nie telesný, trestať dieťa, ktoré ešte nezvláda svoje emócie za to, že dalo otcovi facku, bitkou je ako vysvetľovať, aké je škodlivé fajčenie s cigaretou v ruke. Nepustiť, neprečítať rozprávku pred spaním, zobrať obľúbenú hračku na čas a pod. Povedať dieťaťu, že sme smutní z jeho správania, že to sa nerobí, ale veríme, že to už nabudúce neurobí. Keď už teraz viete, že má také reakcie (mimochodom v jeho veku nič neobvyklé), treba predvídať, v situáciách, kedy mu niečo odopierate, sa k nemu neskláňať, nedočiahne, alebo chytiť ruku s dôrazným nie.

anjelicek26
21. júl 2022

@elizabet173 myslis, ze si dvojrocne dieta spoji neprecitanu vecernu rozpravku s tym, ze rano udrelo sestru? Podla mna to casove rozpätie je prilis dlhe...v inom suhlasim...

irina29
autor
21. júl 2022

@panelacikova Take male dieta predsa nebudeme na ulici trieskat. Samozrejme že mu manžel dal na javo že to prehnal. Stisol mu ruku a tahal domou nasylu. A netrieska nas bežne doma. Len pisem ze sa par krat stalo že sa zahnal aj na mna. Kedze viem ako reaguje davam si pozor a vždy mu pohrozim a vysvetlim že sa to nesmie, že nikoho nebyjeme. Manžel na take niečo nieje zvyknuty, bol k nemu mily a on bum. Samozrejme že som mu doma vysvetlila že sa tatik velmi hneva a ani sa s nim nerozpraval. Maly za nim prisiel a sa ospravedlnil.Televizor sme mu zakazali. Vysvetlila som mu že je to trest za škarede spravanie.Snad to pomože.

panelacikova
21. júl 2022

@irina29 snáď

elizabet173
21. júl 2022

@anjelicek26 časové rozpätie je dlhé, ale tak či tak by som to volila. Ja som to urobila, keď syn ublížil inému dieťaťu a ešte na druhý deň o tom rozprával otcovi. Možno preto, lebo to bolo u neho ojedinelé, neviem, asi prekvapil aj sám seba, že iné dieťa udrel.

anjelicek26
21. júl 2022

@irina29 ak to budete robit takto dosledne, tak ano pomoze. Male deti sa toto vsetko este len ucia, aj ovladat svoje emocie je vyzva.

dievcacitajucelist
21. júl 2022

@irina29 Môj je tiež trošku nervačik, ale zatiaľ neudrel nikoho, len začne plakať, keď nie je po jeho..mne sa osvedčilo...čupnúť si k nemu, pozerať do oči a povedať rázne, že to a to nemôže.....inak k tej telke môj ma niekedy zapnutú telku dlhšie ako pol hodinu a nezanechalo to na ňom žiadne negatívne následky....

irina29
autor
21. júl 2022

@anjelicek26 Ja to tak tiež vidim že sa uči ovladat svoje emocie aj svoj čas. Velmi rad je slobodny objavuje a nerad drži za ruku, ked prechadzame cez cestu sme mali často boj. Ale postupne sa to uz uci ze auto ho može ohrozit. Manžel je v praci aj dlhsie a s maly nieje tolko, je to pre neho šok to jeho agresivnejšie spravanie.Potom samozrejme vyčitky že ja ho rozmaznavam.....atd.

irina29
autor
21. júl 2022

@dievcacitajucelist Tak nas ma pustenu rano od pol osmej asi do jedenastej kedy este ideme von na hodinku. On co chce si pozrie čo sa mu nepači ignoruje a pohra sa alebo chodi ku mne ked varim upratujem, bezne moje prace. Ale to sme si s manželom mysleli že to nemože mat na neho vplyv.

