Zienky boli sme na poradni po mesiaci a 5 dňoch od narodenia a mala ma 4532 kg a 58cm. Narodila sa 3600 51 cm. Nezdá sa Vam ze vyrástla v cm az príliš? Podľa tabuľky to ma byt len 3..4 cm. Bojím sa aby nebola nejaká dvojmetrová v dospelosti 🤦🏻♀️😂 mali ste niekto podobne miery a obavy? Dakujem ❤️
Hlavne nehlaďte na tabuľky 🙂 Moja sa narodila s mierami 2390g a 46cm a v roku by mala mať porodnu váhu x3, čiže max cez 7kg. V roku mala 10, 5kg a meria cez 80cm. Neriešim 😊 Celkovo mi z oblečenia 46 prešla na 62 za 2 mesiace, najskôr som sa obávala, či nerastie priveľmi rýchlo, teraz sa na tom len bavím. Naše maminy nič také neriešili, to len my sme "tabuľková" generácia 😏
Tabuľky sú orientačné, nedá sa ich presne brat doslova. Pri dieťati zohráva úlohu aj genetika, napríklad poznám ročne dievcatko, utlucke, nízke, ale jej obaja rodičia su drobní a štíhli,matka má sotva 150 cm a váži asi 40 kíl. A zase ja a muž sme vysokí,muž je aj mohutný, aj jeho otec, a dedo takí boli, a syn je už teraz "nadpriemer" vo váhe aj výške, ako polročný už mi nosil oblecko pre 9-12 mesiacov.Pokiaľ je dieta v pohode, vyvíja sa normálne, nieje co riešit.
@mima172 ono je to ost blbost,ze 3x taku vahu, to sa skor tyka priemerne velkych deti, ak sa narodi 5,5kg dieta, tak kludne moze mat v roku vahu len 2,5x vyssiu, lebo jeho telo uz nepotrebuje priberat takym tempom.
@jaskolka genetika sa prejavuje az okolo 2-3r, ale mozno je tu nejaka predispozicia, preco dieta takto radtie, velku ulohu tu zohrava aj to, aky bol vnutromaternicovy vyvoj, ci nebol neicim naruseny.
@jaskolka nie vzdy to tak je. ja s mm mame priemernu vysku,a j ked mnoho zien si ymsli, ze su nizke,a k maju tolko co ja. netusim preco ludia maju pocit, ze ten najvyssi je priemerne vysoky, co je blbost, najvyssi su naproemerny, potom je priemer a potoom podpriemer.
mam 164cm a mm ma 177cm. obaja sme asi na 31-33% v grafe. priemer je 25-75%.
a nasa dcera je na 1-3%, pricom ja som bola v jej veku o 10cm vyssia a mm mal asi este viac ( v tomto veku je priemerny rozdiel medzi pohlaviammi tak 1,5cm, co je nic )
a teda poznam manzelov, ktorych dcera je o mesiac mladsia, ako moja a jej rodicia su velmi nizky - ona tak 150cm a on 163cm maximalne a ich dcera bola od moje vyssia snad o 10-15cm a to vzdy. uplny opak genetiky.
no tu zohrava ulohu aj nieco ineô. je tu aj moznost dedicnosti po inom predkovi,a le aj to, aky ma dieta vyvoj. rastova krivka sa moze dedit po rodicovh a dieta dokonca moze byt v grafe rovnako ako niekto z rodicov, aj ked to nezodpoveda konecnym vyskam, ale dolezite je aj to, kolko narastie v puberte, neikto narastie priemerne, niekto nadpriemerne ( podpriemerny rast moze naznacovat poruchu ). a rovnako je to aj so zostatkovym rastom po puberte - u niekoho 1cm, u ineho 10cm. su tu vleke rozdiely a moze to ovlyvnit konecnu vysku, aj ked pocas celeho rastoveho obodbia to vyzera inak.
dalej je dolezita rychlost vyvoja. vacsina deti ju ma priemrnu,a le su deti, ktore zaostavaju a zas deti, ktore maju urychleny vyvoj. to je dovod, preco je priemer prvej mas okolo 13r,a le su dievcata, ktore maju vyvoj urychleny a ms dostanu do 11r a su take, co v 15r. u chlapcov ms nei je,t ak sa to tazsie odsleduje,a le da sa to samozrejme podla toho,a ko vyvoj prebieha.
