Mesačné bábätko a manžel s virózou. Čo robiť?

rebecca2006
12. feb 2012

Maminky, mámdoma 2,5 ročného chlapčeka a mesačné bábätko. V sobotu ráno sa manžel zobudil s bolesťou v hrdle, dnes je už úplne "položený", á yvýšenú teplotu, nádchu, bolí ho v krku- klasická chrípka to nie je, proti tej je očkovaý, ale skolila ho nejaká hnusná viróza. Máte nejaké skúsenosti, ako predísť ochoreniu detičiek? Hlavne o malinkú sa bojím. Manžela nemám kam "vysťahovať", sme v SC sami, nemáme blízko rodinu, kam by sa mojhol ísť liečiť. Akurát som si na noc vzala obe deti k sebe do spálne a MM som izolovala v obývačke- dnes som mu zakázala aj nos vystrčiť. Ale to je tak vetko, čo ma napadá... Mám veľký strach o maličkú. Je síce dojčená, ale na takéto respiračné vírusy neostáva nejaká trvalá imunita, a ja chytím všetko, čo okolo mŇa prefrčí....Čo ak ochoriem ja??? Jediné, čo mi ešte napadá, je dať si rúšku na nos, ale inak ju asi ochrániť nemôžem.... A nemáte niekto skúsenosti s priebehom "prechladnutia" u takého malého bábätka? Akurát viem, že do 3 esiacov sa nemôžu ani žiadne lieky proti horúčke, až cca od mesiacov Paralen...Ak bymi náhodou ochorela, čo mám robiť? ďakujem za všetky tipy

ikke
12. feb 2012

@rebecca2006 ak by ti nahodou ochorela, samozrejme zavolas doktorke! ale taketo malinke deti maju skutocne dost obrannych latok z maminho mliecka, takze nestresuj zbytocne. izolacia tvojho manzela staci, ak bude chciet ist k malej, najlepsie ak si on da rusku. ty aj starsi syn jedzte vela vitaminov, aby ste to podla moznosti nechytili 😉
a s tym paralenom to asi nebude celkom pravda, moj maly dostal jeden hned po narodeni, kedze isiel vakuovou pumpou a predpokladali unho bolesti hlavy...

simi251
12. feb 2012

@rebecca2006 Paracetamol mozes uz od narodenia dat ked je vysoka teplota. To je na 100%. Uz pri odchode z porodnice som obdrzala od pediatricky recept na paracetamol ze ak by bolo treba. Tu vo FR to tak chodi ze zena dostane ihned recept a na nom vsetko od paracetamolu, cez fyziologicke serum, gazu sterilnu, mast na zadocek az po roztok na rehydrataciu v pripade hnacky. Takze keby sa mohol az od 3 mesiacov, urcite by na tom recepte nebol.

A s tou virozou toho vela nezmozes. Musis verit svojmu babatku ze je silne, je super ze je plne kojene a ze manzel je co najdalej. A ked ti ochorie, mozno to vyusti len do soplikov. Neboj sa. Materske mlieko je zazrak.
Ak by mal zapchaty nostek ktory prekaza pri kojeni, neustavajuci kasel alebo horucky tak vyhladas lekara. Zvyknu predpisovat naprilad Nasivin, Fenistil, Libenar na preplachnutie nosteka. Niektori lekari davaju Rectodelt cipok alebo aj Dithiaden. Na huste sopliky sa odporuca aj Sinupret.

Jedine co ty mozes teraz urobit je kupit si ten Libenar, co su ampulky s fyziolohgickym roztokom a preventivne mu preplachovat nostek a odsavat sopliky ak sa objavia. Existuju aj spreje s morskou vodou ale musia byt urcene pre novorodencov. Aby mali vhodnu intenzitu vstreknutia.

Neboj sa, musis verit babatku aby z teba necitilo obavy a stres. Ten si nechaj na potom, ked bude ozaj chore. Teraz sa tes ze je OK. DRzim palce. My tiez momentalne bojujeme so solikmi a mame len 2 mesiace 🙂

rebecca2006
autor
29. feb 2012

@ikke
@simi251
prepáčte, že sa ozávam až tak neskoro, mali sme toˇdoma náročn. Nakoniec sme schytalivirozu všetci vrátane strakých, ktorí došli na výpomoc. Ale skončilo to len soplíkmi u oboch deciek, akže OK. ďakujem za rady, s tým paracetamolom máte ravdu, ja som vychádzala z tho, že naPanadole baby je napísané, že až od 3M. ďakujem ešte raz