bam11
21. júl 2022

Ze ho mal udrieť naspäť 😅🙈 chlapec je malý, nevie kde sa začína a kde sa končí jeho hranica a tak skúša co si môže dovoliť a co nie. Treba mu dat najavo,že zrobil niečo zle,ale určite nie bitkou. Tým mu len ukážete,že to je v ''pohode'' niekoho udrieť. Musíte byť trpezliví a opakovať mu veci dookola. Ak pôjdete z ihriska, povedzte mu dopredu,že sa smykne, nech zakyve kamošom a ideme domov urobiť to a to, aby ste sa mohli vyspať a nabrať nové sily na zajtrajší deň plný hrania. Môj tak isto udieral,ale mladšieho. Dosť žiarliť.. chcelo to veľa síl a rozprávania sa s ním, ale po pár dňoch otočka a teraz sa s ním hraje a mojka ho. Prajem veľa síl🙂 avšak ak jeho agresivita porastie, určite to spomeňte lekárke. Ona už bude vedieť, či treba navštíviť odborníka

martina772
21. júl 2022

@panelacikova pane bože. Vylepit mu naspäť? Tým, že ho udries naspäť mu vlastne dáš najavo ze je to správne a bude to robiť znovu. S dieťaťom treba komunikovať a nie ho biť.

elizabet173
21. júl 2022

@irina29 tú TV by som úplne zrušila, obmedzila na max jednu rozprávku pred spaním, ale lepšie je, keď mu aj tú prečítaš. Viem, je to oveľa namáhavejšie bez TV, ale pre dieťa oveľa prínosnejšie. Máš vôbec prehľad, čo pozerá? V rozprávkach sa bežne otĺkajú, aj keď samozrejme facku môže dať ah dieťa z rodiny, ktoré TV ani nemajú.

panelacikova
21. júl 2022

@martina772 dobre

panelacikova
21. júl 2022

@elizabet173 nechcela som jej to písať, zase budem za zlú, ale vo veku 2,5 roka ak dieťa pozerá len dopoludnia 3,5 hodiny TV, tak to je katastrofa. a áno, stojím si za svojím, že to negatívne vplýva na vývin jeho nervovej sústavy.

nykkushka
21. júl 2022

My s týmto problém nemáme, náš nebije ale vie sa veľmi hnevať, plakať. U nás zaberá ako tu bolo spomínané - oznámiť vopred, napríklad Miško ešte 5min (ukážem hodinky, nastavím časovač) a ideme, koľkokrát ideme skôr alebo sa spýta, či už pipaju.
Pripájam aj obrázok, že je to normálne, keď sa tak deti prejavia, dolezitaje naša reakcia (určite by som mu to nevrátila, alebo neposlala samého do kúta, izby a pod) a trvať si na svojom slove ☺️
K doktorovi by som s tým určite nešla, nie je to žiadna diagnóza

martina772
21. júl 2022

@panelacikova áno, s tým tiež súhlasím. Také malé dieťa nemá čo sedieť pred obrazovkou. Zabíja to v ňom veškerú kreativitu

martina772
21. júl 2022

@irina29 telku treba vypnúť. To je strašné niečo.

panelacikova
21. júl 2022

@nykkushka dovolím si tu dať len jednu moju skúsenosť s vlastnou dcérou. začala hrýzť. čo ja viem, asi ako ročná? už vtedy veľmi dobre rozumela, čo znamená "nie", čo znamená "au", čo znamená od bolesti skrivená tvár. bola naozaj vnímavá a chápavá, hoci nehovorila takmer do 3 rokov. uhryzla ma prvýkrát. nie, niesmieš, au, bolí, zmenila som činnosť, všetko možné aj nemožné.... vzápätí ma uhryzla druhýkrát. ešte som držala ako hluchý dvere. keď ma uhryzla po tretíkrát, uhryzla som aj ja ju. neboj, neodhryzla som jej časť ruky, ale tak, aby pocítila, že to bolí. pocítila. začala ručať (nie od bolesti, ale od toho, že som si toto vôbec dovolila). tak som jej zvýšeným hlasom povedala, že aj mama au, že nie, toto nesmie! neuveríš mi, odvtedy ma neuhryzla ani raz.. ani nikoho iného.

