Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či ste niekto zažili niečo podobné. Môj syn mával krásny pravidelný režim (vstávali sme 6:30, na obed spal 12:00-14:30 a večer šiel spať 19:30). Pred 3 týždňami si ale zmyslel, že na obed spat nepôjde. Predtým som ho uspala za 15 minút, teraz uspavam hodinu a nič. Skúšala som ráno budiť o 6tej, dat spať na obed neskôr, ale nepomáha. Pritom ale vidím, že potrebuje ešte denný spánok, lebo o piatej večer zaspí a spi do rána. Navyše je poobede strašne, ale strašne mrzutý. Pochybujem ale, že takýto režim je ok. Navyše, o rok pôjde do škôlky a bojím sa, čo bude robiť tam, ak by nespaval cez deň.
P. S - radia mi, aby som ho uspavala cez deň v kočíku, čo moc nechcem práve kvôli tej škôlke - bojím sa, že ho naučím spat len v kočíku a nebudú si s ním vedieť v škôlke poradiť.
P. S 2- mamina vraví, že ja som v roku a pol tiež už nespavala :'(
Poraďte prosím, čo robiť? :O
moj prvorodeny tak prestal spavat ako dvojrocny. bol unaveny, podrazdeny, ale nezaspal proste. a mohla som sa aj na hlavu postavit. mozes to priebezne skusat, mozno je to len obdobie, ale pre lepsiu psychicku pohodu sa zmier s tym, ze uz proste spat cez den nebude a uzivaj si volne vecery 🙂
Bud to je len take obdobie, ze po case zase zacne spat aj cez den alebo je jednoducho taky, nie vsetky deti su ine, niektore proste cez den nespia a maju s tym problem potom aj v skolke prave. Skus ho trenovat tak, ze bude v posteli aj ked nebude spat ale aby aspon pol hodinku lezal v klude
@juliasb Uspávať aj dve hodiny, ak treba. Doobeda ísť s ním von za každého počasia. Ja som na spánku po obede trvala a, ako všetky deti, aj moja skúšala. Veľakrát som ju aj hodinu a pol uspávala aj capla, v tom momente zaspala a spala aj štyri hodiny. Od toho obdobia sa naučila, ze spať proste po obede musí a basta. Spí aj teraz. Ja sa nemienim pozerať na unavené decko a zožierať sa s ním. Čo sa musí, to sa proste musí a tak malé deti poobedňajší spánok proste potrebujú.
Podla toho, co pises, tak ten spanok potrebuje. Pokial nechce, tak ho skus primat k tomu, aby si aspon oddychol, lahnut si k nemu, nesantit, proste oddychovat. A nemusis sa bat, zeby ostal spavat len v kociku. Ja som dceru 2 roky uspavala len na prsniku, na obed v nosici. Bude mat 3.5 roka, prevedieme vecerne ritualy, a pekne zaspi v posteli. A spi pravidelne aj na obed..drzim palce
úplne normálne...syn potom v MŠ spal za 3 roky až jeden raz...aj to preto, mal teploty...
@juliasb NEUROBIS NIC, ak si aj ty nespavala, ak hold, karma ta dostihla 🙂 jedine skusit dat spat az okolo 13 -13,30 a nenechat spat dlhsie ako do 15,30 potom..... ak ani to nepomoze, tak hold, patri k detom, co nechcu spat...
ale ak odkvacne o 17, tak este ten poobedny spanok potrebuje. lenze musi byt unaveny , aby zaspa.. vybehany, inak nezaspi... cize jedine ukladat trochu neskor a potom zobud.
ja som napr. nikdy nespala ani v skole.. ani raz...nespala som cez den mozno od 2rokov..
@asia83 uspavat 2 hodiny?? co si.... to by som nikomu neodporucala.. unavit dieta a zaspavat same, dvojhodinove uspavacky, to je cesta do pekla...
moja aj ked prostestuje, poviem, ze musi aspon oddychovat, nemusi spat, nech len lezka , hra sa v posteli atd.. ale vzdy zaspi.. na 99%.. :D
@asia83 výchova má byť láskavá, ale s hranicami. Je obrovský rozdiel medzi tvojou teroristickou výchovou - trvám a capnem a láskavou, ako píše napr. @katrin21 - síce trvá na zotrvaní v posteli, ale vysvetlí, aby si aspoň poležala... deti nie sú výcvikové psy, ktoré musia poslúchať na povely, ale láskavo ich treba usmerňovať...
@juliasb moja dcéra nespávala nepravidelne od roka, v roku a pol som o dennom spánku ani nesnívala. Úprimne, čo bude robiť v škôlke ma netrápi, pretože určite nebude jediné dieťa, čo nespáva. Ak dieťa chce spať, zaspí aj posediačky, moja malá raz za 4 mesiace zaspí, a teda na čase a polohe jej vôbec nezáleží 😂
Syn prestal spavat cez den, ked sa nam narodila dcera, mal 2,5 roka. Ale ako nastupil do skolky, zacal tam znova spavat na obed. Doma, cez vikendy, prazdniny nezaspi. A to sme boli kazde doobedie vonku 2-3 hodiny, vylietal sa dost, ale spat ani za nic.
Ani dvojicky nespavali. A v skolke spia ako dudci.
@juliasb ani moj mladsi syn od roka poobede nespava. Niektore deti spanok nepotrebuju.