a teda dieta rastie do 3r pomerne rychlym tempom ( do 1r uplne najrychlejsie, do tych 3r sa spomaluje ), potom je tu take priemerne rastove obdobie do puberty, takmer rovnake ( 5-6cm/rok ). v predskolskom veku moze byt o 1cm vyssie ( 7cm ) a pred pubertou moze dojst k pubertalnemu spomaleni rastu na podpiremer ( 4cm ).
potom pride puberta a teda u niekoho skor a u niekoho aj o 3r neskor. cize niekto rastie o 3-4r dlhsie,a ko iný, preto za tieto 3-4r ziska o takych 15-20cm viac a aj ked bol v detsve maly, moze mat nakoniec este aj vyssiu vysku, ako ten, co bol vysoký.
a teda este ak narastie viac aj v puberte,t ak potom je ten rozdiel este vacsi.
kamoska ma 2 dcera. jedna ma uz nejakych 172cm a uz ma skoro rok ms. ms naznacuje ukoncenie puberty a tym aj spomalenie rastu, jej rast je uz len zostaktovy. v 2r mala 101cm. ma druhu deru s nedostatkom rastoveho hormonu a ta mala 2r len 77cm. kamoska ma 170cm a jej mm ma 172cm. ona je skoro na 60% - cize priemer, otec dievcat je na 12%, cize je podpriemerne vysoky (nikdy sa nesmie bez upravy porovnavat muzska a zenska dospela vyska, lebo rpiemerny rozdiel je 13cm, cize ako u kamosky, ak ich dcera zdedi vysku otca, tak by mala okolo 160cm - zaokruhlujem a ak chlaec zdedi yvsku po matke, tak 183cm. )
a teda ta starsia uz asi moc neporastie, ta mladsia naopak am rozbehnutu pubertu, ej skor na zaciatku,a le vyzera to tak, ze bude mat ms tiez mozno okolo 12r, co yb znamenalo, zejej vyska bude okolo 165cm - o je len hruby odhad. zrejme mladsia rastie viac podla otca a starsia pdola mamy.
napr, piznam dievca, co bolo od narodenia velke. jej rodicia su priemer, otec neviem do 180cm, mama do 170cm. a teda od mojej dcera bola vzdy vyssia snad aj o 10cm. teraz mala nedavno 10,a le mala predcasnu pubertu, co skratilo jej rastove obdobie a do 9r ma ms. nema asi ani 160cm ( mozno 158-159cm ) a uz nerastie. ň
moja dcera je teda nizka, vychadza jej ze by mala mat okolo 154cm, ale tym, ze ma oneskoreny vyvoj, mozno bude mat 157-158cm, cize velmi podobnu vysku. hoci bol v detsve rozdiel medzi nimi 10cm. a hoci rodicia toho dievcatka su asi o nieco vyssi, ako my.
ono je to odhadovanie vysky torhcu zozitiejsie a najlepsie sa da odhadnut na zaciatku puberty.
@majamat tak napríklad ja mam 175 cm, a manžel 192,váži 118 kíl. Jeho otec bol približne tak isto vysoký, dedko viem ze mal okolo 190 cm tiež, podľa fotiek, kde doslova trčí nad všetkými. Pri synovi už v poradni sa ma pýtala doktorka, či je manžel vysoký, lebo ze aj tam nejaké merania stehennej kosti boli vyššie. Tiež poznám rodinu kde majú cez 180 obaja rodičia a deti boli už dojčatá proste "väčšie". A opačne, dve sesternice muzove sú 160 cm, muži tiež okolo 170 maximálne, a deti su nižšie,sú okolo roka obe. Nevravím, že je to pravidlo, len ze v týchto prípadoch genetika už "funguje"
Dalsia matka, ktora chce svoje dieta vtesnat do tabulky? 😀 O par mesiacov budes takym sposobom na praskoch.
A čo s tým urobíš ak bude vysoká? No nič. Moja dcéra sa narodila 4200g a 53cm. V mesiaci mala 6kg . Cm si už nepamätám. Ale bola veľká, podls oblečenia. Teraz má 4 roky. 112cm a 23kg 🤷🏽♀️
@oli18 nikde nechcem nikoho vtesnať. Normalne sa pytam ci to nieje vela. Sa ospravedlnujem ked budem mat šieste dieta nie prvé tak uz nebudem dávať take debilne otázky
@lucia147852 no neurobím nic leb sa pytam
@lucialux999 niektore deti rastu nadpriemerne. nie je kazdy v priemere. tu na MK som poznala mamicku, ktorej syn mal pri narodeni asi len 48-49cm a v roku mal asi 82cm. za prve 3m narastol 17cm.