ďalší prípad: susedkin chlapec, vychovávaný spôsobom, aký tu čítam, donekonečna obmieľané to, ako to sestričku bolí a bla bla bla, stále mlátil mladšiu sestru. on mal 3, ona 1. alebo hrýzol, čo sa mu páčilo. suseda donekonečna opakovala tie bláboly, hovorila, ako nesmie, dávala tresty iné ako fyzické... nič. malá dobitá, dohryzená. bola som ticho (stalo sa to nie raz, keď som tam bola na kávu). až raz mi úplne vystresovaná povedala, že ho načapala na riť, lebo to sa už nedalo (to už mal asi 4). zaujímavé, že odvtedy to prestal robiť.

nykkushka
21. júl 2022

@panelacikova pozri, na nášho tie tzv blaboly zaberajú, nemám potrebu sa tu ináč obhajovať ani dávať príklady. Ja som autorke poradila, ako by mohla postupovať.
Áno, aj náš 2.5r skúša čo môže, odkiaľ pokiaľ, ale nastavujeme hneď hranice. Slovné. A čuduje sa svete, funguje to, nebije deti , nehryzie....
A vieš, je dosť možné, že deti ktoré za niečo dostanú na zadok alebo im to rodičia vrátia to neprestanú robiť, pretože si uvedomia, že nemôžu, ale zo strachu, vedia, ze ked to spravia, bude krik, "bitka" alebo nahnevaný rodič 🙃

panelacikova
21. júl 2022

@nykkushka všetko je možné. u mojej zabralo jedine to. a na prvýkrát. susedka bojovala rok. potom tiež vyprášila nohavice a mala kľud. bolo tu už milión takých tém a ja osobne si myslím, že to závisí aj od celkovej povahy dieťaťa. a neobhajujem sa tu, píšem konkrétne fakty. je mi jedno, či tomu niekto verí alebo nie. u mojej nezaberal rozhovor, ani hranice.

elizabet173
21. júl 2022

@panelacikova už asi poznáš, že ja som kategoricky proti telesným trestom, Tiež poznám maminu, ktorá po týždňovom upozorňovaní, že hryzenie bolí, že to nesmie, svoju dcéru pohrýzla tiež a odvtedy dieťa mladšiu sestru nepohrýzlo, ale aj tak som názor nezmenila. Ono totiž veľmi záleží aj na tom, akým spôsobom sa to dieťaťu vysvetľuje, aký trest príde, ako má dieťa nastavené hranice a samozrejme závisí to aj od povahy dieťaťa. Je zbytočné mať polhodinový monológ, alebo opakovať každý deň desať krát to isté, už dvojročné dieťa veľmi dobre chápe. Ak urobí niečo také, že pohryzne, udrie, musí aj od rodiča byť reakcia, že si to pamätá, že pochopí, že toto je cez. Nejaké no-no, mamičku to bolí, to sa nesmie, má väčšinou na saláme.

gloria31
21. júl 2022

@irina29 toto mal ak môj malý. Je zo obdobie a zbehni do lekárne je na to taky olejcek pri záchvate potrieť celý chrbát čelo a skludni ho to

panelacikova
21. júl 2022

@elizabet173 pozri, poznáš ma dlho z diskusií. jednoducho nekecám, skúšala som všetko možné. zas toto obdobie nebolo dlhé a nebolo to na dennom ani mesačnom poriadku. ale párkrát som to musela urobiť, priznávam. po vyskúšaní všeličoho, pri čom som myslela, že sa spamätá, lebo má nejakú formu trestu. ona si nikdy nič z toho nerobila. dodnes má hlavu tvrdú ako mulica, to sa ešte "teším", čo nás čaká postupujúcou pubertou 😀 ale inak je normálne vychovaná, úctivá voči dospelým, vie, čo sa patrí a čo nie, všetko je v poriadku. ba dokonca, keby toto čítala, zabije ma, ale má 12 a nie raz sa priplichtí ku mne do postele, že chce pri mne spať a túliť sa. od malička je taký tuleň. ale aj ja to milujem 🙂 no a tak si spíme občas spolu. vôbec mi to nevadí a ona si to doslova vychutnáva, pritom toho mala od bábätka fakt veľa, veľa, veľa. toho túlenia. čiže nie, nič som u nej nepoškodila, susedia, učitelia, všetci ju chvália, aká je slušná a dobrá. len tá interakcia občas: matka-dcéra, to vieš, sme stále spolu, tak si občas lezieme na nervy. ale nemôžem sa sťažovať. ja som vychovala normálne dievča a všetko je v poriadku 🙂

tým nechcem povedať, že to nejde aj inak u niektorých, a dávam za pravdu tebe a niektorým iným (normálne) diskutujúcim, že áno, sú deti, ktorým dáš trest (vezmeš obľúbenú hračku), nepustíš rozprávku.... a oni pochopia, že nesmú. mojej to bolo fuk, až kým sama nepocítila, že to, čo robí, to bolí alebo je to nevhodné a nesmie sa. až potom s tým prestala. tých situácii nebolo vôbec veľa a maximálne do 4. roku (možno 3-4x???)

20erika07
21. júl 2022

Je super, ze mu muz nevratil 👍 moja bola rovnaká, ja som predvidala ked to zacala robit, dopredu som vedela co ju nahneva a este aj ktorou rukou vystartuje po mne, vzdy som ju zastavila s vysvetlenim a postupne mi to prestala robit. Zato muz jej vzdy vrátil, po zadku, a dokola , stvalo ho to preco ho bije ,tak este aj jemu som musela vysvetlovat , ze nema vracať. Prestala aj pri nom. Kamoskine deti dostavaju po zadku za vsetko a stale dokola ,kamoska na pokraji psych.zrutenia a deti sa aj napriek jej trestom nevedia spravat . Ja som dostavala hnusne bitky a bila som potom slabsich v skole. Takze urcite radim len vydrzat, byt trpezlivý ,laskavy a mat nastavene pevne hranice ,ono sa to ustali ked nepolavite, to dieta si musi zvyknúť na kazdu novu hranicu a nebude to lusknutim prstov . Tv urcite obmedzit, 3.5hod len doobedu je hrozne moc, keby sme videli do ich mozgu ,by sme sa nestacili divit co vsetko nasavaju z tv, vidia tam vselico a nevedia vsetky info spracovat spravne, mozu si aj z malickosti vziat nieco zlé, taky mozog sa potrebuje inak rozvijat. My sme ako male deti mali povoleny len vecer vecernicek ked neboli prazdniny alebo vikend.
Dufam, ze sa to polepsi u vas 🍀

zorkahorka
21. júl 2022

Je to sucast obdobia vzdoru. Aj nas syn dokazal zautocit,ale len na nas najbluzsich. Teda na otca si nedovolil. Stacilo,ze sa nanho zahnal a muz hned zakrocil. Tlkol aj sesternicu a bratranca,ak mu nechceli vyhovieť. Cudzue deti nebil.teraz ma 5, urobi to velmi výnimočne, vyrasta z toho.tvoj syn ma emocionalnehsie reakcie nez ostatni, to sa stava. Co poradit? No skusali sme vsetko. Po dobrotky, ze to nesmie. Vysvetlovali sme 100krat. Ked nezabralo, aj bitku dostal. On svoje emocie este nevie ovladat tak, sko si my predstavujeme. Cim bude starsi,tym bude viac chapat. Aj nam zaberalo to,co radia ostatni. Dopredu som povedala,ze o chvilu pojdeme domov alebo este jedna rozpravka a tv vypnem. Kvoli tv dokazal inak velmi agresivne reagovat. Zvlastne, co to s detmi dokaze urobit

denda007
21. júl 2022

@panelacikova nehnevajte sa na mna ale to co ste napisali je nazor ako od neandrtalcov. Agresiu u dietata vo vyvoji, idem riesit agresiou. 🤔

nika11103
21. júl 2022

@denda007 niekto iný sa tu javí ako neandertálec .

@panelacikova To napísala úplne správne a vy pani denda ste asi inde . Viete čo znamená nastaviť dieťaťu zrkadlo ? Keď to zájde do takého extrému že si dieťa bije vlastnú sestru otca mamu ? Verte mi , že v kolektíve to dieťa narazí na asertivnejsie dieťa a skôr či neskôr mu to niekto stokrát vráti . A koľké z vás by ste tu išli podávať trestne oznámenia , keby vám na dieťa iné dieťa vztiahlo ruku ? To už kde sme aby si decká mlátili rodičov . Čo si potom dovolia k ostatným . Ja niesom za fyzické tresty , ale obyčajne capnutie po zadku alebo nastavenie zrkadla je proste nutne . Čo potom z takých deciek vyrastie . A verte mi že sa mqme neprídu za 20 rokov poďakovať že ich nebila . Práve naopak ! Budú k nej zle . Dobrú noc